Roti TITAB @ KOPITIAM KITA

As Salam

Xmas hari tu kami sekeluarga kelik kelate...
Sebabnya lepas ni xtau lg bile bleh balik...Kalo free pun mgkn time raya nnt je..
Itu pun kalo Hata xde keje luar...hukhukhuk..

Kami gerak sabtu pkol 3.30am..Smp KB pkol 1.30pm sebab JAMMED...
Pelik tau...Dah nak abih cuti sekolah pun JAMMED jgk..huhu

Smp2 je kami terus lunch & solat Zohor...
Lepas tu 3 beranak Zzzzz....Kecuali che mek...Maka terpaksa la tokma & tokbah melayan..huhu

Pkol 5pm aku ajak Hata g pasar gok kapor...Dapat sikit je hotdog kegemaran...huhu
Malamnya aku masak kerabu maggi tomyam siam...
Kerabu Maggi
Nak masak ni senang je...
Bahan2nya :

Bahan A :
- Maggi siam - Direbus siap2 & diletak ketepi..
- Hot Dog - Potong kecik2, rebus & letak ketepi.. (aku guna air rebusan maggi td je..huhu)

Bahan B:
- Perencah maggi (pedas) kalo buat 5 paket..masukkn 3 paket perencah je..kang cerry pulak..huhu
- 1 - 2 sudu lime juice..
- 1 sudu chicken stock.

Bahan C : 
- Tomato dipotong kecil2..
- Cendawan putih - rendam dgn air biar smp kembang & potong jgk.
- Bawang merah dipotong halus.

Gaul semua bahan B..
Masukkan bahan C & A..
Gaul hingga rata & rasa...

Siap..huhu

Hari sabtu pagi, kami gi sarapan dkt KOPITIAM KITA..
Aku x igt sgt nama jalan, Tapi kalo opis celcom sebelah kiri, depan sikit masuk lorong kanan...Kalo celcom opis sebelah kanan, sebelum smp opis tu ade lorong..Masuk kiri..Kedainya kedalam sikit..Tapi ade signboard..Kalo ikut jln besar pun boleh..Cuma kena buat U-Turn.

Memula masuk aku dh risau xde tempat kosong sbb org mmg ramai...
Mujur la staff2 diaoeg ni tangkas mintak kami ke belakang...
Rupanya luas lagi kedai nih..huhu.. (tarik nafas lega..haha)

Memula duduk terus je order air & roti titab 4 set :
Roti TITAB
Roti tebal seinci..Lembut..
Paling WIN dia punya telur separuh masak tu..Layan sgt..huhu

Lepas layan roti titab aku layan pulak berjalan ke deretan makanan nih...
Byk sgt pilihan..Bukan setakat kuih je..Nasi pun ade lebih dr 5 jenis tau.. 
Pilih...Pilih..
Antara yg aku amik..
Nasi ayam serati tu sedap wehhh..huhu
KAMI!!!..
Lepas sarapan kami terus blk rumah sbb my BIL ade photoshoot event...
Blk tu berehat kejab...Lepas Zohor aku ajak Hata gi makan colek...
Macam biase tempat pilihan haruslah PCB...Sos dia sedap..pada aku la...huhu
Che mek & cousin...
Lepas makan, bawak gi pantai & belik colek buah pulak..huhu

Lepas gi pantai, gi tukar number plate kete yg dah terkulai layu...tggu mase je nk gugur..huhu
Lepas tu blk rumah...

Lepas Asar , Hata ajak semua gi pantai dkt Bachok pulak..huhu..
Dekat pantai ni boleh main air..Dekat PCB x boleh..huhu 
Che mek & Ammar yg mmg x suka air laut....

Mase dekat sini, dlm 30 minute kot..Tetibe hujannnnnn...Mase tu pulak aku tgh order aiskrim kon dgn aiskrim roti..mmg kelam kabut brother tu buat...huhu

Bile dh hujan, harus la kami blk je terus..xde la nk tggu hujan berenti then sambung main pasir & air laut blk..huhu

Mlmnya kami ke rumah my SIL...
Lepas tu blk & Zzzz....Kemas bag esok pagi aje la..kiki

Esoknya (isnin) kami gerak dr KB pkol 11am...Tapi kena berenti dkt Wakaf Che Yeh sbb Hata tertinggal HARD DISK KERJA & DSLR..Boleh???Mujur la my BIL x keje hari tu..Boleh la dia tlg htrkn..huhu

Jammed & tak jammed...
5KM nk ke tol GOMBAK ..JAMMED..
Pkol 9pm baru dpt lepas dr tol tu...
Terus je g mkn..Smp rumah pkol 10.30pm...
Semua dh lemau..huhu


Ok..itu cite cuti xmas cheq...
Full of activity...huhu

Hari ni hari orientasi sekolah rendah che mek...
Nnt aku cite dkt entry lain ye..huhu




End

Exchange Gift 2016

As Salam

Tamat dah segala cerita ceritera aku ttg exchange gift...
Alhamdulillah, jumaat lepas, semuanya berjalan dgn lancar...huhu
Aku cite semua dlm entry ini ye..xde entry part 1 or part 2 or other part...huhu

Moh layan gambo..

Disebabkn aku adalah insan terawal yg smp opis, so aku siap2kn dulu kordial utk minum..Our Big Big Bos request utk buat air sndiri instant of beli air kotak or air botol...

So aku dgn rajinnya buat air punch fruit..betul ke eja??huhu
Pkol 11am kami g amik ais yg di-order dr cafe opis and start potong buah.. (tembikai, orange & Apple)..
Himpunan Exchange Gift...
Selfie welfie tu WAJIB..huhu
Little door gift with draw envolope..
This time kami cabut huruf...
Pilih la sampul pilihan..huhu 
Gingerbread man biscuit & Stick mint candy
- Di sponsor oleh 1 of our opismate...
Menu kami that day..
Nasi beriyani... 
Kurma kambing tu sedap sgt...
Aku makan smp 2 round..hoho 
My 1st round meal...huhu 
Tetibe perasan corak baju kami seakan-akan sama....kiki

Lepas makan, big bis bos bagi ucapan dgn sikit cerita company progress..Bla..Bla..Bla..Bla...
Then baru lah sesi draw envolope.... 
Our Opismate... 
Aku draw dapat huruf W....
Maka bila bukak, dpt la ini : 
Decoration lamp...huhu
Bertambah lagi koleksi lampu cheq...kiki

Hari ini adalah hari exchange gift utk group kami pulak..Walaupun yg dapat join hanya sejemput..Tapi kami kumpulkn jgk..kiki

Lunch dkt Bonjour The Intermark...
Aku amik set lunch ini :
Chicken Chop... 
KAMI dan Hadiah2nya...huhu

Aku sponsor 1 round lucky draw...My bos pun sponsor 1 round lucky draw...Means, semua akan bawak blk 3 hadiah termasuk hadiah exchange gift...huhu
Hasil Exchange gift...
Hasil lucky draw...Ade lg 1 set x sempat nk snap..
Bowl yg penutup orange tu ade yg sudi nk sponsor buat goodie bag..
Layankan aje..huhu

Alhamdulillah...
Puas hati dpt settlekan event ni...kiki
Walaupun kecik tapi tetap jgk meriah..huhu


Thank you pada yg sudi join & sudi sponsor..huhu



Next year kalo ade umur panjang & rezeki lebih boleh la buat lagi..huhu




End

Kisah Qaisara : X-Mas Goodie bag

As Salam

Semalam bday ticer che mek...
Kelmarin kemain lagi beriya2 che mek mintak aku prepare bday gift utk ticer tu..Bile aku tny nk bg ape..Che mek jwb ape2 je...SAREE ke..SAREE????

Kamu igt SAREE tu mcm beli singlet kamu anak oi????Haha..
So smlm aku prepare la ape2 yg patut utk memenuhi permintaan che mek...
Brng2 actually dh ade..Aku just topup paper bag dgn some coklat...
Ok la kan? Kire mcm che mek la yg pilih...Smlm pun che mek dh teruja bile aku tunjuk brng2 yg akan ticer tu dpt...huhu

Aku ni kalo bg pd sorg...tetibe rase kesian plk pd ticer2 yg lain..hukhuk
Makanya, dgn peralatan yg ada & top up sikit snacks, maka terhasillah mini x-mas goodie bag utk ticer2 & kawan2 che mek..
Utk Ticer2 che mek 
Utk kawan2 che mek...
Aku bg ni just utk suka2 aje tau...
Bukan obses sgt dgn perayaan nih...

Aku berdoa semoga dgn pemberian ni, ticer2 che mek lebih ikhlas mnjaga anak2 aku..
So far pun Alhamdulillah..Both of them nmpk happy je tiap kali pergi dan balik dari school..
Ammar skrg pun dh pandai bawak diri..Tiap kali smp, Ammar akan duduk di ruang tamu yg disediakn..Elok aje bersila..( walaupun x nmpk sgt silanya..huhu )


Ok..Esok event utk opis aku pulak..
Doa2 la aku dpt gift yg setimpal dgn ape yg aku bg..kiki





End

Kantoi...

As Salam

Semalam mcm biase aku adalah org yg pertama atau kedua awal smp ke opis..
Memandangkn dekat rumah mmg x cukup masa utk wrap exchange gift, maka aku hangkut semua ke opis utk di-wrap..termasuk utk lucky draw group..

Pkol 8.20am tetibe dgr bunyi pintu opis tanda green light utk access card..Agak kelam kabut jgk aku nk meng-cover exchange gift aku nih...Tapi tetap tak dapat nk sorok..Dpt sorok 2 item je..Balance bos finance dh nampak..hoho

Makanya gigih aku membalut dan mereka2 paper snow flakes..huhu
Rajin sgt nih..haha

Alhamdulillah kerja me-wrapping siap sebelum 9am & deco2 siap a few minutes after that..kiki..2 hadiah sebelum ni aku decided utk bg pd exchange gift dan lucky draw utk group..Saje nk meriahkn suasana..hoho

Bile dh letak je exchange gift aku dkt x-mas tree opis ni, udah le finance bos asyik usik dh aim hadiah aku..Hahaha..Doa la byk2 ye bos..huhu..

Ini hanya utk seronok2 je..Aku tumpang gembira kalo si penerima exchange gift aku tu nnt senyum smp ke telinga bile dh bukak kotak tu..hoho
Office Exchange Gift 

Ini exchange gift aku utk opis...
Masih mengekalkan handmade xmas wrapping paper & paper snow flakes..huhu

Tak sabar nk tggu hari jumaat ni...
Almost half of the staff yg dh passed their exchange gift..huhu


Tetibe rase mcm nk buat jgk xmas goodie bag utk ticer2 che mek...
Tapi itu kena fikir dulu...
Budget..
Budget..
Budget..

Dan kalo dpt GREEN LIGHT dari Hata..huhu





End

Star Wars Rouge One : Sunway Pyramid & Sunway Putra Mall

As Salam..

Hari Khamis lepas adalah hari premium show utk Star Wars : Rouge One..So Hata terlibat utk ber-costume..Aku layankan aje..lepas kerja, terus kami ke sunway pyramid..Lpeas je Hata start event, aku pun blk naik uber..Tawakal aje la..huhu

Moh layan gambo...
Memula sampai, xde lg crew2 dr SWMFC...So kami jalan2 dulu ke tempat atas ni dgn Hata pakai baju overall..Udah mcm anak kapal landing dkt bandar mane2 je..haha
Lepas maghrib kami pergi semua ke TGV & tgk crew dah start ramai..So Hata pun terus la prepare the suite....hoho..
Boba Fett..

Hari sabtu pun ade event yg sama..Tapi kali ni adalah charity Event yg masa SWMFC jemput 40 org anak2 yatim utk layan Star Wars Rouge One secara percuma...Siap dlm goodie bag lg tau...huhu

Movie start pkol 8.30pm..This time Hata bg aku tgk pulak...So ade dpt free seat & Hata pun tgk jgk di celah2 tangga dgn anak2...FREE SEATING..kiki

Moh le layan gambo after event :
TQ to photographer sebab amik gmbr candid kami..huhu
Che Mek saya...
Group
Ralit awe saya tu tgk Yoda bergerak2...
Hata said Ammar mengekek ketawa tiap kali si yoda ni bergerak ikut arahan ( yg pakai baju overall tu) - Wan Kedah.

Habis je event, kami terus balik bilik..Penat weh..Bukan setakat penat menunggu & menonton..Penat mengejar si awe pun mmg ye sgt..hoho

Alhamdulillah event ni berjaya & aku tgk anak2 yatim yg dijemput pun seronok je layan cite nih..

Semoga ade lagi rezeki bg kelab ni anjurkan event2 utk mereka2 yg memerlukan..





End

Hotel Seri Pacific Kuala Lumpur

As Salam

Sabtu lepas Hata bawak aku & anak2 g makan angin KL..Hahaha
Kemain semangat book bilik dkt Seri Pacific Hotel KL semata2 nk bg anak2 mandi kolam..

Pkol 12tghari kuar rumah, 12.30 dh smp hotel tp HARUS la bilik x ready lg kan?
So kami jalan2 dulu dlm Sunway Putra Mall..Pkol 2pm check in & bawak anak2 g mandi...Pkol 5.30pm kuar dr hotel follow Hata utk Star Wars Fan Club event..Cite event aku story dkt entry lain ek?hoho..

Moh layan bilik..
View dr bilik kami...
Level 20..
Masuk2 bilik nama ini..hoho
Wajah gumbira anak2...huhu
Meja kerja..
Kami kerjakan dgn letak barang2 je..huhu

Memula masuk aku mencari2 jgk mane tmpt masak air & gosok baju...haha...
Harus la mencari..Udah la aku x bawak flusk air utk susu Ammar..kiki
Rupa2nya tersorok dibalik pintu...
Mini Bar..
Ironing..
Tempat gantung baju & bilik air pun not bad...
Sink..
Duk dluar bilik air...
Main bathroom...
2nd bathroom
Bile tengok design bilik air ni...Tetibe berangan kalo ade rumah sendiri nnt, aku nk design gini...huhu

Pkol 11am kami dh check out sbb nk bwk che mek layan comic fiesta..Duk luar je pun..Saje melayan che mek tgk org2 yg bercostume...

Last2 jmp kawan Hata yg pakai costume ini :

Lepas jalan2 kami terus g mkn dkt MZ & blk rumah...
Penat jgk brjalan..hoho







End

Hasil Make Over...

As Salam

Semalam, sampai je rumah, lepas tidurkn anak2, terus je start kemas bilik mnjahit..Lately agak terabai sikit sbb aku rase mcm dh lama jgk x sentuh mesin jahit..huhu..Sejak2 kena bangun awal ni mmg penat jgk kalo nk berover nite semata2 utk mnjahit..hoho

Mase kemas2 tu aku nmpk 1 shelf rack ni mcm boleh di-transform jadi rak meletak kain2 cotton yg aku beli..Sebelum ni kain2 tu duk dlm almari..So agak terbatas utk aku pilih kain tiap kali nk mnjahit..kiki

Aku suka jahit brng2 simple..Belum smp tahap nk mnjahit baju kurung or seangkatan dgnnya...Semua tu perlukn aku utk g kelas...huhu

Alhamdulillah..
Hasil yang mmg boleh naikkn semangat aku utk mnjahit lepas ni..kiki
Cotton Collection
Inilah koleksi kain2 cotton, non-cotton, flannel aku..Banyakkk..Tapi x sempat nk bahagi sikit masa ke sini..Huhu


Mase kemas2 ni, terus dpt idea nk jahit ape utk add on exchange gift aku nnt..huhu

Seronok tgk kain warna warni nih..huhu





End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top