Friday, December 30, 2016

Roti TITAB @ KOPITIAM KITA

As Salam

Xmas hari tu kami sekeluarga kelik kelate...
Sebabnya lepas ni xtau lg bile bleh balik...Kalo free pun mgkn time raya nnt je..
Itu pun kalo Hata xde keje luar...hukhukhuk..

Kami gerak sabtu pkol 3.30am..Smp KB pkol 1.30pm sebab JAMMED...
Pelik tau...Dah nak abih cuti sekolah pun JAMMED jgk..huhu

Smp2 je kami terus lunch & solat Zohor...
Lepas tu 3 beranak Zzzzz....Kecuali che mek...Maka terpaksa la tokma & tokbah melayan..huhu

Pkol 5pm aku ajak Hata g pasar gok kapor...Dapat sikit je hotdog kegemaran...huhu
Malamnya aku masak kerabu maggi tomyam siam...
Kerabu Maggi
Nak masak ni senang je...
Bahan2nya :

Bahan A :
- Maggi siam - Direbus siap2 & diletak ketepi..
- Hot Dog - Potong kecik2, rebus & letak ketepi.. (aku guna air rebusan maggi td je..huhu)

Bahan B:
- Perencah maggi (pedas) kalo buat 5 paket..masukkn 3 paket perencah je..kang cerry pulak..huhu
- 1 - 2 sudu lime juice..
- 1 sudu chicken stock.

Bahan C : 
- Tomato dipotong kecil2..
- Cendawan putih - rendam dgn air biar smp kembang & potong jgk.
- Bawang merah dipotong halus.

Gaul semua bahan B..
Masukkan bahan C & A..
Gaul hingga rata & rasa...

Siap..huhu

Hari sabtu pagi, kami gi sarapan dkt KOPITIAM KITA..
Aku x igt sgt nama jalan, Tapi kalo opis celcom sebelah kiri, depan sikit masuk lorong kanan...Kalo celcom opis sebelah kanan, sebelum smp opis tu ade lorong..Masuk kiri..Kedainya kedalam sikit..Tapi ade signboard..Kalo ikut jln besar pun boleh..Cuma kena buat U-Turn.

Memula masuk aku dh risau xde tempat kosong sbb org mmg ramai...
Mujur la staff2 diaoeg ni tangkas mintak kami ke belakang...
Rupanya luas lagi kedai nih..huhu.. (tarik nafas lega..haha)

Memula duduk terus je order air & roti titab 4 set :
Roti TITAB
Roti tebal seinci..Lembut..
Paling WIN dia punya telur separuh masak tu..Layan sgt..huhu

Lepas layan roti titab aku layan pulak berjalan ke deretan makanan nih...
Byk sgt pilihan..Bukan setakat kuih je..Nasi pun ade lebih dr 5 jenis tau.. 
Pilih...Pilih..
Antara yg aku amik..
Nasi ayam serati tu sedap wehhh..huhu
KAMI!!!..
Lepas sarapan kami terus blk rumah sbb my BIL ade photoshoot event...
Blk tu berehat kejab...Lepas Zohor aku ajak Hata gi makan colek...
Macam biase tempat pilihan haruslah PCB...Sos dia sedap..pada aku la...huhu
Che mek & cousin...
Lepas makan, bawak gi pantai & belik colek buah pulak..huhu

Lepas gi pantai, gi tukar number plate kete yg dah terkulai layu...tggu mase je nk gugur..huhu
Lepas tu blk rumah...

Lepas Asar , Hata ajak semua gi pantai dkt Bachok pulak..huhu..
Dekat pantai ni boleh main air..Dekat PCB x boleh..huhu 
Che mek & Ammar yg mmg x suka air laut....

Mase dekat sini, dlm 30 minute kot..Tetibe hujannnnnn...Mase tu pulak aku tgh order aiskrim kon dgn aiskrim roti..mmg kelam kabut brother tu buat...huhu

Bile dh hujan, harus la kami blk je terus..xde la nk tggu hujan berenti then sambung main pasir & air laut blk..huhu

Mlmnya kami ke rumah my SIL...
Lepas tu blk & Zzzz....Kemas bag esok pagi aje la..kiki

Esoknya (isnin) kami gerak dr KB pkol 11am...Tapi kena berenti dkt Wakaf Che Yeh sbb Hata tertinggal HARD DISK KERJA & DSLR..Boleh???Mujur la my BIL x keje hari tu..Boleh la dia tlg htrkn..huhu

Jammed & tak jammed...
5KM nk ke tol GOMBAK ..JAMMED..
Pkol 9pm baru dpt lepas dr tol tu...
Terus je g mkn..Smp rumah pkol 10.30pm...
Semua dh lemau..huhu


Ok..itu cite cuti xmas cheq...
Full of activity...huhu

Hari ni hari orientasi sekolah rendah che mek...
Nnt aku cite dkt entry lain ye..huhu




End

1 comment:

Cik Itah said...

boleh cuba jugak ni kerabu maggie