About

Saturday, April 08, 2017

TUTORIAL MASUKKAN GAMBAR SENDIRI DALAM APLIKASI FOKUS & FILTERS

As Salam

VIRAL sungguh2 app ini sekarang..Sampai aku pun sometime ralit meng-edit walaupun tangan ni idak la berseni beno..kiki

Meh aku kongsi step2 yg aku buat untuk masukkan gambar kita dlm app focusNfilters nih..huhu

Install Aplikasi :
Untuk Pics Art ni kena register dulu ye....

Langkah 1 :  Bukak Aplikasi Focus & Filters untuk SAVE gambar Backgound...
Pilih Start...

Langkah 2 :Klik BG dan pilih background yg korang nak ...

Langkah 3 : SAVE

Dah siap save, boleh la bukak aplikasi Pics Art pulak....

 Langkah 1 : Bukak aplikasi Pics Art , klik simbol +

Langkah 2 : Klik Edit 

Langkah 3 : Pilih gambar yg korang nk edit 

Langkah 4 : Klik ikon magic 

Langkah 5 : Pilih design yg korang nak...Kat sini kita kena pilih design RAINBOW...
Proses ni amik masa sikit..Almost 1 minute...huhu..So bersabarlah ye... 

Langkah 6 :Hasil dari magic touch up..ekek...Then boleh la klik save 👇

Langkah 7 : Save lagi... 

Langkah 8 : Klik SAVE PRIVATE 

Langkah 9 : Klik ikon Gallery.. Gambar korang akan disimpan dalam folder PicsArt 

Dah siap proses edit gambar profile korang..Sekarang proses utk gabungkan gambar dan background yg korang dah pilih...

Langkah 10 : Bukak balik aplikasi Pics Art, ikut langkah 1 hingga langkah 3..Tapi kali ni, pilih dulu gambar background yg korang dh simpan dari FocusNFilters.. 

Lepas tu, klik ikon ADD PHOTO

Langkah 11 : Pilih gambar profile yang korang dh edit guna magic tool tadi dan klik button ADD(1)

Langkah 12 : Gambar dah mula bertindan...Korang dh boleh adjust tahap kebesaran gambar yg korang nak.. Lepas tu klik ikon pemadam tu....👇 ..

Langkah 13 Mulakan proses memadam anda ikut suka korang...Padam guna jari / pointer stick ye...huhu

Langkah 14 : Hasil dari creativity pemadaman korang..ekek ..lepas tu SAVE 👇

Langkah 15 : SAVE lagi... 

Langkah 16 : CROP Option...Terpulang pada korang nak size gmbr yang mcmane... 

Langkah 17 : Sesi masukkan tulisan...Klik ikon TEXT and pilih ENGLISH.. 

Langkah 18 : Reka la style tulisan yg korang suka... 

Langkah 19 : Korang jugak boleh letak any symbol yg lain dengan klik ikon SYMBOL : 

Banyak pilihan ikut creativity korang...

Langkah 20 : Pilih tahap kegelapan / keterangan gambar korang...Aku pilih 0 je terus...Biar gmbr tu nampak background putih je..huhu 

Langkah 21 : SAVE gambar korang....SIAP!!!!

Inilah gambar gabungan aplikasi Pics Art & Foucs&Filters....




Hope korang enjoy guna app nih...
Ramai dah yg guna....kiki


Untung2 boleh buat printing dekat baju...eheheh




End

1 comment:

Mas Zull said...

assalamualaikum...perkongsian yg best ni...senang nak buat nanti...:)
** Mama Maszull