Wednesday, August 16, 2017

SEWING PROJECT : EASY SEWING PENCIL CASE

As Salam

Memandangkan misi untuk buat pencil case as goodie bag utk bday che mek nnt memerlukan kuantiti yang banyakkkk, maka aku perlu mencari teknik paling pantas utk siapkan target supaya aku boleh run lg 1 sewing project..huhu

Makanya, harus la kita cari teknik2 yang paling cepat utk siapkan 1 pencil case...Dan aku dah jumpa teknik tu..huhu
Teknik 1 helai..Jahit dulu, Potong kemudian...
Pada aku, ini teknik yang paling senang nak buat...Tak perlu potong curve terlebih dulu..Potong kemudian supaya kita sendiri dapat buat budget nak bekas pencil tu lebar atau tinggi lampai macam gambar dekat bawah ni : 👇 
Pencil Case
Pencil case lebar adalah menggunakan teknik jahit dulu then baru potong kiri & kanan....Pencil case tinggi adalah gunakan teknik potong kiri & kanan terlebih dulu...

Memandangkan teknik sebelah kiri lagi laju aku dapat siapkan, maka kita guna la teknik ini..Alhamdulillah hari Ahad pagi hari tu aku dapat siapkan 6 pcs pencil case dalam masa 2 jam..( Walaupun ade iklan tester dari Ammar..ekek) Memang laju je aku jahit...Aku potong kain satu set terlebih dulu..Aku x potong byk set sekali gus sebab risau aku tak dapat nak siapkan / habiskan set kain yang dh dipotong on the same day...Kalau kata next time nak jahit dah tak perlu potong kain, mmg betul..Tapi aku tak nak buat mcm tu...Aku ada reason & pengalaman sendiri...huhu

Alhamdulillah..Sekarang dah siap 10 pcs...50 pcs to go..Harap2 dapat la siapkan sebelum mid of September supaya aku boleh run sewing project yang lain...huhu..Aku berangan nak jahit ini : 👇
Drawstring Bag V1 - Google
Hari tu try buat tapi tak jadi sebab material kain yang tak sesuai utk sewing project yang ini....Ape pun, aku kena sabar siapkan #birthdayproject che mek dulu..Dah siap project itu, baru boleh buat project yang ini...At the same time, boleh jgk aku lancarkan project ini :
Drawstring Bag V2 - Google
Haishhhh...Macam2 idea datang bile bukak bab menjahit ni...Huhu..Aku suka menjahit mende2 craft sebab kain dia cantik2...Comel2 pulak tu...Perkiraan pun tak sesusah perkiraan nak menjahit baju..kalo jahit baju memang kena pegi kelas...Walaupun mak aku dulu tak pernah pergi kelas tapi berjaya menjahit selama 30 tahun ++, tapi tak semua kebolehan mak turun pada anak2 kan?kiki

Harap2 satu hari nanti aku tekun belajar menjahit baju pulak...huhu..
Dari sekarang pun actually dah boleh belajar slow2..nnt lepas bday che mek....Mgkn aku akan try belajar menjahit baju pulak..Mane tau boleh jahit baju sekolah che mek sendiri...huhu




End

4 comments:

Noor Azlan said...

Cantiknya.... dah macam kat kedai dah... boleh jual ni....

Warisan Petani said...

Boleh jadikan hobi untuk isi masa lapang.
Atau mungkin suatu masa nanti boleh jana pendapatan.

Aisya Ismail said...

Good luck sis!

Zaleha Abdul Salam said...

wah.... pandainya buat.. cantik-cantik semua.

Jemput baca 5 amalan ketika hamil yang bagus dibuat sama-sama oleh suami & isteri sepanjang tempoh kehamilan si isteri