Monday, July 09, 2018

KISAH WALLPAPER MR.DIY PULAK

As Salam

Hari Jumaat lepas, aku xtau la ape angin di hembus ke otak sebab otak ni duk la memikir ttg wallpaper dekat dinding ruang tamu pulak lepas selesai menampal kitchen wallpaper dekat dapur...Sudahnya, hari Jumaat Hata cuti...Dlm pkol 10 pagi kami ke MR.DIY AU2..Plan asal nak mencari gendi air basuh tangan, Hata plk nk mencari berus utk bersihkn carpet..Last2 lajak jgk kaki ke bahagian wallpaper..Terus grab 2 roll (5M each)...Haha..

Balik rumah, terus mengerjakan wallpaper tu...Maka bermulalah operasi deco-deco aidilfitri kami..Ekek..Kali ni aku pilih wallpaper background putih dgn corak bunga fevret kaler...Huhu..

Nak pasang sendiri wallpaper ni bukan 1 kerja yg mudah...Kena buat kira2 jgk utk bagi sama rata...Disebabkan lebar wallpaper ni 45CM x 2M, jadi kami plan utk buat panel demi panel...Senang sikit nk budget kesamarataan wallpaper tu...

Mula2 aku ukur tahap ketinggian yg kiteorg nak...Kami buat tinggi wallpaper ni 35 inch..Lepas tu buat 1 garisan melintang utk kasi sama rata masa nak tampal...👇👇👇
Lepas tu, amik ukuran yg sama pada didinding & ukur pada wallpaper sebelum potong smp cukup 2 roll wallpaper tu...👇👇👇
Dah ukur, potong la satu satu...Kalo boleh gunakan pembaris besi supaya pisau / cutter x terpotong pembaris kalo guna pembaris plastik...👇👇👇
Proses menampal pun bermula..Susah ok sebab dinding bahagian bawah tak sama tinggi simennya..jadi ade la lari sikit2...Proses ni kalo tak pandai kena buat 2 orang...Kalo tak wallpaper akan rosak..mcm yg terjadi pada kami...Sekeping wallpaper yg dh dipotong terpaksa dibuang sebab bukaan stickernya x sama...So tampalan tu lari...

Kali ni aku x gunakan spray air sebab ini permukaan simen...Kalo permukaan marmar licin / cermin boleh la spray...

Kali ni, Aku tampal & bukak sticker dgn kaedah tarik ke bawah slow2 & at the same time Hata ratakan tampalan dgn pengelap tingkap yg aku pegang tu...Alhamdulillah tampalan menjadi...Huhu ...👇👇👇
Selesai sudah mendeco-deco sikit rumah kami...Mane2 wallpaper yg tak sama rata, kita kasi tampal dgn border yg aku beli dkt kedai ECO RM2...Inilah hasilnya...👇👇👇

Alhamdulillah, ade jgk rezeki nk deco rumah sikit2...Meja makan pun aku dh ubah kedudukannya..So buat masa ni kami boleh la makan dkt meja..Takde lagi makan bersila dgn tikar minion...Ekek..

Hari tu ade balance wallpaper dekat dapur & wallpaper purple yg aku beli dekat kedai ECO RM2..So dtg lagi idea utk tampal je pada meja makan kami...Huhu...

Ok la kan> Nak beli wallpaper mahal2 masih belum mampu..Dapat wallpaper yg budget ni pun dh kire bersyukur sgt dah sebab boleh la menceriakan rumah ni sikit...Ekek..







End

2 comments:

Normi Nieza said...

rajin deco..:)

Tita said...

Kenapa aku lekat wallpaper kat dinding simen rumah aku tak lekat...aku beli yg ada gam sedia juga beli kat m.r diy..dah potong2 sekali tak lekat pula. Sodih den