Wednesday, October 10, 2018

CRAFT PROJECT : DOLL HOUSE VERSION I

As Salam

Hari minggu yang lepas, berusaha aku cuba buat doll house utk che mek dr kotak yg kononnya nk buat rumah mainan che mek tapi tak jadi...Huhu..Maka kite amik mane2 box yg mask belum dibuka & create jadi doll house..Doll house ade bykkkkk sgt version...Aku buat version berbumbung & tak bertangga...

Hari Sabtu, sambil2 tengok cite Hantu Judi, sambil2 tu potong, gam , tampal semuanya...Smp la glue gun tu menitik kena kaki aku...Udah gelembung...Luka kecik tu ade smp hari ni & kadang2 masih rase sengal...Tapi demi anak nak main, aku teruskan jugak..Huhu..

Hari Ahad, lps Zohor kami mkn cendol dkt Taman tasik Titiwangsa..Plannya lepas mkn cendol nk lepak2 dekat tasik...Sekali totally CLOSED utk renovation...Memang sepanjang jalan tu nmpk dinding2 zink je...Terus tukat plan ke Taman Tasik Perdana...Anak2 aku dh bosan xde aktiviti riadah...Both of us pun sibuk aje...

Blk dr Taman Tasik Perdana yg dh start hujan, kami singgah ke kedai ECO RM2 sebab che mek nk beli toy utk add on dlm doll house tu...Kali ni aku bg peluang pd che mek utk beli small dolly..Udah ade doll house, kenalah ada dollynya...Iye dak?Tapi aku x bg beli dolly yg besar sebab aku pun tak biase main dolly2 nih..Dulu mase kecik main dgn cousin lelaki...Dieorg mane layan dolly2 ni..Kiteorg main rounders, polis & thieve, penggal kasut...Huhu..

Ade dolly dulu pun sekejab aje..Lepas tercabut anggota badan & tak pandai sambung balik, mak tk bg beli dah..huhu

Alhamdulillah..Dolly house dapat aku siapkan 30%...Tandas & kitchen masih belum complete but will slowly add on the furniture ..Gitew...Huhu
Doll House 30% complete..
Dinding2 tu semua aku pakai wallpaper kedai ECO RM2 yg sedia ada...Sticker dkt bilik yg ade dolly & see saw tu aky beli dekat kedai ECO RM2 jgk...Dapat la letak katil & kerusi yg aku buat hari tu..Ngam2 plk dgn size dolly...

Seronok sgt che mek bile aku dpt siapkan basic doll house nih....Kelamrin sempat la men-cukai sehelai dua kain flannel aku utk buat selimut & tuala dolly katenye...

Ade 1 part yg buat aku terkejut, mase tengah2 che mek main & aku tengah memasak, tetibe aje dengar mcm ade suara org baca yassin...Bile aku dtg dekat dgn suara tu, rupanya suara che mek ..Bile aku tanya knp main dolly tapi mengaji??? Korang tau ape che mek jawab???

" Qaisara main, dolly ni demam..lepas tu fren die dtg la baca yassin supaya dia cepat baik...Ape lah ibu ni.."

Terkejut meks tau...Ape2 pun ok jgk...At least dia practice mengingat ayat2 dlm tu...huhu..

Skrg aku tgh plan nk buat doll house versi studio apartment plk...Nmpk mcm senang..TP berseni sgt..Kalo rajin nnt aku ON...Kalo x berapa rajin, kite kumpul bahan dulu baru start buat...Huhu



Ade sesiapa yg buat doll house ni?
Sharing is caring... =)




End

6 comments:

Normi Nieza said...

wah..berseni la nieza ni..:)

Shikin Razali said...

Wah, kreatifnya ibu...

this ni3za said...

Terima kasih semua..main2 aje nih..huhu

Nora Karim said...

Rajin ibu. Dulu kerja sekolah Alisya ada kena buat bilik jenuh juga membuatnya.. 😅

adianiez AIDA said...

ohsem lah!
rajin nieza. tahniah....

teringat plak citer antu omputeh yg baru kami tgk last weekend.
apa ntah tajuk nyer.
berkaitan dgn mini house gini la.

this ni3za said...

Aida : Main2 je ni Aida..Tak la perfect sgt...Haha