Tuesday, November 27, 2018

KISAH AMMAR : KUKU KAWAN

As Salam

Cerita ni dari minggu lepas...Tapi baru teringt dan baru berkesempatan nk update story dkt sini...Kisah bermula pada hari Rabu 2 minggu lepas...Kisahnya bermula bila Ammar mengadu kawan cubit lengannya...Ammar tunjuk lengan..Ada kesan kulit tersiat 2 tompok kecik...Memula aku tak amik kisah dan hanya terus letak minyak..

Tapi on the next day, masa ambil Ammar dkt taska, aku terperasan both lengan Ammar ade kesan merah yg agak besar ..Terus aku capai tangan Ammar...Tanya sapa yg buat..then Ammar ckp sipolan sipolan yg buat..Kebetulan plk mase tu ketua taska ade sekali..Dia pun terkejut tengok sebab mase kena, Ammar tak menangis dan tak mengadu sedangkan aku dh ajar, kalo kawan2 buli or buat mcm ni, bgtau ticer...

Terus ketua taska tu ambik gambar dan pergi bawak Ammar pada ticer yg bertugas jaga anak2 playschool..Taska ni mcm ade sistem giliran..This week cikgu ini..Next week cikgu lain..Gitu la gamaknya...Lepas tu ticer tu ckp dia nk inform parent bdk yg buat tu..Dia pun dh tengok kuku bdak tu..Memanggggg panjang....Ticer pun pelik kenapa parent tak alert tentang kuku anak2...Kadang2 dlm group parent taska ni, ticer plk kena bg reminder suh check kuku anak2..Hmmmmm..
Both lengan
Gambar diatas adalah bukti lengan Ammar memang kena kutil..Smp bile dh bubuh minyak pun sometimes Ammar mengadu sakit / pedih..Kesian aku tengok...Tak sangka smp mcm tu sekali Ammar kena dgn kawan2...Aku yakin takkan la x cerdik sgt anak aku nk cederakan diri sendiri...huhu

Sebelah ptg, parent tu pun whats app aku utk tanya lebih lanjut & apologized...Katanya abang2 bdk tu yg sama taska x nmpk adik dieorg buat perkara tu pada Ammar...Anak dia mmg sedikit kasarrrr...

Aku tak tau nk respond mcmane dgn kenyataan dia ni...Nak bash lebih2 aku takut one day nnt Ammar plk buat perangi gitu dkt kwn2..Ape yg aku boleh reply is ckp Ammar mmg sebut nama anak dia bile aku & ticer tanya..then aku just boleh remind dia utk check kuku anak2 so that mende ni tak jadi pada anak2 taska yg lain plk...

Aku ni kire dh malas nk cari pasal dgn org...Umur2 gini rasenye memasing boleh fikir matang sikit...Nak merempan lelebih kang org fikir lain plk...Tapi aku mmg kesian tengok keadaan lengan Ammar...Bile Ammar mengadu sakit tu, aku rase sedih sebab che mek tak pernah kena teruk mcm ni selama dia dkt taska tu...

Jadi aku pun AJAR AMMAR. kalo kawan buat lagi, cepat2 bgtau ticer..Jangan senyap aje tahan sakit smp time ibu dtg ambil...

To whom ada anak lelaki lebih dr sorng, pantau2 la anak2 kite ye...Kalo dpt dkt parent yg mmg FUSSY & TOO PROTECTIVE..Alamat kena hentam la kome..Mulut mak2 fussy ni mmg boleh tahan...Ntah2 dia mintak korang byr kos ubat..huhu




Anak2 kome pernah kena mcm ni?




End

4 comments:

Normi Nieza said...

huishh..ganas tu..dasyat mak pun..xjaga kebersihan anak. entah2 kuku panjang, hitam plk..adeii..

Raydah said...

woaaaa i would be damn mad kalau mcm ni

fiza linolie said...

Nampak kasar jugak budak yang mencubit tu. Banyak betul kesan.

Betul tu. As a parents kena alert selalu kuku anak²... Sian Ammar. Jenis Anak Fiza, Alia gitu la tak reti nak mengadu.

this ni3za said...

Ganas budak tu...Skrg hari2 Ammar report ape yg bdk tu buat & tak buat..huhu