Friday, April 01, 2016

8 Perkara Perlu Ada Untuk Permohonan Kemasukkan Darjah Satu.

As Salam

Last week baru berkesempatan untuk htr borang permohonan kemasukkan sekolah anak darjah SATU...Macam x percaya next year che mek dh darjah 1..Dah usia 7 tahun...Sob..Sob..Sob..Mase g school utk 1st time..Dieorg just bg borang dulu..Dkt borang tu nnt ade la beberapa perkara yg korang kena sediakan..Meh aku share ye...

8 Perkara Perlu Ada Untuk Permohonan Kemasukkan Darjah Satu : 

1. Borang permohonan kemasukan ke sekolah yg dipilih.
  ** Kena letak 3 nama sekolah - 1 main choice , 2 optional.
  ** Letak nama pejabat / rumah parent yg dekat dgn sekolah..
      --- Mcm aku duk tmpt lain...TP htr anak dkt tempat lain..Sepatutnya x boleh..Mujur la opis Hata ade dkt dgn area sekolah ni..
2. 1 x Salinan IC ibu.
3. 1 x Salinan IC ayah.
4. 1 x Salinan surat beranak anak
5. 1 x Sampul surat putih bertingkap.
6. 2 x Setem RM0.80 sen. ( x igt 1 ke 2..huhu)
7. 1 x Salinan bill elektrik rumah / pejabat yg dekat dgn sekolah.
8. Surat beranak anak yg ORIGINAL..

Mase nk htr borang ni mmg parent kena bawak sekali surat beranak yg original sebab nnt sekolah akan cop dgn cop sekolah dkt belakang surat beranak anak tu..Purposenya mungkin as bukti yg kite ada apply dkt sekolah ni kot.

Kenapa kena letak 3 nama sekolah?
-- Sebabnya kalo nasib anak x dpt masuk sekolah pilihan pertama, dieorg akan cari kekosongan dipilihan yg kedua & ketiga. Xde la kite mengelabah sgt bile x dpt masuk sekolah 1st choice tu sbb ada pilihan sekolah lain yg berdekatan.


Tempoh untuk tahu kelulusan permohonan ni lamaa jgk...Hata ckp pihak sekolah cakap nnt lepas raya baru tahu status dpt sekolah yg mane..hmmmmm...



Ok..itu je nk share..
Semoga kite dpt buat preparation sebelum bertindak...huhu




End

1 comment:

Mar Mansor said...

semakin ramai murid..semakin leceh prosedur..zaman saya tak melaluinya..tau gi sekolah depan rumah mak..hehe