Tuesday, December 05, 2017

KELANTAN STORY

As Salam

Cuti 4 hari yang dihabiskan dgn kelik kelate...Hari Khamis, dekat pkol 6ptg jgk rasenye baru kami grk dr rumah...Time ni tak hujan sgt lagi...Tapi jammed sikit dkt both tol...Then bile dah masuk jalan nk ke Bentong, Hujan dah start renyai2 dan byk kete tapi still bergerak...Pkl 11mlm smp dekat Gua Musang...Hata plk dah mengantuk ditambah dgn kami 4 beranak yg x isi perut dgn ape2 makanan lagi since kete mula gerak...

Then decided utk tido dekat HOTEL BUDGET dkt Gua Musang...Huhu
Dapat la kami hotel Bella Vista - RM40 satu malam dgn bilik air & toilet is sharing...
Malas nk pergi hotel yg standard sebab kami nk tido kejab je..Plan lepas subuh nk terus gerak..So ade masa dalam 6 jam je dalam bilik tu..Kebetulan sgt aku x bleh sembahyang time tu..So takde la risau sgt Hata nak kena tggu aku dekat bilik air tu kan? Hata je keluar masuk bilik air tu xpe...Huhu..Kebetulan time tu hanya kami 1 keluarga & seorg tourist back packer ...Tapi pkol 3pagi dah boleh dengar ramai plk penghuni lain dtg rehat jugak..Time nk keluar hotel, tengok penuh kasut dkt tangga hotel...Ade la dalam 4 keluarga..Huhu

On the way nk smp KB, singgah Kok Lanas beli breakfast sikit utk anak2 lapik perut..Lepas tu tengok satay ikan ni..Berkenan plk sbb dah lama x makan..
Satay Ikan...
Tapi tak berapa sedap sbb byk tepung dari ikan...Sedih..

Dalam pkol 10.30 pagi kami smp rumah KB..Penat yang amat wehhhhhhh...Dengan hujan lagi...Terus aku mabuk tido...Kiki...

Smp2 rumah pagi tu, my FIL dah siap2 belikan breakfast nasi berlauk...Lepas tu rehat kejab...Tghari plk sementara tggu hero2 blk dr smyng Jumaat, aku ke kebun my FIL...FIL aku ni suka berkebun & rezekinya, setiap tanaman menjadi....Macam gambar bawah ni : 👇👇👇
Pokok Terung....
Bukti time hujan pun aku redah jgk ke kebun...Hahha 
Lepas tengok pokok terung, tengok pokok kacang botol...Kutip mane2 yg ade..then tengok pokok buah kedondong...Alhamdulillah..Byk jgk buahnya...Terus kutip plan nk buat Kedondong Asam Boi...Dalam pkol 4 ptg ajak Hata pergi beli asam boi...
Kedondong Asam Boi...
Time makan malam my FIL hidang buat dessert..Habis semangkuk tu..Ekek

Pagi hari ape dah tak berapa nak igt sbb Kelantan hujan on off...Pkol 7.30 pagi (time Ammar & che mek tido) aku & Hata keluar memenuhi kehendak tekak yg nak makan menu wajib tiap kali blk KB..Milo tabur & telur separuh masak...Kedai ni bukak time pagi je...So kena la pergi pepagi hari...Huhu
Yummmeehhhhhh....

Lepas Zohor keluar lagi sebab nk mencari kedai repair hon kereta..Hari tu ade staff office lama Hata bukak GPS dkt kereta..Ntah tang mana silap, sekali hon x berbunyi...Lepas tu xmo bertanggungjwb...Sabar aje la..Hata plk asyik la lupe nk gi repair..Last2 dekat KB jgk g repair...Lepas repair hon, teringin nk g tengok Tambatan Diraja...Tempat ni kira mcm penentu paras air samada bandar KB akan banjir atau tak bile hujan banyak hari...
Tak boleh turun smp bawah sebab air baru je surut..Berselut kawasan bawah tu...
Sungai Kelantan dan paras airnya...
Actually last few day air dah naik smp ke paras kereta proton saga tu...Kalo naik lg tinggi, mmg bandar KB akan banjir macam yg terjadi last 3 years ago...Ni air surut sebab 2 days before aku blk, KB tak hujan...Lepas tengok Tambatan Diraja, aku ajak Hata gi makan colek dekat PCB...
Colek
Kali ni tak ambik udang..Ambik sotong celup tepung utk Hata...Aku lebihkn keropok je sebab keropok dkt sini tak byk tulang...Huhu...Kalo blk KB, mmg tak boleh MOVE ON kalo tak gi makan colek dkt PCB...Aku suka SOS dia..Sama macam sos ikan/sotong/udang celup tepung dkt ganu...Huhu..Time makan ni hujan dah start blk..Ramai pengunjung mula balik...Hati risau jgk...Tapi bertenang sambil habiskan colek..Lepas habis cepat2 habiskan air, bayar dan gerak blk...Kiki..

Hari Ahad pagi smp petang tak hujan...Bagi anak2 main dekat luar rumah then belanja aiskrim kon RM1..
Layan...
Lepas tu request pada my MIL utk masakkan ayam percik versi kelantan..Dah 3 tahun lebih tak merasa my MIL masak...Huhu 
Ayam Percik Kelantan...
Layan weh makan ayam percik ni....Tak banyak tepung jagung...Boleh dikatakan PURE dari santan je...Huhu...Thanks my MIL..Ekek..

Hari Ahad memang seharian tak hujan...Tapi aku tak dapat nk gi Pasar Siti Khadijah sebab kepala mcm kena migrain ditambah dgn ulser since hari Khamis..So faham2 aje la dah berapa besar ulser dalam mulut ni lepas beberapa hari kan?

Kami blk KL hari Isnin dalam pkol 7.30 pagi..Plan nk singgah Perak..Tapi tak jadi bile dengar2 jalan Lojing banyak tanah runtuh...Smp KL pkol 5ptg..Byk berenti sebab aku banyak minum air sebab nk cepatkn proses baikpulih ulser ni..Ekek...

Smp2 rumah, selesaikn ape yg patut, then keluar makan...Sebelum maghrib dah smp rumah..Lepas tu duk berehat aje la dkt rumah...Mengemas, membasuh kain yg terkumpul slama 4 hari dan menyusun jgk...Dekat KB tak dapek nak basuh kain..Hujan On OFF..Kang bau kepam plk..Hari ni keluar rumah pkl 8.30pagi...Lepas hantar anak2 dkt taska, berlari mengejar bas...Mujur sempat...Ekek..

Oh ya..Che mek tak jadi kami kampungkn di KB sebab Hata risau aku duduk berdua aje dgn Ammar nnt sebab berkemungkinan besar dalam bln ni, akan ada date Hata kena turun Pontian sekali lagi..Takpelahhhh..At least che mek ade depan mata..Ekek...Ade jgk teman aku nak bertekak & mintak tlg itu dan ini..Tolong siapkan Ammar pun che mek dah boleh diharapkan..Ekek

Ok..Itu je cite cuti kami...
Ape activity korang plk?





End

2 comments:

Normi Nieza said...

makan aje klu blk klate..hihi

Raydah said...

ya Allah, satay ikan is my favorite. i missed my childhood memories.