About

Thursday, February 26, 2015

Kisah Qaisara : Latih tubi

As Salam

Fuhhhh...Semenjak anak dah pandai menulis, melukis, mnconteng, menggunting, mewarna ni...Byk plk idea aku nak buat same2 dgn che mek...kiki

Semalam dgn sukarela & rela hari che mek keluarkan file buku dr school lama nk buat exercise.. Kite layan aje la... Tapi mcm che mek mcm memilih sikit... huhu

Nak buat kire2 a.k.a math & pendidikan Islam..Layankan aje la..
Buku kotak2 tu still x diisi penuh oleh teacher lama..Makanya, si ibu mula la menunjukkan SKILL TERPENDAM utk melukis..huhu 
Ini la budaknya...
Makin besar ni..Makin byk idea dalam kepalanya..
Sometimes mmg boleh buat aku BERASAP..
Sometimes boleh buat aku ketawa terbahak2 sebab cukup TEROR reka lagu sendiri..
Sometimes boleh buat aku rase sebak bile che mek menangis time htr g school..
Sometimes boleh buat aku mngantukkkk sebab kena teman che mek layan cite dlm gadget..

Itu la anak kan?
Marah mcmane pun...Tetap jgk nk peluk cium..
Geram mcmane pun..Tetap jgk nk mintak tlg dia buat keje2 yg ringan..




Skrg ni, tiap2 pagi PAKSA RELA aku duduk seat blkg temankn..
Walaupun aku mmg akan pening2 lalat tiap kali duduk seat blkg, redha aje la..huhu




End

Wednesday, February 25, 2015

Berebut

As Salam

Dah lama rasenye x cite pasal opis..Takde cite sgt pun, sbb kebizian yg biase..huhu

Cumanya today nk share sikit isu "berebut" nih..haha

Meeting room opis aku n, dari 3 dh ada 4...bilik meeting 1 mmg x boleh usik sbb sokmo ON CALL..Bilik meeting pun ade on call ok.. bilik meeting 2, nak guna boleh, tapi mmg kena ada BOOKING sebab bilik tu dikira HOT SEAT..Bilik ke 3, cukup sekadar 2 org masuk meeting sekejab..Kalo seharian mmg mcm x sesuai sbb boleh dikira as discussion room. Bilik meeting 4..Itu bilik meeting yg baru. Aku nak bg pun x berani sebab opis baru je expend. Tambahan plk skrg ada prblm dgn central aircond. Agak membahang disana.

Boleh dikatakan, whole opis BEREBUT kipas & cooler disebabkan oleh masalah aircond ni..Bukan itu je.. Bilik meeting pun mnjadi REBUTAN si AUDITOR.. Pada pengalaman aku spjng dekat sini, jarang sgt AUDITOR duduk SEHARI je dkt opis buat audit..Mesti makan 3-4 hari at least. Department yg berkenaan pun x booking mane2 bilik, bile aku tny sndiri ckp sehari je nak guna..So once dieorg dtg, terpaksa la aku letak je dkt mane2 bilik yg sesuai & available.

Tetibe x puas hati dgn bilik yg diberi. Datang serang aku pulak..Haih...Direct je aku cakap..:

"Saya ni RECEPTIONIST jer...Saya pun ikut arahan".

Aku bkn person yg MEMBERI arahan, tapi person yg MENERIMA arahan. Bile aku rase tempereture dah nak smp tahap bahaya, terus aku ckp...

" Sila la jmp department yg berkaitan & jmp terus dgn HEAD OF HR kami.. Mintak direct dgn dia."

Cakap / bebel banyak x guna..Aku bukan BOS yg assignkan bilik..Aku KULI sajo..Aku pun ikut arahan BOS jgk..Haih..Kadang2 x paham dgn org yg x paham bahasa nih..

Jgn igt org lain xde mulut nak mnjawab, xde otak nak fikir, xde idea nak balas balik ape yg kau cakap.. kami yg bayar anda..bukan anda yg bayar kami..Igt tu.. Kau buat bisnes..duit dari kau keja tmpt org tu la yg cmpny kau distribute utk gaji2 korg..Jgn berlagak sgt. Igt tu..

Itu la ayat yg sokmo2 aku dapat mase jadi CSR & TSE dulu...kiki



Sekian luahan saya si pekerja makan gaji yg hidup sederhana..haha





End

Monday, February 23, 2015

Gulai Sahang...

As Salam

Hari Jumaat mlm sabtu, aku mintak resepi dari my k.cik utk masak gulai/lauk org dalam pantang..Tetibe rase teringin plk..

Alhamdulillah mnjadi.. Semalam, Hata request utk masak lagi atas alasannya masa dkt kampung x puas makan sebab kena food poisoning..

Layankan.. Meh aku share sikit bahan2 & cara masak..Simple jer...huhu

BAHAN-BAHAN :
Ikut gambar diatas..
** 10 hiris halia.
** 6-8 biji bawang merah kecil.
** 6-8 ulas bawang putih.
** 1-2 sudu lada hitam yg sudah ditumbuk.
** 1 Paket ikan duri masin. Akan dpt dlm 7-8 keping ikan selebar 2 jari.
** 2 mangkuk air asam jawa. - ikut suka nak byk mane kuahnya

CARA MASAKAN :
1.) Rebus air asam jawa hingga mendidih.
2.) Masukkan bawang kecil,bawang putih, halia, black pepper & ikan masin.
3.) Masak hingga mendidih, rasa garam,masam & pedas.

SIAP...

Gulai Sahang..

Menu ini mmg pames dlm family aku kalo sesape dalam pantang. Aku x sure org lain panggil lauk ini lauk ape..haha

Menu aku masa dalam pantang dulu pun ini jgk..Lagi best kalo dapat ikan haruan kering..lagi syiokkkk!!!..Kalo mase dlm pantang, kena makan la bawang putih, halia tu semua sebab nak buang angin dalam badan.. Lepas makan semalam mmg ala2 perang kent%& jgk la dgn Hata..ahaha...

Berselera kami makan lauk satu ini je malam tadi...Maklumla udah 5 tahun x makan...kiki..Sekali sekala masak layan jgk...




Selamat mncuba...




End

Kisah Qaisara : Tak padan..

As Salam

Malam tadi melayan Anugerah Meletop ERA..Tahniah kepada pemenang...huhu

Sambil2 layan tu...Tak sah kalo xde IKLAN dari che mek..

Aku x tau la mane die jumpe kain panas sekali dgn cap mase che mek baby dulu..Aku rase aku dh sorok dah...Tau2 gini jadinya :
Dibalutnya DOLLY mcm baby...Lepas tu siap bagi minum susu (Botol sedia ada utk dolly)..Puas pakaikan dkt dolly..Ehhhhh...Che mek pun nak merasa jgk...
Tak padan dgn umo 5 tahun...Ade je akai nak main mende2 gini,....haha

Layankan aje la...Tapi jadi x terlayan kalo setiap seminit mintak dibalut gini...Hmmm..


Alhamdulillah che mek semakin OK dkt school baru...Amin






End

Koleksi Cerita 5 Hari..

As Salam

Hoho..Berkoleksi bagai...layankan..huhu

Hari rabu, opis bagi keje half day. Tapi opis Hata operate mcm biase..Kalo ikutkan hati aku nk blk rumah terus je that time..Tapi bile memikirkan lepas Hata abih keje kami kena ke BANGI, maka moh le kite pjngkn langkah ke SOGO..kiki

Aku lunch dulu dgn bdk opis dkt cafe. Malas nk rushing2 sgt..Tak lari SOGO dikejar..kiki

Sampai SOGO pkol 2.30pm. Terus gi lvl 7 utk renew membership. Alhamdulillah dapat bag SOGO & Voucher RM60. Memandangkan masih ada masa utk smp ke waktu Hata abih keje, moh le kite mngabihkn voucher ditangan. Nak pegi next time x tau plk bile nak pogi lagi sebab voucher tu EXP - May.
Lepas mengabihkn Voucher + top up duit sikit, kite isi perut dulu dgn roti. Xde selera nak makan nasi. Dpt jgk la brng yg dicari...Barang ape? Biarlah rahsia..haha

KHAMIS :
Gerak dari rumah ke kampung (Perak) pkol 9am. Keluar aje dr TOL KEPONG terus kereta bergerak bagai perlumbaan beribu2 ekor SIPUT..Sampai je dkt area Simpang SLIM RIVER, nmpk sign btau TRAFFIC PERLAHAN DARI TAPAH-GOPENG-TEROWONG MENORA.. 

Terus kol my k.cik mintak sikit direction ikut jalan kampung. Alhamdulillah kami x sesat..Hahaha..Smp rumah my k.cik around pkol 12.30. Smp2 letak barang, terus mngadap nasi. Kelaparan kottttt...Sebabnya kami breakfast wafer je. Nak benti dkt RnR, semuanya beratur pjng mncari parking. Selesai urusan dkt rumah k.cik around pkol 5pm, aku,Hata & my k.cik family ke GIANT beli barang dapur utk rumah mak sikit.

Malamnya kami dinner nasi goreng sajo...huhu

JUMAAT :
Hata kena food poisoning. Memilau mncari clinic. Mujur la ade clinic yg bukak. Lunch kami makan gulai lemak ikan haruan, dinner aku masak simple2 je.

SABTU :
Gerak dari rumah around pkol 10.30am. Kami plan ikut jalan kampung jgk kali ni sebab masa OTW nk blk kg hari tu, Hata nmpk gerai2 berderet jual buah-buahan. So mmg plan nk mmbawak bekal blk KL. Singgah kedai mamak lunch, then benti plk beli buah..Benti lagi cuci TOKSID che mek.. Pkol 2.30pm baru smp rumah. Terbongkang smp ke ptg..kiki

AHAD :
Mmg xde plan kemana2 sebab fikir nk berehat. Kesian dkt dieorg yg STUCK dalam jammed OTW blk KL...Tghari gitu gi The Curve utk bwk che mek main gelongsor.. Sekali ade budak tolak che mek terus merajuk xmo main dah. Bwk plk masuk SMALAND IKEA.. Ade la 30 minit je che mek main, lepas tu, masa aku & Hata baru terigt nk pakaikn pampers sebab risau che mek takut nk bgtau staff dalam tu nak terkucil, terus xmo lepak sane dah..Bosan kot..kiki

Lepas makan BUDGET MEAL dalam IKEA & terus blk rumah.

Berjaya jgk aku mmbersihkn bahagian washing machine..Bile ajak che mek tolong, kena "paw" mandi dkt berenda dapur..Sabar aje la..hoho



Ok..Itu je cite cuti CNY kami...
Ape cite korng?





End

Wednesday, February 18, 2015

Kisah Qaisara : Homework

As Salam

Semalam, amik aje che mek dari school baru, aku tgk ade buku school che mek..Aku syak ade keje homework yg teacher suh buat dkt rumah..

Masuk je dlm kete che mek menggagau cari buku sekolah & tunjuk dkt aku ade homework.

Lepas sesi memasak sambil menjerit, selesai makan..Terus aku tarik che mek utk siapkan homework..That time udah pkol 9.30pm..

Ya Allah...Istigfar Panjanggggg aku nak mengadap che mek mngabihkan 4 page homework yg teacher bagi...Che mek punya IKLAN 5 minit, buat homework 2 minit pun x sampai...Agak2 berapa lama nak habiskan 4 page tu???

Kalo time mood belajarnya datang 3-4 buku pun relax jer...kiki
1 of page homework yg kena buat.. Nak mengaler ini pun Ya Allah..... Dekat 15 minit aku tunggu..Ade je IKLAN nya..Lenguh la..Nak kaler warna warni la... Nak sharp-kan kaler pencil la... Itu pun ade hati suh aku plk yg sambung mewarna..

Mujur la ade 1 page yg berbintang mnjadi MOTIVASI utk che mek habiskan homework..Aku cakap gini :

" Qaisara kena kaler sendiri..Nanti teacher bagi STAR..Kalo ibu yg warna, nnt ibu yg dapat STAR "

Terus tekun je mewarna UTK SEBIJIK bola tu...hohho

Camne la mak,ayah,kakak, abang kite dulu mngajar kite kan?
Adakah kite pun byk IKLAN mcm che mek ni?
Adakah kite pun mintak belas ehsan dari mereka?
Adakah kite ade bgtau parent yg kite ade HOMEWORK???


Tapi bile tgk homework che mek dah siap, aku rase puas hati..Lega.

Dekat bwh sekali stp page, ade tandatangan ibubapa.. Kira mcm parent acknowledgement la...huhu






End

Memasak Sambil Menjerit..Ko Mampu?

As Salam

Semalam Hata x sihat..Tapi request nak makan ikan masin goreng..Aku pulak teringin nak masak sambal telur rebus yg dpt dr bekwoh hari tu. Tetibe teringin jgk nk bendi rebus & kentang goreng.

Makanya, lepas aje solat Maghrib, aku dah bukak langkah memasak sambil Hata rehat2 dkt bilik..

Berperang aku dgn che mek sepanjang tempoh memasak nih..
Bukak LOUD SPEAKER jer volume suara aku nih..Hahaha

Semua punca dari che mek..Dari start aku memasak, smp ke sudah duk berdiri dekat sinki air main basuh2 mangkuk plastik, sudu, sudip, tupperware sampai lenjun 1 badan..tak cukup dgn tu..Abis bah lantai sinki aku..Sabar lahhhhh wahai hati...Hahaha

Bile dah siap semua, 1 keje plk aku kena mop lantai tertonggeng2 bawah sinki tu..
Aku bukan bising ape sebenarnya..Paip air tu kalo dibukak besar sgt, harus la airnya mengalir deras..bile kena pd perkakasan yg nak dibilas...Harusla udah mcm air terjun melimpahnya...Setiap kali che mek nak bilas perkakas yg die basuh, tiap kali tu aku ckp dkt che mek..

" Nak bilas panggil ibu "

TAPI!!!..Che mek just panggil aku bile air tu dah mcm air terjun melimpah...Mane la aku x hangin...hahaha

Tapi...takpe la..asalkan che mek ade lagi semangat nak menolong...Kalo dah malas nnt...Kite jgk yg menyesal sebab awal2 dulu dh x kasi buat keje kan?kikiki
Che mek sy yg ketiduran..Biar penat sebab buat kerja...Jangan penat sebab bermain jer...hahaha







End

Tuesday, February 17, 2015

Dinner : Peria Goreng/tumis

As Salam

Semalam Hata request nak makan peria goreng.tumis campur telur & cili merah dgn ikan bilis goreng. Semalam mkn mcm kering sikit la sbb mnharapkn kuah yg seciput dari peria tu...huhu

So, smp je rumah, singgah kedai runcit bwh rumah utk beli bahan..Alhamdulillah ade..Kalo xde..kempunan la si Hata..hoho

Ini peria yg kecik2 tu tau..bkn yg besar tu..
ehsan google..
Biasenye peria kecik ni kami dkt kg panggil peria katak..kiki
Peria ni biasenye org buat ulam je colek dgn sambal kelapa..
Yang org selalu masak peria yg besar tu..Peria ni kalo buat ulam mmg PAHIT yg amat..Tapi bile dimasak semalam...Eh..sedap jgk..xde la pahit sgt.. Semalam aku amik 2 biji yg lebih kurang pjng 6inch..potong nipis2..Mujur la habis..huhu

Sekali sekala masak masakan gini syiok jgk kan???





Ape menu dinner korng?






End

Kisah Qaisara - Semalam punya cerita...

As Salam

Alhamdulillah, semalam blk keje smp rumah time azan Maghrib.. Since che mek dh besar ni, kerisauan ttg WAKTU MAGHRIB itu sudah beransur kurang..kiki..

Makanya, masa OTW nk smp rumah tu, kami asben & wife ligat memikir menu utk dinner..Che mek awal2 dh request nak nasi air a.k.a bubur nasi sebab smlm, che mek tercirit dalam seluar..abih 1 tilam berbau..Sepanjang ketidaktahuan kami ttg keciritan che mek itu, mase nak solat subuh, aku duk terbau busuk yg amat dkt meja solek..Igtkn ade cicak mati or mende lain..Sebab kipas mmg mnghala kesitu dr arah kaki katil che mek..

Bila Hata angkat che mek utk dimandikan, Hata rase half body che mek dah basah..Smp depan pintu bilik air, saat seluar dibuka...Naahhhh Kau..Peha che mek dah bersalut dgn beraknya yg kecairan & kekuningan..Che mek "cerah perut" a.k.a cerry & berry..So aku amik part basuh & mandikan che mek wangi2..Hata plk bersihkn seluar & baju che mek..

Saat udah bersiap, tetibe che mek berdiri tegak said nak kencing..That time aku dh pesan pd Hata pakaikn pampers siap2 risau dlm kete nk kencing lagi..Sekali Amikkkk kooooo...kencing & cerry lagi...

Lepas basuh & bersihkn segala, cpt2 aku sapukn perut & belakang che mek dgn minyak TYT..Siapkn dgn pakai pampers sbb aku risau dlm kete che mek TER-CERRY lagi..

Bile smp SCHOOL BARU, aku dah pesan siap2 pd teacher ttg situasi che mek..

Semalam aku agak kebizian dgn kerja2 opis...So tghari time lunch baru dpt kol tadika tny ttg che mek..Alhamdulillah teacher said :

"Qaisara ok..dah takde berak2 dah..skrg tgh mkn nasi"..

Fuhhhh..Lega hati ibu & ayah...

Malamnya, che mek cherry sikit.. Lepas tu dh nampak ok dah..
Tak tau la salah mkn mknn ape..Sebabnya, aku pun cerah perut jgk mlm sebelumnya..tp dh ok dh..xde la kronik sgt..

Smlm lepas mkn, harus la aku kena buat keje rumah sikit..Angkat kain, jemur kain (walaupun matahari udah tenggelam..haha)...

Sanggup che mek tggu aku utk belajar same2..Alhamdulillah che mek still bersemangat nak belajar..
Activity Bahasa Melayu
Setakat ini, che mek KURENG sikit nak belajar dgn ayah..xtau la nape..kiki

Kalo dgn aku, aku mngajar dalam 2-3 subjek dalam 1 masa...
3-4 page utk stp subjek..Agak2 nmpk che mek dah bosan dgn satu-satu subjek tu, kite switch la ke subjek lain..

Alhamdulillah, dh nmpk dh peningkatan nak belajarnya disitu..
Cuma ada satu2 part mmg kena ajar 2-3 kali utk diperbetulkan..haha
Aku xmo che mek stress sgt..As long as che mek still brsemangat nk belajar, kite layankan..Kang kalo xmo belajar kang..kite jgk yg pening memikir...huhu





Alhamdulillah...Hari ini che mek CERIA gi school baru..huhu




End

Monday, February 16, 2015

Bekwoh @ Ulu Langat

As Salam

Jumaat, lepas keje kami ke Kajang, then naik 1 kete ke Ulu Langat utk attend majlis akad nikad anak 2 pupu Hata..Kami sampai around pkol 8pm..Pkol 10pm baru pengantin lelaki sampai..

Tok Kadi dah hangin je aku rase sebab mukadimahnya panjanggggggggggg sgt..

Kaki aku udah kebas 3-4 kali dah..huhu

Gambar mase akad nikah x amik..Gambo kami pun sekeping ni aje ha...kiki
KAMI..
Time ni tgh lepaking menunggu pengantin.. Nak buat keje pun malu2 sbb kami x berapa nk rapat sgt..hoho

Seronok sgt bile org tny... 

" Ini (menunjuk kearah aku) anak sulung ke? "..haha
Tetibe rase muda jelita lagi..wakakak..Sila jgn muntah

Smp rumah udah dkt pkol 1am..Tukar baju semua..then semua pun Zzzzz...

Esoknye pepagi, baru perasan Hata x amik bakul toiletries kami.. 1 Hal plk kena g beli baru..huhu..


Lepas Zohor baru kami gerak dari rumah...Smp sane pkol 2.30pm..Smp2 je tgk ade meja kosong..Terus isi perut..Masa isi perut pengantin smp... 

Muka memasing udah kekenyengan.. Time ni just lepak2 memeriahkan suasana..hoho
Pengantin potong kek..
Ini aje ade gambo pengantin..huhu

Pkol 4pm catering staff udah siap2 kemas dh..
Time ni che mek dah mula mengamuk sbb x tidur tghari tu..
Pkol 5pm baru grk blk..
Pkol 6.40pm baru smp rumah..
Penat yg amat...

Ahadnya, pkol 10am dh kuar rumah g makan nasi kandar pelita dkt ampang point sbb aku nak ke kedai spotlight..Mmg rambang mate..huhu






End

Thursday, February 12, 2015

The Cocoa Trees : Choc Fair

As Salam

Tadi lunch hour hanya lunch dkt cafe opis sajo. Tetibe rase nk mkn nasi yg tgh berasap2..hoho

Lepas makan lepaking smp 1.50pm. OTW nk blk opis, nampak Choc Fair ni :

Teringin nak memborong ini sahaja.. RM8/200grm. Kire ok la kan?
Byk lagi coklat2 lain..Tapi tetap berkenan dgn yg ini jgk sebab boleh pilih byk jenis & murah..hoho




Coklat yg borong dkt Pengkalan Kubor pun x abih lg..kiki






End

Wednesday, February 11, 2015

Quaker Breaktime Biscuit

As Salam

Semalam tghari g beli refreshment utk opis. This week beli drinks & sedikit biskut utk top-up yg sedia ada.. instant drinks 3 in 1 still under control, so next week la baru kite stock up.

Alkisah mase jalan2 tgk biskut semalam, ternampak packaging baru dari Quaker :
12 saches/box
Closed up siket..

Makanya, beli la utk opis.. Dkt Jaya Grocery - RM7.90/box. Tempat lain x sure.
Setakat yg aku makan ni rasenye agak tawar. Tapi boleh la layan kalo dicelup-celup / dicicah-cicah dgn minuman berperisa...Mcm milo ke..Nescafe ke..Ikut suka korang lah..huhu

Packging yg comel mmg senang sgt nk bwk kemana2..Cumanya ke berhati2 sikit la..Kalo kasar sgt..Alamatnya, time bukak makan serbuk biskut la..huhu


Kwn2 ade yg dh rase?
Any comment?





End

Tuesday, February 10, 2015

Masalah Selesai!!!

As Salam

Alhamdulillah kemelut masalah aku ttg che mek sudah dapat kami selesaikan..

Sabtu & Ahad aku & Hata berbincang sampai nak pening kepala...kiki

Semalam kami berbincang dgn owner kinder garden Qaisara & berjaya mndapat kata putus.. Deposit dikembalikan. This week is the last week che mek akan berada disana. Next week pulak che mek akan kami tempatkan di kinder garden yg baru.

Berpinar-pinar & terkebil-kebil kembali mato kami berdua untuk mncari deposit yg baru utk kinder garden che mek yg baru. Mujur la deposit school lama dpt tampung almost 1/3 drpdnya..

Harap2 lepas ni che mek dh x merungut dah. Kalau merungut jgk.. Lantokkan situ..haha..Takde lah..Semalam aku dh buat new registration, dah melawat kawasan sekitar school yg baru, dh jumpe cikgu cikgi yg inchrg, dh tgk tmpt tidur, pakaian, buku & a few things lain.

Setakat ini semuanya nmpk ok..

Doa2kan lepas ni che mek kembali ceria dischool baru..Igt stp nama teacher & kwn2 yg berada di school baru.

Alhamdulillah, che mek dh pandai tulis nama sndiri.Amin.






End

Menu Nasi Impit dan Gulai Ikan Keli Bakar

As Salam

Hari sabtu & ahad yg lepas, activity kami sekeluarga byk dihabiskan dirumah sahaja..Sebabnya, udah byk pitih dikeluarkan on last week & this coming week..Gitu citenye..haha

Sabtu, lepas sarapan dkt MAMAK, kami ke CANDY CARNIVAL..Kendian ke HYTEX Warehouse SALE pulak..Selesai $$$ utk 2 tempat tu.

Blknya, aku teringin kan menu ini lagi :
Nasi Impit dan Gulai Ikan Keli Bakar

Utk yg bertanyakan resepi, actually resepinya x lari sgt dr rendang udang yg aku masak dulu. Bezanya, cuma rendang udang masuk kerisik & daun kunyit dan kuahnya pekat/kering sikit kan?

Resepi ini, tak perlukan bahan2 itu..Cuma lebihkn sedikit kuah, 2 btng serai (utk 2-3 ekor ikan keli/ikan haruan sederhana besar yg dibakar ) dan asam keping.

1. Memula tumis cili giling hingga pecah minyak beserta dgn serai & asam keping.
2. Masukkn santan & air - tapi jgn smp cair sgt..masak hingga mendidih.
3. Rase la gula,garam & masamnya..
4. Masukkan ikan keli/ikan haruan yg sudah dibakar. Masak hingga mendidih utk kali ke-2.
5. Rase semula gula,garam & masam secukupnya & 
6. Siap.

Ringkas aje kan?
Tapi setakat ni aku jumpe lauk ni dkt perak jer...
Dekat negeri lain x tau..KB lagi la xde langsung...kiki

Aku paling suka makan time nasi impit tu baru diangkat dari rebusan...
Lembiknya tu mnyengat sgt tau..huhu

Setakat ni yg aku tahu hanya 2 jenis ikan ni aje yg sesuai utk menu ini..Ikan lain x pasti...huhu





Selamat mncuba.




End

Monday, February 09, 2015

Nota Ringkas : Zakat

As Salam

Hari ini ade sikit briefing ttg Zakat. Al-maklum la, cmpny ni cmpny cha ya..so mmg x menitik beratkan sgt perkara gini. Since HR baru masuk, die nak start implement la perkara2 gini. Bagus jgk..

Sepanjang sejam briefing, sini aku saje2 je nak share sikit info yg aku dpt tadi..

Kita gerak satu2 ye..Kalo x lengkap tu..Pepandailah cari sendiri.. Udah namanya pun NOTA RINGKAS..kiki

8 Golongan yang berhak menerima ZAKAT : ( Golongan ASNAF)
1. Fakir (Org yg tdk memiliki harta)
2. Miskin (Org yg penghasilannya tdk mncukupi)
3. Riqab (Hamba sahaya/budak)
4. Gharim (Org yg memilik byk hutang)
5. Mualaf (Org yg baru memeluk Islam)
6. Fisabilillah (Pejuang di jalan Allah)
7. Ibnu Sabil (Musafir/pelajar perantauan)
8. Amil Zakat (Panitia penerima & pengelola dana zakat)

SYARAT WAJIB ZAKAT :
1. Islam
2. Merdeka
3. Milik Sempurna.
4. Cukup Nisab - Pendptan BERSIH setahun melebihi RM11,308.
5. Cukup Haul - Cukup tempoh masa setahun & boleh dibayar bila2 masa.

1.) ZAKAT FITRAH :
- Zakat yang semua umat Islam pun tahu..WAJIB dibayar sebelum Solat Sunat        Aidilfitri.
- Sekiranya GAGAL melaksanakan perkara ini, individu tersebut WAJIB QADA, tetapi hanya akan dikira sebagai SEDEKAH.

2.) ZAKAT HARTA :
a. Al-Mustafad - Zakat bagi setiap perniagaan yang dijalankan.
b. Al-Mustaghalad - Aset yang dimiliki mendatangkan keuntungan.
     Contoh : Memiliki rumah, lalu disewakan.
                   Memiliki tanah, lalu diusahakan hingga mendatangkan                                          hasil/keuntungan.

3.) ZAKAT PENDAPATAN :
a. Pendptan kasar dari semua sumber, ditolak dgn perbelanjaan yg dibenarkan (Rukhsah)
b. Bleh rujuk contoh ini :

4.) ZAKAT WANG SIMPANAN : 
a. Ambil baki paling rendah dgn memastikan jumlah keseluruhan > RM11,308 * 2.5%.
b. Jika mempunyai pelbagai akaun bank, kumpulkn kesemua baki terendah disetiap akan dgn memastikan jumlah keseluruhan MELEBIHI RM11,308 * 2.5%

5.) ZAKAT EMAS :
a. Emas yang dipakai TIDAK WAJIB dikenakan zakat selagi tidak melebihi yg dikenakan. Contoh : Selangor : 800grm, Kuala Lumpur : 150grm.
b. Emas yang TIDAK DIPAKAI selama setahun WAJIB dikenakan zakat. Nisabnya adalah 85grm dan dikenakan sebanyak 2.5% dari nilai nisabnya.
c. Info lanjut boleh click disini : ZAKAT EMAS (ikut negeri masing2)

6.) ZAKAT KWSP :
a. Jika tidak dikeluarkan, maka TIDAK PERLU membayar zakat.
b. Jika dikeluarkan dengan niat membeli/menggunakannya, dgn nilai keluaran melebihi RM11,308, WAJIB membayar 2.5% dari jumlah keseluruhan keluaran.
c. Bagi keluaran untuk pelajaran, terbahagi kepada 2 :
   i. Sekiranya jumlah keluaran melebihi RM11,308 dan masih mempunyai baki,             WAJIB membayar Zakat.
   ii. Sekiranya jumlah keluaran melebihi RM11,308 dan masih TIDAK MENCUKUPI           utk menampung kos pembelajaran, maka TIDAK PERLU membayar zakat.

7.) ZAKAT SAHAM :
a. Saham yang disimpan selama > setahun :
----> Ambil nilai jualan saham terendah * nilai unit yg dibeli. Jika nilainya >                      RM11,308.00, Wajib membayar zakar 2.5%
b. Saham yg dijual < setahun :
----> Ambil jumlah keuntungan sahaja. Sekiranya keuntungan itu melebihi                      RM11,308.00.

AGIHAN ZAKAT :
Terbahagi kepada 2 jenis agihan.
1. Agihan Sendiri : 
---> Individu yang membayar zakat melebih RM50K, akan menerima 25% dari     zakat yg telah dibayar untuk diagihkan sendiri kepada 8 golongan yg berhak. Individu terbabit perlu memaklumkan maklumat penerima agihan sendiri itu kepada pihak PPZ dan perlu menghabiskannya dalam tempoh SETAHUN. Jumlah yg tidak habis TIDAK BOLEH dikembalikan kepada PPZ.

2. Agihan Perniagaan :
---> Akan mendapat semula 37.5% dari jumlah keseluruhan keluaran zakat. Diagihkan sendiri kepada 8 golongan yg berhak. Individu terbabit perlu memaklumkan maklumat penerima agihan sendiri itu kepada pihak PPZ dan perlu menghabiskannya dalam tempoh SETAHUN. Jumlah yg tidak habis TIDAK BOLEH dikembalikan kepada PPZ.

Extra info : 

Kaunter PPZ KL :

Sekian info ringkas utk ZAKAT..
Kalo nak tau info lebih, kenalah ke w/site zakat negeri masing2 sebab lain negeri, lain kadar nisabnya.



Semoga kita dpt membersihkan diri & harta kita demi kebaikan diSANA nanti..
Amin.





End

Friday, February 06, 2015

Dah mula dapat feedback..

As Salam

Entry ttg che mek saya..
Last week, before blk ke kelate, aku & Hata tetibe je rase mcm terbeban dgn rutin harian kami di tahun baru ni.. tak tau la kenapa..puncanya gini..

1 - Hata dah kena "jual" so that kena duduk tmpt client.. masuk keje kena ON TIME.. bukanla nak kata selama ni tak on time..tapi selama ni Hata x perlu nak berada bersesak-sesak dlm LRT.. Kalo JAMMED,terpaksa masuk lmbt..Dkt situ dah menambah kos harian termasuk kos bulanan.

2 - Jarak dari rumah ke school che mek yg baru membuatkan kami terpaksa bergerak dari rumah lebih awal brbanding yg sebelum ni. Kalau dulu, gerak pkol 7.20am tu sempat lagi nak smp school lama che mek dlm pkol 8am, skrg ni dh kene keluar BEFORE 7AM.. Disitu dah membuatkan kami memaksa che mek utk bangun seawal jam 6.20am..kesian la pulak.. kalau kami gerak pkol 7.20am, alamatnya pkol 8.30am la baru smp school baru che mek. Aku pulak smp opis pkol 9am, Hata plk mgkn akan smp lmbt lg dr aku..Sebab nk mncari parking & LRT stationnya beza 1 station dari aku. Fesyen Hata, he drop me 1st before he find parking. Walaupun kami naik dkt station yg sama, tapi kami naik asing2..

3 - Kos minyak kereta yang kian meningkat.. Walaupun harga minyak dah turun, tapi..bile kita perlu mngadap JAMMED dan byk trafic light, aku rase kosnya x lari or semakin bertambah..Time blk plk, aku ni jenis yg kalo ikut mood, mmg semedang je nak cpt2 smp rumah. takmo mengadap jammed yg makin panjang berbanding dgn yg dulu..Makanya, kami ikut TOL - RM2/Day. Kalo tambah tolak duit minyak mengadap jammed pun same je kosnya. Dah tambah kos dkt situ. Ditambah plk dgn kos PARKING kereta.

4 - Pembaziran yang aku rase boleh dielakkan is almost RM200/month. Walaupun gaji kita naik sekian2..Takkan la pejam mate je nak buang byk tu kan? Cuba kalo kite kumpul..Kan dpt byk jgk at the end?. Memula test drive ke school baru che mek ni mcm save aje mase & kos..Tapi bile dah jadi gini, aku mula la rase x senang duduk memikir kos-kos yang berkaitan.

4 - Start aje last week of JAN, che mek start bercerita ttg schoolnya.. Memula aku malas lagi nak amik kira sebab fikir this is the time utk che mek belajar cara berdisplin dgn kawan2 & hormat teacher. Bukan nak kata che mek x berdisplin dkt rumah, so far masih terkawal lagi. Tapi, bile sokmo sgt aku dgr rungutan dan cerita che mek, aku mula jadi x sedap hati.

5 - Last week, kami amik che mek awal.. Just right after her tea time kami dh tercongok dpn pagar school. Then semalam, che mek request Hata utk amik AWAL.. Mane boleh amik awal dari biase, kalo xde hal2 mustahak.. Bile amik awal dlm stgh jam dari waktu biase, Hata said che mek mcm merajuk dan cakap :

" Kenapa ayah x amik Sara awal? Sara bangun tidur ayah tak datang pun".

Fine! dekat situ aku dh start pening lalat sikit..

6 - Aku & Hata perati, che mek tak seceria macam dekat school lama.. Kalau dulu, siap ckp dgn Hata..

" Ayah tak payah la hantar Qaisara, ibu je hantar. Sara nak jalan sendiri "

7 - Pagi ini che mek tetibe buat drama... Terjebik2 muka xmo turun dari kereta.. Masa aku nak amik, sampai berlari ke seat driver. Bila Hata amik & nak pass pada teacher, dipeluknya Hata mcm yg pernah jadi mase dgn teacher "sekejab" dkt school lama. Siap meraung xmo lepaskn pelukan. Pada pemerhatian aku, kalo che mek dh buat perangai gitu, mmg ade something wrong goes a wrong somewhere. Makanya, pening lah kami ni duk memikir mcmane..


So..kawan2 ade idea tak??
Take it or leave it with find other school..
Kalo nk mncari skrg ni, rasenye masih sempat lagi sebab baru nak masuk 1st quater of the year. Lgpun rasenye xde la ketinggalan sgt..



Haih.. Pening ibu....





End

CNY Decoration 2015

As Salam

Alhamdulillah hari ini berjaya jgk aku mnyiapkan decoration yg super duper simple utk opis..hihi
CNY Deco - KAMBING

Ok la kan dari takde...kiki

Aku x dpt nk buat idea lain sebab mase dh smakin suntuk..
Nak buat awal2 dulu x dpt, sebab opis ade buat sikit renovation...






Ade dinner utk CNY nnt..




End

Mata Berpinar-pinar...

As Salam

Semalam, boleh dikatakan 1 opis mata duk berpinar-pinar melihat ini :
Performance Evaluation..

Actually kami dh siap dah... Tapi bile dtg bos baru, format pun baru..Maka kami kena buat semula..

Pecahan yg makin byk..
Makin byk jgk ayat & percentage yg perlu dimasukkan..

Alhamdulillah dapat siapkan mengikut jam & waktu yg ditetapkan..

Harap2 ade la berita gembira..
Kalo xde..Ang paw mcm last year pun dh ok dah...kiki



Korang pulak mcmane?
Mesti dh ade yg merasa bonus segala kan?kiki




End

Wednesday, February 04, 2015

Lawatan Ke Zoo Negara..

As Salam

Last 2 weeks rasenye Hata bwk aku & che mek ke Zoo Negara . Saje nak melayan PERMINTAAN che mek..kiki

Pkol 10am kami dh smp sane.. Beli tiket & they said pkol 11am ade animal show.. Jalan2 tmpt2 yg berhampiran je dulu.. Then pkol 11am kami ke tmpt animal show tu..

Jom layan gambo..huhu
Mahal jgk FEES dieorg..huhu
Kami x masuk tgk panda...
Cukup la che mek kenal haiwan / binatang yg sedia ada dulu..huhu
Do & Don't..
Gatai je che mek nak bwk stroller bagai...
Tak naik sgt pun..huhu
Posing dgn ayah... 
Naik tram sekali round
RM5/ Adult
RM3/Child 
Pkol 2pm mcm tu dah keluar dr Zoo..
Selesaikan ape yg perlu, then g mkn dkt Hulu Kelang..

Smp rumah pkol 4pm.. Terus Zzzzz.. Mujur x sampai maghrib...kiki

So far pada aku Zoo ni ok..ok sajo.. takde yg istimewa sgt.. Aku lebih suka Zoo Melaka.. Haiwan / binatang die lebih dekat nak dibandingkn dgn dekat sini.. Gajah pun dekat jgk dkt sane.. Zoo Negara ni, gajahnya, jauh sebatu..kurus jgk.. Zirafah pun aku tgk, kalau yg dh kandang mcm makan daun yg dh layu...huhu..

Ok.. Itu je activity weekend utk che mek..huhu




End

Aktiviti cuti 5 hari..

As Salam

Entry ini byk gambo selfie jer..kiki...

Alhamdulillah kami dah selamat sampai & selamat pulang ke rumah setelah 5 hari bercuti..huhu

Khamis lepas keje, terus grk dr Wangsa Maju, jmp my SIL dkt TOL GOMBAK.. Then kami convoy blk.. Dengar2 khabar angin, LPT 2 dah bukak.. Sekali TAK OFFICIALLY lagi!!!.. Dari pkol 7pm, benti beberapa kali utk solat & rehat, pkol 5am baru kami smp rumah.. Giler lah!!..

Dieorg x bukak sepenuhnya lagi LPT 2..Still kena masuk JABOR & Exit 1/4 LPT 2.. Che mek langsung x tido spjng perjalanan.. Pkol 4.30am baru che mek dpt tidur.. Bile tny..Senyap.. Bile tanya " TAKUT KE?" Che mek angguk.. Last2.. Mase benti dkt pasir putih, aku transfer ke seat blkg & che mek teman Hata.. Mata aku mmg dh x boleh tahan lagi dah kantuknya..huhu...

Jumaat, kami sarapan pkol 9.40am sebab memasing keletihan.. Sarapan pagi menu biase..nasi berlauk..Aku on sajo.. Then lepas solat jumaat, kami just lepak2 je.. Aku mmg dh x larat nak tlg ape2..Sengal2 satu badan sebab dh lama x berjalan jauh..

Ptgnya, ajak Hata ke pasar Gok Kapor.. Rutin tiap kali balik..kiki
Kami... 
#pearlhaya
Hotdog Mini - Bakar cicah sos manis & pedas..

Ptg tu jgk.. Something happened to my SIL..Memasing udah tgk bulu ROMa.. So terpaksa batal any activity on Saturday sebab nak settlekan kes yg lagi berat ni..huhu

Ahad, udah tghari baru decided utk ke Pengkalan Kubor. Aku igt dh x jadi dah.. Tapi layankan aje la...Sempat jgk che mek menge-paw Hata bag school baru & sweater baru FROZEN.. Aku pun dpt jgk habuan aku.. Tapi kali ni yg penting2 jer..kiki
Laksa + Laksam kelate..
Agaknya, penangan menu sarapan pagi yg ini..kami lmbt nk decide utk berjalan kemana2..
Memasing udah kekenyangan..kiki

Lepas blk dr Pengkalan Kubor, (kami grk dgn 2 kereta), Aku ajak Hata ke clinic sebab rase x sedap badan.. Ramai le pulok..
Ber-selfie OTW to pengkalan Kubor..
#pearlhaya..
Tudung ni aku dpt FOC dari bos aku.. Dpt 2 lai lagi..
Thank you bos..
Si anak & si ayah yg ketiduran menanti si ibu
yg tercongok menunggu panggilan doctor..huhu

Malamnya, kami pakat makan maggie Thai yg di beli mase dekat Pengkalan Kubor & aku buat sotong kangkung..

Monday. lepas je my SIL yg dkt Kajang blk KL, aku & Hata keluar kejab sebab aku nak mncari telekung yg baru.. Beli jgk la makanan WAJIB..hihi.. KEPOK ler.. Then ke Wakaf Che Yeh mncari bubur nasi special dkt sane.. Tapi x jadi special sebab akak tu lupe nak bekalkn cili..SPOILED terus selera aku...huhu..

Terlajar ke Wakaf Che Yeh, kami panjangkan langkah ke SALEEM AZIZ..anak beranak dgn JAKEL jgk.. Terus mncari kain utk baju raya.. Alhamdulillah jumpa.. Aku & Hata plan nak buat kaler SILVER this year.. Tapi Theme kami telah di-high jack oleh kak ipar aku yg dkt KAJANG..haha.. Udah 3 /4 tahun asyik la TERBORIA je..kiki.. So this year aku & Hata BERJAYA mengelak dari BERBORIA.. Kalo kaler same dgn raye ke-2 or ke-3 xpe la..janji jgn raya pertama..kiki

Ptgnya aku & Hata baru la berpeluang nak mmbersihkn rumah.. Alhamdulillah dapat la settled mane2 yg besar2..yg kecik2 tu x sompek..
Sesi ke-2 selepas membersihkan lantai
yg sudah penuh dgn selut DEGIL!!!..
Mujur la ade Water Jet my BIL..
takde la tertonggek2 nak memberus lantai..kiki
Mangsa banjir yg berjaya diselamatkan..huhu
Boot yg x igt tahun bile..
Kasut mase kahwin...huhu 
Sukarelawan cilik saya..huhu

Malamnya kami makan luar..tak larat dah nak masak...

Selasa, pkol 10am baru gerak blk KL sebab nk kemaskan bag..kiki

Mncuba nasib gunakan LPT 2.. Alhamdulillah dah bukak.. Perjalanan memang selesa cuma ade 1-3 kwsn lajan x berapa nak rata.. RnR pun so far OK.. Cumanya mase aku nk benti solat, benti la dkt RnR PERASING...memang terasing sungguh.. Terus tak jadi benti.. RnR Perasing tu x bukak lagi..huhu..

Jalan yg luas & lurus..Sgt selesa kalo nak memotong kenderaan berat.. X payah dah nak ketak kepala lutut cheq..kiki.. Cumanya, bile jalan dah lurus ni, tahap kemenggantukkan tu agak tinggi la sikit sebab tak payah nak pikir depan situ ade selekoh tajam...depan tu kena ready memotong lori balak & sbgnya..huhu

Aku harap, by this raye, dah siap sepenuhnya & boleh blk KB dgn selesa..huhu

TOL hanya akan bermula on JUNE 2015..

Itu la cite blk KB kali ni..
Kena berjimat plk rasenye blk kali ini sebab kena menabung utk RAYA AIDILFITRI nnt...kiki



Ape cite cuti panjang korang?



End