Monday, March 28, 2016

8 Months Baby Food : Homemade Serbuk Ikan Bilis

As Salam

Kelmarin kot..( x igt dh )..aku try buat sendiri serbuk ikan bilis...Memula tu mcm blur mcmane nk dptkn serbuk tu..huhu..Bile tny opismte, die pun btau la cara2nya..meh aku share ye..Lepas ni boleh la buat stock sendiri...hoho..
Kopek ikan bilis ikut suka nk buat stock byk mane..huhu 
Basuh & toskan kejab...
Lepas tu SANGAI / GORENG tanpa minyak dgn api yg kecik..
** Proses ni lama sikit sebab kena tunggu ikan bilis betul2 garing.. 
Ini hasil ikan bilis yg sudah siap disangai...
Melentik-lentik gitu..huhu 
Biarkan sejuk kejab...
Then blender...
Inilah hasilnya..huhu

Senang aje kan...
Tapi part nk menyangai tu yg letih sikit sebab kena keep gaul biar rata ikan bilis tu kena api..Aku guna kuali leper masak lempeng sebab senang sikit nk meratakan..huhu

Stock serbuk ikan bilis ni bukan utk masak makanan baby je...Untuk masakan harian yg memerlukn serbuk ini pun kite boleh guna jgk..huhu


Ok..lepas ni boleh la cari idea utk masak mknn Ammar...huhu




Selamat mencuba semua...





End

No comments: