Wednesday, August 30, 2017

SUPRISE Belated Birthday Present

As Salam

Hari ni dapat surprise dari opismate...Tengah2 syiok layan lagu sambil buat keje, tetibe opismate dtg dari tepi sambil hulur 1 sampul..Huhu...Direct je ckp ini hadiah utk bday & goodie bag hari raya..Huhu..Trsengih meks smp skrg..Haha
Sweet nau berbelon2..Haha 
Ape tu?
Opismate suh bukak time dekat rumah, tapi aku bukak sikit time dia g pantry...Nampak bayang nak ke meja..Laju2 sorok dlm drawer...Haha

Thank you Kawan...Susah nak dpt kawan yang every year sanggup bagi hadiah sempena bday kita...Mase aku keje telco dulu pun xde gini..Ekek..Ape2 pun..Aku sgt menghargai hadiah ni walaupun dah 2 bulan bday aku berlalu..Gitew...Ekek

Hadiah dari Hata masih dalam proses pengumpulan dana..Aku request nak 1 brng ni..Harap2nya tercapai la ape yg aku request....Style aku & Hata xde nak bagi suprise sgt...Memasing bile smp bulan bday akan tanya nak apa...Senang...Dah dapat CONFIRM akan pakai..Kalo buat surprise tapi last2 x pakai..Kite pulak rase brng tu x dihargai kan?Ekekek..

Mcm mase anniversary last year...Hata request topeng Boba Fett...So kita layankan aje la..huhu

Hadiah paling berharga aku pernah dpt is set mesin jahit 2 tahun lepas...Bukan 1 mesin yang aku dapat..Tapi 2 mesin jahit...Dapat jugak almari kabinet utk aku letak brng2 menjahit, dpt meja menjahit, meja memotong kain & equipment lain...Tak sangka Hata nak bagi time tu sebab aku tahu ekonomi masing2 mcmane..Jadi jgn bebankan pasangan semata2 nak penuhkan kehendak sendiri...Huhu..Kita hold smp rase dah mampu baru lah tunaikan..Kiki..

Aku tahu kawan2 semua mesti ada dapat yang lagi gempak dari aku kan?huhu..
Rezeki masing2...Bile kawan2 bercerita tu jgn sesekali timbul rase dengki / iri hati ye...
Sebaliknya kita harus berdoa semoga Allah limpahkan rezeki agar kita dapat kecapi impian kita..Asalkan niat tu baik..Huhu

Pada aku hadiah ni satu bonus pada si pemyambut hari lahir..Ucapan pun dah cukup utk rase diri diingati...Kita sendiri pun kena ada hadiah utk diri sendiri sebenarnya...Cuba tanya pada diri, ape yang kite dah bagi pada diri sendiri sepanjang hidup selama 33 tahun ni..Lengkap ke amalan WAJIB kita..Ade ke amalan SUNAT yg kita buat sebagai extra bonus masa di-SANA nanti...Dah cukup sempurna ke tanggungjawab kita sebagai anak, ibu, isteri dan Hamba PadaNya sebab Dia dah bagi kita peluang selama 33 tahun ni?

Sejak2 usia menginjak 3 series ni...Actually itu je yg aku fikirkan...Bile sedar diri, memang aku akan menangis semahunya sebab rasa diri memang kurang diberi bonus utk bekalan di-SANA...Supaya Allah swt terima segala amalan yang kita lakukan utk bekalan Di-SANA nanti ye...huhu

Maxis line dekat kampung dah POWER...Harap2nya sempat la aku update blog sepanjang ade dekat kampung...

Hari ni aku akan blk kg..Doakan perjalanan kami selamat pergi & pulang ye kawan2...
Aku pun akan doakan semoga perjalanan kawan2 selamat pergi dan pulang...Amin


Selamat Hari Raya AidilAdha semua!!!


End

Tuesday, August 29, 2017

AHAD : CUTI MENJAHIT

As Salam

Hari Ahad, pkol 9pagi Hata dah kena pegi Amcorp Mall sebab ade event cosplay dekat sane...Maka tinggallah aku dan anak2...Pagi breakfast Hata dah tlg belikan breakfast...Semalam aku berjaya melandau lepas subuh...Mengantuk yang teramat2...huhu..

Lepas Hata gerak, aku bg anak2 sarapan..lepas sarapan aku bg peluang pada che mek utk basuh kasut sekolah sendiri..walaupun cuti seminggu, jgn la ikut cara ibu dulu2..Hari Sabtu 2 hari sebelum sekolah mula baru nak basuh kasut..Kalo hari Sabtu tu hujan, drag smp ke hari Ahad..Kalau hari Ahad hujan, jawabnya menumpang kasih la dekat bawah peti sejuk..ekek

Lepas basuh kasut, aku sengaja mintak che mek basuh baju sekolahnya pulak...Memang dekat rumah ade besen basuh baju yg mcm bertangga tu..So senang la sikit che mek nak mencuci...Pagar rumah aku dah locked siap2...Memula Ammar tak layan pun che mek ajak mencuci sekali..Sementara anak2 buat tugas masing2, aku pulak membuang rumbut2 dan pokok2 yang tumbuh dalam pasu ...Alhamdulillah pokok aloe vera, serai, cactus dan bonsai masih sihat..Sekarang aku tengah monitor pokok peria katak, cili padi & betik ...Harap2nya menjadilah jugak..Kalau 3 pokok tu hidup, boleh la plan tanam pokok yang lain plk kan?huhu
Bot Karam...
Mula2 Ammar tak nak sentuh air...Ammar lebih suka membebel with his own language smp ade sorg mamat ni lalu depan rumah pun tersengih2 dengar bebelan si awe nih..Kiki..Lepas che mek buat buih hasil dari air sabun basuh baju, baru la Ammar slow2 datang dekat...Lepas tu syiok la main...Aku pun terus terfikir nk buat bot dari kertas nih...

Tapi tak sampai 30 saat..Udah karam sebab Ammar rendamkan bot tu..Terus hancur..Kiki...Jadilah melayan kerenah anak2 on weekend sebab takde gi mane2 kan? Kire ganti la activity outdoor dgn activity indoor...Huhu..Lepas hancur bot, anak2 boleh masukkan kaki plk dalam besen ni..Layankan jgk smp la Ammar aku mandikan dekat luar je..Takde orang lalu lalang so aku mandikan aje..Che mek aku suruh mandi dalam rumah sebab rase mcm x bersih plk kalo mandi berbaju dekat luar..Ekek..

Lepas mandi dan bersiap, semua masuk rumah..Dalam tengah memikir nak masak ape, terus che mek request nak makan bubur nasi...Maka menu lunch kami 3 beranak adalah bubur nasi...Lepas makan aku igt anak2 nak la tido..Sekali dieorg layan tengok kamen rider dan ultraman..Sudahnya pkol 1.30pm baru tido..Terus cancel plan aku nak pegi ke Amcorp Mall jumpa & blk skali dgn Hata...

Pkol 4pm Hata blk, aku masakkan telur kicap dan kentang goreng je...Lauk basah tak beli..So makan aje la ape yg ade..huhu 
Star Lord & Spiderman
Groot tu Hata buat sendiri hari Sabtu malam Ahad smp pkol 2 pagi..Nak buat time anak2 tak tido lagi memang tak dapat la...Kang silap2 Ammar yg disolek jadi groot..haha...Habis dikerjakan water color che mek...Belt aku pun jadi mangsa aksesori Hata utk event ni..Huhu

Layankan aje la minatnya...Janji x minat ke perkara yg x berfaedah..Kiki


Yeah!!!!!!
Esok aku keje halfday saja...Lepas Hata blk keje kami terus grk blk kg...huhu

End

Monday, August 28, 2017

HOMEMADE SANGKAYA

As Salam

Penangan dari makan roti kukus dekat Barakah minggu lepas, Hata nekad nak belajar buat sendiri SANGKAYA tu...Aku layan je sebab bahan2 semua dah ada...

Hari Sabtu tu, lepas subuh mata dah x bleh nk lelap..Kalo pejam kepala jadi pening..Jadi marilah kita marathon menjahit...Kiki..Pkol 7.30pagi kot Hata start masak sangkaya..Aku tak tengok cara masaknya..Tahu2 dah bau 1 rumah wangi si daun pandan...huhu...

Pkol 8.30pagi che mek dah panggil aku dr bilik menjahit utk bersarapan...Inilah hasil air tangan Hata..Huhu..
ROTI SANGKAYA
Bahan2 senang je...

Bahan 1 
- Daun pandan
- Air
Diblender hingga halus, tapis dan ambil airnya...

Bahan 2 : 
- Air pandan yang telah ditapis
- Gula melaka
- 1 biji telur
- Gula
- Santan
- Pewarna Hijau
- 1 sudu tepung jagung ( utk bagi likat / pekat )

Pukul hingga sebati...

Kemudian masak diatas dapur dgn api yang sederhana..Kacau hingga pekat...Ketepikan

Roti gardenia / roti yg gebu tu dikukus...Lepas tu susun la mcm gmbr diatas...Masukkan sangkaya kedalam mangkuk & tuang susu cair..SIAP!!!

Dah boleh dimakan sampai tutup mata sebab menikmatinya..Gitu..huhu

Ini pulak hasil aku menjahit dari pagi...Menyiapkan sebelah lagi lengan baju ruffle yang terbengkalai hari tu..Then siapkan dress princess che mek..Suka betul che mek sebab aku berjaya jahit dress dgn kembang skirtnya besar...Maklum le..Si ibu baru je khatam cara potongan kain kembang setaman...Huhu..
Baju lengan SALOMA
Alhamdulillah..Kali ni aku berpuas hati dengan hasil jahitan sendiri...Dari part tengkuk, lengan ruffle tu dan paling penting sekali adalah part ketiak...Kalau nak tahu, lengan tu aku buat 2 layer...Nak berstyle katenye...Memang fesyen ikut tekak sendiri je ni....huhu

Baru lah aku faham kenapa baju yg fesyen2 nih mahal harganya...Bukan setakat pada material kain yang digunakan..Kecekalan hati si tukang jahit itu juga perlu dibayar setimpal dgn apa yang dikorbankan...

Mase mula2 aku belajar dan bersungguh nak menjahit baju fesyen ruffle ni, mmg rase nk menangis..Tapi, bile dah berjaya buat 1 dgn cukup sempurna dimata sendiri...Pun rase nak menangis jugak..Haha...Kepuasan tu sangat penting dalam dunia jahitan...Kiki

Jadi, hargailah designer2 diluar sana ye..Mgkn designnya nmpk simple & mcm petik jari je dah boleh siap..Tapi cuba kita fikir measurement yg perlu dibuat supaya bentuk baju tu nampak segak dekat badan si pemakai..Bentuk badan manusia tak sama..Berbeza dgn baju ready made...Kain yang digunakan pun mesti difikir...Actually, lagi nmpk simple corak kain, lagi berat kain, lagi mahal tau...Mcm dress yang Siti Saleha pakai mase wedding dia..Nampak simple...Tapi material kain tu mmg berkualiti..Manik2 tu dijahit secara manual menggunakan tangan..Memang memerlukan ketelitian supaya manik tu tetap tenguh tertepek dekat kain....Kena make sure aturan manik2 tu sekata..Bukan berterabur..Walau kita nampak berterabur dari jauh....

Jadi?
Majulah si tukang jahit utk keluarga dan rakyat Malaysia...Ekek





End

Sunday, August 27, 2017

PROGRAM PENEBUSAN NESCAFE KOLEKSI RAYA 2017

As Salam

Pertengahan bulan July yg lepas, aku ade hantar form utk redeem set teko dan cawan under PROGRAM PENEBUSAN NESCAFE KOLEKSI RAYA 2017 ...Collect point dengan hantar plastic packaging yang dah ditetapkan jumlah matanya...Hanya kumpulkan 11 mata utk dapatkan set ini...Actually ade 2 jenis set yang boleh dikumpulkan..Disebabkan aku kumpul (ambik packaging dr refreshments office) waktu SET B sedang berlangsung, maka aku redeem aje la..Janji free...huhu.. Tempoh nak dapatkan set ni ambik masa dalam 4 - 8 minggu..jadi bersabar aje lah menanti ye...huhu
Kotak Nescafe Ceramic Coffee Set...
Masa delivery ni dibuat, aku baru je nak suap mihun tomyam ke mulut dekat cafe opis...Bile diberitahu kotak ni tak berat dan kecik, maka aku mintak dispatch htr ke cafe opis je ..Sayang nk tinggalkan mihun tomyam yg tengah panas2 ni..huhu... 
Nescafe Ceramic Coffee Set
Inilah dia setnya...2cCawan merah tu comey je..mmg utk isian 1 sachet nescafe...1 Yg putih tu plk utk susu..Teko tu mmg berbaloi dapat sebab standard size..Takde la kecik comey ikut cawannya..Huhu ...Nak guna sayang dan takde keperluan..Makanya kita masukkan aje la dalam kabnet utk jadi koleksi dan perhiasan ye?Huhu

Kalau dulu selalu redeem free gift dari pad..Lepas tu nestle...Huggies & Drypers pun selalu jgk dulu..Sekarang je dah slow sebab aku dah malas nk tengok unique code dkt packaging pampers tu..Susu FRISO pun dulu galak jgk aku kumpul..Pernah sekali aku kumpul point smp dapat redeem 2 tin susu 900g step 4...Tapi sekarang FRISO dah stop program tu..Lgpun anak2 dah x minum susu FRISO...Huhu..

Kalau beli pampers / susu waktu weekend dekat pasaraya / gudang baby, selalu sangat dapat free gift dgn syarat pembelian minima..kalau terkena time awal bulan, mmg rezeki la dapat free gift tu..Pernah che mek dapat sift toy lebah yg boleh transform jadi mini selimut / alas mase beli pampers Huggies..Kalau susu FRISO pulak..Selalu dapat bantak 3 in 1..Boleh jadi soft toy, selimut & bantal atau satu masa dulu dapat hoody towel..Ade itik, katak dan moo kalo x silap..Aku berjaya collect semua koleksi sebab tetiap awal bulan mmg beli stock utk sebulan..So dapat la collect...kiki..

Kalo redeem barang anak2 ni seronok tau sebab semua yg kita redeem adalah mmg berguna utk anak..Kalo redeem utk diri sendiri pun best jgk sebab kita boleh test brng tu samada sesuai / tidak dgn kita...Dulu mase duduk KB, my MIL pelik sebab aku suka mengumpul point lepas tu redeem...Sampaikan my MIL pun tolong collectkan jgk if that time my MIL yg buat refill brng2 che mek mcm susu & pampers..huhu..Aku siap pesan mintak simpankan seal aluminium dari tin susu FRISO che mek dulu...Huhu

Kawan2 ade yg sama mcm aku x? Suka redeem brng free..Huhu..
Kalau ada share2 sini ye..Mane tau boleh redeem sesama..huhu..

Saturday, August 26, 2017

ANAK KENA BULI...APA TINDAKAN KITA?

As Salam

Hari ni rase nak share ape yg aku hadap bile anak sendiri jadi mangsa buli budak SEKOLAH RENDAH...Ceritanya macam ni...

Hari Rabu lepas, sekolah rendah che mek ade coloring contest...Bile nak kemas2kan bag sekolah ( pkol 6.50pg)dan tanya che mek mana pencil kaler 12 btg yg BARU AKU BAGI..

Che mek jawab " Kak Ngah (panggilan dekat taska) ambik..".
Bile aku tanya " Kenapa Qaisara tak cakap tak boleh? "..
Che mek jawab " Sara dah cakap..Tapi Kak Ngah ambik jugak..lepas tu dia masukkan dalam bag sekolah dia mase dalam bas nak balik taska.."...

Korang boleh imagine tak time ni temperature aku naik smp mane? Boleh pecah mercury tu tau...Ini bukan kali pertama che mek mention nama bdk tu...Dah 2-3 kali che mek mention nama budak tu buat perkara yang tak elok pada che mek..Sekali dua, aku boleh terima..Tapi kalo dah org yang sama je yang membuli che mek...Rase2nya?

Bile aku dapat tau siapa yang punya kerja..Terus je aku tanya & mintak kerjasama parent utk check bag anak masing2 kot2 ade tanpa mention nama panggilan bdk tu dalam group..Aku masih menghormati perasan parent si pelaku kalo terang2 aku mention dekat dlm group tu..Kalo aku tau nombor fon parent tu, mmg aku direct msg je..Ini tak tau..Sebab tu aku tanya random je..So that if anyone parent yg tau anak dia adalah si pelaku, boleh la dia direct PM aku balik...TAPI SEMUA SENYAP seribu bahasa..Takde sape pun nak layan pertanyaan aku...Cuma cikgu taska je yg PM TEPI tanya sebab anak dia sebaya & 1 sekolah dengan che mek...Aku bgtau nama bdk tu bile cikgu tanya...Bile cikgu check dalam bag sekolah kelas fardhu A'in bdk tu..MEMANG ADA!!!..

Pkol 8pagi aku hantar Ammar, then jumpa cikgu taska...Aku ckp dekat cikgu tu tolong nasihat bdk ni supaya jgn buat lagi dekat che mek atau budak2 lain..Tak elok perangai gini..Bdk tu belum pun darjah 6 tapi dah pandai peras ugut junior utk kepentingan sendiri...Cerita utk hari Rabu stop pada pagi hari yang sama...

Sepanjang pencil kaler tu dah kembali kepada kami(rabu ptg), aku diam aje la sebab fikir..Dah dapat balik tu udah la...Consider case closed...Tapi temperature aku naik mencanak lagi (pecah lagi mercury)..Bile mase che mek bukak kotak pencil kaler tu dan tunjuk ini :
Pencil kaler ni yang baru....Sekali dapat balik..Sampai macam ni dikerjakannya...Dahsyat betul perangai budak ni...Time ni aku cuba utk bersabar...Pkol 8pagi mcm biase aku hantar Ammar ke taska...Time ni aku panggil cikgu taska bawak pegi hujung rumah utk bincang...Aku tak kisah budak tu nak pakai kalo setakat asah sekali 2...Standard la dah ambik mesti guna kan? Tapi ko boleh terfikir ke budak tu nak pakai sampai macam ni? Sesuatu budak ni tau...

Time ni cikgu taska cakap dia perasan jgk pencil kaler ni dah kontot2 mase mula2 jumpa dalam bag..Igt che mek yg guna...Tapi bile dapat tau bukan che mek yg buat ko rase mcmane? Aku tau cara anak aku guna barang2 dia...Cermat ke tidak...Cikgu taska ckp dah bgtau parent bdk yg buat perangai dgn che mek ptg Rabu tu...Rupanya bdk tu ada jugak mintak dekat anak cikgu dan beberapa bdk lain..Bdk ni tak dapat dari yang lain, mintak dekat che mek...Dapat plk tu...Hmmmm..

Parent dah tau tapi ape tindakan parent tu pada mangsa / parent mangsa??? Kenapa tak mintak maaf kalo dah tahu anak ko buat salah..Ini dah tau anak ko buat salah, ko senyap & just marahkan anak tanya kenapa buat perangai mcm tu dkt budak lain...Perasaan parent mangsa ko ade fikir x? Aku pun kalo che mek buat salah pada anak orang lain, aku takkan malu utk mintak maaf..Sekurang2nya bile kita mintak maaf, redalah sikit perasaan marah parent tu pada anak kita...Itu pun tak boleh fikir ke?

Terus pagi khamis aku meroyan lagi dalam group...Sebabnya aku tak tau siapa lagi parent budak tu...Aku dah bagi chance utk parent tu mintak maaf & mengaku kesalahan si anak dari Rabu petang smp Khamis pagi sebelum aku meroyan..Tapi parent tu boleh buat buta..Memang nak tunggu aku mengamuk la dalam group tu kan? Aku bukan suka2 nak merempan pagi2 hari..Tapi tahap kesabaran aku tak setinggi Nabi Muhammad saw...Dalam group tu aku mmg tak pernah menyampuk kalo xde kaitan...Tapi bile dah melibatkan anak2, memang aku perlu bersuara supaya perkara yang sama tak jadi pada yang lain dan tak berulang lagi pada anak aku...

Teknik sama yg aku gunakan...tak mention nama si pelaku dgn harapan parent bdk ni akan PM aku utk explain dan mintak maaf...Dah panjang aku meroyan tahap KLCC...Baru la parent bdk tu..Sgt cerdik mengaku dalam group tu jugak..Cerdik nau tonjolkan diri dalam group..PM aje la..Takdela semua org dalam group tu tahu...Parent tu siap cakap nak ganti bagai...

Actually aku hanya nak kata maaf je dari parent tu sebagai tanda dia mengaku itu kerja anak dia..Aku tak perlukan pengganti...CUKUP DENGAN KATA MAAF...

Baru aku perasan...Bukan setakat dekat FB je yang ade keyboard worrior / penceramah & ustazah express...Dalam group tu pun ade..Parent2 yang tak berkenaan pun menyampuk dan jadi batu api jugak...Nmpk sgt mereka sedang mencurah minyak api pada api yg sedang membara...Memang kena setepek dengan aku...Pada aku, kalo tak terlibat jgn nak menyampuk...Bukan anak kau yang buat kerja tu sekali, jangan masuk campur...Nak back-up kawan? Tengok dulu kawan tu di pihak yang mana..Baru back-up..Aku tanya secara rambang sebab aku tak tahu sape parent bdk tu..Aku x gunakan cikgu utk dapatkan contact parent budak tu, sebab aku xmo libatkan cikgu taska...Perkara ni jadi diluar waktu pengawasan / penjagaan pihak taska..Jadi kenapa perlu aku libatkan cikgu?Kan?

Aku bukan jenis yg mengamuk tak tentu pasal dalam group yang melibatkan orang yang kita tak kenal & tak tahu hati budi..Memang ia hanya sekadar PENCIL COLOR..Tapi the way she get it & what she had done itu yang buat aku rase mcm budak ni tak cukup perhatian dari parent smp anak berperangai mcm ni...

Kalo nak tahu, once aku detect je che mek keluarkan perkataan / ayat2 yang aku tak pernah ajar, memang aku selidik...Aku memang akan TAZKIRAH pada che mek kesan dari ape yang dia buat...Aku adalah seorang ibu yang bekerja..Memang tak cukup masa nak monitor che mek..Tapi at the same time, jangan kita biarkan anak2 kita guna ayat / perkataan yang kita tak ajar...Dia belajar dari luar, itu memang kita tak dapat nak halang..Tapi once kita dah tau itu bukan dari ajaran kita, we should give an explanation pada anak2...Umur anak2 gini..Cepat sgt absorb ape2 je yang dia dengar dan lihat..Jadilah parent yg prihatin walau bz bekerja..

Buat masa sekarang mmg aku tak ajar che mek utk balas ape2 je yg kawan2 buat pada dia...Jangan sampai aku ajar..if aku ajar dan jadi ape2 pada si pelaku..Jangan pulak cakap ibu x payung anak..Ekek..



Ok...
Panjang nau karangan entry meks kali ni...Huhu
Terima kasih kerana sudi membaca luahan hati saya...ekek




End

Friday, August 25, 2017

FILEM ABANG LONG FADIL 2

As Salam

Rezeki bile masuk contest IntrendXAstroShaw minggu lepas..Masuk saje2 tak de letak harapan akan menang...Tapi rezeki memihak dekat aku & dapat la msg dari Intrend Malaysia pada 21 August 2017 hari tu...23 August 2017 aku ambil cuti halfday utk ke event tu..Walaupun gerak dari rumah dekat pkol 6pm..Huhu..Aku ambik cuti sebab nak ambik time off bukan boleh dengan reason NAK PERGI TENGOK WAYANG..Kena ada reason kukuh baru boleh ambik wehhh..Huhu..Tak pe la..Blk semalam pun sempat jgk aku siapkan blouse dgn sebelah tangan bell sleeve..Ekek...

Collect tiket dan tengok wayang ni dekat Alamanda Putrajaya...Waktu collection pkol 7pm-7.30pm..Smp sane pkol 7.15pm sebab JAMMED..Keluar rumah waktu peak hour..Hadap aje la...huhu...

Meh layan gambo ye...Huhu
Hosted by CK Faizal.. ( Basria )
Time ni dah ambik tiket dekat kaunter Intrend...Saje je nak bergambo kenangan...Ekek
Time ni pkol 7.25pm..Lepas ambik tiket kite selesai kan ape yang patut termasuk makan...Aku makan roti gardenia je kot lunch time td..Semua gara2 kemaruk nak menjahit smp lapik perut dengan roti je...Huhu
Menu lunch aku & dinner utk anak2 & Hata...
Macaroni tu sedap tu...Ade letak sekeping / 2 keping cheese...
Roti john yg memang tidak menghampakan..Sedap sama macam dulu jgk...
Spaghetti je kureng sikit...Fevret che mek ni...Tp disebabkan x berapa nak Umphhh...Maka aku la yg kena habiskan..Ade lg 1 aku beli crispy popiah..Tapi x igt nk ambik gambo...

Lepas makan & selesaikan ape yg patut, kami ke main stage semula dekat centre court Alamanda ni...Cepat2 berdiri dekat dengan stage..Senang nk tengok hidung Zizan..hahaha..Tak lah..Saje je duduk depan supaya che mek pun nmpk jgk...
Take turn dukung awe....
Then event continued dengan host yg sama sementara menunggu pelakon2 ALF2 sampai..Sementara tu, CF Faizal ni bagi tiket wayang tayangan yg sama secara PERCUMA!!!!..Senang je syaratnya..Beranikan diri naik pentas & ambil dr dia...Cepat2 aku suruh Hata naik stage utk ambil sebab tiket yg aku dapat hanya utk aku & che mek...Hata tak boleh masuk sebab che mek consider 1 seat..Tak boleh diriba...
Yeah!!!!!!
Dapat 1 tiket free...Boleh la tengok sekali...Kiki
Muka happy dpt tengok wayang sekali..huhu
Dalam pkol 8.25mlm kot pelakon2 ALF2 pun sampai..Havoc kejab dengan sorakan & jeritan dari FC masing2..huhu
Barisan pelakon yang datang..
Mengajak yg dikiri & kanan ditingkat atas turun utk dapatkan lagi tiket free dari pelakon2...huhu
Dieorg ade bagi merchandise ALF2 jgk...Drawstring bag yg ade baju kot dalamnya..Aku x dapat nk berebut time ni sbb tengah dukung Ammar..Huhu..

So far pada aku cerita ni korang WAJIB pegi tengok..Memang best giler...Bile dah yg berlakon adalah pelawak..Takde scene yg x ketawa...Kalo cerita ni sejam setengah, dekat 40 minute tu ade je scene ketawa...Dengan syamsul yusof pun join nak melawak jugak..kiki

Yang pasti cerita ni tak seberat cerita Abang Long Fadil yang pertama...Scene bunuh membunuh tu lite2 je...Scene gaduh nampak best dan masing2 nampak profesional dan bersungguh...Wak doyok pun boleh tahan jgk lakonan dia...

Paling best part last mase dapat tahu siapa TIGER yg sebenarnya...Part ni pun ade scene lawak yg bermuka serius..ekek..Korang mesti budget siapa TIGER tu kan?..Nak tau sape? Korang kena la pegi tengok sendiri....Semalam cerita ni dah start dtayangkan..Moh le support cerita melayu yang semakin bertambah baik dan kualitinya mula bersaing dengan filem luar...

Aku bagi 10/10 bintang...
Watak Yana & Zizan pun bersih je...Huhu






End

Thursday, August 24, 2017

MAAF

As Salam

Quick and short entry...

Maaf kepada 3 blogger yang email detail pada aku utk simple gift sebab terpilih dalam My Bloglist aku temph hari...Maaf sebab aku masih tak sempat nak post simple gift yang dijanjikan...Simple gift baru siap sebab nak buat kena sorok2 dari anak2..Bahannya halus..Takut anak tertelan...

InsyaAllah aku akan post esok...

Maaf sekali lagi...
Terima kasih kerana bersabar...
Kita masih kawan kan?huhu



End..

MELEPASKAN RINDU PADA SOM TAM

As Salam

Hari tu tekak rase rindu sangat dengan SOM TAM dekat Vechuda (Kota Damansara)...Nak pergi dah jauh dari rumah..Kalo mase duduk dekat Kepong dulu mmg dekat je bile ikut jalan ke airport Subang Skypark..La ni..Kalo nak sampai cepat kena lalu tol RM2.50 & RM3...Sanggup?huhu..

Disebabkan teringin, Hata layan aje la tekak wife dia ni..Kiki..Smp sane pun dah 6.30pm...Keluar rumah dah lambat...Smp2 je terus order..Tak payah tengok menu sebab dari dlm kereta aku nak mintak Hata fikir nak makan ape..Che mek dah pun aku tanya nak minum air ape..Maka pkol 7pm makanan kami sampai...
Somtam Betik + Mangga...
Pujaan tekak..huhu 
Pada aku, som tam dekat sini je yang kena dengan selera aku..Tempat lain dah try..Tetap jugak tak boleh challenge Som Tam dekat kedai makan ni..huhu

Ingredient Som Tam ni mcm senang je nak dapat..Cuma berapa kuantiti nak dimasuk tu je kena tahu..Dalam ni ade mangga/betik yang disagat, kacang tanah, udang kepal, cili padi, kacang panjang, tomato, sos ikan..Mgkn ade bahan2 lain yang aku tak perasan..Huhu

Igt lagi mase buat kerabu mangga depan rumah utk mak dekat kampung..5 hari aku dekat kampung, tiap2 hari mak mintak aku buatkan...Buat kerabu mangga style aku memang simple je..Sagat / potong halus mempelam, masukkan cuka, garam, gula, udang kering dalam 2-3 ekor, cili padi sikit, lepas tu masukkan kacang tanah tumbuk (kalau ada)...

Kadang2, menu simple mcm tu pun boleh membuka selera seseorg..Huhu
Daging masak merah...Portion ni banyak..Masakan utk seorg..Tapi mcm utk 2 org..
Udang celup tepong style ini mmg banyak dekat kedai2 tom yam thai...Dieorg mcm x buat sotong / udang celup tepung crunchy mcm tepong KFC tu...Layan jugak makan macam ni...Tepung dia lembut..Sos cili thai yang memang layan..huhu 
Ammar dan nasi goreng - Left handed boy..huhu
Utk che mek dan Ammar, kami orderkan nasi goreng..Syarat nak main dekat Playground dalam Giant is kena makan nasi...Kalau tidak, lepas makan kita balik rumah terus..Huhu..

Lagi 1 order tomyam putih ayam..Tak sempat nak ambik gambar sebab menu tu lambat sampai..

Kalau order Som Tam dekat kedai ni, korang kena cakap nak makan time tu jugak...Kalau tak cakap macam tu, dieorg HANYA akan buat lepas korang dah habis makan nasi...Sebab pada pemahaman dan kebiasaan dieorg, menu Som Tam ni makan as dessert...Dimakan selepas makan..Aku dan Hata makan menu ni sekali dengan nasi sebab kire macam lauk..bukan dessert..Huhu

Seminggu lagi kita akan menyambut AidilAdha...Kak yong dekat kampung dah tanya menu ape nak dimasak...Bile kol mak tanya, mak jawab nak nasi impit...Kak yong siap cakap nak sewa khemah so that if sedara mara datang lepak dekat luar je...Tak payah beridang dekat dalam rumah...Hmmm..mcm sambut Aidilfitri pulaks..huhu




End

Wednesday, August 23, 2017

13th AUGUST : HARI KIDAL SEDUNIA

As Salam

Aku tak igt 13th August hari tu adalah hari KIDAL sedunia...Rasa terharu sebab orang kidal diraikan..Gitew...Ekek..
I'M LEFT HANDED..!!!

Ramai yang buat kajian kata orang2 left handed ni KREATIF....Jugak mereka buat kajian bahawa orang yang kidal ni lebih cenderung ke arah SENI, MUZIK, IT dan KREATIF things...Aku memang suka sangat dengan perkara2 / benda2 yg melibatkan aktiviti creative / craft...Jadi aku dah boleh geng dgn Steve Jobs ( Apple ), Bill Gates and Mark Zuckerberg...kiki

Kajian menunjukkan bahawa orang KIDAL menggunakan OTAK KANAN macam gambarajah dekat bwh ni :

KESUKARAN SI LEFT HANDED :
Based on my own experience...Seharusnya kalo time nak memotong kentang, lobak atau ape2 sayuran yang perlu dibuang kulitnya menggunakan pisau pemotong kulit...Dulu mase mula2 guna..Memang rase seksa..Tapi lepas aku KEEP PRACTICE guna pisau tu potong kentang mase keje dekat Kenny Rogers Roaster as Kitchen Crew...After that dah expert dah even aku guna tangan kiri..Orang lain potong hala ke depan..Aku hala ke badan sendiri? Boleh faham?huhu...Tapi still laju mcm org tangan kanan yg memotong..Even mase kenduri dulu, aku potong dekat kampung pun mak & abah terkejut sbb aku laju je potong kentang guna pisau tu...

Guna mouse pun dulu2 mcm seksa sikit...Ko dah biase ape2 nak pegang, tangan kiri yang hulur dulu...Nk bawak mouse ke kiri mmg boleh..Tp tekan2 tu xkn ko nak guna jari hantu plk kan?Kalo right click kekok pulak bile guna jari telunjuk...huhu

CENDERUNG TERJEBAK DENGAN EMOSI NEGATIF :
Fakta ni sometime mmg kena batang hidung sendiri...Sometimes bile dah penat sgt memikir, emosi tu mmg jauh sgt melencongnya..Smp ke perkara pelik2 (negatif maybe) pun boleh terlintas dalam fikiran...Tapi bile fikir2 blk..mane datangnya logik smp nk feeling gitu?

TAPI!!!... Kesan dari emosi itu lah anak2 tangan kidal ni dapat hasilkan sesuatu menyentuh hati yang sangat mendalam...Part ini memang aku tak nafikan..Sometimes aku rase mcm ahli pujangga..Ayat aku kadang2 mcm sang pendita...Tapi aku jarang tulis / luahkan dalam blog or other media sosial..Kalo ade pun, sure time tu aku dh x bleh tahan..So kena luahkan jugak..nak luah direct takut kena kecam...Luahlah guna ayat bunga2 & puitis so that sape yg betul2 faham je yang terasa..Gitew...kiki

KELEBIHAN DALAM BIDANG SUKAN :
Kalo aku, dulu aku pemain bola jaring..Jadi CENTER ...Ape kelebihan aku ek? Ntah..huhu.. Kalo pemain tennis or pemain badminton mgkn 1 kelebihan bg pemain tu sebab pemain tangan kanan agak susah nak agak bola tu dihala kemana..Gitew....

MEMORI LEBIH BAIK :
Ade w/site menyatakan anak2 kidal ni ada memori ingatan yang cukup kuat sebab memiliki corpus collasum yang lebih bersar berbanding anak2 yang menggunakan tangan kanan. Ini kerana bahagian otak tersebut ( corpus collasum ) berfungsi sebagai penghubung otak kiri dan otak kanan. Bahagian inilah yang berfungsi mengawal fungsi kognitif dan motorik yang banyak menyimpan memori.

Jadi tak hairanlah jika anak2 kidal ini mempunyai ingatan yang kuat pada tarikh, formula matematik dan fakta sejarah dengan baik...

Part ini aku sendiri x sure aku boleh tergolong dalam memilik memori yang baik atau tak...Kalau matematik memang selalunya aku congak2 je..Sebab dulu2 mase buat kerja sekolah math depan mak, dan mak nampak aku mengira basic math guna kalkulator, mak akan cakap org yang tak pandai je yang guna kalkulator...Org yg pandai dia congak2 je..Ekekek...Mak aku kalo setakat mengira tambah, tolak darab, bahagi yang basic memang congak je...Jarang nampak mak pakai kalkulator..So dari situ aku berusaha utk kire congak2 jugak..Alhamdulillah smp sekarang aku masih praktikkan...Eheh..

Part FAKTA SEJARAH..Aku mmg tak berapa igt sgt..Cuma tak sangka mase SPM, subjek sejarah aku dapat B3..Ekek..

Sekarang aku perati Ammar banyak gunakan tangan kiri...Menulis samada dekat taska / rumah mmg gunakan tangan kiri..Smp makan pun tangan kiri..Terpaksa la jugak bg reminder makan tangan kanan...Huhu

Tangan mana pun kecenderungan anda dalam kehidupan seharian, jangan dipertikaikan...Terima kelebihan dan kekurangan masing2 ye dak?huhu


Begitulah serba sedikit kisah si anak tangan kidal...
Ade sesiapa orang disekelilng anda bertangan kidal?
Share2 sini pengalaman korang ye...
Sharing is caring...huhu



End

Tuesday, August 22, 2017

JEJAK KAKI KE MELAWATI MALL

As Salam

Hari Sabtu lepas Asar kami keluar rumah sebab che mek ajak pegi mane2...Adehhh..Aku & Hata plan nk lepak dekat rumah je...Try to don't have any outdoor activity this weekend..Tapi tak boleh jugak bile che mek dah ajak..Bosan duduk rumah ke? Pdhal ade je activity 2 beradik ni tau..Huhu..

Takmo pegi jauh2, maka kami ke Melawati Mall yang betul2 terletak x smp pun 10KM dari rumah..Dekat sgt dengan rumah smp lampu dekat bangunan tu boleh nampak dr rumah kami..huhu..

Memula masuk kami hilang arah xtau nak pegi mane...Round aje la each floor nak tengok2 kedai apa yang ada..Lepas tu teringat dalam bangunan ni ade KAISON..Bile masuk mmg macam2 barang ade..Terus je Ammar & che mek tak tentu arah sebab rambang mata tengok brng2...Tetibe Ammar nampak bear kaler biru..Terus peluk xmo lepas..Pening aku memikir cara utk tidak buat pembayaran dekat kaunter cashier...Haha..Kita bawak round dalam Kaison..Then jumpa 1 bunny comel..Terus umpan...Bile berjaya tarik bear biru, terus aku mintak Hata bwk Ammar keluar kedai & aku pegi bayar...Fuhhhh...Berjaya..Kiki..Walaupun tetap kena ke kaunter cashier..Tapi takdelah bawak bear biru tu..huhu

Lepas tu round plk dekat Wayang..Ade 6-8 movie free utk ditonton..Tapi dengan syarat kena masuk w/site utk redeem..Antara cerita free is Guardian Of Galaxy & Pirate Of Caribbean...Bile tanya che mek nak tengok ke idak..Jawabnya TAK NAK...huhu..

Banyak kedai dalam Mall ni..Macam nak challenge IOI City Mall dan ONE Utama pun ade jugak..Sampai ada 6 tingkat...Yang pasti kedai fevret Seoul Garden and Boat Noodle ada..So boleh la pegi nex time...huhu..Kedai telefon pun banyakkkk jugak..Tapi aku x nampak MAC...Ekek..

Kalau nak tahu, tingkat 6 (upper level) adalah tempat dimana Mall ni buat mcm decoration wall / MURAL..Cantik & mmg utk bergambar..Kami sekeluarga memang tak lepaskan peluang ni..Memasing nak bergambo...huhu..meh layan gambo kami ye...
Background Zaman P.Ramlee...
Belakang aku tu penuh dgn gambar artis masa zaman P.Ramlee... 
Dinding mcm dekat Penang..Kalo x silap la...ekek 
Bunga2 dekat tingkap tu bunga timbul ye...huhu
Nampak rabbit / bunny yang che mek pegang tu? Itu la yang aku beli dekat Kaison..Adeh...
Layankan aje la....
Ammar tu ye-ye je mcm tengah menjenguk atas kete sorong tu ada ape..huhu
Pintu jaring2 tu nampak mcm real kan? 
Mentang-mentang bergambar dengan rabbit, che mek paksa aku pegang jugak rabbit..Adeh... 
Layan...Mangga yang Hata pegang tu mangga betul ye..Pintu je guna printing technology...memang cantik...Separuh dari floor 6 ni penuh dengan MURAL yang cantik2...Kalo nak amik gambar memang menarik..Mcm betul2 ade dekat tempat kejadian....huhu

 Lepas tu keluar dari Mall bile che mek cakap lapar & Hata nak makan roti kaya kukus...
Roti Kukus
Nak dapatkan roti kukus lembut gebu cicah dengan kaya pandan susu cair ni, kami ke restoran BARAKAH dekat belakang AEON AU2..Sebekas RM5...Sedap weh..Kami semua layan makan...Aku mintak kuey teow kungfu...Menu ni Ammar suka sangat..Mgkn sebab berkuah..Ammar suka makan makanan berkuah..Jadi anything yg berkuah mmg jadi fevret ler...huhu

Lepas tu blk rumah & layan cerita smp pkol 11.30 mlm..Kasi can anak2 tidur lewat sebab esoknya masih cuti..Huhu

So far pada aku Melawati Mall ni mgkn akan meriah pada masa akan datang sebab Mall ni besar...Banyak kedai termasuk kedai makan...Korang yang tak pegi lagi, kalo rase nk exercise kaki, boleh la datang ke mall ni...huhu..



End

Monday, August 21, 2017

SEWING PROJECT : BELL SLEEVE & RUFFLE TOP/SLEEVE

As Salam

Hari Sabtu sebelah pagi smp ke petang sikit aku penuhkan dengan melepas gian menjahit..huhu...ADDICT sgt dengan blouse lengan ruffle..Maka marilah kita merialisasikan impian..Gitew...huhu

Hari Sabtu Hata kena kerja...Jadi lepas bersarapan, aku biarkan anak2 layan cerita sambil aku memotong kain dan menjahit..Membasuh & menjemur kain tidak ketinggalan..huhu
Blouse dengan Bell Sleeve..
Aku tringin nak pakai blouse kaler putih dengan berfesyen..Aku try buat fesyen Bell Sleeve...Disebabkan polar badan baju dah ade ditambah plk tutorial nak buat bell sleeve dah aku SAVE..Maka teruja sangat aku nak menyiapkannya...kiki..

Alhamdulillah, siap jugak blouse ni...Nak jahit lengan fesyen ini mmg tak susah..Yang susah korang kena pandai mengira ukuran kain yang nak dipotong..huhu..Aku punya ni masih dikira kena IMPROVE lagi..Bell nya kurus..Kalau nak bell sihat..Ada cara potongan yg lain...Ape oun aku tetap berpuas hati sebab berjaya jugak siapkan..Kali ni aku tak buat leher biase..Aku buat leher lebar..huhu.
Ruffle Sleeve & Ruffle Top
Disebabkan TERINGIN jugak nak pakai bluse ade rambu2 dekat lengan, maka otak mula fikir nak jugak!!!!...Maka semalam, lepas sarapan, terus aku bgtau Hata aku nak menjahit...Maka terhasillah blouse ruffle sleeve ni...Walau banyak bahagian kena potong, jahit tepi dan cantum, tapi still meks sukaaaaaa...huhu

Aku tanya che mek nak aku jahitkan fesyen baju yang mana..Che mek mcm pilih bell Sleeve..Same mcm baju raya che mek...Ok..Harap2 aku dapat siapkan & bawakblk kg sebelum Aidiladha ni...

Tak sangka fesyen ruffle ni ade banyak nama mcm dekat bwh ni 👇
 
Lofter
10 jenis fesyen ruffle sleeve yang memang buat mulut aku ternganga...kiki..Setakat ni aku 7 jenis ruffle diatas...Cuma cara potongan kain je yang berbeza...Harap2 ade masa nak buat each fesyen..huhu..Jenis rambu2 ruffle tu pun ade pelbagai jenis..Mcm dekat bawah ni,..👇
Seekatesew
Adeh...Rambang mata aku tengok jenis2 rambu ruffle nih..Rase nak buat semua patern..Boleh?huhu

Kalau nak jahit fesyen ruffle, kita perlu pastikan jenis kain...Ade jenis kain yang bile dijahit, hasilnya nampak terletak..Cantik je..Ade jenis kain, hasilnya akan nampak mcm kasar..Namun still nampak cantik & berfesyen...Nak buat ruffle tu pun ade teknik dia..Kalo nak buat ruffle yang panjang, kena gunakan jarak jahitan yang paing besar supaya senang nak tarik...

Kalau nak buat lipat2 mcm cara ke-7 tu, kena buat garis panduan dulu, baru dapat hasilnya sekata. Kalau setakat ruffle pendek, boleh jahit dengan tangan je.

Kenapa aku suka fesyen ruffle?
Sebab aku suka lengan baju gebu-gebu..huhu




End

Saturday, August 19, 2017

SEWING PROJECT : BAJU MERDEKA

As Salam

Hari rabu ticer taska mintak aku jahitkan baju dari kain bendera Malaysia sempena sambutan hari merdeka tak lama lagi..Aku xtau event dekat taska bile sebab anak2 aku tak terlibat...Huhu

Aku plan nak siapkan hari rabu malam khamis so that hari khamis dah boleh bagi..Tapi tak sompek sebab aku jadi cikgu tuition kejab pada che mek utk study subjek math..Minggu ni che mek ade exam subjek teras...Jadi kite bagi la che mek study siket..Harap2nya adelah peningkatan utk exam kali ni...Walaupun exam yang lepas ade subjek yg drop banyakkkkk..Sebab che mek tak paham..Tak pe la...Kita kasi asah blk ye?huhu..

Ok...Bact to the main topic..ekek

Hari Khamis malam Jumaat lepas makan malam, aku pun jalankanlah amanah cikgu taska..Sehelai je pun..Memandangkan lebar bendera hanya 1/2 meter, jadi yang mampu aku buat hanyalah baju kelawar...ekek..

Bile dah siap, harus la anak2 yang jadi model percuma..huhu
Ammar bakal model kanak2..haha
Aku buat lubang tengkuk teluk belanga je...Belah tengah aku jahit dekat belakang so bahagian depan tu nampak jelas bendera Malaysia..alau nak buat yg berlengan bagai, kena gunakan 2 helai bendera...
Baju Merdeka utk usia che mek...

Jadi lahhh..Kain limited, jadi hasil pun limited jugak...Nak buat berlengan aku takut x cukup kain..Kang dah potong ikut utkuran berlengan..Sekali kain x cukup..Camno? Ade yang jadi baju panglima..Sebelah berlengan, sebelah lagi jadi mcm singlet..Ekek...

Ingat lagi mase che mek tadika..Cikgu mintak idea creative parent utk reka topi hari Merdeka utk anak2...Aku pun mula la keluarkan segala idea yang ada hingga terhasilnya topi ini :
Topi Hari Merdeka 2016
Topi in adalah yang paling tinggi dari topi kawan2 che mek yg lain...kiki..Jenuh aku memikirkan reka bentuk topi Merdeka utk che mek..Aku buat pun time che mek & Ammar dah tido..Kalo buat time anak2 celik mata..memang terjegil la mata aku..haha

Ape2 pun semua ni utk anak2 kite menghargai hari kemerdekaan..Mungkin waktu sekarang anak2 tak berapa nak faham lagi maksud kemerdekaan..Macam kita kecik2 dulu jugak..Bile dah belajar Subjek SEJARAH baru la kita akan faham & sekarang ni la baru rasa bertuahnya negara kita MERDEKA walaupun sekarang ni mcm hal jadi..Sekurang2nya negara kita sudah tidak dijajah org orang negara lain..kan?

Makanya, hargailah perjuangan pejuang2 masa lampau..Apa2 perkara dah jadi tu, kita jadikanlah tauladan supaya kita tak jadi mcm mereka dalam membentuk generasi2 akan datang...

Zaman sekolah rendah aku dah tak igt Sambutan hari Kemerdekaan macamane rupenya..Time sekolah menengah pun aku dah x igt..Ekek..Tapi yang pasti ade la event nyanyi lagu Tanggal 31 dan pegang bendera...Huhu



Misi utk menjahit pencil case diteruskan...
Kurang dr 2 minggu je lagi kita akan sambut Hari Raya AidilAdha...
Kawan2 ade yang buat baju baru ke?





End

Friday, August 18, 2017

LAGU & BAU = KENANGAN

As Salam

Hari ni tetibe nak buat entry ini pulak...Sebabnya lately blk dr opis mmg headset melekat je dekat telinga smp la aku tekan loceng bas utk berenti & turun gi amik anak2...

Lately ni aku banyak dengar lagu yang memang mengimbau kenangan..Macam2 lagu...

ZAMAN BERCINTA : 
Baru2 ni dengar lagu dari BRYAN ADAMS...(Everything I Do) I Do It For You & Heaven ...Adeh..Terus je flash back pada zaman bercinta dengan Hata year 2000..Huhu..Hata bagi lagu ini mase aku nak cuti akhir tahun...Lepas tu byk lagi lagu Bryan Adams yg aku follow..Banyak jugak yang boleh layan...macam lagu Here I Am & Please Forgive Me ..Hata layan nau lagu ni..Tak silap aku, ini lagu Jamming Hata satu masa dulu..Ekek..Sampai sekarang bile dengar lagu ni, sure aku igt moment kami mase awal2 kenal dulu..haha..Adeh...

ZAMAN KOLEJ :
Naik Zaman kolej, aku start layan kebanyakkan lagu Avril Lagvine & Kelly Clarkson..Aku sanggup print / tulis lirik lagu semata2 nak hafal & layan...Siap ade 1 buku kecik yg nipis jadi tebal sebab aku tampal lirik2 lagu dalamnya..Tapi sayang..ntah mane aku letak buku tu...At the same time aku nak improve English speaking aku jugak..Sebab kawan aku cakap, salah satu cara nak improve English Speaking is dengan dengar lagu Inggeris...Sambil nyanyi sambil kite praktis..Gitu kekdahnya..Tapi seriously menjadi tau...Korang tak percaya korang try la..buat dalam sebulan...kiki..Tp jgnla smp lupe perkara yang wajib pulak ye...huhu

KAHWIN :
Lepas tu lagu Letto - Ruang Rindu & Andra And The Back Bone - Sempurna..Ini lagu tahun popular tahun 2007-2008 kalo tak silap..Lagu ni ingatkan aku waktu our wedding preparation...Wedding kad kami design sendiri...Siap letak sikit ayat2 yang diolah sendiri dari lirik lagu Ruang Rindu tu..Hebat nau rasenye time tu sebab kami boleh design kad kahwin sendiri..Rezeki pulak bile ade bos printer nak sponsor kad kahwin (paper & printing)..Jimat banyak disitu...huhu

DAH KAHWIN : 
Baru2 ni aku kan mcm angau geli-geli dengan Aiman..So bile dengar lagu dari The Chainsmokers & Coldplay - Something Just Like This dan lagu2 ZUMBA mesti aku akan terigt moment event Kimchi Untuk Awak...Moment mengejar Aiman siap hangkut 1 family..Huhu..Mujur la Hata bg green light..Mujur jgk aku MASIH SEDAR diri...Kiki..Lagi satu..Lagu Lemak Manis dari Roslan Madun pun buat aku tetigtkan KUA tau...Adeh....

Cuma 1 lagu je yang aku tak boleh dengar..Lagu dari Yuna-Rescue...Lagu ni tengah HOT mase MH370 hilang...Ya Allah..Dah la time tu aku memang layan lagu ni...Tetibe tengah layan dapat berita kehilangan MH370...igt lg time tu pkol 6pagi rasenya...Tengok berita dekat Astro Awani cerita ttg MH370..terus aku jadi takut nak dengar lagu ni sebab bile dengar mesti memory aku akan flashback ttg MH370..Betapa terkejutnya bile dengar berita tu..Kalo korang nak tahu, sejak kes MH370 tu la aku dah fobia nak naik flight..Memang ajal maut tu ditangan Tuhan...Tapi emosi & mind set tu aku tak boleh nak ubah smp skrg...Pernah Hata ajak blk KB naik flight..Tapi aku cakap, aku rela Hata berenti 10 kali kalau mengantuk driving dr naik flight...Nampak tak betapa fobianya aku???

Actually banyak lagi lagu yang bile dengar mesti mengimbau kenangan..tapi lagu2 diatas adalah yang paling kuat flash back-nya..huhu

Part bau pulak...Tiap kali terbau shampoo Pantene flavor original (ade ke?) mesti aku akan teringt moment mase aku bercuti dekat rumah mak su di Penang...Mak su bawak aku duduk rumah dia sebulan sekali dgn sepupu & arwah opah...Waktu ni form 1..Time ni la aku 1st time aku naik kapal terbang MAS...Naik dari Langkawi (kampung paksu) ke Penang...Pejalanan patutnya tak lama..Tapi disebabkan cuaca laluan tak elok, jadi flight kena ikut laluan lain yang jauh sikit...Jadinya, merasa la aku duduk dalam flight tu lama sikit...Dapat la minum mango juice served by steward...Huhu..Time ni jugak merasa pergi Pesta Penang yang famous sangat satu masa dulu...

Baru2 ni same jgk ade kaitan dengan KUA...
Baru2 ni aku mengadu pada kak cik rumah banyak nyamuk..Nak pasang ubat nyamuk kami 4 beranak tak tahan dengan asap ubat nyamuk tu..Kalo pasang, 3 hari lepas tu mesti selesema, batuk..Nak pakai yg letrik mcm x jalan...Jadi, kakak aku ajar...Masukkan 10 sudu cuka makanan, 3-5 sudu pelembut pakaian mcm softlan dan campur air ke dalam bekas febrezz (yg kosong) ...Shake-shake sikit...lepas tu sembur la dekat tempat2 persembunyian nyamuk...Baunya akan wangi (bau softlan) dan masam sikit je (bau cuka)...Aku dah try...Alhamdulillah menjadi...Tak nampak pulak kesan2 mcm kena clorox pada langsir sebab cuka tu..Sekali sembur tahan jgk la dalam 5 hari nyamuk takde...

Biasenya aku akan sembur dekat bawah meja, bawah tangga, kaki kain langsir, tempat2 tersorok..Memang menjadi weh..Korang boleh try..huhu..Tp jauhkan la dari iron board..kang nak capai air utk kain, tercapai penyembur nyamuk pulak..huhu

Kalo bau minyak yu yee cap limau tu memang terigt moment che mek mase baby..Itu aje la yg aku lumur setiap kali lepas che mek mandi..Kalo balik KB / Perak memang itu jgk yg kami sapu 1 badan che mek utk elak kesan teruk kalo kena gigit nyamuk..Minyak tu pun kan bertindak elakkan gigitan nyamuk jgk..huhu

Ok..itu je nak share dekat sini...Tetibe rase nak share ape yg tengah aku rasa dan dengar..Gitew...

Korang pun mesti ade jugak kenangan2 dengan mane2 lagu kan? Kalau bau tu aku x sure la korang same ke tak dengan aku...huhu

Ape2 pun semuanya adalah perjalanan hidup yang telah ditentukan Oleh-Nya kan? Mane yang baik tu kite simpan untuk dijadikan kenangan terindah dalam hidup..Mane yang tak baik tu, kita jadikan guide pada masa akan datang supaya kita tak ulangi perkara yang sama...

Kalau korang ade lagu yang jadi kenangan..Boleh jugak share story dekat sini ye..

Sharing is caring..huhu




End

Thursday, August 17, 2017

NESCAFE DAN IKAN BILIS GORENG

As Salam

Cite lauk hari Isnin baru nak cite hari Khamis..Layan aje la ye...kiki...

Hari Isnin aku masak lauk EXPRESS je sebab Hata said lepas che mek ngaji, kena gi kedai printing sebab Hata kena buat mockup...Dah nama pun masak express kan? Memang satu lauk aje la yg sempat aku masak...Huhu..Maka terhasillah lauk ini : 👇👇👇
Ikan Bilis Goreng
Actually aku mmg plan nak masak menu ini hari isnin, tapi adelah plan nak masak menu lain utk anak2...Udah nak cepat..1 ni aje la yg berjaya...Huhu..Menu ni tengah VIRAL jgk dekat FB...Actually cara masak sama je mcm goreng ikan bilis yg lain..Cuma bawang tu tak garing, cili padi diganti dengan cili hijau, add on tomato (masuk lepas masak) & sikit perahan limau kasturi..Aku add on kentang sikit buat sayur...Makan menu ini pun bertambah makan dengan nasi panas..Huhu..bayangkan, aku smp rumah pkol 7pm..Letak bag, bukak tudung, terus masak nasi..Terus kopek ikan bilis..7.20pm dah start masak..Pkol 7.30pm siap masak...Pkol 7.35pm makan..Pkol 7.55pm semayng & htr che mek pegi mngaji..Semua Express.Itu pun semalam aku je yg htr che mek..Ammar tggl dengan Hata sebab ade lg keje yg nak kena siapkn sebelum pegi printing..Then Hata ambik kami dekat tmpt mngaji & pegi printing...

Walaupun express, perut kami tetap kenyang..kiki..Sekali sekala masak simple mcm ni, mmg mengancam tau..huhu

Try nescafe new flavor....
So far pada aku flavor ni boleh IN dengan tekak...Takde rase mual bile minum pada suhu bilik..means bukan diminum waktu sejuk ade ais / panas..Boleh dikategorikan sedap...Sebab rasa hazelnut tu lite-lite je...Huhu

Tak macam Hazelnut Oldtown White Coffee..Itu 3in1 memang kaw punya rasa..memang lepas minum ini..Tekak aku akan rasa loya & kena minum air masak banyak2...Sebab tu aku jarang minum 3in1 selain dr hot choclate & milo...Rasanya pekat nau...huhu

Nescafe pun actually aku jarang minum yg 3in1 sebab badan aku x bleh terima kandungan caffeine dalam minuman ni..Pernah sekali aku minum nescafe RICH...Memang reach to high otak aku..Pening...Ting tong terus...Lepas tu kalo nak minum pun aku berkira2 sikit..Kena cari waktu sesuai baru minum...Jarang dah minum....

Ape pun, minuman 3in1 ni bukan tak boleh diminum..Boleh..Tapi jangan dijadikan amalan..Tak berapa bagus utk badan...Yang pasti..nescafe dgn badan aku mmg x brp boleh terima..pernah dulu mase aku keje dekat kolej, minuman breakfast aku adalah nescafe o panas...2 minggu direct kot minum tetiap pagi..Lepas tu aku dapat kenal pasti 1 bau mula meliputi badan aku..Bau keti tau? Mujur la aku perasan sendiri dulu..Bile dah terbau tu, harus la Hata plk jadi mangsa kena bau jgk utk kepastian kan?hahaha...Jenuh jgk la aku sental limau nipis dekat ketiak...Lepas tu aku stop minum nescafe panas..Dalam seminggu baru bau tu hilang...

Sementara nak tunggu bau tu pergi dari badan, mmg aku berhati2 sangat..Jangan bagi badan berpeluh teruk mase dalam waktu bekerja..Blk kerja berpeluh kan? Cepat2 aku bersihkan badan...Terseksa jgk time tu..Huhu...Sekarang ni alhamdulillah, bau tu tak pernah nak singgah lagi dekat badan aku...Actually, kalo kite bersenam kite dapat keluarkan peluh yg berbau tu tau..Jadi baru la badan kita sihat...Macam waktu demam..Mesti kite kena keluarkan peluh baru badan rase segar..betul x?

Pernah tak korang baca ayat ni?

" Anda makan makanan yg pelbagai pada hari AHAD (makanan kalori tinggi / sebagainya), dengan syarat, dari hari Isnin hingga Sabtu, anda mesti bersenam...Then hari Ahad dah boleh makan makanan yang sama...Tapi kalau anda makan makanan pelbagai pada hari Ahad (makanan kalori tinggi / sebagainya)tapi tak buat senaman dari hari Isnin hingga Sabtu, maka anda tidak boleh makan makanan yang sama pada hari Ahad berikutnya "

Maksudnya, tiada istilah sesetengah makanan boleh & tidak boleh dimakan..Semua boleh dimakan dengan berapa kuantiti yang anda mahu (yang HALAL)..Cuma anda perlu tahu cara untuk menghapuskan semua yang tidak diperlukan oleh tubuh badan kita...

Jadi, fikir2kanlah...Nak sihat walau makan macam2 / nak sihat dengan makan makanan yang sihat..Walau kite masih terliur nak makan macam2...ekek

Aku???
Try la buat yang terbaik utk badan sendiri...
Rase tak boleh makan, jangan makan...
Rase nak makan jugak? Pandai2 la buat senaman utk diri sendiri..ekekek



Ok..Dah melalut jauh ni....Huhu



End

Wednesday, August 16, 2017

SEWING PROJECT : EASY SEWING PENCIL CASE

As Salam

Memandangkan misi untuk buat pencil case as goodie bag utk bday che mek nnt memerlukan kuantiti yang banyakkkk, maka aku perlu mencari teknik paling pantas utk siapkan target supaya aku boleh run lg 1 sewing project..huhu

Makanya, harus la kita cari teknik2 yang paling cepat utk siapkan 1 pencil case...Dan aku dah jumpa teknik tu..huhu
Teknik 1 helai..Jahit dulu, Potong kemudian...
Pada aku, ini teknik yang paling senang nak buat...Tak perlu potong curve terlebih dulu..Potong kemudian supaya kita sendiri dapat buat budget nak bekas pencil tu lebar atau tinggi lampai macam gambar dekat bawah ni : 👇 
Pencil Case
Pencil case lebar adalah menggunakan teknik jahit dulu then baru potong kiri & kanan....Pencil case tinggi adalah gunakan teknik potong kiri & kanan terlebih dulu...

Memandangkan teknik sebelah kiri lagi laju aku dapat siapkan, maka kita guna la teknik ini..Alhamdulillah hari Ahad pagi hari tu aku dapat siapkan 6 pcs pencil case dalam masa 2 jam..( Walaupun ade iklan tester dari Ammar..ekek) Memang laju je aku jahit...Aku potong kain satu set terlebih dulu..Aku x potong byk set sekali gus sebab risau aku tak dapat nak siapkan / habiskan set kain yang dh dipotong on the same day...Kalau kata next time nak jahit dah tak perlu potong kain, mmg betul..Tapi aku tak nak buat mcm tu...Aku ada reason & pengalaman sendiri...huhu

Alhamdulillah..Sekarang dah siap 10 pcs...50 pcs to go..Harap2 dapat la siapkan sebelum mid of September supaya aku boleh run sewing project yang lain...huhu..Aku berangan nak jahit ini : 👇
Drawstring Bag V1 - Google
Hari tu try buat tapi tak jadi sebab material kain yang tak sesuai utk sewing project yang ini....Ape pun, aku kena sabar siapkan #birthdayproject che mek dulu..Dah siap project itu, baru boleh buat project yang ini...At the same time, boleh jgk aku lancarkan project ini :
Drawstring Bag V2 - Google
Haishhhh...Macam2 idea datang bile bukak bab menjahit ni...Huhu..Aku suka menjahit mende2 craft sebab kain dia cantik2...Comel2 pulak tu...Perkiraan pun tak sesusah perkiraan nak menjahit baju..kalo jahit baju memang kena pegi kelas...Walaupun mak aku dulu tak pernah pergi kelas tapi berjaya menjahit selama 30 tahun ++, tapi tak semua kebolehan mak turun pada anak2 kan?kiki

Harap2 satu hari nanti aku tekun belajar menjahit baju pulak...huhu..
Dari sekarang pun actually dah boleh belajar slow2..nnt lepas bday che mek....Mgkn aku akan try belajar menjahit baju pulak..Mane tau boleh jahit baju sekolah che mek sendiri...huhu




End