Friday, October 25, 2019

SEWING PROJECT : GAMORA COAT AT MINISO - JOHOR BHARU CITY SQUARE

As Salam

Dah lama x sempat nk up cerita dekat sini..hanya sempat update sikit2 je dkt ig..Itu pun xde caption panjang2 mcm dekat blog...Huhu

This time hanya dapat throwback cerita yg dah dilalui aje la..Ini pun sebab badan x berapa nak sihat.

Hari tu Hata dpt job cosplay under Miniso Malaysia dkt JB...Memula plan Hata sorg aje yg cosplay..sekali group TUC up kan nama aku sebab yg lain x dpt join...So agak kelam kabut jgk aku nak mnyiapkn coat Gamora..Bukan senang tau..Banyak nk kena tampal & sambung...

Material kain aku x pandai nak describe..Yg pasti aku beli kain tebal seakan-akan kilat kain kulit...Jarum & benang pun berbeza..Tapi agak stress mencari tension mesin jahit sebab baru dua tiga kait, benang dah putus..lps dah byk kali try an-error baru la ok sikit...Huhu...

For this event, aku amik cuti 2 hari..kami stay dekat Hotel Johor Bharu Water Front. Betul2 dekat border Ferry ke Batam kalo x silap..Betul2 tepi laut..Mmg nmpk kawasan perindustrian Singapore...Perjalanan ke Johor Bharu City Square tu hanya 10 minit je dari hotel kami.

Jom layan gambar ye..huhu
Terpaksa Import anak sedara aku dari Melaka turun KL utk join kami..Sebab nk mintak tlg jagakan anak2 kami..Mujurlah dia free..huhu..Time ni tgh tggu 1 lg kete smp utk convoi bersama2 utk smp ke destinasi...
Our Team - TUC team
With Host : Hanif Hamzah
With Spiderman Far From Home

Breaktime kami mkn dkt Nyonya Colors..Yg lain semua suit down..Aku sorg aje yg x suit down sbb nak make up ni lama wehhhhhh....Takut x sempat nk bersiap lepas mkn..huhu

Balik dari Miniso, Kami direct ke Kacang Pool Haji dekat Larkin...Time ni aku dah lap2 dah make-up..Cuma suit je yg x tukar...Lepas makan, terus blk..Lepas mandi & siapkn anak2..Terus Zzzzz...
Kacang Pool Haji...
Alhamdulillah..Dapat jgk merasa lg makanan nih..huhu

Esok paginya kami breakfast dkt Mc.D..Dekat je dari Hotel, tapi still kena naik kete..Lepas breakfast terus bawak anak2 pegi mamdi kolam..This time aku x mandi skali sebab ramai jgk org time tu...Huhu

Pkol 11pg naik bilik utk kemas2 bag & bersiap2 utk check out pkol 12.30. Otw balik singgah beli kek pisang, then group kami separate dari sane...Tetibe mase dkt Highway Hata cakap nak makan Kari Kambing 40 hari..Terus kol lg 1 kereta tny samaada dieorg dah lepas exit ke sana or tak..sekali dieorg belum terlepas lg..So dieorg join la kami makan sekali...

Kami smp pkol 2.40pm..Kedai ni tutup pkol 3.30pm..Mujur la sempat pergi order & makan...Huhu..sepinggan rm13..nasi banyakkk..Lauk 3 ketul yg betul2 isi..Daging kambing dia sedap & lembut...So next time boleh la dtg lagi kalo ke Johor..Huhu


So far I love my Gamora Character...Huhu




End

Thursday, September 26, 2019

NEW BLOGLIST BEGIN!!!

As Salam

Allahu..Tak sempat sungguh nk curi mase utk update list yg join yg bloglist refresment...Setakat update dkt ig tu ade la sbb direct through phone..nak update blog dari phone mmg tak syiok...Huhu

Thank you to all yg join my segmen...Terharu meks sbb ade lagi yg sudi join & that's mean ade lg la reader utk blog suam2 kuku jari meks ni..Hahaha

Sini aku bg list yg join & skali dgn bloglist yg terpilih...

27 blogger hebat yg join...
20 yg akan dipilih oleh random.org
1 blogger yg akan dilpilih utk dpt mystery gift dari aku...

LIST OF BLOGGER YANG JOIN : 

1. http://jnjikita.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
2. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
3. https://nurain-syahirah.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
4. https://pemudattbc.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
5. https://yamanaimy.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
6. https://www.farhanajafri.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
7. https://www.aziankhalil.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
8. https://sayasukala.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
9. https://idakamiliamudzakir.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
10. https://www.mialiana.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
11. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
12. https://www.zukidin.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
13. https://at-tarmizi.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
14. http://www.adianiez.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
15. https://blingblinglove.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
16. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
17. https://thejagungspirasi.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
18. https://www.eksplorasilea.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
19. https://belogsjm.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist-10-sept-2019.html
20. http://www.zianaeunos.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html?m=1
21. https://fiqadira.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
22. https://maizatulnadia.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
23. https://theathra.blogspot.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html
24. http://www.aidavitamin.com/2019/08/segmen-refresh-my-bloglist.html?m=1
25. https://bebyyellowshiteru.blogspot.com/2019/09/segmen-refresh-my-bloglist.html
26. http://www.syamimisaad.com/2019/09/hai-readers-rasanya-kan-dah-la-cik-mimi.html
27. https://yansaflina.blogspot.com/2019/09/segmen-refresh-my-bloglist.html



 20 BLOGLIST TERPILIH :

  

  
     

  

   




BLOGGER BERTUAH!!!


Thank you Mar sebab sudi tengok hasil jahitan sy yg Amatur nih...
Ini yang buat bertambah semangat meks nk update cite mnjahit dkt blog...Huhu
Nnt email sy detail ya...
Nama, Alamat & Contact number utk mystery gift dari mek..huhu




Tahniah semua!!!
Yang tak terpilih jgn sedih2 ye..
Please keep in touch...huhu



End

Friday, September 06, 2019

5 DAYS MORE FOR SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST

As Salam semua!!!!

Ade 5 hari lagi untuk segmen refresh my bloglist...So cepat2 join ya..Ade hadiah misteri utk blogger bertuah...Berapa orang yang bertuah? Itu rahsia...So lets support this segmen ya...huhu



Pergi berjalan pakai kasut tumit tinggi,
Masuk mamak kite order mee kari
Dah lama tak refresh bloglist aku ni,
Meh la semua, pakat support segmen ni...huhu






End

Thursday, September 05, 2019

SEWING PROJECT FOR COSPLAY : PENNYWISE COSTUME

As Salam

31 August 2019 hari tu, aku dapat join lagi team TUC ber-cosplay dekat Amcorp Mall..Kali ni Hata hanya jadi minder sebab esoknya (Ahad) Hata jadi deadpool.

Mmg mencabar jgk jahit costume Pennywise wehh!!!!..Remeh tau tak...Huhu...Aku amik masa 12 jam utk siapkan costume ni...nampak simple..Tapi sebenarnya banyak part yang korang kena jahit sebelum dicantumkan...Alhamdulillah, berjaya jugak siap on time..Mase otw ke Amcorp, sempat jgk la study character pennywise ni..Kena menjiwai watak jgk..baru nampak real...Huhu

Meh layan gambar ye...
Pennywise, Georgie & Mummra
Pennywise bawak Georgie sekali wehhh!!! Mujur le awe ambe nih nak join...Smp ke 2 session Ammar join..Last session Ammar dah penat....So Pennywise jln sensorang mencari budak..Nak makan...Nak budakkkk!!! ( mcm nenek dlm cite upin & ipin..Hahaha)

Alhamdulillah, aku berjaya menjiwai watak Pennywise nih...Ade jer budak2 yang takut..Yang berani pun ado...Yang dewasa pun ada yang trkejut Pennywise ade dlm Mall..Hahaha..Majority budak2 yg kenal, akan jerit...Mama!!! IT !!!!...Haaaaa ..Sambil berjalan pasang speaker soundtrack IT...Korang rase???

Time menakutkn orang ramai tu, aku yg dibalik topeng tu ketawa...Tak sangka aku ni menakutkan jgk...Hahaha...Adehhh....Parah...Udah seornok plk bercosplay..Haha
It's Me!!!! Pennywise

Dari neckwear, baju, seluar smp ke kasut tu aku & Hata buat & jahit sendiri..Hata tolong part buat pompom merah, belt & part kasut..Aku settlekn part lain....Banyak lagi kena repair costume ni utk nampak lebih real...Tak sempat nk comotkan...Kalo ade modal lebih nnt, boleh la tambah tangan yang dimakan oleh pennywise dalam cite yg lepas...Huhu
Ehsan Google..
Inilah pennywise-nya.....Lebih kurang same tak?huhu

So next costume ape????
Tak terfikir lagi...
End of this year ade starwars kan???huhu

Tetibe aje ade rezeki masuk team cosplay Hata...Mujur jgk Hata izinkn...Huhu




End

Wednesday, September 04, 2019

SEWING PROJECT : DRESS MERDEKA

As Salam

Sejak2 dah darjah 3 ni, che mek suka plk join contest2 yg dianjurkan dekat sekolah...30hb August 2019 yang lepas, che mek join pertandingan pakaian beragam anjuran sekolah...

A week before che mek cakap nk join & REQUEST aku jahitkan dress utk dia masuk pertandingan tu...Aku udah le tengah pening nk siapkn costume orang order..sekali dia request nak dress plkkkkkk..Udah le kena buat tema merdeka..Udah kena cari kain ikut warna bendera pulakkkk...Moh le kite layankan..Bukan selalu che mek request aku jahitkan baju...Kite bagi semangat sikit pada che mek...Huhu..Utk Ammar, aku belikn tanjak aje utk sambutan hari merdeka yang sama harinya dgn che mek...
Semangat kemerdekaan!!!
Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Dress ni siap pkol 7 pagi hari kejadian...Inilah hasil idea express aku...Jadilah utk support che mek...Huhu..Cuma keputusan pertandingan aje yg belum tahu lagi...

Tak pe lahhh..menang or kalah kan adat pertandingan..Janji che mek beranikan diri utk berdiri diatas pentas...Huhu



Anak2 korang aje yg join pertandingan pakain beragam time Merdeka hari tu?



End

Tuesday, September 03, 2019

COSPLAY AT ONE UTAMA

As Salam

Hari tu berjaya join Hata ber-cosplay dgn team TUC bersama Official Marvel Run Race Pack Collection Event.

Kali ni aku pakai costume yang sedia ada..ANCIENT ONE...Appearance kami is 2 hour include 15 minutes time off...Utk separuh masa pertama dua2 anak aku join..Masuk separuh masa kedua, Che mek takmo join..ammar plk join sekejab aje..Huhu..Budak dah penat..Mak pak jgn ditanya la..Hahaha

Event start pkol 12tghari smp pkol 2..Tak sempat pun nk berselfie bagai..Ini pun aku amik gambar dari ape yg organiser bagi...Meh layan gambo yer..
Ready for the War!!! 
Moh kite!!!!! 
Nak kemana tu Captian!!!! 
Ancient One, Doctor Strange & Doctor Strange JUNIOR!!!

Spell yang kaler orange & hijau tu, seminggu sebelum event ini aku & Hata ligat menjari bahan...Mujur le jumpe wehhhhh..Dapat la tambah aksesori kami...Huhu

Lepas event memasing dah lembik dah sebab peengjung berantur panjang nk bergambar dgn kami...Hahaha..1st time cosplay dgn crowd yang mcm ni, mmg hampir lenjun baju aku...Dia punya nervous tiap kali nk snap gmbr tu, smp tak terasa air-cond dkt shopping mall tu..Hahaha

So sesapa yang join larian dekat Putrajaya 7 September 2019 ni, Boleh la kite berjumpa disana ye..Kami punya session sebelah petang 10km punya run...


See you there...Kalo kenal tegur2 la ye..Ekekek




End

Monday, September 02, 2019

MUDAH BERSAMA EMIRATES


As Salam

Dalam setahun pasti korang teringin untuk turn off segalanya samaada dengan dunia kerja or dunia media social dan pergi manjakan diri korang dengan pergi bercuti kan. Kalau boleh, korang mesti nak pergi naik flight jer sebab ia salah satu option utk jimatkan masa dan tak memintak korang utk pegang stereng or jadi co-pilot lama-lama..Hahaha….Katakanlah korang nak pergi tempat yang jauh macam kat europe confirm korang kena terbang untuk masa yang lama dan kadang-kadang kena buat transit kat tempat lain dulu. Aku faham bila sebut je tempat jauh-jauh korang tertanya sama ada korang mampu atau tak. Aku boleh share dengan korang macam mana nak dapatkan Emirates Malaysia cheap flight tickets dekat online at least. Kat situ dah setel satu masalah korang nak kurangkan kos. (kaching!!!!)

Emirates ni adalah airlines yang 5 stars, jadi korang boleh bayangkan betapa mahalnya flight tiket kan nak kesana kan?, aku ada cara nak bagitau korang macamane nak dapatkan flight tiket dengan harga murah. Mula-mula sekali korang kena install apps Traveloka atau surf website diorang then korang search Emirates airlines. Bila dah jumpa, dekat section search korang isikan details macam tarikh pergi dan balik, destinasi dan berapa orang nak pergi. Aku cadanksan korang pilih date yang jauh kedepan sikit dari date sekarang ni, Kalo nak dapat harga tiket yang lagi berbaloi, korang pilih date yang bukan school holiday atau on public holiday. Lepas tu korang search dan kebiasaannya harga yang paling murah akan ada kat paling atas sekali. Kalau korang puas hati dengan harga tu korang terus buat booking dan boleh buat online payment guna kad kredit atau kad debit. Senang kan? Traveloka ni selamat dan boleh dipercayai dan salah satu sistem yang makin famous dan digunakan orang lain sekarang. 

Emirates ni kalau korang perasan ada banyak sponsor kelab bolasepak seluruh dunia. Diorang ni adalah airlines yang agak famous dan berkualiti dari middle east sejak tahun 1985. Sekarang ni diorang boleh terbang ke 150 destinasi. Ada 3 jenis seating class yang korang boleh pilih. Economy Class diorang agak selesa dan korang boleh request selimut kalau nak. Business Class pulak seat dia, korang boleh baringkan dan screen lagi besar. Yang paling best kalau korang ada bajet tinggi boleh try first class diorang sebab sangat selesa, screen untuk korang tengok movie pun besar, korang boleh dapat perfume dan kalau korang travel jauh nak minta penutup mata pon boleh.

Tadi aku ada cakap yang kalau korang ada plan atau impikan nak pergi europe kan? So let’s say korang nak pergi ke London dulu buat first time korang boleh jugak buat flights to London online booking dulu kat Traveloka.

London ni adalah tempat yang aku boleh katakan satu dunia majoritinya kenal dan tau ada kat England. Best gak tempat-tempat yang korang boleh pergi kat sana. Pollock’s Toy Museum adalah gabungan muzium dan juga kedai mainan kecik yang terletak di antara dua bangunan bersejarah di London. Dengar nama muzium ini jer dah dapat rasa aura klasiknya. Sememangnya kat sinilah satu-satunya lokasi untuk korang tengok apakah permainan yang dimainkan kanak-kanak pada zaman Viktoria iaitu antara 1837 – 1901 pada masa dahulu. Apa yang dicari? Macam-macam kategori permainan ada kat sini, dari patung, permainan tin, dollhouse (my favorite…Hahaha), teater, mainan optikal, mainan askar dan bermacam lagi yang korang boleh tengok dekat. Kebanyakan koleksi yang ada dekat sini adalah hasil pembelian pihak muzium sendiri dan sumbangan daripada kenalan, keluarga dan orang awam.
Make sure korang jumpa bangunan ini…huhu - Ehsan google
Salah satu gambaran dalam Pallock’s Toy Museum - Ehsan google

Kalo korang rasa ToysRus adalah kedai mainan terbesar yang pernah korang masuk, korang confirm tak pernah masuk lagi ke dalam Hamleys London – Regent Street. Bukan kedai mainan biasa-biasa ni wehhhhh,  sebab kedai mainan ini adalah ‘pusat membeli-belah’ mainan 7 tingkat yang menjadikan ia kedai mainan terbesar di dunia! Secara overall-nya kedai hamleys London ni, dipadatkan dengan lebih daripada 50,000 jenis mainan, termasuklah game komputer, patung, gajet terbaru, permainan klasik dan ruangan koleksi khas. Kanak-kanak mahupun dewasa akan jadi hyper sebaik masuk ke dalam Hamleys London. Yang menariknya lagi, kebanyakan mainan di kedai ini tidak diletakkan di dalam kotak, korang bebas untuk bermain dengan semua mainan yang ada! Agak-agak kalo aku yang masuk dalam Hamleys London ni, mau setengah hari aje dekat dalam tu..Sedangkan masuk Hamleys dekat One Utama pun dah dah rambang mata..haha
Besar ke tidak??? - Ehsan google
Nampak tak Paddington bear tu??huhu – Ehsan google
Merah menyala & meriah suasana dekat dalam ni wehhhh… - ehsan google

Jadi, kesimpulannya, kalo korang nak travel dengan pakej flight tiket & accommodation yang under budget lagi menjimatkan supaya boleh bawak duit belanja lebih sikit, maka boleh la korang guna apps traveloka…Jimat banyak ooiiiii…Kalo dah jimat banyak mane la tau boleh pegi dua-dua tempat tu dalam satu percutian yang sama…huhu

Kalo ade rezeki pegi London, aku akan make sure 2 tempat ni akan ade dalam itinerary aku...huhu..



End

Thursday, August 22, 2019

MAKAN @KILANG KITCHEN DANAU KOTA

As Salam

hari tu tekak takde selera nk mkn mknn biase..jadi try la kami ke kilang kitchen dkt belakang Baden Bundle area Danau Kota tu..Tak Jauh pun dari rumah...Tmpt ni ade byk kedai..Beli dan bwk mknn ke meja...

Time ni aku mkn chicken chop, che mek mkn carbonara , then ade plk promo roti nan & ayam tandoori RM5 jer per set...
At Kilang Kitchen

Hari tu aku cheat day amik air limau asam boi...Haha..Lepas tu minum air masak je ler...

Mknn dkt sini not bad jgk..Price pun not bad...jadi kalo nk mkn byk, kena bwk duit byk..Hahaha

So pada sesiapa yg nk try, aku boleh recommend la nk dtg sini...kenyang tau..huhu




End

Wednesday, August 21, 2019

AYAM PANGGANG ROSEMARY

As Salam

Hari tu teringin nk mkn ayam bakar..Then terus request utk Hata masakkn...Mencari bahan dkt Giant, Blk rumah terus prepare sbb nk perap ayam tu amik masa sejam jgk...

Memula ayam seekor tu kami potong 4 je...Then sediakan bahan2 perapan..Dah perap sejam, baru letak dlm dulang pembakar..Oven dkt rumah ni mmg jarang2 digunakan..Huhu
Kami lupe nk beli aluminium foil..makanya, tebar aje la segalanya dlm dulang oven nih...Seronok anak2 tolong sekali...Huhu
Bakar selama 1 jam dgn suhu 180 darjah Celsius

Dah sejam menunggu, TING!!!!!!! Bunyi oven..eheheheheh

Moh le kite tengok hasilnya ye...
Siap!!!!
AYAM BAKAR ROSEMARY

Ayamnya mmg betul2 masak...Cukup rase, makan berselera smp kenyang kami semua..Huhu
Cicah plk dgn blackpepper sauce dari kimball yg baru tu......Perghhhh..Layan...







End