Wednesday, October 30, 2013

Dah ada yang berminat...

As Salam

Entry : My simple FELT TOTE BAG

Pagi tadi mase nk pass my Qiasara to her teacher...suddenly her teacher asked me either amik tempahan or x utk tote bag kelmarin...

Tetibe plk jantung aku duk dup dap dup dap...haha
Katenyer mcm brminat & nk tempah for her daughter bday on MID of DECEMBER nnt...
Aku x berani nk janji ape2 sbb aku takut x dpt nk siapkn...
Aku btau...kalo confirm nk..inform aku on MID OF NOVEMBER so aku bleh prepare ape yg patut...

Byk mende kot kene buat..ladybird nk kene jahit..nk carik butang lagi..jahit tu bkn amik mase 2 hari nk siap..harus la dekat seminggu kot kalo xde byk iklan...haha

Rege pun aku x tau lg nk letak berapa...Hata said jgn murah sgt sbb mende tu dikira custom made...jgn mahal sgt sbb takut org fikir mcm x berbaloi...

Hai....pening ambe wehhhh...haha



Harap2 ade rezeki utk buat lagi...kiki




End

Wordless Wednesday : #23

As Salam

Entry : Ibu punyer..Cotton Dress...


Siap baju che mek...now turn ibu plks...
1st trial nk jahit dress sendiri...
Tapi aktiviti kene hold smp next week sbb this week Hata bizi gilos dgn job freelance & opis...
Harap2 dapat pakai on 30.11.2013 or 15.12.2013 nnt...huhu





End

Wordless Wednesday : #22

As Salam

Entry : Jeles le tue...kahkahkah

Niat dihati nk lukis cantik2...nk ajar sama itu che mek...
Tapi sekali che mek tu nmpk terus jadi gini....
Jeles le tue lukisan ibu CANTIK...hahaha


Tgk la crayon tu..dah patah riuk...ganazzzzz nyerrr..haha





End

Tuesday, October 29, 2013

Adik / Baby...

As Salam

Entry : Cepu Cemas..

Hahaha...
Smlm aku & my Qaisara upload gambo kat FB sambil wish HB to my lovely Qaisara...

Then tetibe masuk wish one of my ex-class mate tny bile my Qaisara nk dpt adik..haha

Aku bace rase mcm nk ketawa terbahak2...member aku nie mmg teringin sgt nk anak lg..kononnya jeles dgn mmbr kiteorg yg dh ade 2 anak..die bukan x mampu..tp risau anak yg ke-2 ni xde sape nk jaga..anak yg 1st mak die jaga...dari hari open house hari tu lagi merengek nk tambah anak..aku igt die dh lupe..kiki

Aku ni plk bkn xmo lagi...nakkkkkkkkkkkk..haha

Tapi....
Hata btau kalo ade yg ke-2 tu..at least umurnya 4 bln ke atas baru rase berani nk htr taska...or aku jadi full time housewife terus..huhu

Tetibe terigt mcmane my Qaisara layan baby asyraf(anak k.yong) mase kat kg..my BIL pun ckp my Qaisara mcm nk adik..haha...then nmpk plk she playing with minnie yg she called "adik"...bile tny.."kalo ibu bwk balik baby asyraf tggl dgn kite nk x?"..& my Qaisara said "nak sambil angguk"..kiki


Alahai che mek...ibu & ayah bkn xmo bagi kamu adik...
Tapi keadaan skrg ni & experience yg lepas2 buatkn kami seriau nk htr taska..
Mmg semua yg terjadi ketentuan Tuhan..& walau dimana kite berada..kalo nk jadi tetap jadi..
Tapi...Aihhhh...


Kalo Hata ade rezeki lebih tahun depan why not kan???
Hahaha...



End

Phase 4.0 ; Finale Kek & M&M

As Salam

Entry : Selesai sudah..

Alhamdulillah...selesai sudah majlis bday girl aku..my Qaisara...huhu

Smlm lps Hata amik di LRT Wangsa Maju, kami terus ke KL Festival City..Sekali kat dlm tu gelap gelita da....majoriti kedai2 kat bwh beroperasi dlm gelap..terus cancel cari kek kat SR sane...then kami ke SR tepi highway MRR2..kat Petron tu..Alhamdulillah jmp...

Smp aje kat umah...Hata masak maggi CHEF..aku plk deco2 simple kek che mek aku nie...hihi
Before...
Aku sengaja mintak staff SR tu tulis ke dalam sikit sbb aku btau nk buat deco2...kiki




 Selepas dihias....huhu

Jadila kan???kiki
Aku pun tgk kat tenet jgk hias gini...kiki
Actually kami beli jgk candy doll..tapi letak mase kat taska..gambo ade dlm camera...

Mlm td aku kene migrain...mgkn sbb kene hujan kot..kiki
Lps isyak terus tido smp azan subuh...
Kesian plk pd Hata kene jaga che mek sorang2...

Alhamdulillah pagi ni dah ok..
Lps Azan subuh aku terus bangun...mandi semayang segala...tgk2 jam baru pkol 6.30am...
Tetibe rase rajin nak masak roti keju+kaya then salut dgn telur & goreng...

Berselera Hata makan...kiki


Nnt gambo bday aku update kendian2 ek..huhu



Oh ya...teacher Qaisara nmpk happy bile dpt felt porch bag smlm..siap tny aku amik tempahan ke idak..kiki


Malu ai...haha



End

Monday, October 28, 2013

Phase 3.0 : Felt Crown

As Salam

Entry : Both of us

Smlm..pepagi pkol 9am aku dah ajak Hata AGAIN ke TESCO kota d'sara sbb nk beli susu che mek..time nie murah plk kat Tesco..biase MAHAL..kiki

Pkol 10.30 dh smp umah..terus rehat2...guling2..Hata said kenyang lagi..so aku lapang sikit dr masak lunch...haha

Pkol 12.30 my Qaisara dah tdo semula..penat kot..pkol 7.30am dh bgn...

This time aku & Hata mcm lipas kudung try siapkn FELT CROWN..

Alhamdulillah...dapat siap POTONG mase che mek bgn tido...masa che baru bgn tu, kami tgh membanting tulang tangan buat deco2 yg paling simple...haha

Nk beli paper cap tu mcm x berbaloi sbb kami x jmp yg jual topi sajo..semua dah by set..rase membazir plk kalo beli yg set sedangkn kami dh beli secara asing sblm nie...

Memandangkn aku dae beli felt yg keras sikit hari tu...so y not perabih yg itu jer..bahan2 semua dah ade..huhu

Ini lah hasilnya...
Special pinky felt crown for my birthday girl...huhu 
Sengeh je...
mujur x putus tali getah tu ditariknya..haha
All 30 pcs crowns.... 
Bergaya lagi...haha

Alhamdulillah semua dah siap...

Blk pkol 1 ni nnt tinggal nk beli cake & deco sendiri cake tu aje...huhu



Aku just belikn dress yg simple but PINKY utk my Qaisara...
Kang kalo terlalu berambu-ramba kang takut pakai sekali tu jer...kiki


Oh ya...ballon yg pjng2 tu TERPAKSA CANCEL sbb my Qaisara dah patahkn ballon pump smlm...boleh plk pump tu dibuat tongkat sambil nyanyi nenek-nenek sibongkok tiga???haih...



Nnt aku update lg yer...


End

Saturday, October 26, 2013

Phase 2.5 : Isi Goodie Bag & Belon...

As Salam

Entry : Saya Suka..Saya Suka...haha

Hari ini hati rase sgt gumbira sbb dpt hupdate belog on weekend...kiki

Pagi ini pkol 9.00am kami dah ke tesco kota d'sara utk beli air kotak & cekelat m&m utk bday my Qaisara...

Dah siap keje kat tesco kami ke kedai belon teamair kat taman melawati plk...

Then g kedai serbaneka utk top up sikit mende lain..

Hasilnya :
Ballon...mask & trompet kot..haha
Aku beli ballon bulat ade tulis "Happy Birthday" - RM24/100pcs
Then belon yg pjng2 tu.. RM26/1kg..around 200++ pcs..
Terus rase mcm nk buat pesta belon...haha
Aku beli bundle sbb pikir kalo beli sikit2 mcm rugi plks...kiki
Belon2 ni akan aku & Hata kerjakn on Monday...
  
Beli siap2..ballon pump...huhu
Kalo x beli...x ter"nafas"kn aku dgn Hata nk meniupnya...haha

Reveal my Qaisara goodie bag content...huhu
Aku saje je bg 2 ballon tu...
suka..suka...
 
All 30 my Qaisara birthday goodies bag... 
 
Goodie bag content utk teacher...
Special sikit je dr yg lain..huhu..
Teacher pun dpt ballon jgk ok..haha 
 
Porch Bag utk teacher my Qaisara...huhu

Alhamdulillah setakat ini semua ok...

Esok rase mcm mls nk kemana-mana sbb rase nk mnjahit...huhu

Luse(Isnin) plk aku just keje half day & Hata plk work from home sajo..gile best bos Hata..Actually Hata request utk half day same mcm aku..smlm Hata's bos ckp..x payah la half day..membazirkn AL jer...so Hata's bos bagi work from home terus jer...huhu..syiok kan???haha

Isnin..aku kuar opis pkol 1pm then terus g LRT Sri Rampai..blk umah siapkn ballon, beli kek & around pkol 4pm grk g taska my Qaisara...


Harap2 semua brjalan lancar...amin



End

Friday, October 25, 2013

Sotong...Sotong..

As Salam

Entry : 1 badan cover 3 kepala pulak dah!!!!

Hari Jumaat yg indah ini..

Memula keje yg aku start is reply email..then menguruskn hal parcel...

PIC yg handle courier svc plk skrg tgh on leave smp rabu...

Tetibe plk ade prblm...
Tetibe aku busy tawaf opis (depan ke HR & Finance)...
Tetibe aku rase hangin semacam bile aku mintak CS GDEX trf call aku ke crdt dept...boleh plk kau jawab nk ckp dgn sape..bile aku ckp PIC tu..kau nganga..then bleh plk ckp dieorg byk dept..kan aku dah ckp CRDT DEPT???haktuiiiiiiiiiii...

Terus naik petir suare aku 1 opis...then tau plk trf call ke crdt dept..

Aku bukan nak marah sgt pun..tapi care die handle aku mcm cabai kering ok...tensiiiii!!haha



Dh settle yg ini...
Skrg aku kene gagau settle case yg lain plk...


Nak pinjam tangan sape la nk mintak tolong ni???haha



Jom g KLCC..release tensi...haha
End

1st Trial - Siap

As Salam

Entry : Baju Kurung

Alhamdulillah...malam tadi aku brjaya jgk siapkn baju kurung my Qaisara..haha


Tinggal nk jahit sembat kaki & tgn baju ajo...kiki
So dah bleh buat spare sepasang utk event 30/11/2013 nnt...
Utk kain cotton yg aku beli hari tu...Rase2 mcm nk buat maxi dress utk my Qaisara...
Tapi..tgk keadaan..kalo sempat & ade free aku try buat...huhu



Puas hati dpt siapkn..kiki



End

Thursday, October 24, 2013

1st Trial..Syahirah...

As Salam

Entry : harapan

1st time try nih..
Actually aku dah pening pk nk baiki semula kulit muka aku nie...

Sejak ke Mary Chia dulu muko den udah mcm cendawan tumbuh je jerawat sini sane..Sedey dowh...Nampak sangat kulit muka aku ni low profile..haha..x main product2 yg mahal2..sedang2 aje...dedulu(b4 ke mary chia) xde plk meriah gini jerawatnya...kalo ade pun mcm malu2 kucing je...

Dulu-dulu aku dah try OLAY..tp x jalan..Garnier plk mcm xde ape2 effect..De Cleor pun x bleh blah....

Hata pun terkejut & paksa aku utk cari product yg lain...

Disebabkn aku dah seriau nk pakai product yg vouge & the vasssss so aku try la product ini dulu :
1 set...

Baru pakai 2 hari termasuk hari ini..so xtau ape kesannya lagi...

Harap2 ade la perubahan & terubat la duka dihati...kiki


Abaikn hasil contengan my Qaisara pada mat tu ye..haha

End

Cilok..!!!

As Salam

Entry : Semua suka

Mase hari raya Aidiladha yg lepas..my kak cik dtg sekejab utk tlg masak rendang & kuah utk nasi impit..mase dtg tu she wear a colorful aladin pant yg mmg aku jadi mcm...I WANT THAT PANT..haha

Maka..dengan paksaan aku suruh my kak cik blk dgn kain batik je mlm tu.(sbb this time is her asben side turn).haha...

Smp KL harus la aku basuh dulu...kiki

Tetibe mlm tadi..ntah mcmane my Qaisara bleh jmp seluar tu & ini lah hasilnya...dgn kerjasama si ayah...

Berlilit2 kat pinggang...sabo aje la wehhhh...haha

Aku suka seluar ni sbb ia dr kain lycra..ade balance org tempah jubah from my kak cik & the owner xmo lebihan tu..skrg..ia dah jadi hak milik kekal aku...kiki


my kakcik siap perli..
lps ni blk kg x bleh melawa la...nnt kene cilok sama aku..haha

Sape suruh buat cantik2 tp x buat lebih kan???kiki



end

Wednesday, October 23, 2013

P.A.T.I sementara...

As Salam

Entry : Berpeluh dingin...

Smlm aku blk keje dgn hati yg sikit gusar sbb ade document penting yg mesti kene send out by yesterday x diambik lg even jam dah pkol 6pm..Skrg ni aku mmg blk SHARP aje sbb nk mengejorkn XMO OT utk my Qaisara..haha

Lps lunch smlm aku x letak purse dlm handbag...tp letak dlm drawer...mase nk blk aku dh keluarkn dr drawer tp bleh plk aku letak atas meja..then melencong ke tmpt opismate utk btau tlg bukak pintu bile dispatch smp nk amik doc...

Melenggang la aku blk smlm dgn handbag & payung ditangan...

Smp dlm kete Hata said x jadi g beli air kotak utk bday my Qaisara sbb hujan..CONFIRM JALAN JEM..maka kami pun terus la blk...

Singgah kejab dekat kedai kek KING'S..belek2 roti sbb Hata said nk mkn Chicken Floss Bun..aku plk sibuk tgk kek (konon2 nk tempah)..sekali mase nk bayar..aku tgk dlm handbag.....sudahhh..purse xde...

X jadi tempah kek..

Smp umah terus online Skype & cari mane2 opismate yg still bertapa kat opis...

Alhamdulillah purse aku masih dlm opis..haha

Lega hati aku..kalu dok..mmg aku ajak Hata g opis semula..jem pun jem la..hujan pun aku paksa jgk Hata redah..haha

So hari ini g keje tanpa IC & Purse..My opismate smpnkn purse dlm drawer & kuncikannya..kiki


Moral of the story...kalo nk blk keje jgn kelam kabut...haha

Kunci penyelamat..haha




End

Tuesday, October 22, 2013

First Collection..

As Salam

Entry : from baby center lagi


Your big preschooler now identifies certain possessions as his and his alone: a favorite cup, his lovey, certain toys. He may think of his room as truly "his" special space, and his cubby at daycare in a similar way. Later, when your child learns to identify his name, he'll love to see it on clothes and books. Keeping a collection is another way your child distinguishes himself, plus it helps him learn to categorize, compare, and sort objects. 


Betul x ape yg aku story td???


Slmt belajar semua..kiki



End

Dulu Susah Hati...Sekarang...

As Salam

Entry : Oh my Qaisara...

Hari ini saje nk share story ttg my Qaisara IQ development...

Dulu...Last 8 months..masa ni my Qaisara stay kat KB lg...

Aku sgt susah hati bile tgk anak org lain at this age dh mula kenal warna..but not to my Qaisara...kami tunjuk & sebut one color..she will repeat but x bleh igt..

Aku penah usulkn susah hati ni pd Hata..He said xpe..nnt boleh la igt..mgkn lmbt sikit kot..

But now..Aku rase bersyukur sgt..My Qaisara dh boleh kenal warna & huruf...

Cara yg aku buat is :

HP aku..aku isi game yg ala-ala education sikit..HP Hata plk isi video yg mmg menarik minat che mek..mcm cite upin ipin , cerita pd zaman dahulu, VC yg ok ok...at the same time aku ajar jgk mane yang sempat & belikn buku2 yang berkaitan...

Aku ni sometime terover risau pdhal mendenye ok jer...

Ini adalah antara game yg ade dlm HP aku..siap aku buat kn folder nama my Qaisara lagi..haha

Ini game yg letak huruf & akan ade sebutan utk stp huruf..
Once dh complete dieorg akan sebut & tunjuk gambo...

Ini education game yg basic...
Ok la..janji kenal mende & the alphabet is stand for what.... 

Edu game for color... 
Skrg...Alhamdulillah dah sebulan lebih my Qaisara dh start kenal warna..
Some time kalo kami pakai baju kaler yg same she will 
said : "baju ibu same warne dgn baju Sara..huhu"

Edu game utk animal.. 

Edu game kenal buah...

Ini lego game...
Ok jgk..not bad...
Bg my Qaisara fikir nk letak ape dlm tu.. 

Laundry game & tanam pokok bunga.. 
So far alhamdulillah...
Utk 2 game ni my Qaisara dah pass..huhu

Sape x nak anak cerdik ooiiii...!!!
Aku kalu boleh xmo la anak aku ni x berapa nk teror mcm aku...
Umo dh meningkat baru terkedek2 nk belajo..haha

Skrg aku ade la ajo English sikit-sikit..(kalo anak org lain mgkn dh teror speaking mcm bertih jagung..haha)

Aku ajar :

1.) Sit down
2.) Stand up
3.) Shut up
& a few other words

Aku jgk ajar my Qaisara introduce diri die...

Aku : Nama saya ?
Qaisara : Siti Qaisara..
Aku : Umur Saya ?
Qaisara : 3 Tahun
Aku : Saya suka makan ?
Qaisara : Nasi...
Aku : Saya suka minum?
Qaisara : Susu...
Aku : Rambut saya warna?
Qaisara : Hitam..

& yg paling best...kalo ibu / ayah lelebih sikit..mesti my Qaisara sound ibu / ayah ni over lah..haha

Mcm2 akal dah my Qaisara skrg...

Actually ade bende yg kite kene amik berat..ade bende yg kene pelan2 kayuh..tp kalo nmpk sgt mgkn kene amik tindakan lain...



end

Monday, October 21, 2013

Sewing Project : Felt : Porch Bag

As Salam

Entry : SIAP!!!

Alhamdulillah akhirnya siap jgk keje2 mengadap kain felt aku...haha

Smlm aku dpt siapkn 3 porch bag utk teacher my Qaisara...

Aku buat yg simple2 jer...janji siap & boleh pakai...

Nmpk x kain cotton kat blkg porch bag tu???kikiki
Itu la kain cotton yg aku baru beli tu...1 utk aku & 1 lg utk my Qaisara...hrp2 bleh siap b4 end of NOV..kiki



End

1st & 2nd Trial...

As Salam

Entry : try sajo...

Ahad kami x kemana2..cuma pagi tu kami ke Mydin & kedai kain ela utk beli launk lunch & kain cotton..

Then aku masak soup ayam as lunch :
Soup ayam with potato & carrot...

Lepas mkn aku duk memunggah balance mane2 kain cotton yg ade..sekali jmp ini :
Bakal jadi baju simple ke-2 my Qaisara..huhu

1st trial baju kurung utk my Qaisara..haha
X siap lg ni ye...baru acah-acah..haha (over)



Smlm mlm kami g jmp my BIL & SIL kat kg baru.then my SIL yg kat Kajang join sekali..tgh2 syiok borak..tetibe my SIL btau...30/11 ni kami akan ke Jengka utk attend Hata's cousin wedding..then 15/12 plk ke Penang...Harap2 dpt siapkn baju2 ni utk bekalan 2 event tu nnt..haha



Ibu yg masih terkedek2 belaj menjahit harus la amik masa yg panjanggggggg utk siapkn...betul ke idak??haha



End

Weekend : Aircond

As Salam

Entry : Alahai kete...

Santu pkol 10am kami keluar umah...plan nk mkn dekat Nasi Ayam Kampung Tuan Faridah kat Puchong...Awal ko kami lunch..haha

Lps mkn g kedai service aircond kete sbb kete kami tu bile stop aje aircond bertukar jadi OVEN..then bile kete gerak ok semula...

Sekali mechanic nie check2...:
Sekali enjin KIPAS AIRCOND dah kiokkk..!!!
Melayang Pitih...hoho

Lps tukar enjin plannya nk merayap ke IOI Mall...tapi bile hari dah renyai2..terus cancel & balik umah sajo...

Tibe kat umah x hujan plk..renyai2 sajo...

Then lepas gian feeling sejuk panas sejuk panas kat cameron dgn layan ini : 
Stawberry with honey...

Tetibe terigt time honeymoon kat cameron dulu...aku lebih suka strawberry honey dr strawberry coklat...huhu.


Layan la..pkol 5 lps asar g pasar mlm AU2 sambil layan my Qaisara main gelongsor..tgk kat luar hujan dh lebat dh...membeli mihun & kuey teow soup dalam hujan..huhu



End

Friday, October 18, 2013

Don't Touch ME!!!!

As Salam

Entry : Ngigau...

Smlm aku dah rase penat yg amat sbb mengemas 3 bilik...Hata handle hall & che mek...

Lepas mandi aku temankn che mek tido..

Tetibe aku rase mcm ade someone cuba sentuh aku tanpa rela dr tepi katil..(harus la bukan Hata..ekek)..then aku pulak duk mengesot menyempitkn diri ke dinding...konon2 nk lari..

Aku rase aku mintak org tu jgn usik aku smp aku menangis teresak2...

Tetibe terasa lengan aku dipaut & nama aku disebut...aku celik mata..peluk bantal patrick aku..then mengiring mengadap che mek yg tido lena (masih teresak2)...

Then Hata kejut...suruh aku bc selawat & al fatihah..Hata bg aku minum air suam...

Then terus aku pegang lengan Hata & lena smp ke bunyi alarm...kiki


Pagi tadi Hata tny..mimpi ape...aku pun cerita la A-Z..mamat nie bleh sengih plk...eheh...




Pelik mimpi aku nie..
Rasenye dulu pun penah jadi gini jgk...


end

Thursday, October 17, 2013

The "Ouch" Years

As Salam

Entry : YES IT IS..!!!

If you feel like you're doling out bandages (and make-it-better kisses) more than you used to, congratulations. You have a full-steam-ahead preschooler now. Two- and 3-year-olds get morescrapes and bumps because they're moving faster and in new ways. She's ready to ride a tricycle, for example, as well as "drive" plastic vehicles, chase after balls, and climb in more accurate ways.Tumbles tend to accompany all that speed because stopping is still harder than starting. 

Update dari baby center...

Memang ini lah yang che mek lakukan skrg...

Kalu dlm umah jarak dari bilik ke ruang tamu ade la 15 langkah che mek tu aje..tp che mek ni berlari...terus jadi 6 langkah org dewasa...

Mcm smlm..ntah ape la yg dimainkn...brlari dr dlm bilik ke ruang tamu...xtau masa lari tgk ape..terus x sempat nk break & langgar mainan..terus sebelah kaki masuk dlm mainan...lebam sikit tulang kering kaki sebab kene kat part kayu...bile aku nk bubuh minyak mengekek plk ketawa sbb GELI..dlm sakit2 pun bleh nk geli-geli...geram aku...haha

Dah pandai punggah riben2 aku & balut tangan...aku nie once che mek dah pegang riben mmg aku suruh Hata monitor sokmo...takut terbelit belit..nk mintak x bagi..nk ganti dgn mende lain pun x bagi...sanggup che mek ajak aku/Hata main balut2 mcm pesakit plk dr pulangkn...haihhhh

Tapi seronok tgk gelagat che mek gitu...mcm she explore something new..sometime new jgk for both of us (aku&Hata)..haha



Udah...
Nak blk dah...nk kemas mane2 keje yg dh siap & yg kene siapkn esok pulak..hoho



End

1 vs 3 = Tangan Sotong

As Salam

Entry : Sotong..sotong

Perghhhh..curik masa 5 minit utk update...kiki

Start from today smp prtghan bln 11 aku akan jadi super duper BUSY sebab sms winner list dah blast...MAIN KEJE aku skrg is reply email & rcv kol..mmg once sms winner dah blast aku akan BUSY mcm sebelumnya..tapi kali ni busynya lain mcm sikit sbb aku kene cover keje another 2 org lagi...gile byk kottttttttttttt....

Tadi BIG bos tny itu...then BIG BIG BOS plk tny ini...

Aku rase keje mcm guna tgn sotong...haha

Mate tgk keje lain..tgn kiri buat keje ini...tgn kanan buat keje itu...agak2 kalo kaki bleh buat keje selain buat aku brgerak...mgkn akan aku gunakan jgk..haha


Tapi aku suka sebab aku akan dilihat BUAT KEJE...dulu keje aku mngadap PC..BIG BOS nmpk mcm xde keje..pdhallllll...naik mereng otak karang ayat nk reply email...tgk log segala..1 case number kene bukak smp 4-5 system...


Xpe nieza...
Tggl sebulan je lagi utk jadi WIRA TUNGGAL dlm CS TEAM...haha

Lepas tu aku dah bleh tarik nafas lega sbb person yg ML akan masuk keje semula...hoho



End

Wednesday, October 16, 2013

Tote Bag : THREE & LADYBIRD

As Salam

Entry : Siap!!!

Alhamdulillah...Akhirnya TOTE BAG utk birthday My Qaisara nnt..hoho
Ini 1st phase my TOTE BAG...
2nd Phase..
Aku tepek guna fabric glue butang2 yg sedia ada @ 1 side... 
3rd Phase...
Other side aku tepek dgn felt LADYBIRD plk...
Ini pun yg sedia ada..
So aku x payah jahit lis biku2 lg dah...
huhu....

InsyaAllah blk keje nanti g singgah Mydin kejab beli air kotak + corn flakes + mangkuk cup cake(kalo ade) utk buat biskut corn flakes...SIAP..huhu



Tetibe Hata tanya..utk teacher xde ker???
Aku plk blur sekejab...
Then Hata ckp buat la dlm 3-5 lagi utk teacher2...nnt kot2 la teacher2 tu terliur tgk bag nie...huhu


InsyaAllah..kalo free aku buatkn...


End

Prize...

As Salam

Entry : Prize My 1st Blog Contest

Alhamdulillah tadi aku dah brjaya post ke semua 7 prize kepada winner2 My 1st Blog Contest

Rasenye esok / luse / tulat my winner dah bleh dpt prize anda semua...

Harap2 my winners puas hati dgn prize yg diterima...huhu




End

AidilAdha...

As Salam

Entry : complete..

Selamat Hari Raya AidilAdha semua...!!!huhu

Aku blk kg (Perak) hari Ahad pagi around 9am..

Hari Sabtu Hata settlekn keje die & g beli BAJU RAYA aku..kiki..aku beli dress biase jer 2 lai..kiki

Smp Kampar terus ke market kampar beli ayam & sayur sepjng kat kg nnt & singgah tesco cari ikan..sebabnya..kami smp market udah tghari..mane la nk ade ikan lagi..hoho

Smp je umah pkol 2pm..tukar baju, solat & terus masak utk lunch..then terbongkang smp pkol 6pm..haha

Isnin plk pepagi hari aku, Hata & my Qaisara ke market Bt.Gajah mencari buluh lemang...mak aihhh..mahal gile kot...RM3/sebatang sekali dgn daun..

Alhamdulillah anak2 sedara aku turun padang tolong...

Alhamdulillah..Aidiladha kali ni dpt mkn lemang, nasi impit, rendang..huhu
Isi pulut siap2... 
My Qaisara yg dah pandai bwk diri..Alhamdulillah...
Senang aku & Hata nk buat keje sbb dh pandai berkawan.. 
The Lemang in the MAKING...huhu 
The Junior Mandor bako lemang..haha 
Rendang style org NEGORI...
my BIL yg masak guna ayam kampung..

Nasi impit my Abah yg masak...

Kuah kacang & 1 lg lauk aku & my kak yong yg settlekn...

Penat gile kot...

Esoknya pkol 6.30am baru bangun & brsiap segala...time tu plk la air kat umah nie xde..aihhh..


Ape2 pun..raye tahun nie rase happy sbb dpt mkn semua yg x dpt dmkn mase raye pose dulu..huhu

Pkol 12tghari kami ke Ipoh umah mak sedara..pkol 2.30pm aku,Hata & my Qaisara grk blk KL & terus ke Kajang htr lemang utk my SIL..

Pkol 8.30pm smp umah semula...

Pkol 10pm kami dah Zzzzz....


End utk cite AidilAdha...huhu



End

Friday, October 11, 2013

Kebizian...

As salam

Entry : kelam kabut

Perghhhhh..dh 4 hari x update blog...(Blur kejab..haha)

Actually on tuesday & wednesday aku & Hata serta my Qaisara tetibe terpaksa ke Kerteh..ade perkara yg x dpt dielakkn brlaku & perlukn pertolongan Hata as satu2nya anak lelaki yg dekat dgn Kerteh..Family matter..malas la aku nk story..

Igt Hata bleh la g sorng..mamat ni mmg x bleh drive jauh2 tanpa berteman..so nak x nak aku follow jgk utk temankn Hata..Blk KL semula lps subuh hari rabu...Smp KL pkol 11am..Hata work from home..aku plk amik EL lagi sbb rase x sedap badan..

Then smlm plk aku rase mcm super mak bile kene handle prize yg baru smp..nk sorting winner..nk sorting blast date..mane nk handle email & call..tetibe rase mcm penat gile smlm..tp aku gagahkn jgk demi nk siapkn b4 hari ini..Alhamdulillah hari ini aku rase lapang sikit dada sebab 50% hal prize dh settle.

Today nk settlekn pending yg berderet dlm webmail aku..huhu

To the winner of my 1st Blog Contest..sorry sbb lmbt send out prize as per promised...aku akan cuba sedaya upaya utk send out your prize lepas raya haji/monday..kalo pos opis kat perak tu bukak..haha..hari ini mmg x dpt nk ke pos opis..rasenye today mkn kat opis jer kot..


Mlm td aku x masak..order dr bwh sajo..haha..lps mkn aku terus menjahit tote bag utk my Qaisara birthday...tggl 5 aje lagi..pastu aku try nk jahit lis biku2 & tepek butang..hrp2 dpt siapkn..


Aku dh beli 4 jenis mknn utk diisi dlm tote bag...

Tetibe berangan nk buat biskut cornflakes letak dlm muffin cup...cukupkn 5 jenis..huhu



End

Monday, October 07, 2013

Lunch : Budget Kayo...

As Salam

Entry : Secret Recipe

Tadi celebrate bday 1 of my opismate..

So mkn la kami kat SR...

Aku nie mmg buta menu sikit kalo ke kedai branded2 nieh..boleh kire dgn jari je g mkn kat situ..(rasenye ini yg 2nd time..kiki)

Aku pilih menu ini :
Mozzarella Baked Fish...

Ok la rasenyer...mcn ikan yg di cucuri dgn cheese pizza..haha..tapi still kene mkn dgn lemon & Tartar sauce..

Budget kayo la pulok bile mkn kat tmpt2 gini...tau la baru gaji.kiki...

As long as aku mampu...aku follow..kalo rase x mampu duk diam sajo mkn aje ape2 yg cukup pitih nk bayo..haha



End.

Birthday idea : Tote Bag

As Salam

Entry : 15 to go..

Smlm dr pkol 12tghari smp pkol 12tgh mlm (dgn henti2) aku telah berjaya menyiapkn 15pcs TOTE BAG from kain FELT yg bertimbun dlm kotak..huhu

Aku buat yg paling simple jer...stock jahit straigth..senang..cepat sikit siap..haha

Bahan2 :

Mesin jahit
Kain felt
Benang
Riben (sbg pemegang)
Kain (utk buat double layer tapaknya.)

Semua stock dh ade dlm kotak felt..daripada aku lengah2 nk buat ape2 baik aku perabihkn buat mende nie..kalo dh abih..ade can la nk top-up semula..haha

Aku memang sengaja buat warna-warni sbb nk kasik nmpk colorfull..nk bagi budak2 kene kaler yg ceria-ceria sikit walaupun agaknya x berapa nk ceria..haha

Setakat ni aku dh beli 2 jenis mknn utk diisi dalam tote bag nie.. swiss roll dgn cekedis jack & jill..kebetulan plk mase pegi Giant Kota Damansara tu ade SALE..terus la beli..nmpk penuh je troly aku masa tu..haha

InsyaAllah mlm nie aku cube utk siapkn balance lagi 15..kalo mampu la..& kalo xde byk iklan dr che mek..kiki


end

Lagi Chocolate Moist Cake...

As Salam

Entry : dgn che mek..

Smlm pepagi Hata dh kuar umah sbb kene gi jadi photographer x bertauliah utk game rumah sukan opis dio..

Dh pkol 3pm baru smp umah...

Aktiviti aku dgn che mek xde ape2 sgt melainkn buat cake moist coklat dgn che mek..

Lepas timbang semua barang aku carefully suruh my Qaisara letak dlm mangguk..then kasik can pegang pemutar utk buat adunan kek tu...

Hasilnya..sementara aku nk tggu oven panas..sempat jgk che mek ni calit dgn sudu adunan..x sabo bebeno..haha

Hasilnyaaaa....

Aku still failed dgn topping cake nie...pelik betul la...




end

Sabtu : Karangkraf & Bola..

As Salam

Entry : meriah + kenyang + sakit tekak

Sabtu hari tu pkol 11am keluar rumah utk ke Jualan Buku dekat Karangkraf..Alhamdulillah aku dpt beli 5 NOVEL & 3 buku cerita utk my Qaisara..
Che Mek serabut...
Aku plan nk kasik panjang siket rambutnya yg x berapa nk lebat tu ...
Tapi che mek nie mmg pesen x suka ikat rambut...
Aihhhh....

Untuk bacaan si ibu...
Ntah bile la dpt baca pun xtau...kiki
2 buku dr atas RM5 senaskah
the rest tu dpt diskaun 30%...

************************************************

Blk dr karangkraf..kami singgah Giant Kota Damansara sbb Hata nk beli bahan masak nasi lemak ayam berempah..

Pkol 3pm smp umah..tukar baju..solat...terus kami 3 beranak bergotong royong masak..kecuali che mek..gotong royong tolong buat semak..haha

Pkol 5pm baru che mek tido..kesian..nmpk sgt dh penat..tp tetap tahan butir mato semata2 nak sama naik dgn kami buat keje...kiki

Pkol 8.15pm my SIL yg kat Kajang tu smp...Start dr mula bola smp la abih bola..umah aku nie bergempita dgn sorak & jerit2..haha..terngiang2 je kalo2 uncle sebelah umah lawan bising dgn berkaraoke..kahkah..

My SIL awal2 dah lari masuk bilik tetamu a.k.a bilik menjahit sbb xmo sakit dada tgk game..haha

Alhamdulillah TRW menang dgn brgaya..kiki

To u JDT..keje kuat lagi next time..

To MAT YO...what goes around is come around...bukan x kesian..tp itu sebagai peringatan buat dia..kannnn???



Pkol 1am baru dpt tido dgn lenanya...


End

Mana Lagi???

As Salam

Entry : x mau kah??

Mana lagi???

Mana Lagi??

Mana lagi detail winner2 My 1st Blog Contest nie pergi???..

X mo prize kah??haha

Beku jgk la aku tggu detail korang ni...yg respon baru 6 orang..dimanakah perginya lagi 8 orang??

Sila respon yg winner2..aku nk pos hadiah anda-anda nie..kesian pd yg dh respon awal2..pending prize..huhu




end

Friday, October 04, 2013

Dinner...

As Salam

Entry : Hata

Smlm aku btau Hata blk keje singgah mydin nk beli lada benggala...

Then aku mintak Hata masak...daging goreng style kelate..macam ni :

Daging ni kalu di goreng gini ..pastu letak cili hijau kelate tu lagi sodap..ade pedas2 sikit..huhu

Alhamdulillah..kenyang kami 3 beranak mkn lauk ini SAHAJA dgn nasi panas2 ++ kicap manis + kicap lemak masin & Tea O panas...huhu


Kami ni senang aje kalo bab makan..janji kene selera & mengenyangkn...huhu...


Thx a lot to HATA sebab melayan kerenah & anak tekak si isteri..haha



End

Winners : My 1st Blog Contest..

As Salam

Entry : Rezeki Jumaat

Bismillahirrahmanirrahim...

Dipagi JUMAAT yang tenang nie...aku nak announce the winners of My 1st Blog Contest...
Terima kasih daun keladi sekali lagi sebab support aku..huhu



1 set (5 items) Clarins kit set..


1 item SilkyGirl Perfume


1 item SilkyGirl Perfume


1 item Hada Labo product 


1 item Hada Labo product


1 item SilkyGirl Lolly Lip Gloss


4 pemenang bagi : Savee Face Mask :





Tahniah kepada semua pemenang & supporter...

Untuk mane2 hadiah yang ade 2 jenama yg sama tu..aku pilih secara random saje yer...means pemenang x boleh la pilih nak hadiah yg mane..nnt pening aku nk bahagi2kan..hoho..ok?

Harap dapat terima pilihan yg aku bagi seadanya & x serik nk join lg contest aku next time..InsyaAllah...

Memandangkn aku ade EXTRA winner & supporter...jadi aku akan beri jugak anda hadiah...

Tapi..seperti yang aku bgtau..hadiah x sama dgn winner yg top 10 kat atas tu...eheh

Memandangkn tema aku kali ni mcm barangan yg pakai habis (even aku xtau bila anda akan habisknnya..haha)..jadi aku akan usahakan mencari sesuatu yang pakai habis jgk...baru adil kan?? nnt kalo aku bagi something yg boleh simpan lama2..sedey plk winner yg lain..hoho

My Extra supporter is :


InsyaAllah prize-prize anda akan diposkn within next week...

Please send me your detail :

Nama : 
Alamat : 
Cntct Number :

ke : hanieza.mzamri@gmail.com selewat-lewatnya hari ahad pukol 11:59mlm..

kalu xde respon..prize forfeited or aku akan hadiahkan ke diri aku sendiri..hahah



Tahniah & thx a lot again..



end