Monday, April 30, 2018

MANGGA JIRAN

As Salam

Menjadi kegilaan aku kalo tiap kali lalu dekat kawasan perumahan bila tiba musim buah mangga...Kalo korang perasan, area rumah perumahan, mesti banyakkkkkk penduduk tanam pokok mangga...Tak kira mangga jenis ape..Janji namanya mangga...

Sejak pindah kawasan perumahan ni tahun lepas, mmg aku terliur aje tengok pokok2 mangga jiran yg berbuah lebat tiap kali tiba musim...Musim kali ni aku tak dapat tahan diri dari buat muka 10sen tegur jiran cakap nak beli mangga diaorg..Dpt 5 biji pun jadila..Janji aku BAYO bukan mintak FREE...Ekek..

Tibalah 1 hari tu, dlm mggu lepas...Pokok mangga apple kot, dekat rumah jiran simpang jalan lorong aku ni, buahnya masyaAllah..Lebat sungguh...Aku ni tunggu mase je jiran tu bukak pintu cuci kereta ke, siram pokok bunga ke utk aku gi serbu..Haha..

Kebetulan rezeki aku time tu, mase OTW blk dr taska lepas htr Ammar, aku nmpk owner tu duk cuci lantai...Terus aku tegur cakap nak beli mangga...Alhamdulillah, rezeki sgt..Aunty tu BAGI FREE...Bapak besar buahnya wehhhh..Puas hati giler...Blk rumah gi simpan dulu baru teruskn urusan...Aunty tu bg aku dlm 9 biji kalo x silap..Kebetulan jgk semalamnya dia baru kait..So dia bg FREE je memandangkn dkt pokok pun berlambak2 lg buahnya...

Pokok ni bukan dlm kawasan rumah dia tau..Pokok ni dekat tepi rumah dia..Kire dkt rizab tanah kerajaan...So tak risau le aku kalo anjing dia ade kenc... atau ber.. disitu sebab pokok tu luar dr kawasan rumah...Huhu
Ini ha mangganya..Memang besar...Sebesar kembang tapak tangan aku...
Malamnya, perkara pertama aku buat dgn mangga ni is...MENCUK ler...Ape lagi... 
Cili padi merah (pedas mnyengat)
Sikit belacan bakar
2 sudu gula
secubit garam & kicap

Malam esoknya pulak aku kerjakan mangga ni menjadi mangga asam boi...Hata memang suka mangga asam boi..
Gula (cukup rasa)
Garam ( secubit dua)
Cili padi merah - 2-3 biji (pedas gile cili ni)
Asam boi - 5-6 biji
1 balang ni utk 2 biji mangga sahaja..Penuh...

Ade lebih aku buatkan utk cikgu2 taska Ammar...
Sharing is caring...
Kalo mkn byk sgt pun tak elok...Baikla kite share...Boleh org lain merasa...Huhu

Alhamdulillah, puas hati meks dpt mkn mangga nih..
Bukan senang nk dpt FREE...Kalo beli dkt pasaraya / pasar malam pun belum tentu rasenye FRESH gini..Huhu...


Untung jgk kalo ade jiran yg tanam pokok mangga ni kan?Ekek






End 


Saturday, April 28, 2018

20 BLOGLIST BARU THISNI3ZA

As Salam

Terima kasih buat semua yg join...
Dibawah adalah senarai keseluruhan yg support my segmen & 20 yg terpilih...
Semoga ikatan perkernalan alam maya masih terus kekal walau tidak terpilih ye...huhu

Senarai supporter..
  1. http://www.farhanajafri.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  2. https://jombercontest.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  3. http://www.aimisyahirah.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  4. http://ucingkadayan.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  5. www.fizacrochet.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html?m=1
  6. http://starlavenderluna.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  7. http://pululudreams.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  8. http://aerillhassan.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  9. https://perducinta.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  10. http://akupenulisluarbiasa.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  11. http://beyoutaeful.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  12. https://www.nurzariniismail.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  13. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  14. https://myhxna.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  15. http://zafirahnazri.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  16. http://www.mrspip.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  17. http://stnrsyfh.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  18. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  19. https://belogsjm.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html?m=1
  20. http://www.mialiana.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  21. http://at-tarmizi.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  22. http://www.zukidin.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  23. http://nadia-latte.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  24. https://cikmasland.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za-cm.html
  25. http://jnjikita.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  26. http://www.zianaeunos.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html?m=1
  27. http://cakapsinilah.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  28. http://www.aimanabdullah.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3z.html
  29. http://www.sayidahnapisah.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  30. https://mynameishafizah.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  31. https://zzzyy.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  32. http://ciknurul23.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  33. https://nysachubby.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.htm

20 bloglist selected by random.org
  1. http://www.zukidin.com
  2. http://stnrsyfh.blogspot.my
  3. http://www.zianaeunos.com
  4. http://zafirahnazri.blogspot.my
  5. www.fizacrochet.com
  6. https://mynameishafizah.blogspot.my
  7. https://cikmasland.blogspot.my
  8. https://myhxna.blogspot.my
  9. https://www.nurzariniismail.com
  10. http://ciknurul23.blogspot.my
  11. http://www.mrspip.com
  12. http://jnjikita.blogspot.com
  13. https://nysachubby.blogspot.my
  14. https://belogsjm.blogspot.my
  15. https://perducinta.blogspot.my/
  16. http://www.farhanajafri.com
  17. http://aerillhassan.blogspot.com
  18. http://mulan-sahbanu.blogspot.my 
  19. http://www.sayidahnapisah.com 
  20. http://starlavenderluna.blogspot.my


Tahniah kepada yg terpilih....
All 20 bloglist will be in my bloglist smp meks rase nak refresh semula...huhu






End

Thursday, April 26, 2018

CRAFT : RUMAH KOTAK A.K.A DOLL HOUSE

As Salam

Terlebih dulu, terima kasih pada yg join my segmen yg berakhir semalam (25/4)...Selection akan dibuat dalam masa terdekat nih...

Tapi sekarang meks nk cite ttg activity sekolah anak...Huhu..

Minggu lepas, cikgu subject BI che mek ade mintak murid2 bawak kotak kasut, kertas warna, perca kain,gam & gunting utk buat rumah..Hari khamis che mek & aku lupe nk sediakan..Jadi sambung la ke hari Jumaat...Time blk, aku tny che mek mane rumahnya???

Che mek just tunjuk kotak kasut kosong dgn tepekan sehelai 2 kain perca & kertas...Pintu udah mcm rumah kena pecah..Huhu...Maka hari Sabtu & Ahad, walau agak BZ sikit, aku & che mek berusaha jgk siapkan...

Idea asal dari aku, part potong, dan buat partition rumah adalah idea aku..Deco tu idea che mek...Huhu..Penat jgk sebenarnya buat rumah kotak ni walaupun meks mmg suka craft2...Memula aku igt nk beli je rumah mainan yg ade complete set..Lepas tu kite letak dlm rumah kotak..Lepas tu Hata cakap TAK ADIL..Terus meks cari mounting board Hata utk dijadikan kerusi, meja, dapur & lain2..Huhu..

Meh kite melawat kawasan ye?
Bahan2 rumah kotak... 
Pandangan atas... 
Sisi kiri...
Lukisan balkoni & meja makan,... 
Sisi Kanan....Pintu utama
Ruang dapur & washing machine... 
Bilik mandi & Ruang Washing Machine
Bilik tidur...

Alhamdulillah..Lega betul dpt siapkan sama2 dgn che mek...Yg coloring semua che mek yg warna..mana2 tampalan dkt dinding pun che mek yg tampal sendiri...So mane2 yg x sempurna tu mmg aku biarkan supaya nmpk la che mek yg buat..kang cikgu igt aku sorg aje yg buat...Ekek...

Ok la ni kan?
Ala2 studio apartment gitu....
Semalam che mek cite rumah ni dpt no.2 & cikgu akan letak dlm kelas utk rumah terpilih no.1 hingga 3...Katanya cikgu akan bg hadiah..Ntah betul ke idak..aku x sure..kalo ade nnt aku up sini ye?


Seronok buat doll house nih...
Tetibe rase nk buat lg 1 yg besar sikit supaya che mek boleh man dkt rumah plk...Huhu






End

Friday, April 20, 2018

SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA TINGGAL 5 HARI LAGI!!!!

As Salam

Terlebih dulu meks nak ucapkan ribuan terima kasih sebab sudi join segmen bloglist meks...Ade yg baru, ade yg lama....Meks suka...Harap2nya dgn segmen ini, kita dapat ramai lagi kenalan...Huhu

To those yg belum join, korang masih sempat lagi nk selitkn entry segmen in dalam blog korang & support me..huhu

Berikut adalah senarai peserta yg join this segmen...
  1. http://www.farhanajafri.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  2. https://jombercontest.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  3. http://www.aimisyahirah.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  4. http://ucingkadayan.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  5. www.fizacrochet.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html?m=1
  6. http://starlavenderluna.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  7. http://pululudreams.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  8. http://aerillhassan.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  9. https://perducinta.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  10. http://akupenulisluarbiasa.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  11. http://beyoutaeful.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  12. https://www.nurzariniismail.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  13. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  14. https://myhxna.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  15. http://zafirahnazri.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  16. http://www.mrspip.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  17. http://stnrsyfh.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  18. http://darihatimissmulan.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  19. https://belogsjm.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html?m=1
  20. http://www.mialiana.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  21. http://at-tarmizi.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  22. http://www.zukidin.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  23. http://nadia-latte.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  24. https://cikmasland.blogspot.my/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za-cm.html
  25. http://jnjikita.blogspot.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html
  26. http://www.zianaeunos.com/2018/04/segmen-bloglist-2018-by-thisni3za.html?m=1
  27.  YOU MAYBE THE NEXT..



Thank you for all your support...





End

Thursday, April 19, 2018

SEWING PROJECT : DRESS EXPRESS

As Salam

Hari Sabtu lepas, che mek ade kem solat dekat sekolah...hari ape ek? Hari Rabu kot che mek bg surat...hari khamis baru aku duk membelek2 baju & dress che mek...Mengelabah aku bile setiap baju & dress yg aku mintak che mek try, semuanya udah paras atas buku lali...Udah singkat...terasa cepat masa berlalu sebab che mek dah makin tinggi..Huhu

Terus mcm liaps kudung aku selongkar blk balance2 kain aku buat blouse kalau ado lagi utk dibuat DRESS EXPRESS che mek...berpeluh jgk la keti meks mencari...Kesian plk kalo che mek pakai baju singkat...Kalo xde balance, nak tak nak terpaksa la berlari ke nagoya kejab mencari kain...

Alhamdulillah, selongkar punya selongkar, maka jumpa lah balance kain aku buat baju raya haji tahun lepas...Lantok le design bukan utk anak2..janji itu yg che mek pilih..Sebab that time ade 2 pilihan..Huhu

Makanya bersengkang mata bersila berlunjurlah aku memotong & menjahit dress utk che mek...Memula risau jgk takut x sesuai kain tu utk dijadikan dress buat che mek...Tapi bila Hata cakap x nampak lagi sesuai ke idak, udah x yakin..Maka dgn kata2 itu meks gagahkn jugak celik mata mnyiapknnya...

Alhamdulillah...Hari Jumaat malam udah dpt disiapkn....Huhu..Mujur lah che mek suka..Che mek mmg suka dress kembang setaman nih...Smp pening duk pusing dress...Tapi dress kali ni aku xde la buat kembang setaman sebab kain is limited..So kite jahit yg sedap kaki melangkah je udah le...Huhu..
EXPRESS DRESS
Inilah dress yg aku berjaya jahitkn utk che mek...Lengan tu mmg aku sengaja buat kain lain sebab risau tak cuku kain...Renda bawah tu pun add on aksesori jgk....Huhu..Rasenye mcm sebijik dress zaman 90-an..Zaman mak rajin sgt buatkn dress & baju berdesign2 utk aku...Maklum ler anak bongsu...Baju budak2 kan comel...So mak suka la jahitkn...Huhu...

Oh..I miss my MOM..Sob..Sob...Sob...

Che mek habis kem solat pkol 12tghari...Lepas amik che mek, kami terus g makan...Lepas tu blk rumah berehat...Korang tahu x????

Che mek request nk berjalan kaki aje gi school hari tu???
Sabar aje la...Aku pun mcm lembu kena tarik hidung ikutkn aje...
Mujur la perjalanan amik masa dalam 15-20 minit jer...
Mujur sgt pagi tak banyak kete lagi...
Maka berjalan la aku & che mek berdua ke sekolah..Lepas htr che mek aku pulak berjalan kaki sensorang blk rumah...Lepas tu terus trbongkang keletihan smp pkol 11 pagi...Ekek

Hari sabtu sebelah malam kami x kemana2 sebab aku kena siapkan costume doctor strange Hata...Lama aku amik masa nak menyiapkan costume ni sebab byk sgt iklan...Lagi pun time gi Johor 8 hari dulu udah stop..Lepas tu Hata gi Johor sorg2 aku stop jgk sebab takde mood nk mnjahit..Haha
Doctor strange costume...
Gambar ehsan google...

Total yg aku kena jahit ada 4...
1- Cape
2- Inner berlengan panjang dgn tengkuk mcm cheong sam
3.- Outer tanpa lengan tapi ade kain bertingkek2...
4- Armer yg berbelang2 dekat lengan tu...(betul ke org panggil ape?Belasah aje la..Haha)

Alhamdulillah semua 1 - 3 dah siap aku jahit..Cuma tggl sebelah armer lagi tak dapat diteruskn sebab lis tak cukup...So kena tunggu weekend nnt baru boleh gi beli..Weekday tak sompek weh...La ni Hata blk kerja time burung pungguk menanti bulan..Huhu

Mcmane hasilnya?
Nnt dah complete aku story sini ye?

Hari Ahad pun kam tak kemana2 sebab aku kena siapkn armer yg masih belum dpt disiapkn sebab tak cukup lis...

Pagi tu, Hata gorengkn kami MEE GORENG...
Mase nak makan, ternampak pook brocoli dlm mee goreng nih...1st time nmpk org masak mee goreng letak brocoli...Haha 
Bertambah terkejut bile aku igt daun2 tu is daun dari pokok brocoli..Rupa2nya daun kailan...Macam2 dcampaknya dalam masakan...Terus aku tanya...Brocoli aku habis dikerjakannya ke idak...Aku nak masak brocoli sos tiram nih...Mujur udang aku x dicukai sekali...Haha

Lega betul rasa hati bile costume Hata dah ready...Cuma tggl part belt dan kain pada kasut je..Seronok menjahit ni...Huhu

Kalau umur panjang, aidilfitri kali ni, dapat la jimat budget dekat baju raya aku & che mek sebab aku dah boleh jahit sendiri...Cuma part baju melayu Hata & Ammar je aku belum berani nk try...Tengkuk cekak musang bukan senag nk buat wehh...Tambah2 si amatur mcm aku ni..Kena try 10x baru berjaya kot..Tapi nk capai ke 10x tu tak tau la bile...Huhu


Korang dh buat persiapan baju raye ke?
Puasa dah ganti?Huhu




End

Wednesday, April 18, 2018

ZUMBA : Havana - Camila Cabello Ft. Young Thug

As Salam...


Dah lama tak post tgg ZUMBA kan?

La ni meks tak sompek2 nk g zumba sejak2 Hata sokmo outstation...

Nak buat dekat rumah time cuti, peluang tu mmg tipis sgt..Sbb Ammar akan bergayut dekat kaki aku tiap kali nk berzumba..Udah mcmane tu?Haha...


Skrg dah banyak lagu2 baru..So meks pun search la kot2 ada step ZUMBA baru dgn lagu baru...Banyak wehhhhh...


Meks suka ZUMBA step ini sebab tak berapa nk susah & tak berapa nk rancak sgt..So boleh guna this Zumba step on my 2nd or 3rd round of Zumba list..Gitew..Meh layan...


Ok la kan step ni?
Idak le susah sgt bile dah 2 -3 kali ulang....Huhu
Jgn lupe stretching dulu ye sebelum mula...huhu 










End

Tuesday, April 17, 2018

LAKSA DEPAN KILANG SONY R&D BANGI

As Salam

Hari Rabu yg lalu(gitew), lepas che mek & Ammar g school, aku temankn Hata ke LIM KUP WANG...Eh...bukan..LIM KOK WING,Cyberjaya...Ade urusan sikit dkt sane...Time blk, saje ikut Putrajaya - Kajang - Tol Sungai Besi - Rumah..Mase lalu dkt area Bangi - Sungai Merab, dekat depan kilang SONY R&D dan dekat jgk dgn DENSO, aku duk perati je khemah brother jual laksa superb bukak ke idak....Sebabnya dulu mase kerap ke sane, brother ni tutup gerai smp nmpk mcm dah terbiar sgt...Mmg nmpk mcm takkan bukak dah la...

kalo korang nk try dtg, waze aje SONY R&D bangi..kalo nmpk SONY R&D tu dekat sebelah kiri korang, maknanya gerai tu sebelah kanan...Begitulah sebaliknya..Gerai ni terletak dkt tepi jalan dkt depan parking lot staff SONY R&D...

Mgkn rezeki aku time tu, brother tu dah mula beroperasi weh!!!!!..Terus paksa Hata berenti dan pergi makan...Rasanya masih macam dulu cuma kali ni kalo korang nk makan situ, kena self service cedok kuah laksa / kuah mee rebus...Gerai ni ade jual 2 jenis mknn je...Laksa & Mee Rebus..Air plk cendol je..Kalo x silap la..xde ais kosong ye...Huhu...
Laksa Superb..
Rege laksa ni RM4..Murah dah kalo life dkt KL nih...Huhu...Otak udang yg ade duk dkt sudu aku tu, bukan diberi oleh brother tu..Tapi dicedok sendiri oleh aku sebab brother ni sediakan 1 bekas dkt setiap meja..Korang nk mkn brp sudu pun amiklah...jgn smp jd otak udang sudah...Haha

Puas hati wehhhh..Dah la guna laksa beras, kuah masih pekat tak air sgt tak beku sgt & kena dgn tekak...Sayur daun selum yg dipotong halus tu mmg layan...

Next time boleh la dtg lg bwk che mek & Ammar plk...Huhu

Lepas makan terus blk sebab Hata kena masuk opis semula..Bos udah mncari...Aku amik anak2 pkol 2pm..Soronok le mereka...Dapat tidur siang dkt rumah mase hari bersekolah...Huhu

Entry makan lagi!!!!

Sabar ye...Lately ni meks mmg ade cerita makan je...haha






End

Monday, April 16, 2018

PUDDING ROTI

As Salam

Tak habis lagi cerita aku me-multitasking-kan kegunaan roti nih..Haha...Actually roti yg nk expired ade dalam 5 keping lagi..Sayang nk buang...Jadi kite buat la pudding roti plk..Hari tu pudding caramel kan?huhu..

Bahan2 semua dah ada kecuali aku add on beli kismis je...Aku x buat sos kastard sebab mase beli kismis langsung aku tak terigt nk beli tepung kastad..Huhu..

Bahan2 yg aku guna...

- 4 keping roti dikoyak kecik
- 1 biji telur gred M
- 3 sudu gula
- 1 sudu kecik Esen vanila
- 2 sudu margerin ke mentega ek?huhu..Tak igt..
- 1 kotak kismis ligo..

Cara buat...

- Pukul telur, 3 sudu gula, esen vanila & margerin / mentega...
- Curahkn ke atas roti yg dh siap sedia didalam loyang & taburkn kismis..
- Bakar dlm oven suhu 200 selama 40 minit, api atas bawah..
- Sebelum tu, korang dh boleh siap2 panaskn oven dgn suhu yg sama selama 30 minit...
Bersedia utk dibakor kome wehhhh....
Suasana dlm oven lepas 20 minit...
Suasana selepas 40 minit..Gebussssss...
Gebus ni aku rase sebab aku terlebih beberapa minit merendam roti & bancuhan...Ekek

Lepas 40 minit, keluarkn dari oven & sejukkan...
Sedia utk dimakan...

Disebabkn aku xde sos kastard, maka kite makan la dgn jirusan susu cair...Kalo nk mkn dgn susu pekat pun ok...Tp jgn banyak sgt ye...Takut kencing manis..Haha
Pudding Roti...

Alhamdulillah, selesai 1/2 bekas loyang ni...

Entry kali ni banyak cerita ttg makanan jer...
Nak buat camno...Time cuaca panas ni, nk minum dan makan aje kerjanya...Huhu

Aku pun dah dapat ulser dalam mulut...Time nk makan pedas sikit tu mmg berkerut2 la muka...
Udah bergelen minum air, Alhamdulillah, lepas 7 hari dihinggap ulser, hari ni dah ok dah...Huhu


Kome mengundi dimana?






End

Friday, April 13, 2018

PUDDING CARAMEL

As Salam

Hari Isnin lepas, aku request utk Hata masak pudding caramel utk meks..Dah lama tak makan..Memandangkn ade lebihan roti yg expired keesokan harinya, jadi marilah kite masak...Boleh jgk dimakan...Huhu...

Aku tengok Hata prepare senang je tau..kami buat dlm loyang kecik je..7x7 inch punya loyang...Aku tak pandai buat...Tambah2 caramelnya...Mencabar tau buat bg amatur mcm kami ni..Haha

Resepinya ini..
- 3 keping roti di koyak2 kecik
- 2 biji telur gred M
- 1 sudu kecik esen vanila

Utk Caramel..
- 3 sudu gula

Cara buat pudding..
- Pukul telur & asen vanila smp sebati
- Tapis campuran dan blend sekali dgn roti...Ketepikan..
- At the same time, korang didihkn air dlm kukusan...

Cara buat caramel..
- Make sure kuali korang betul2 kering dgn api kecil..
- Masukkn gula dan kacau hingga cair kekuningan...
- Dah cair, masukkn air panas 1 sudu...
- Kacau laju2 sikit & teurs tuang ke dalam loyang & ratakan...

Once caramel dah rata, korang masukkn bahan2 yg telah diblender & masukkn dalam kukusan..Kukusan sehingga 40 minit ...

Dah masak, sejukkn kejab , terbalikkn pudding caramel ke dalam pinggan leper & dah boleh makan...
Senang aje kan?
Tapi kalo nk makan, aku tetap mintak Hata yg buatkan...Sekali sekala bermanja apo salah eh?Kan?Huhu
Pudding Caramel...
Lepas dinner, dessert kami pudding caramel..Separuh selesai malam tu jgk..Huhu






Thank Hata, tolong buatkan..Ekek




End

Thursday, April 12, 2018

AYAM KICAP MADU

As Salam

Dah lama che mek tak request nk makan menu diatas...Malam hari tu, che mek request Ayam Kicap Madu utk dinner...Mujur la ade madu FREE dari seminar yg Hata pergi dulu...Botol comel sgt..Cukup2 je utk 4 ketul ayam...

Maka kite layankn aje la sebab bahan2 dah ade kan?

Resepi aku simple je...

- 4 ketul drummet / 4 ketul peha ayam sederhana
- 1 sudu kicap pekat
- 1-2 sudu kicap manis
- 1/2 sudu sos tiram
- Secubit dua garam
- Secubit dua gula
- 2 sudu besar madu
Gaul semua bahan & perap dgn ayam dalam 20 minit..
Lepas 20 minit, bakar dkt magic pan...Selesai...
Ayam Kicap Madu
Kalo boleh, time dah masak 1 side tu, korang sapu2 sikit madu atas ayam & jgk lebihkan kicap tu smp la masak...Api kena kecik aje ye..kalo api beso, hanguih la ayam kome...Hanguih luaran..Dalaman x masak...Huhu

Alhamdulillah..Selesai che mek makan...Sambil mkn, sambil cicah kicap yg ade sikit2 tu...Ade lebih seketul, esok paginya aku makan..mmg sedap weh masakan & resepi sndiri...Haha







End.

Wednesday, April 11, 2018

FRIED WANTAN

As Salam

Actually dah lam teringin nk try buat fried watan sendiri...Kulit wantan dah 3 bulan aku beli tapi masih membeku dlm peti sejuk...Akhirnya hari tu ade lebihan isi ayam, aku aku google & kerjakan supaya mnjadi fried wantan..Huhu...

Aku search step nk buat inti wantan tu mcm byk bahan nk kena letak..Jadi aku buang mane2 bahan yg xde & buat style sndiri je..Haha...

ISI WANTAN STYLE AKU :
- Isi ayam dicincang halus / beli je daging cincang siap2..
- Masukkan sikit garam..
- Masukkn sikit serbuk perasa..
- Masukkn sikit serbuk lada hitam..
- Masukkn sikit minyak bijan...
- Masukkn sikit sos tiram...
- Masukkn sikit tepung jagung..

Perap dalam 30 minit & dah boleh mula mengyimpul rapi si wantan goreng...

Aku tak pandai nk buat bentuk sampan / boat slain dari bunjut2 manja..Haha...Makanya terhasillah Fried Wantan ini...
FRIED WANTAN
Secara fizikalnya nampak jgk la mcm fried wantan yg biase aku beli dkt Cold Storage KLCC...Rase je lain sbb isi fried wantan dkt sane mcm fish cake sikit...

Alhamdulillah, 1st batch masak, anak2 aku suka..Cuma part kulit wantan yg garing & keras sikit je dieorg mohon aku habiskn...Huhu...

2nd batch masak lepas Hata blk keje..Alhamdulillah, licin jgk...

Ok la kan? Belajar menu baru lagi....Huhu


Agak2 ade x kulit fried wantan yg nipis sikit?
Guna kulit popiah boleh x ek?
Korang ade idea?
Share2 sini ye..Huhu...





End

Tuesday, April 10, 2018

KISAH AMMAR : POTTY TRAINING

As Salam

Alhamdulillah, kali ini aku lebih peka dgn POTTY TRAINING utk Ammar...

Actually perkara ni dah bermula sejak awal tahun lagi...Mase mula2 tu aku xmo cerita lagi dkt blog sebab takut aku hanya hangat2 tahi ayam je nk trained Ammar...Alhamdulillah, nampaknya kali ni aku mmg nekad & ianya sudah mula menunjukkn hasil..

Mase mula2 ajar Ammar, mmg aku saiko kaw kaw punya...Tiap kali nk pampers-less aku akan cakap.." Ammar dah besar dah..Dah tak payah pakai pampers..Kalo nk kencing, ckp dgn ibu ye?"..maka ber-pampers-less lah Ammar..huhu..Utk permulaan tu, lepas je minum air, 30 minits to 1 hr aku akan ajak Ammar ke toilet...Alhamdulillah, kencing awe nih...Huhu..

Pernah jgk la terlepas sekali dua...Korang tahu bile terlepas tu Ammar jerit ape?
" Ibu!!!!!Air banyak!!!.."
Sambil kangkangkn kaki & tengok je celah kangkang..Haha...
Mgkn utk permulaan ni Ammar tak dpt lagi nk bezakan rase nk terkencing tu kot...Pernah jgk la Ammar mintak pakaikn pampers dgn alasan nnt dia terlepas lagi..Aku ckp je..TAK PERLU sebab Ammar dah big boy..kalo nk kencing cakap...Huhu

Alhamdulillah, sekarang ni boleh dikatakan aku dah boleh save 1 paket pampers dari 3 paket setiap bulan sebelum ini...Cuma aku masih belum bgtau teacher ttg ini..Aku risau teacher tak ter-monitor Ammar..kalo Ammar terlepas nnt risau kena marah plk..jadinya dekat rumah aje la ber-pampers-less...Skrg ni mmg 100% tak pakai pampers kalo dekat rumah...Nak pakai pampers pun kalo time nk pergi jalan2..Pernah jgk la sekali dua aku tak pakaikan..Tapi hati risau plk...Kot2 terlepas mase dekat Mall...

Skrg ni mase nk berak je Ammar mintak pampers...Ammar akan cakap, "Ammar sakit perut..Ammar nk pakai pampers"..Lepas tu CONFIRM berak...Huhu...

Aku tak boleh lagi nk ajar semua in 1 time...one by one la kite buat...Tak pakai pampers dkt rumah dulu...Nk berak tu kite kasi kelonggaran lg buat masa ni..Nnt lama sikit kite ajar di-jambe ye?huhu..Macam hari Jumaat lepas, Ammar demam sebab berjangkit dari taska...Pening jgk la aku dgn Hata mnjaganya..Mujur time tu Hata ade dkt rumah..Kalo dkt Johor?Pengsan meks...Huhu..Smp pkol 3am kami mnjaganya...Check temperature, bg mkn ubat, paksa minum air..Smuanya...Sebelah pagi, lepas sarapan bagi ammar mkn ubat, minum air byk2, mandi..Then kasi tidur...Pkol3.30ptg baru keluar g mkn tghari sebab  tggu anak2 bgn dr tidur & kami plan nk bg anak2 mkn aiskrim McD..Org ckp kalo demam bg mkn aiskrim..lepas mkn aiskrim, kite g mkn tom yam kaw dkt rosdet plk...Ammar hirup tom yam mcm hirup soup..Tahan pedas jgk awe ni..Huhu...

Sepanjang kami dkt luar tu, Ammar is pampers-less...Ade beberapa kali aku tny nk kencing / tak..mase dkt Rosdet tom Yam, sedang elok lepas makn, Ammar ckp nk kencing..Laju2 aku bwk g toilet...Huhu..Ok la kan..Janji tak terlepas...Haha..Lepas blk dari Rosdet Tom Yam, mase kereta baru je gerak tetibe Ammar jerit cakap nk berak...Kelam kabut che mek di-seat belakang hulur bag pampers..Kelam kabut Ammar kedepan dan kelam kabut jgk aku pakaikn pampers cpt...Last2 smp rumah jgk baru melepas...Huhu...Dalam kereta mmg aku tgglkn 1 bag pampers & sepasang baju...Kalo x guna dlm sebulan, aku akan keluarkn pampers tu utk dipakai & ganti dgn yg baru plk...Risau aku terlupa nk bwk tiap kali keluar, jadi kite tgglkn aje la 1 bag dlm kereta..Langkah2 keselamatan & penjimatan...haha

Pada aku nk potty training anak ni bukan susah..Tapi mak ayah perlu bekerjasama, consistant & alert serta ikut step yg diajar dekat internet...Mmg penat sikit bile anak2 terlepas & kite kena sentiasa peka dgn gerak geri anak, mcm 40 minit lps minum air, nmpk duk cuit-cuit bebird..maka bawaklah anak2 anda ke toilet, In Shaa Allah, confirm buang...

Alhamdulillah, so far Ammar belum lagi terlepas mase tidur mlm..Lepas kite train sebelum tidur kena kencing..huhu..

Aku target sebelum raye nk pampers-less kan Ammar..Jugak aku bakal beli spender kartoon2 utk tarik minat Ammar supaya ber-pampers-less...Ilmu dari internet yg aku dpt, kalo nk ajar anak pampers-less, bukan setakat step2 yg aku cite dkt atas tu je...Kite kena encourage anak2 dgn spender yg menarik jugak supaya mereka lebih suka pakai spender dari pakai pampers...Huhu

Ok..itu je cite meks ttg Ammar...
Rasenye semua step ni ibu2 dah tahu utk anak kite tinggalkan pembantu mereka..Huhu



End

Monday, April 09, 2018

PESTA BUKU SACC 2018

As Salam

Baru hari ni berkesempatan nk bercerita..Mggu lepas tak sompek...

Hari Sabtu 2 mggu lepas, Hata ade cosplay dkt pesta buku 2018 yg diadakan dkt SACC Mall...Hata dtg utk iring Azmin buat lawatan dan perasmian event ini...

Balik je rumah, Hata cite ade pesta buku...Terus hati rase nk pegi..Esoknya(Ahad) pepagi Hata dah bawak kami pergi sane sebab takmo bersesak berebut parking...Parking dgn sini RM5 per entry..So kite parking aje la tepi jalan (FOC) dan guard pun bagi green light...Huhu..

Che mek paling teruja nk pergi pesta buku ni bile dari dlm kereta dah berangan nk beli macam2 buku...Huhu...

Smp2 je kami buat 1 round dulu..Lepas tu pergi ke plaza PKNS mmncari sarapan...Belum sarapan oiii..Ammar dah bersuara said lapar...Huhu..Lepas makan kami sambung jalan2 dlm pesta buku ni...Banyak jugak buku yg dijual walau tak boleh challenge book fair dkt PWTC..But at least..Ade buku yg che mek nak..Haha..
Kenangan...
Yang belakang kuali tu mmg ade nmpk mcm chef..Tapi chef dkt rumah aje la...Haha

Lepas beli buku2 che mek, hata pun selit beli back edition of BEKAZON...Kami pun keluar dari event...Menuju pulak ke JJJ (Jalan Jalan Japan One City)..Sebabnya plan nk belikn toys utk Ammar...Mase dkt Johor, Ammar suka main toys anak kawan Hata..So kami igt nk belikn jgk la..Tapi bukan la yg mahal2..Huhu...Lepas pilih, ada 19 brng & kami hanya byr RM34 hengget lepas 5% diskaun...Ok la kan?Huhu

Blk rumah, lepas selesaikan semua, teruja anak2 & aku serta Hata nak tengok balik ape yg kami beli...Aku pun excited jgk sbb brng2 aku pun ade sekali dalam tu...Huhu...

Puas hati berjalan hari tu....Walau tak smp ke malam, tapi tetap seronok...Huhu

Oh ya...Aku takde beli ape2 buku mase dekat Pesta buku tu...Sebab xde yg aku nk beli..Nak beli novel pun ntah bile le aku nk membacanya..Bukan mcm mase bujang & time berdua je banyak masa terluang...Ammar pun xde education books yg aku belikn sbb buku2 che mek dulu2 banyakkkkk lgi..Masih elok...Huhu..

Tak pernah puas pergi JJJ..Kalo ade peluang, pergi time "cuti" mmg boleh duduk sane separuh hari memilih barang....Haha





End

Sunday, April 08, 2018

Birthday Giveaway by Mrs Pip

As Salam

harap2 masih sempat nk meriahkan Birthday Giveaway By Mrs Pip...Hadiah menari menanti pemenang..banyak pulak tu..Huhu

Kome click banner utk join ye?..

Seorang pemenang bertuah akan memenangi hadiah :-

  • face mask jenama b.live (fine line stoppage sheer off crease) x 3 sheets
  • Suaviss Colmado body wash 30ml x 2 bottles (random fragrance : lime, coconut, strawberry, grapefruit, mango)
  • pre-loved novel
  • hadiah misteri (wang tunai / skincare product / beauty products / shawl / atau lain lain produk)
Banyaknya hadiah....Meks suka sgt brng2 free dgn simple term & condition nih..Huhu





End

Thursday, April 05, 2018

SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

As Salam

Dah lama rasenye tak refresh my bloglist...

Ini kali kite kasi refresh sikit la ye?
Meh join meriahkn my segmen bloglist 2018...
The step as simple as ABC...123..Haha...
Step 1 :
- Buat 1 entry title segmen ini...SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

Step 2 : 
- Tampal / tepek banner simple ni dekat entry itu dan backlink kan ke entry ini...

Step 3 :
- Leave your blog URL dkt ruang komen dlm entry ini ye?


Siap...

Segmen ni akan berlangsung dari 5 April smp 25 April 2018...
Harapnya mendapat sambutan la ye?
Sambil buat segmen, sambil tambah kenalan baru...Huhu
In Shaa Allah aku akan cuba sedayanya round setiap blogger yg support segmen nih...
20 bloglist akan dipilih utk mengisi ruang yg akan di-refresh.



Selected blogger URL akan diumumkan sebelum 30hb April 2018..


Slmt bersegmen semua....
Support me ya...
Thank you in advance..




End

Wednesday, April 04, 2018

KISAH QAISARA : CERMIN MATA

As Salam

Bulan lepas, che mek mngadu tak nampak dgn jelas ape yg cikgu tulis dkt white board dlm kelas...That time aku syak che mek ada masalah dgn matanya...Jadi kami pergi la ke kedai cermin mata utk buat test...mmg SAH..Silau pada mata che mek tinggi...250-275...Aku pun terkejut..Smp org kedai cermin mata tu tny knp biarkan lama sgt baru nk buat spek...

Adeh...Aku xtau selama ni..baru bulan lepas che mek cakap...Itu yg baru pergi check...Aku syak silau ni is sebab mase umur che mek 2 year ++. che mek suka tengok gadget mase sebelum tidur...So cahaya dari gadget tu punca mata che mek silau...Dkt rumah pun che mek suka tgk tv dekat2...

Che mek bukan seorg yg addict dgn gadget smp kena cari alternative lain utk dia beralih arah pada gadget...Sebab bleh dikatakan dulu smp skrg separuh hari che mek dkt taska...Time otw blk rumah adalah dlm 30 minit che mek pegang gadget...Bile smp rumah che mek lebih suka sepahkn rumah & tgk tv...Tapi aku syak mende ni jadi start mase kami belikn gadget & masa kami tggl dkt KB dulu..Situ mulanya..Lps kami pindah blk KL, sambung plk dgn tgk tv dkt & tgk gadget waktu nk tido...

Mende dah jadi kan? Nak buat camno?
Tapi aku pelik..Apesal bile kite tunjuk gmbr anak pakai spek mata, mesti org ASSUME anak ko gadget addicted???Haha...Habis tu, Hata pakai spek mata masa darjah 3, itu semua sebab gadget ke? Tahun 80an? Bukan sebab gen ke? Che mek pun x mustahil sebab ade gen dari Hata kan?

Hari Rabu, Hata blk kerja awal..Pkol 7pm gerak dari rumah ke OU..Lepas smyng Maghrib baru mulakn pencarian spek mata che mek...Sebelum2 ni, Hata memang buat spek mata dkt MOG...Itu je yg Hata percaya kualitinya..kalo x MOG, focus point...Tapi kami decided utk pilih MOG..
Lepas check mata basic & confirm nak buat spek...kena la masuk bilik ni....
Testing begin...
Kebetulan masa pegi MOG, dieorg ade buat SALE on frame & lens if power no more than 200...Sekali power silau che mek tinggi..terus kena order cermin lain & HARGA pun lain...Harga total udah nak sama dgn harga spek mata ayah...Adehhhh..

Hari Sabtu, lepas Hata cosplay dkt Pesta Buku SACC, terus pergi ambil spek mata che mek...
Purple lover...
Udah berkaca mata la si che mek saya....Ikut jejak si ayah...Memula pakai tu che mek ok lg...lepas sejam che mek rase pening sikit & bukak spek sekejab...Kalo korang nak tahu, mlm tu, aku pening teruk tahap tak boleh bangun & tak tentu hala nk betulkn posisi tidur...Smp mintak Hata picitkn kepala smp aku trtidur..Makan panadol pun mcm x jalan..pdhal dah telam 1000mg punya panadol tu...mase dekat kedai mkn pun aku mintak air limau suam konon2 nk bagi reda sikit sakit..tak jalan jgk smp tak jadi nk beli brng dapur dkt tesco...

Tetibe trfikir...Takkan pening che mek pergi dkt aku plk..haha...

Harapnya lepas ni che mek dah x mengadu x nmpk lagi ape yg cikgu tulis dkt white board...
Harapnya lepas ni che mek boleh terus fokus mase dlm kelas...





End

Tuesday, April 03, 2018

SEGMEN BLOGLIST 2018 SHUHAIDASAAD

As Salam

Meh reramai join segmen by Shuhaida Saad as simple as ABC..Huhu

3 syarat mudah buat dgn tutup mata sebelah..Haha

Syarat-syarat :

  1. Follow blog Shuhaida.
  2. Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist 2018 ShuhaidaSaad", beserta banner.
  3. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SEGMEN BLOGLIST 2018 SHUHAIDASAAD




End

Monday, April 02, 2018

LAST DAY : JOHOR

As Salam...

Hari Jumaat, lepas semayang Jumaat, kami decided utk blk KL...Memandangkn kasut sekolah che mek masih berkerak, jadi memang kena blk awal..Tambah plk bile aku tny ticer taska tentang hujan dkt area rumah, jawapannya buat hati aku risau dgn pokok kunyit yg baru nk hidup dekat rumah..

Pkol 4.30ptg kami jumpa kawan Hata (Owner tmpt kami menginap) dekat AEON Mall Bukit Tinggi..Masa otw nk blk, nampak plk org jual durian yg harganya lebih kurang je dgn harga durian dkt KL...Maka kami singgah la kejab makan 2 biji...Che mek & Ammar suka sgt...Kalo x suka, bukan org perak le kome...Haha
Sedap smp sendawa pun bau durian...Erkkkk..Haha
Sampai rumah dalam pkol 11mlm..hata x bawak laju..Bawak biase2 je..Lagi pun drive time mlm kan sejuk..So tak mengantuk sgt...Aku berani mintak Hata drive mlm kalo dari Johor sebab tak rase sunyi sgt..kalo nk ke Johor tu, baik la smp tghari / ptg..Kalo mlm, jln nk ke tmpt mnginap kami tu gelap & sunyi sikit..Huhu..

Esoknya (Sabtu) pepagi Hata dah sediakan sarapan mihun goreng...Aku pulak start sambung kerja menjahit costume doctor strange Hata yg tertangguh selama 8 hari...
2nd stage of doctor strange costume...
Doctor Strange
Ade 4 stage yg aku kena siapkn...Ni baru 2nd stage..harap2 dpt la siap sebelum deadline...Huhu..
Utk menu tghari, Hata masak nasi ayam.... 
Nasi Ayam..
Mudah & cepat je nak siapkn menu ni..Semua bahan masuk sekali...sementara nasi masak, korang boleh terus sediakan kicapnya, sambalnya, sup, salad, tomato & timun...Kenyang kami makan anak2 beranak...Che mek & Ammar suka nasi ini..Huhu

Ok..Setakat ini je cerita meks tinggai dkt Johor utk 8 hari....memang pergi semata2 nk temankan Hata, dan ank bawak anak2 supaya ade activity waktu cuti walaupun x byk yg boleh dibuat...At least ade jgk la dari duk terperap aje dkt rumah kan?Huhu...

Masih terasa lagi sup soto..masih terliur lagi dgn rase masam Asam Boi Kedondong yg aku beli smp 2x dekat RnR Gelang Patah...Huhu...Bile mau repeat? Tak tau la..kalo ade cuti sekolah & that time turn Hata kena pegi sane,boleh la kite follow..ye dak?Huhu


Owh...Terasa nk repeat kacang pool haji...
My SIL ckp kacang pool haji ade dekat Putrajaya Percint 9...Ekek






End