Monday, August 29, 2016

BROS : Bottle Trade In Program

As Salam

Last week mnjadi kegilaan bdk2 opis bile BROS : Bottle Trade In Program ni berlansung selama 5 hari dkt LRT Ampang Park...

Kegilaan yg telah mnjebakkn diri aku sekali..kiki

Memula aku trade-in 2 botol..1 botol bros itself, 1 lg flusk la-gourment ..flusk yg baru setahun pakai dh x panas air dlm tabung tu..

2nd time pun aku trade-in 2 botol jgk..Add ON 1 yg tgh HAPPY HOUR..huhu
Promo smp OCT 2016..

Ini adalah hasil tangkapan kami se-opismate hari Jumaat lepas..huhu
Agak2 mane yg aku punya bahagian??huhu

Seronok bile boleh trade in gini...Jimat smp 50%..Berbaloi sgt tau...
Aku punya bahagian, 4 beranak ade...Hata ada...che mek ade...Ammar & aku pun ade sekali..hoho


Yg bestnya guna BROS ni adelah product dieorg FREE BPA...So x payah risau2 dgn tahap keselamatannya..Corak botol pun menarik & cute2 especially utk kanak2..Macam2 size boleh pilih ikut tahap kegunaan kita...Siap ade jual spare part lg tau...

So pada kwn2 semua, masih sempat lagi nk kumpul botol2 air yg agak2 dh x comel ke botol baru dgn DAPAT DISKAUN. 

Ade 5 jenis penutup yg dpt 50% OFF
Ade 4 jenis penutup yg dpt 30% OFF

Lain2 dr 9 jenis penutup atau yg dtg TANPA TRADE IN dpt 20% OFF

Semua product diatas dpt 50% off..hoho

Last destination dieorg is dkt Parkson Grand Subang Parade...
So boleh la serbu ye...






End

Ikan Kembung Bakar EXPRESS

As Salam

Semalam sebelum Hata gerak ke event, sempat aku singgah kedai (lps blk dr breakfast dkt luar..) utk beli sikit brng basah...Dlm peti sejuk kami mmg xde stock..Aku x biase buat gitu...Sebabnya kami ni MASAK IKUT MOOD..kiki

So elok je che mek dgn Ammar bangun, mcm lipas kudung la aku brsilat dkt dapur..Nk masak time mereka tido, takut ganggu plk sbb che mek kan tido dkt hall...

Alhamdulillah..berjaya jgk masak lauk simple yg menjadi idaman sejak beberapa hari yg lepas..kiki
- Ikan kembong bakar
- Sambal Bali..
- Ulam Kacang Panjang

Ikan bakar tu aku bakar dkt dlm kuali leper dgn api kecik sgt...
Alhamdulillah mnjadi dan yg paling penting TAK HANCUR ikan bakar aku...kiki

Perghhh..Lama gile rase x masak ikan bakar cicah sambal bali ni...
Bile dpt mkn smlm...aku mcm dh x hirau dh Ammar nk buat sepah mcmane sekalipun..Janji aku dpt menikmati ikan bakar ni dgn brselera sekali..hoho


Abih 4 ekor smlm..Hoho

Nnt boleh cari ikan lain plk...





End

Mangsa Buli

As Salam

Happy Monday semua...

Semalam & sabtu Hata ade animangaki dkt sunway pyramid. So 2 hari aku mnjaga anak2..Alhamdulillah everything is under control..huhu

Hari 1st aku sempat masak gulai lemak telur & telur dadar goreng...
Time Ammar tido, che mek x tido lg....Time che mek dh tido, Ammar plk baru bangun tido..
So Ammar harus la bosan sebab xde geng nk buat mulut aku x berbunyi..haha

Hari ke-2 bile dua2 tido, aku mmg x dpt tido..Udah sorng tido dlm bilik..Sorang lg tido dkt hall..Rase2 aku kena tido dkt mane?Mmg jwpannya aku x tido..Risau..Skrg mcm2 cara org nk buat hal kan?Xpe..hata blk nnt aku tido awal..Cover balik!..haha
Gmbr kiri mase Ammar xde geng..
Gmbr kanan is bile geng dh ada tapi Ammar pulak kena buli....haha
Nampak x ape dkt tangan Ammar tu???
Itu kan sarung tangan BABY??Sengaja je che mek membuli si adik..Yg si adik pulak relax je layan..haha.. 
Muka bahagia anak2

Time aku nk solat agak mncabar bile Ammar buat perangai xmo berenggang..
So aku letak Ammar duduk sebelah sejadah sambil aku solat dgn tenang sbb Ammar mmg akan terpaku kejab bile nmpk aku brtelekung..

Elok je duduk diam tepi aku smp la abih solat...
Kalo che mek dulu..Siap panjat atas belakang time aku sujud..
Ammar ni..setakat ini paling kuat pun tepuk2 telekung memanggil...

Ini la wajah2 anak lepas aku abih solat...
Plan nk amik gambo htr pada si ayah..kiki


Alhamdulillah, walaupun xde activity2 craft dapat buat utk che mek..At least latihan buku 1 dr school berjaya che mek siapkn dalam masa cuti 2 hari ni..huhu

Hari sabtu, lepas maghrib aku ajak Hata cari pasar malam sebab tekak nk sangat mkn LAKSA...Dh lama x makan..Aku nk laksa pasar malam je..Maka Hata layan aku g pasar malam JAUHHHHH....dkt school che mek..Tapi MALANG sgt sbab x jmp LAKSA yg berkenan dihati...

Blk rumah makan murtabak dgn tau foo fa je..

Ahad plk Hata g event lmbt...So kite breakfast luar ye..kiki




End

Friday, August 26, 2016

GoodBYE Postpaid...WELCOME BACK Prepaid..

As Salam

Akhirnyaaaa..Setelah 4 bulan guna line postpaid, aku brjaya keluarkn diri dari dibelenggu BILL BULANAN..hoho..

Welcome back my prepaid account..
Actually aku x suka pakai POSTPAID..Sebab kena ade komitmen yg TETAP..huhu
Pagi tadi aku mintak Hata tlg migrate nombor aku dr POSTPAID ke PREPAID semula...
Aku bukan heavy user utk internet / kol..Just lite2 je..
Kisah aku TERPAKSA tukar ke postpaid is becoz plan prepaid yg aku gune almost 9 years ago dh xde..so kalo nk maintain kena tukar ke postpaid dulu utk 2 bulan, lepas tu baru bleh migrate smula ke prepaid...

Hari tukar tu, aku amik package RM128/month..Tp every month MESTI more than RM128..Sekali ade 1 bulan tu kena byr smp RM165 kot...Mane mampu wehhhh..Aku bukan bisnes women boleh pejam mata je byr bill byk gitu...Aku tau byk mane penggunaan aku...Ini extend pakai smp 4 bulan pun sebab fikir time raye hari tu mesti kena pakai byk kol & OF COS byk guna DATA..kiki...Ni dh lepas time PEAK..Ada baiknya aku tukar..Jimat pun jimat.

Mase pakai prepaid pun paling byk RM70/month je aku guna..Itu yg aku nekad migrate blk ke prepaid...Udah la migration chrgers RM10..So td kena byr RM147(BILL) + RM10..Hhhmmm..Sabar aje la..Nk argue pun aku xde dkt sane..Hata ni jenis mls nk argue kalo x penting...xpe laaaa..Janji bulan depan aku dh dpt SAVE MORE THAN RM80..kan?

Lapang sgt rase dada ni bile perkara yg duk TERBUKU dihati sejak 2 bulan lepas dapat DICAIRKAN...kiki










End

Pakar Otoringlaringologi

As Salam

Semalam aku dpt MC dr doktor Pakar lepas selesai sesi membersihkn WAX dlm telinga kiri aku..Alhamdulillah semuanya brjalan lancar walaupun setengah hari aku menunggu utk diberi rawatan..

Pkol 8am smp hospital, kena amik nombor utk registration. Kena tunggu lg 64 org..Mase ni aku sorng je sebab lps drop by aku, Hata g htr anak2 ke taska.

Lepas register kena gi semula kaunter klinik pakar telinga..Kena tggu lg 25 org..

Mase dpt jmp doctor tu, doc ckp telinga aku just penuh dgn WAX (taik telinga KERAS) so sebelum ke bilik pembersihan, doc masukkn ubat POWER utk cairkn sikit WAX yg KERAS tu..

Smp mase utk bersih, doctor panggil Hata masuk sekali..Sedangkn kalo nk ikut rules,hanya pesakit berusia 12 tahun kebawah je yg boleh diteman..Yg dh beso panjang mcm aku ni x boleh...Tapi..Disebabkn xde staff PEREMPUAN lain, makanya doctor tu panggil Hata utk teman..

Itu rules hospital, if patient is women, WAJIB ada staff perempuan dlm bilik rawatan (if the doctor or other staff is men) kalo x...pintu bilik rawatan kena bukak LUAS-LUAS...Biar org nmpk..So xde ape2 syak wasangka / perkara x di ingini berlalu..

Mase proses mencuci tu doctor ckp aku akan dengar bunyi bising (bising machine) & geli2 sikit..Takpe la doctor..janji WAX KERAS tu keluar...mase proses tu..mmg aku rase BEST gile sebab terase wax2 tu keluar...Hata yg tengok pun kecik beso kecik beso  hasilnya..hoho..

Lepas siap semua, mase nk turun katil, aku rase mcm terhuyung hayang sikit..Doctor ckp mmg gitu sbb telinga baru nk terima semula pengaliran udara..Sebab tu rase ting tong sikit..Mujur la doctor bg MC..sebabnya aku ade mengadu telinga ni gatal...S doctor bg ubat titik..Kena rest..Last2 pkol 12.30pm baru siap...

Lepas tu g lunch & rehat dkt rumah...Pkol 3.40pm gerak g amik anak2...Lepas amik terus blk rumah...Hata request nk TEA TIME..Makanya..Masak la ini bersama chef che mek...
Chef Junior che mek..
Suke bebeno melenyek pisang...Smp terpercik ke rambut...
Menu minum petang kami...
Jemput Pisang & Roti Goreng Salut Telur..

Kalo nk tau...menu ni membawak smp ke DINNER...Udah memasing kenyang makan time pkol 5.30pm..Aku masakkn bubur nasi segenggam utk Ammar..kiki..Che mek pun mengulang mkn roti dgn jemput pisang ni je..offer mkn nasi xmo..
Ammar & cornflakes..

Lepas makan bubur nasi..si Ammar mula mncari mende utk dibuat kudap2..Awe ni sejak ade 6 batang gigi memang nk menguyah jer..hoho..Layankn..Mcm2 action time mkn smlm...Pantang mintak bergambo...kiki


Layankn..Jimat tenaga cheq..kiki



Alhamdulillah Allah swt dah pulangkn nikmat pendengaran telinga kiri aku...Amin
Terseksa rasenye bile TERPAKSA mintak org sekeliling cakap kuat sikit..huhu






End

Pasar Malam

As Salam

Salam Jumaat semua...

Hari rabu hari tu aku & Hata cekalkn hati ke Pasar malam rabu dgn Batu Caves..CEKAL tu bukan ape...CEKAL aje la hadap ape yg akan jadi lepas tu pada Ammar...kiki..Ammar x bleh kuar time senja2..Nnt mlm2 mengamuk..Walaupun smp2 rumah tu dh dimandikn..Hmmm..

Makanya, masa smp dkt pasar mlm tu mmg terus aim ke tempat yg nk dituju..x dan nk cuci2 mata...Beli..zas..zas..terus masuk kete..make sure before 7.30pm..

Blk rumah bile time berhidang...buntang mata kiteorg sbb tgk banyakkkkkknya mknn..kiki
Maklumla..Dah more than 3 months kot x g pasar mlm...Udah la mase bulan pose hari tu mmg x jejak langsung bazaar ramadhan..kiki
Hasil dr Pasar Malam..

Banyak kan???
Ini pun lupe nak snap gmbr nasi ayam yg kononnya utk che mek dgn Ammar..huhu

Semua diatas adalah fevret..Tapi yg main adelah pasembor (utk aku) & nasi goreng telur mata + ikan masin (Hata punya)..Yg lain tu sebab dah lama sgt x pekena...Alhamdulillah semua pun habis licin dimakan...Sebabnya aku pun hari tu x mkn nasi time lunch..Jadi perut masih byk space utk isi mknan2 ni..huhu

Rasenya ade la dlm rm20 kot perabih utk mknan2 nih...huhu

Lepas ni dh x bleh selalu pegi..kiki




End

Wednesday, August 24, 2016

Kisah Qaisara & Ammar : DEMAM

As Salam

Jumaat lepas badan Ammar panas...
So terpaksa la Hata "ponteng" solat Jumaat utk jaga anak..Aku dh x bleh amik cuti sbb nk kena simpan cuti utk raya Haji nnt..

Berbuih mulut aku pesan pada Hata mandikan every 2 hrs & bg minum air as much as they can.
Stp 2 jam jgk aku bertanyakan khabar mereka...gitu..

Petang dlm pkol 4pm aku tny lg..Dgr2 Hata BAWAK AMMAR GI KLINIK...
Alasannya bdn Ammar panas...Risau plk..Hhmmmm..Maka..Dapat la ubat dr klinik..
Dr awal aku x yakin yg ubat tu akan OK dgn Ammar...
Blk keje, sengaja aku bg Ammar main air..Dlm 20 minutes gitu..Biar air masuk dlm badan sikit..
Then time nk tidur masukkn ubat dlm susu..x habis susu tu..
Esoknya (sabtu)...Nmpk mcm ade bintik2 ruam pd betis & lengan Ammar...
Confirm sebab ubat...Ammar ni idak aku biasekn disuap ubat bile demam..Mmg aku praktikkn home remedy je..So far teknik itu mnjadi..Mmg penat jaga baby demam dgn cara home remedy ni..Tapi sekurang2nya kite dpt elakkn anak dr mkn ubat klinik.kan?
Time nmpk bintik2 mcm ruam tu terus tajm tumpul tajam tumpul je aku tgk Hata..Terus surrender mamat tuh..kiki

Hari sabtu aku praktikkn home remedy mcm biase...pagi mandikn dgn air suam lemon,then bg sarapan pagi..Time tidur / nap pkol 10.30 tu make sure air asam jawa sentiasa ada disetiap pelipat anak. Biar kite nmpk anak menggigil mase tidur..Sebab sebenarnya luaran je sejuk..dalaman still ade haba.
Alhamdulillah Ammar dh ok..

Isnin hari tu pulak..Mase aku tgh termengah2 berjalan kaki dr LRT ke kete Hata, tetibe teacher che mek kol btau che mek demam & muntah 1 round.Terus mengeletar kaki aku menlangkah ke kete.

Smp2 je taska tgk che mek mcm lemah sikit..Tapi Ammar ceria je...huhu
Smp2 rumah,aku g singgah kedai beli lauk & buat soup ayam.
Lepas mkn nasi, rehat kejab & aku suh che mek makan ubat lepas tu x smp 2 jam kot..Che mek muntah..Terus stop bg ubat tu.

Semalam Hata kena cuti keje lg sebab nk jaga che mek pulak. Ammar kami htr ke taska sbb risau berjangkit. Alhamdulillah aku blk keje smlm nmpk che mek dh ok..TANPA UBAT.

Hata mandikn every 2 hrs & paksa minum air kosong byk2..
Blk keje smlm terus belanja che mek g kedai buku POPULAR beli buku latihan Math & English.
Kena buat latih tubi lebih sikit skrg sbb next year dh darjah 1..
Nnt siap ade exam utk tentukn kelas..hmmmm...
Darjah 1 pun dh start stresskn anak2 dgn exam...
Kalo x dpt kelas yg bagus, kite sedih..Anak pun mgkn sedih..
Nk paksa belajar lebih sgt kesian plk...adehhhh
Harta dunia akhirat...

Beza sgt tau cara aku jaga anak2 time demam dgn HATA yg jaga....Haha..
Kalo la aku ni boleh jadi suri rumah...
Alangkah indahnya dunia..huhu







End

Monday, August 22, 2016

Hata's Birthday

As Salam

Alhamdulillah Allah swt masih memberi kesempatan pada Hata utk menyambut hari kelahiran yg ke bla..bla..bla..nya..hoho

Happy Bday Hata (walaupun Hata x baca blog nih..kiki)

Jumaat mlm sabtu berpeluh2 aku & che mek menyiapkn handmade bday card utk Hata...Simple sgt tp semua che mek yg tulis & lukis walaupun ayatnya dtg dr aku...Cover card pun aku yg buat..Che mek hanya re-write je ape yg aku tulis..huhu

Sabtu mlm Ahad, tersengih2 che mek hulur card pd si ayah & Hata pun tersengih2 jgk terima..Ammar??? Join sengih jgk..hoho

Ahad pagi2 lepas kemas KELAMBU..( Every weekend kami akan tidur dlm kelambu dpn TV..Requested by che mek..Layankn ) Terus aku keluarkan HADIAH utk BOTH OF THEM...huhu

Hadiah Hata aku sorok siap2 dlm bagpack keje..Hadiah utk che mek terpaksa pegang dkt tangan on Friday tu sbb x muat bag..Che mek siap tny hadiah utk sape..Aku plk terpaksa la TIPU SUNAT ckp itu hadiah utk baby friend ibu...hoho..Berlakon sgt time tu ckp Hadiah utk Hata xdok..kiki

Mase bg hadiah, memasing sebut wa!!!!!!..lepas tu memasing pun sengih smp ke telinga...Ammar???Join buat bising je..kiki
Beli kek ayah & my fevret cake dekat SR je..x yah byk2 & beso2 ade 3 mulut je nk disuap...kiki
Kek ni kami makan sabtu mlm ahad lepas bg card...Time ni Ammar dh tido..huhu
Nampak tak muka NAKAL si Ammar tu??? Kite mintak die tgk kamera sambil senyum ..Dia g nganga sambil menjerit plk....hahaha
video
Keterujaan che mek bile tgk hadiah...

Actually dr bulan lepas che mek request nk set ini...Tapi aku xde mase lg nk g cari..
Hari khamis lepas berlari marathon ke SOGO & jumpe la set ini dlm SALE ITEM...
Malas fikir panjang..Terus aje grab...huhu
Hari ini pun OTW ke school siap bwk dlm kete sambil pakai..Adeh...kiki


My wish to Hata is already wished to him...
Malu pulak nk taip dkt sini...wakaka
Aku x mampu nk bg hadiah grand2..Cukupla sekadar termampu & JANJI ADO..
Tapi mase memula bukak tu Hata agak terkejut jgk la sbb dpt brng KELAKAR..
Tapi bile belek lg baru la ada senyummmmmm...kiki


Ok..Itu jer...




End

Tuesday, August 16, 2016

Busy Book : Number

As Salam

Alhamdulillah..Semalam elok je smp rumah Ammar pun tido..
Jadinya....dapat la aku sambung mnjahit project BUSY BOOK aku..huhu

Alhamdulillah page yg ke -4 dah siap..
BUSY BOOK : NUMBER

This time berjaya buat busy book numbering...
Gigih aku mng-glue gun each mini button & jahit number tu tau...huhu
Ok la kan?kiki




Ok..
Next project is on the way...



#dahbolehamikorder




End

Monday, August 15, 2016

Cerita Sabtu & Ahad

As Salam..

Sabtu pepagi lepas subuh Ammar dh bangun xmo tido..Igtnya hari sekolah kot..Adehhh..Ibu baru nk melandau..haha..

Terus si kakak pun bangun jgk sebab si adik dh start tepuk2 muka si kakak..

Pkol 8am turun la kami 4 beranak plan nk bersarapan dgn menu kelate..Sekali nk start kete bunyi ketak ketak je..Bile check BATTERY KETE KONG..Kiok sudah...Naik rumah blk..Pkol 9am suh Hata beli sardin..Aku pulak dh siap2 buat lempeng plan nk cicah dgn sardin...Sekali Hata blk dr kedai beli sardin & nasi lemak sekali..So mmg lempeng tu dicicah dgn susu aje la..Huhu

Lepak2 kejab..Pkol 11 lebih Hata berjalan kaki g kedai kete..Blk rumah dgn mechanic kete..Berterbangan RM280..Adehhh..

Pkol 12.30tghari g ampang sbb ex-housemate & classmate buat makan2..Pegi aje la sebab org dh ajak..Lgpun kami mmg xde plan ape2 that day..huhu
Berpeluh si kakak nk kasik adik brgambo...huhu
Aku pegang anak mmbr...Siti Khayla...
Sihat sgt ok...9.4kg at age 9 months..hoho

Pkol 3.30pm gerak blk rumah...
Dinner pulak kami bungkus je sbb MALAS nk masak..Hahah

Ahad pulak,
Lepas anak2 dh makan & tidur, lepas Zohor Hata hangkut plk aku ke Amcorp Mall sbb ade cust.nk beli light saber ...Lepas urusan terus ajak Hata ke Jaya One...Sebabnya kata ade activity utk kanak2..Layankn kejab..Makan dkt Thai Street..Lepas tu ke mr.DIY sbb nk add on brng CRAFT aku..hoho
Layannnn..

Masa otw nk blk, Aku & Hata kasi chan che mek dgn Ammar brkejaran dkt floor Jaya One nih..Xde org..So mmg rase selamat SIKIT utk kasi dieorg main lari2...Tapi mata tetap x lepas pandang walau sesaat..huhu..

Blk rumah Ammar dh kepenatan..Kejab je aku dodoikn & terus tido..
Che mek pulak mcm biase...
Nak kena menangis dulu baru la nk tido..
Buat perangai plk nk aku tidokn ATAS SOFA..
Mujur la ibu kamu ni x berapa nk KEMBANG sgt...Boleh la share 1 sofa..huhu

Mlmnya aku masak gulai lemak putih petola & ayam goreng...Selesai...huhu


Sambung lagi buat busy book..
Sekarang dh ade 2 tukang iklan..Sabar aje la..huhu





End

Cerita Sabtu & Ahad

As Salam..

Sabtu pepagi lepas subuh Ammar dh bangun xmo tido..Igtnya hari sekolah kot..Adehhh..Ibu baru nk melandau..haha..

Terus si kakak pun bangun jgk sebab si adik dh start tepuk2 muka si kakak..

Pkol 8am turun la kami 4 beranak plan nk bersarapan dgn menu kelate..Sekali nk start kete bunyi ketak ketak je..Bile check BATTERY KETE KONG..Kiok sudah...Naik rumah blk..Pkol 9am suh Hata beli sardin..Aku pulak dh siap2 buat lempeng plan nk cicah dgn sardin...Sekali Hata blk dr kedai beli sardin & nasi lemak sekali..So mmg lempeng tu dicicah dgn susu aje la..Huhu

Lepak2 kejab..Pkol 11 lebih Hata berjalan kaki g kedai kete..Blk rumah dgn mechanic kete..Berterbangan RM280..Adehhh..

Pkol 12.30tghari g ampang sbb ex-housemate & classmate buat makan2..Pegi aje la sebab org dh ajak..Lgpun kami mmg xde plan ape2 that day..huhu
Berpeluh si kakak nk kasik adik brgambo...huhu
Aku pegang anak mmbr...Siti Khayla...
Sihat sgt ok...9.4kg at age 9 months..hoho

Pkol 3.30pm gerak blk rumah...
Dinner pulak kami bungkus je sbb MALAS nk masak..Hahah

Ahad pulak,
Lepas anak2 dh makan & tidur, lepas Zohor Hata hangkut plk aku ke Amcorp Mall sbb ade cust.nk beli light saber ...Lepas urusan terus ajak Hata ke Jaya One...Sebabnya kata ade activity utk kanak2..Layankn kejab..Makan dkt Thai Street..Lepas tu ke mr.DIY sbb nk add on brng CRAFT aku..hoho
Layannnn..

Masa otw nk blk, Aku & Hata kasi chan che mek dgn Ammar brkejaran dkt floor Jaya One nih..Xde org..So mmg rase selamat SIKIT utk kasi dieorg main lari2...Tapi mata tetap x lepas pandang walau sesaat..huhu..

Blk rumah Ammar dh kepenatan..Kejab je aku dodoikn & terus tido..
Che mek pulak mcm biase...
Nak kena menangis dulu baru la nk tido..
Buat perangai plk nk aku tidokn ATAS SOFA..
Mujur la ibu kamu ni x berapa nk KEMBANG sgt...Boleh la share 1 sofa..huhu

Mlmnya aku masak gulai lemak putih petola & ayam goreng...Selesai...huhu


Sambung lagi buat busy book..
Sekarang dh ade 2 tukang iklan..Sabar aje la..huhu





End

Friday, August 12, 2016

D.I.Y : Busy Book - Drying Clothes

As Salam

Hari ini nk tunjuk busy book yg berikutnya..huhu

Busy Book : Drying Clothes..
Jom belajar jemur baju pulaks..ahaks...
Busy Book : Drying Clothes

Fungsi :

- Matahari yang boleh dicabut (berbutang)
- Awan boleh dicabut (berbutang)
- Pakaian yg boleh dikepil & ditanggalkn dari penyepit.
- Bakul berpoket.



Tak sabar nk siapkan lg beberapa page..
Kalo time blk kerja kepenatan mengatasi segalanya...Mmg time tidokn Ammar, aku pun join skali..kuikuikui





#dahbolehamikorder


End

Kisah TELINGA

As Salam

Salam Jumaat semua!!!..

Cerita dh nk berhabuk tapi baru hari ni terasa nk brcerita...huhu

Minggu ini udah minggu yg ke-3 aku menanggung derita TELINGA KIRI X DENGAR..

Masuk minggu ke-2 aku dh x tahan..Memula igt sebab air masuk telinga mase tengah mandi..Bile x dengar smp seminggu dua, terus hari ahad 2 minggu lepas pepagi dh ajak Hata ke Hospital Sungai Buloh..Tapi aku hangin je sbb dh sejam setengah aku menunggu & angka giliran menunggu hanyalah SATU... tapi x bergerak2..So dengan KEPALA HANGIN terus aku pergi kaunter & tny..Memang dapat jawapan yg rase nk hentak muka si penjawab dgn tray..haha

Terus balik & gi klinik..Bile check doctor tu ckp ade TAHI TELINGA KERAS...So die bg ubat & surat refer to hospital sbb di hospital peralatannya lebih canggih sebab adenya MICROSCOPE .Nekad la hari Ahad tu bwk sekali anak2 gi hospital Selayang..2 jam jgk menunggu baru dpt jmp pegawai perubatan..Dieorg pun x bleh buat ape even dh ade surat dr klinik.TETAP keluarkan surat utk aku refer klinik Pakar telinga 3 days after titik ubat telinga yg dieorg bg.

1st day letak xde rase ape2 lagi..2nd & 3rd day letak dh start rase x selesa..Rasa sakit pun ada
Makanya, hari RABU pepagi hari dh gi HOSPITAL SELAYANG..Lepas je drop aku, Hata g htr anak2 ke taska.Sejam menunggu, Jawapan yg menyakitkn hati jgk yg aku dapat..
Jabatan OTORINOLARINGOLOGI

Pegawai : "Ini kena buat appointment ye.. 25/8/2016 "

aku : "Tak boleh cepatkan sikit ke? Telinga saya dh sakit"

Pegawai "Ubat ade kan? Pakai aje la ubat tu dulu"

Bile dengar ayat gitu terus aku blah..kang kalo ikut kepala hangin ni mahu kena maki pegawai tu..Apekes??Aku dh sakit 2 minggu, ni lg nk tunggu lg 2 minggu? Nnt kalo jadi ape2 dkt telinga ni time dtg 25/8 tu sah2 aku balik yg kena bebel...Hmmmm..Sabar..Sabar..

Terus je aku kol Hata mintak amik & at the same time aku kol klinik dkt rumah utk tnykn ttg penyakit aku ni..Alhamdulillah doctor tu suh dtg klinik utk check.

Sampai je klinik, dan check, mmg doctor ckp ade taik telinga yg dh keras..JAUH KE DALAM..Tapi die boleh tolong keluarkan sikit..Aku ajak Hata masuk bilik doctor sekali..

Makanya bermulalah proses pembersihan..
Doktor masukkn sejenis air dlm picagari,then letak 1 paip kecik..Masukkn kedalam telinga aku, semburkn & air tu keluar semula dgn hasilnya..Terkejut jgk Hata tgk..Aku x tengok sbb takut..huhu

Ini dh ok sikit..Mlm ni kena letak lagi ubat tu..
Doctor still nasihatkan aku utk pergi jgk jmp pakar on 25/8 tuk double check..
Adeh....
Ubat titik telinga

Titik ubat ni 10 TITIK..Baring mengiring ke kanan 15 minit..
Lepas tu akan rase mcm ade mende mengalir..Tapi bile aku sentuh lubang telinga ni..xde pulak nmpk hasilnya...kiki

Harap2 la cepat sembuh telinga ni..
Terseksa rasenya bile salah satu nikmat yg Allah swt bg dtarik balik..
Amin





End

Monday, August 08, 2016

D.I.Y : Busy Book - Washing Machine

As Salam

Alhamdulillah page ke-2 dah berjaya disiapkn..
Page ke-3 pun dh siap..Cume x amik gambo lg..huhu

This time kite buat busy book berkaitan dgn cara2 :

--> Memasukkn pakaian kedalam washing machine.
--> Plug & unplug
--> Masukkn detergent.
--> Masukkn & keluarkan pakaian dari basket..
Busy Book - Washing Machine

Ok..Dah siap...

Open for pre-order..kiki


Tak sabar nk siapkan a few page lain..
Tak sabar nk bagi che mek rasmikan busy book nih..
Smlm pun che mek tgk gmbr ni dlm HP..terus serbu bilik mnjahit aku utk tgk secara live...huhu
Sabar ye nak..Sikit mase je lagi..huhu




End

Friday, August 05, 2016

D.I.Y : Busy Book - Traffic Light

As Salam

Semangat yg membara bile tgk kain felt berwarna warni atas meja mnjahit...Huhu

Makanya slow2 & cepat2 aku cuba menyiapkn 1 PAGE busy book - Traffic Light..

Nak menempeknya x susah..
Yg susah nk memotong bentuk2 & nk mnjahitnya aje...RUMIT & TELITI..
Tapi bile dh siap...
Hasilnya...Wah!!!!!..Puji diri sndiri bile berjaya siapkan..haha
Busy Book - Traffic Light

Ok la kan?

Fungsi :

1. Each lamp boleh dicabut..
2. Each word - Stop,Slow & Go pun boleh dicabut.
3. Kepala lori berfungsi as pocket utk keep the words/lamp.
4. Each portable item gunekan pelekat Velcro.
5. Each lamp tu ade isian didalam..So mudah sikit anak2 nk cabut & tampal.

Ok..Dah boleh open for order dah nih...kiki


Ade lg 1 page yg aku berjaya siapkan malam td..Itu pun lepas melayan BANYAK IKLAN dari che mek..huhu

Nnt aku update lg ye..




End

Thursday, August 04, 2016

Kisah Qaisara : Eye Infection

As Salam

Semalam aku amik halfday EL sebab risaukan che mek.
Kelmarin che mek tunjuk mata belah kirinya bengkak sikit..
Cite pd ibu & ayah, duk main kejar2 dgn kawan lepas tu terhantuk dkt dinding...
Lepas tu pagi smlm tgk bengkaknya mcm makin kuat..So tghari aku decide utk amik che mek & bwk g klinik..x sedap hati plk tggl anak dkt taska dgn keadaan gitu..

Mase amik, teacher said che mek xmo mkn lunch..Breakfast pun sikit je..
Mase otw nk ke klinik che mek muntah se-round..Mujur kami dh siap2 sediakan plastik sbb lepas je che mek ckp mcm nk muntah terus Hata benti kete dkt petrol pump & carik plastic utk standy.
Matanya..
Mujur la mase smp klinik tu xde ramai org..So kejab je proses pendaftaran & jmp doktor..
Doktor said mcm xde kesan terhantuk..Cuma mcm suspek KETUMBIT..
Lepas tu doktor said bab muntah tu mgkn sbb perut che mek masuk angin..So bile masuk kete jadi pening & terus rasa nk muntah.

So smlm doktor bg ubat mata (antibiotik) & serbuk air garam.
Smp rumah terus bancuhkn air 1/2 paket..Alhamdulillah che mek boleh habiskan..
Lepas tu letak ubat mata ini :
ORS & Chlorop
Chloramphenical Eye Ointment ni, ubat jenis krim tau..Memula aku pelik knp nk bg krim instant of ubat titik?..Tapi aku terima jgk la bile teringt kan che mek mesti susah nk bg ubat titik mcm dulu..huhu..Pegawai tu ckp lg, ubat krim ni pun sbnrnya kena letak dkt bwh kelopak mata..kalo x berjaya,sapu di sekeliling tmpt bengkak...

Smlm lepas minum air garam, aku PAKSA che mek lelap sekejab..
Bgn tidur aku bg che mek makan bubur nasi..Sebab still risau kondisi perut che mek..
Lepas tu time nk tido,sapu lagi..

Aku & Hata plk dh xtau nk mkn ape...So aku mintak Hata masak ini sajo..
Mee Maggi Kari

Jadi la...Janji isi perut..
Mase mkn ni che mek pun mengepau jgk si ibu..huhu

Hari ni aku amik EL lagi utk pastikn mata che mek betul2 ok baru htr g school..
Risau jgk kalo betul2 nk jadi ketumbit..
Risau jangkit dkt org lain...

Harap2 esok che mek dh bleh g school & aku dh bleh g kerja..

Doakan che mek sy ye kwn2..

Amin




End

Monday, August 01, 2016

Ber-SAMYANG Kiter...

As Salam..

Semalam Hata kasi aku try maggi SAMYANG..Hari tu beli x makan sbb dikejutkn time aku dh tidokn Ammar..Mmg x la aku nk bangun & makan..kiki..

Last week jumpe yg dlm mangkuk..beli & baru smlm berjaya dimasak...huhu
SamYang

Memula makan mmg terasa pedasnya..Mee dia sedap tau..kenyal tapi lembut..huhu
Kalo aku yg makan mmg bersulam dgn air la..
Makan 2 suap..air seteguk..
Suapan yg ke-5 kot dh start berhingus...
Bibir pun dh merah ala2 angelina jolie..kiki
Aku makan x habis sbb takut duk ulang alik toilet opis je hari ni...
Tggl la dlm 4 suap lagi..huhu

Lepas mkn ni perut rasa full sgt..Bile dpt sendawa tu, mmg lega yg amat..huhu
Mujur la smp saat entry ini ditaip perut aku ok...kiki

So mmg teringin nk REPEAT..Tapi kena beli yg dlm cup..Jgn beli yg dlm bowl / packet..Byk sgt portion die...huhu


Ok...Itu je review aku ttg SAMYANG ni..
Korg dh ade yg try?




End

Beraya Sakan..

As Salam

Hari sabtu lepas, sakan kami beraya ke 4 buah rumah kawan2 opis..yg ex-staff pun layan jgk janji kawan..huhu

Kami kuar rumah pkol 11 lebih..Budget 40 minit dh boleh smp Kajang sbb ikut WAZE..Sekali JAMMED ko..Menjauh je dibawaknya kami semata2 nk elak jammed tu..Last2 pkol 1pm baru smp..
Dlm 5-10 minutes gitu, my bos plk smp..then sejam gitu kot baru my other ex-opismate smp...

Riuh ok rumah tu..Mujur la mak & ayah nya xde..kiki
Buat mcm rumah mak sedara sendiri je..kiki
Beraya di Kajang..
Dlm pkol 3 baru gerak ke Batu Caves pulak..Rumah ex-staff jgk..
Time nk g..Jammed jgk...Pkol 4 lebih baru smp..Dkt rumah tu x sompek nk brgambo sbb nk kena g rumah lain pulak..huhu..

Pkol 6pm kot baru smp TTDI rumah kawan lagi sorng.. 
Beraya di TTDI

Nmpk x baju Ammar dh tukar???
Time dlm kete X perasan pampers dh penuh walaupun mmg plan nk tukar time smp rumah ni..
Smp2 je rumah ni aku dukung terus rase mcm lembap semacam...Terus tukar..huhu
Mujur la mmg aku spare 2 pampers & baju..


Lepas maghrib gerak ke SHAH ALAM pulak..
Dlm pkol 8pm smp sane..
Lepak2 beraya makan kuih raya...
Pkol 9.30pm gerak blk...ade yg balik Labu,ade yg balik Kajang, ade yg balik TTDI semula..huhu

Alhamdulillah..memasing pun smp dlm pkol 10.40pm..

Smp je rumah memasing terbongkang...kiki


Ok la kan?
Penutup raya tahun ni...
In Shaa Allah next raya kalo umur panjang boleh repeat lg..kiki




End