Tuesday, July 23, 2013

Biskut Raya : Biskut Corn Flakes Madu

As Salam

entry : 1st trial

Actually yg ini dh masuk batch ke-3 aku buat biskut..tp baru hari ni brkesempatan nk update...

Resepi aku amik dr tenet jgk..
Proses pembakaran...
Aku masukkn kismis
so rasenye manis & masam2 siket...
Dh siap bubuh dlm balang...


Bahan-bahan : (bleh dpt dlm 50-55pcs)
- 3 cup corn flakes
- 60gm mentega
- 1 sudu Madu
- 1 sudu Gula
- Kismis (ikut suka)
- Color sugar
- Paper cup (small/big)

Cara-cara :
1.) Panaskn Oven 160c
Sementara itu ....
2.) Cairkn mentega dlm kuali dlm api yg sederhana...
3.) Masukkn corn flakes & kacau hingga sebati
4.) Masukkan gula & Madu - Kacau hingga sebati
5.) Matikn api, letak dlm pinggan & masukkn kedalam paper cup.
6.) Bile dh siap, masukkn kedlm oven & bakar dlm 5-7 minit.

Siap....

Biskut nie akan jadi crunchy sgt...sedap..haha

Aku plan nk buat 100pcs for each side...belah Mak kat perak 100pcs & belah KB 100pcs..umah aku sendiri pun igt nk buat 100pcs jgk...batch yg sebelum nie 1 balang dh abih masuk dlm perut kami 3 beranak..kiki

Alhamdulillah berjaya jgk buat biskut raya utk tahun nie...huhu


selamat mencuba...

end

3 comments:

Rawlins GLAM said...

Buat sendiri ek
Rajinnyer
Singgah entry saya gak ye. TQ

JunAina said...

Akak belum start satu apapun barang pun belum beli. Wajib ada Almond London, Tart Gulung dan Cornflake Coklat jenuh jugak nak buat sejenis 8 balang. Fengsan!

thisni3zahata said...

Wa!!!!!..meriahnyer kak Aina..saya baru khatam 1 jenis jer...chaiyok2...hihi