Cerita Jam 5pagi

As Salam

Malam tadi blk dr Selayang Mall, aku terus tumbang layan kantuk dgn Ammar...
Hata & Che mek tidur kemudian..Ntah pkol brp dieorg masuk tidur aku pun x sedar..haha

Sedar2..Aku dgr mcm ade org bersembang dkt hall..Aku biarkan lagi..Tapi bile udah x berenti menyembangnya, terus aku bangun & terkejut besar bile tgk hall penuh dgn barang goodie bag yg aku mintak Hata tolong siapkan dgn TV on..Hata & Che mek dh lena dlm bilik.. Tgk jam dh pkol 5am..1 goodie bag pun x complete lagi..Warghhhhhh!!!!!

Terus kejut Hata siapkan segalanya..kebetulan plk Ammar terjaga time tu..Hangkut Ammar baring depan TV..Che mek pun terjaga jgk..Ok..Che mek pun join sekali..memasing kepala Bling..Bling  mcm gmbr dkt atas tu mngadap 60 goodie bag..haha...Alhamdulillah siap jgk goodie bag tepat jam 6am. Dah siapkn semua terus masak air panas..Mandi & siap2kn Ammar..Pkol 7.20am grk g kerja..Smp school che mek pkol 8.10am. Tinggalkn goodie bag siap2 dkt school. Kek pun akak yg aku order tu dh htr direct ke school.

Che mek tanya apesal aku cantik sgt g keje hari ni..Berdress bagai..haha..

Skrg pkol 11.30am..
Aku dh menguap dkt 10 kali...
Mujur la pkol 1pm nnt aku dh boleh kuar opis..
Event che mek pkol 4pm. So lepas smyng Jumaat Hata terus amik grk..

Ok..
Kena minum something nih...
Mengantuk tahap azgaban dh nih..hahah




Salam Jumaat semua..



End

Bertungku Itu Penting...

As Salam

Bertungku memang sgt penting bagi ibu2 yg baru melahirkan..Tak kira la anak 1st or anak ke 13.. Setiap kelahiran yg melalui tempoh berpantang.. WAJIB bertungku bagi mereka yg deliver normal..
Kalo bertungku, aku suka batu sungai yg tirus & berat... Tirus tu senang sikit nk tekan...Berat tu x payah la nk tekan kuat2..

Biasenye org akan balut batu tungku ni dgn daun mengkudu..then balut plk dgn newspaper..then baru balut dgn kain mcm gini.. Bau die best je...huhu

Seronok sebenarnya bertungku ni...Si ibu akan rase syiok je pada bahagian perut ..Selesai tungku bahagian perut, boleh jgk tungku bahagian peha & montot...

Bertungku membantu mengecutkan rahim & mencairkan serta melancarkan pengeluaran darah kotor yg mungkin beku dalam rahim si ibu. Aku akan buat sejam utk setiap session. Session pagi pkol 8am-9am..Session petang 6pm-7pm..Lepas bertungku, balutah perut anda dgn cream mustajab & bengkung.. Moga2 dpt kimpiskan perut.. Cantik mcm sebelum peknen..huhu

Tapi aku still kena pakai cream mustajab sebab mase dlm tempoh pantang hari tu aku on off pakai bengkung. huhu



Ok..Itu je nk share cite time berpantang..huhu




#throwback
End

DYNA CALAMINE LOTION...

As Salam

Aidilfitri ke-2 aku kena alergic yg aku x pernah kena seumur hidup.. Terkejut smp rase nk menangis sebab takut tgk merah2 satu badan.. Dgn demam lagi..Last2 gi klinik komuniti dkt area rumah Hata. Dapat ini :
Calamine Lotion
Ini mcm ubat kena Chicken Pox je...
Tapi mmg ini yg aku lumur satu badan sebab x tahan gatal..
Dari aku terkeruk2 baik la aku pakai..
Alhamdulillah habis sebotol baru 100% hilang..
X tau la byk mane aku pakai utk stp 1 session..hahaha

Alergic ape???
Aku tny boleh ke makan satay??
Kate deme boleh...
Aku pun ngap la sebatang dua..
Sekali gatai..Amik ko...Padan la dgn muka sendiri..hoho

Igt ye..kalo berpantang time raya jgn gatai2 nk makan satay..
Silap2 x rasi..gatai gini la..huhu





#throwback
End

Rashes Pada Ammar

As Salam

Seminggu lepas Ammar lahir. cuaca dkt KB Panas Terik sgt...Smp rase nk ON air-con 24jam..Sampaikn Ammar naik ruam dekat setiap pelipat..Maksudnya...dekat blkng lutut, lengan, tengkuk, ketiak.. Kesian sgt...

Bile blk KL, aku tny kakak2 aku..Dieorg suggest aku bancuh tepung beras + air dan tepek pada tempat ruam mcm bedak sejuk.. Gini :
Alhamdulillah teknik ini menjadi...
Pakai 3-4 kali je dh hilang..Syukur sgt...Kesian tgk Ammar time tu...huhu





#throwback
End

Majlis Cukur Jambul

As Salam

Pada AidilFitri ke-2 yg lepas, kami buat majlis cukur jambul & tahnik utk Ammar..

Aku mmg xde beli baju special utk event ini..Sebabnya aku fikir nnt Ammar cepat membesar..huhu

Utk goodie bag aku bg air kotak, mini sejadah, dodol dan candy. Ok la kan?huhu
Pak Long Hata..
Alhamdulillah...
Sepanjang majlis berjalan, Ammar x menangis..Senyap je..
Eh..nmpk sejemput j hidung Ammar...haha



#throwback
End

Pusat Perubatan An-Nisa

As Salam

Ini cite tentang hospital yg aku pilih utk deliver Ammar..
Jom2 jenguk2..huhu
Bilik Kami..
RM180/Nite
Menu pertama beberapa jam selepas deliver...
Ammar & ayah..hoho
Time ni Hata tgk cuci poo poo Ammar..huhu
Bg can ibu rehat kejab..huhu

Alhamdulillah sepanjang dekat sane servicenya bagus... Cuma time dkt klinik time check up je agak leceh sikit sbb bile doctor cuti ... nurse x inform patient yg dh buat booking...Even ada doctor lain yg bertugas..Tapi harus la kite nk doctor yg dh tau history kite kan? Doctor lain pun ok..Tp nnt kena interview lagi...huhu

Mase memula dpt bilik..Terus dpt pouch bag full of toiletary..
Time check out dpt 1 bag susu FRISO utk ibu, susu FRISO utk anak. album gambr dr friso & a few mende lain..Byk jgk la..huhu

Bekas jahitan dibahagian itu pun x sakit...Pandai doctor Lily jahit..huhu
Alhamdulillah,...Dh 3 bulan 19 hari umur Ammar skrg...huhu




#throwback
End


2nd Pregnancy Journey : Last Journey 110715

As Salam

110715

Si adik dh SEHARI DELAY dari EDD...
Aku plk TAKDE RASE APE2 CONTRACTION KONONYA...

Masa check up aku g toilet & nmpk SMALL BROWN SPOT tp aku abaikan je dulu...Bile time jumpe doktor...Bla...bla..bla...Doktor pun decided utk check bukaan laluan...Skali check..amik kooooo dh bukak 7-8cm...terus doktor suh g masuk labour room...Ehhhhh..aku plk yg blur..blur....haha

Sebenarnya..sepanjang Hata xde...Aku dh start x bleh tdo malam...kerap g toilet...Jumaat plk...duk berjalan pagi dan malam...Alhamdulillah jgk sebab natural open dan adik x rushing nk keluar time Hata xde...haha..

Rupe2nya doktor ckp...all nite yg aku x bleh tdo tu...ADALAH CONTRACTION...Doktor ckp..pada para ibu yg dh pernah kena induce pada kelahiran pertama...contraction utk kelahiran yg kedua mmg x terasa sgt...Ala2 dh kebal gitu...Contraction disebabkn oleh induce lg sakit dr sakit contraction natural...No wonder la bile dtanya "Xde sakit2 ke?"..jwpn aku "TAKDOK" kiki....

Pkol 1.20pm masuk labour room..Doktor masukkn air sbb air ketuban aku dh sikit sgt rupanya..mgkn keluar sikit2 masa sepanjang Isnin smp Jumaat...

Pkol 2pm aku dh ter- BO dan ter-PU atas katil..Bile contraction dtg je aku pun BO dan PU...Mujur la nurse x marah...Layan je..Dieorg x bg ubat berak mcm sebelum ni sbb bukaan aku dh 7-8cm..Risau jgk terkeluar masa aku dkt toilet...

Pkol 3pm dh start meneran...
Still ON OFF jgk cara teran aku..
Kejab betul..kejab x betul...
Rase dh putus harapan dh nak meneran...

Akhirnya..

Jam 4.08pm...
Aku berjaya meneran dgn cara yg betul dan dgn 3 kali PUSH si adik pun keluar...huhu
Nak teriok aku time tu...
1st time meneran time sedar dan nmpk si adik keluar...kiki

Alhamdulillah jgk Doktor LILY FIZURA pun jahit cepat dan lepas tu aku xde rase sesakit mase jahit sebab vaccum dulu...huhu..

Esoknya aku dh boleh dischrg...
Cost pun mmg under budget aku &Hata..huhu

Bersyukur sgt2 sbb semuanya dh selesai...huhu
Nnt aku share bilik dkt Pusat Perubatan An-Nisa plk ye...


#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Still NO Signal...

As Salam
100715

Hari ini sepatutnya adalah due date yg pihak KKIA gomen beri utk si adik melihat dunia..

TAPI...
Masih tiada sbrng SIGNAL menunjukkn si adik sudah bersedia utk itu...Pelik tau...
P.P.An-Nisa punya appointment adalah esok 110715 jam 11pagi..Maka..bertabahlah menanti hari esok jika malam ini masih tiada isyarat dr si adik...huhu

Makanya...
Hari ini...
Aku ajak Hata bawak aku berjalan ke PENGKALAN KUBOR...Gi pagi..xde la terasa st panasnya..Memula plan hanya kami ber3 je..Tapi..bile diusulkn pada my MIL..katenya nak follow jgk sbb nk mncari baju harian...Then bile tny my SIL...ehhhhh...nak follow jgk...nak naik kete aku...mmg yg duduk seat blkg akan jadi SARDIN la...kiki..Harus pergi rembat kete my BIL sebab kete die seat blkg mmg luas...huhu

Aku pegi ni pun plan just nk mmperbykkn langkahan kaki...dan nk cuci mata sambil beli coklat..huhu...
Tapinya...tersangkut plk g beli kelambu..pin tudung..dgn kaftan..ehhhh...che mek pun ade jgk "cukai" ...Selipar FROZEN dgn CAP FROZEN..mujur la murah dr KL..so kite layankan..janji behave...huhu

My MIL plk mmborong baju..layankn...
Siap2 semua.
Gerak blk...
Cancelled plan aku nk kuar semula lps solat Jumaat...
Sambung mlm ni lps berbuka ke bandar KB...
Berjalan lagi dgn harapan "laluan utk si adik terbuka"...
Andai kata kena czer...aku redha aje...
Lagipun si adik rasenye dh cukup matang pada usia skrg...
SAY NO TO INDUCE!!!





#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 1 Day Left

As Salam
090715

Jangkaan dari klinik gomen si adik akan melihat dunia pada tarikh 100715...Hhmmmmm..

Tapi smp ke hari ini..tiada sebarang tanda2 isyarat "Saya sudah bersedia utk melihat dunia" yg adik berikan..Yang ada cuma tanda pada kaki aku dh bengkak mcm dipam-pam...Jari aku dh kembung mcm kena sengat...huhu

Malam ini..Lepas waktu kerja..si ayah akan berangkat pulang semula ke KB..diharap adik dapat bersabar shingga si ayah tiba Jumaat dinihari...100715...

Kalau masih tiada ape2 tanda...Jumaat pagi tu...Nampaknya lepas smyng Jumaat..aku kena serah diri ke hospital...Cadangnya serah diri di Pusat Perubatan An.Nisa dulu...If their option is INDUCE...aku xmo...If their option is C-SEC ...Aku nak mintak surat rujukan ke hospital gomen..Tak mampu aku nk byr RM$$$$$ dkt private utk C-SEC...Biarlah aku rujuk gomen je...Harap2 gomen terima la...

Aku xmo INDUCE sebab sakitnya lain macam..x sama dgn sakit natural open..Aku dh merasa time nk deliverkn che mek dulu..Terpaksa induce sbb air ketuban dh berkurangan..

Semoga Allah swt permudahkan proses kelahiran si adik..Walau aku tahu sakit lepas ubat bius C-SEC tu habis amat memeritkan...Aku rela...janji si adik selamat...






AMIN
#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Mom with O+ Blood Type...

As Salam
090715

Aku baru terigt smula aku kumpulan darah jenis ape..hikhik...Darah aku kumpulan O+...

Masa last check up dkt KKIA Taman Ehsan..Aku diberitahu..Mana2 bakal ibu yg berada dalam kumpulan darah ini...Kebarangkalian utk bayi terkena Jaundis adalah 90%...Kalau yg brnasib baik x kena ok la...Tetibe ter-flash back che mek dulu...Kena Jaundis juga..Tp Alhamdulillah..lepas masuk semalaman dbwh cahaya lampu biru tu..Jaundis che mek dh xde...

Tiada rawatan khusus bagi penyakit ini melainkan dgn kekerapan memberi bayi anda minum susu ibu...Seeloknya beri bayi anda minum susu SETIAP SETENGAH JAM...Biarkn bayi anda membuang air kecil / besar dgn kerap kerana dgn kekerapan itu...Jaundis akan beransur hilang...

Bagi si ibu pula...
Anda tidak digalakkan / tidak dibenarkan untuk mngambil sebarang ubatan yg berunsurkan herba selama 14 hari..Termasuklah herba dalam makanan si ibu seperti halia, lada hitam/putih. Kerana dgn pemakanan ini..Ianya hanya akan mengaktifkan lagi penghasilan penyakit Jaundis dalam badan bayi anda...

Si ibu disarankan untuk memakan makanan berunsurkan SUP untuk mnggantikan makanan2 yg dilarang diatas..

Haaaa..gitu citenye...
Harap2 info ini dpt kite gunakan bersama..
Ade yg ckp x berapa elok letak baby dbwh cahaya lampu biru tu sebab ade a few case jadi pd anak anda bile dh besar nnt...kalo bernasib baik...Alhamdulillah...
Untuk ibu2 dr kumpulan darah yg lain aku x sure mcmane...korng kena cari info sndiri or tny dgn pakar...huhu





#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 7 Panduan Mudah Bersalin

As Salam
070715

Jom kite sama2 amalkan panduan ni...Semoga semuanya berjalan lancar..suami x susah hati..si ibu x terseksa diri..cheewaahhh..kiki

1. Kerapkan berjalan..
    - Makin dkt due..makin kerap berjalan..semoga akan      natural open tanpa dipaksa (di-induce)..Sakit natural open taklah sesakit di-induce mcm masa aku nak melahirkan si che mek dulu..menangis wehhh...skrg aku kerap jgk brjalan..mlm2 pun layan..huhu

2. Minta suami buatkan air dgn dibacakan :
     - Surah Al-Fatihah
     - Surah 3 Qul..
     - Ayat Kursi
     Kemudian..letak 3 titik minya masak & niat
     permudahkan urusan bersalin serta niat dalam hati
     apa yg dihajati..
    - Berselawat dan minum..
Tapi aku x letak minyak masak..aku gantikan dgn air zam-zam...huhu

3. Bykkan berzikir :
     " La ila ha illa anta subhanaka inni kuntum minadzzolimin "

4. Kerapkan mandi dan basuh rambut.

5. Baring mengiring ke kiri..
     * Tapi aku kena dua2 side..baru rase selesa...huhu
      * Tidak digalakkan tidur telentang kerana dikhuatiri bayi tidak cukup oksigen..

6. Banyakkan SUJUD (Seeloknya ketika solat) jika masih mampu..
    * Skrg aku just mampu solat duduk sambil bersandar...x lalu nk bangkit duduk..risau cramp...huhu

7. Minta maaf dgn semua terutama suami..2 kali sehari..Mase suami nk g keje dan masa nak tidur..


Ok..harap2 info ni dapat bantu kite dalam menghadapi saat2 akhir kelahiran si kecil..



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Doa Ringkas Permudahkan Bersalin...

As Salam..
070715

Dalam byk2 doa untuk kite memohon agar Allah Swt permudahkn proses bersalin...aku hanya igt ayat ringkas ini je...nk igt yg lain pun boleh..tp yg ini paling senang nak igt..huhu

La ila ha illa anta subhanaka inni kuntum minadzzolimin

Maksudnya :
"Sesungguhnya tiada Tuhan (yg dapat menolong) melainkan engkau (Ya Allah) Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya..tolonglah daku)..Sesungguhnya aku adalah dari golongan orang-orang yang menganiaya diri sendiri."

Semoga segala urusan melahirkan dipermudahkan oleh Allah swt..
Aku nervous sebenarnya skrg ni bile makin dekat due yg klinik gomen bagi...harap2 semuanya ok..huhu..





Amin
#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Masih Kelaparan

As Salam..

060715

Sudah 18 hari umat Islam mnjalankan ibadah puasa..tapi sayangnya aku hanya mampu bertahan utk 3 hari pertama sahaja..selebihnya aku x mampu..Gastrik yg teruk menyerang..si adik yg makin membesar cepat sahaja mintak aku makan utk mngisi ruang kekosongan...

Alhamdulillah my MIL and SIL faham situasi aku skrg...Mmg aku x boleh missed makan...Boleh dikatakan every 2hrs kena isi perut..at least dgn milo cicah roti/biskut slain dari nasi yg aku kena makan on lunch time..
X sanggup aku mnanggung sakit ulu hati..pening mcm morning sickness..muntah air..badan lemah dan pergerakan si adik pun x aktif mcm biase...

Semoga aku kuat utk ganti puase di masa akan dtg...Ini adalah Ramadhan pertama paling byk kena ganti sepjng 31 bernafas di bumi Allah swt...Last 5 years ago aku masih kuat utk brpuasa sebab usia che mek baru dlm 6 bulan..ade tgl pun x smp smggu...huhu..Skrg si adik dh 39wks to 40wks..Mmg x bleh missed makan..

Alhamdulillah berat si adik dh mncecah 3.3kg..Risau plk rasenye sebab dh kategori besar tu...harap2 tenaga aku cukup kuat utk keluarkan si adik bile tibe masanya nnt..Itu sebab kalo boleh aku nak Hata ada skali mase tiba saat itu...

Smoga Allah swt berikan aku kekuatan dan semangat yg tinggi dalam menempuh semula sesi melahirkan kali ini...





Amin
#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 39weeks to 40weeks

As Salam..
060715

Kalo ikut private said sepatutnya si adik dh melihat dunia..mengenal si ibu..si ayah dan si kakak..tapi...tanggal 4hb July 2015..si adik masih x menunjukkan apa2 tanda...

3hb July 2015..
Aku g jmp doktor pakar dkt tmpt aku plan nk deliver nnt..Doktor said air ketuban still cukup dan skrg hanya menunggu isyarat dari si adik..kalo xde ape2 lg on 10hb July 2015 nnt..aku perlu terus ke hospital..

6hb July 2015..
Si ayah dh kembali ke KL sebab x boleh cuti lama2...nnt bile si adik dh keluar..si ayah akan cuti smp raya..so xmo tggl kerja lama2..maka aku tggl la dgn che mek dkt rumah my MIL..


Adik..
Kalo nak melihat dunia..ibu..ayah dan kakak...
Tggu ayah blk sini semula on 9hb July 2015 ye...
Ibu nak ayah ade skali masa adik keluar..huhu


Harap2 semuanya ok spjng Hata xde...


#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 39 weeks - Kaki Bengkak

As Salam
290615

Alhamdulillah.. Usia si adik dh mncecah 39 mggu..terase movement si adik dh semakin ketat & aku pun dh semakin x larat nk brjalan..tp kena jalan jgk..

Since Rabu lepas kaki dh mula membengkak..Igt sebab byk jalan...Biasenya...bile bengkak..Malamnya Hata tlg urut..esok pagi Alhamdulillah surut..Tapi hari khamis time nk g weekly check up x surut2..Aku syak ini mesti bengkak sbb menanti hari kelahiran..

Dari bahan bacaan yg aku bace...kaki bengkak adelah sebab beberapa faktor..salah satunya adalah x cukup kalsium and sbb byk brjalan...solution biase is bykkn minum susu and kurangkn brjalan..tapi kate org..nk senang beranak kena byk brjalan..layankan...haha
Si kaki Tembam...huhu

Skrg dh x boleh pakai kasut...Pakai selipar je..Nak kemana2 pun aku REDHA nmpk mcm amah berjalan pakai selipar...nk brgaya pakai kasut dh x muat..kalo muat pun aku xmo pakai sbb sayang..Nnt lps deliver kasut dh kembang...huhu

Semalam (280615) sebelum ke Quill Mall sekali lagi utk perabih voucher yg aku dpt dgn beli sandle raya Hata and panties che mek..Aku dh siap2 kemas bag utk tggl 3 hari dkt rumah my SIL..Sebabnya aku dh request dgn opis utk amik cuti bsalin awal...Sebab risaukan aku tggl sensorng dkt rumah..Makanya kami tggllah sekejab dkt rumah my SIL smp hari Rabu...At least kalo ade ape2..aku brteman..

Pagi tadi Hata keje seawal jam 6.15am..Smp school che mek pkol 7.50am sebab ade a few tmpt yg jammed..Che mek plk buat frama mase nk g and masa nk htr dkt school..So tadi Hata decided..Hari ni je htr g school..Esok dh x payah dh..Risau jgk kalo che mek beronar dlm kete otw blk nnt...Bkn dkt..Perjalanan almost 2 hours..Udah mcm blk Perak...huhu

Harap2 si adik behave smp kami blk KB hari Khamis ni...Harap2 jgk adik keluar dr oven ni mase si ayah x blk KL lg...huhu

Jumaat (030715) kami dh set appointment dgn doctor pakar Pusat Perubatan An-Nisa..So kite tggu ajelah keputusannya nnt ye...huhu




#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : What To Expect Apps

As Salam
23-06-15

Aku start guna apps What To Expect Mobile Apps ni mase usia kandungan 20 weeks kalo x silap..So far aku boleh paham lagi penerangan untuk setiap mggu yg dikemaskini..Bile masuk dalam HP baru ni, yg part berat tu boleh plk brtukar dr KG to LBS..poning sekejab mak encik mncari terjemahannya...hoho

Dianggarkan usia si adik skrg sudah mncecah 38 weeks dgn berat 6.5LBS..Around 2.9kg..Berat aku mase timbang last week dh 65kg..x pernah cecah berat ini sepjng peknenkan che mek dulu...huhu

Skrg baru aku tahu cara pengiraan guna LBS nih...huhu




Harap2 si adik sihat je dkt dlm tu...jgn nakal2 sgt ye..Ruang dh start sempit..Semput ibu kalo si adik gerak mcm main rugby dkt dlm tu...huhu



#throwback
End

Farewell Lunch Lagi..

As Salam

This week adalah hari meraikan saat2 akhir staff yg akan tgglkn kiteorg..haha

2 staff..2 department..
1 staff tu 1 department dgn aku...
Maksudnya???
2 job task die aku kena handle...huah..huah...huahhh

1st session buat dekat secret recepi Intermark..
2nd session buat dekat Sister's Kitchen G-Tower..

Ape boleh cakap??

Ucapkn good luck & semoga lebih seronok dkt tmpt mncari rezeki yg baru...huhu

Aku???
Errrkkkk...
Krik...Krikk..Krikk..Krikkk





End

2nd Pregnancy Journey : Rancangan Cuti Bersalin

As Salam
23-06-15

Last week aku & Hata baru dapat keputusan untuk mnguruskan tempoh cuti bersalin utk kali ini...

Wah..Wah..Wah...Nak berplanning bagai..huhu
Aku & Hata sepakat utk amik 1 bulan CUTI TANPA GAJI..Walaupun agak berat, tapi itu semua utk jangka masa pjng nnt...

In Shaa Allah, aku akan start cuti bermula 29.06.2015..Termasuk 2 hari Replacement leave yg opis dh bagi..Then aku amik seminggu advance Maternity Leave (if x deliver on 04.07.2015)..So aku akan masuk keje semula pada 05.10.2015..lama kan??? 3 bulan tu...huhu...Kan seronok kalo 1 bulan terakhir tu bergaji..kiki

In Shaa Allah jgk on thursday early morning (02.07.15)..Mgkn lepas bersahur kami akan gerak blk ke KB..On Friday, check up dgn doctor pakar dkt Pusat Perubatan An-Nisa. Aku plan nk deliver dkt sane..Harapannya aku sempat melakukan semua ini sebelum si adik melihat is ibu, ayah & si kakak...Serta melihat dunia..huhu

Bukan senang nk buat keputusan ini..Tapi, nak buat camno, skrg byk sgt kes2 ttg bayi..So aku jadi fobia nak pass si adik pada pengasuh/nursery seawal bulan ke-3 mcm che mek dulu...Harap2 3 bulan mnjaga, si adik dh cukup brsedia utk dijaga oleh insan lain...



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Diarrhea - 37 weeks++

As Salam
23-06-15

Hari Ahad lepas (210615) tak sangka aku kena Diarrhea + Gastrik..Menyesal x sudah bile time sahur just minum nestum je 2 sachet. Sebabnya aku xde selera nk makan..

Pkol 9pm smp HSB..Memula g kaunter kecemasan biase..Bile staff tu nampak perut...terus diarahkan aku ke dewan bersalin..Kepala lutut dh start mengeletar...kiki

Bile masuk je dlm bilik pemeriksaan, terus nurse letak CTG..Tapi si adik mgkn kepenatan / tidur, so catatan pergerakan x cantik..Nurse mintak aku mengiring sambil garu2 pusat kasi si adik geli...3 kali geli smp aku plk rase nk terkucil...Tapi si adik still maintain aje tidur..Terus nurse panggil doctor utk masuk air..
Lepas Dripped Air
Lepas masukkan air, baru la catatan movement si adik cantik...20 minit dripped air, tetibe plk nurse suh aku tukar pakai kain PINK..aku dh mula rase cuak..Tolong la jangan check "bawah"..haha

Lepas tukar kain, nurse suh tggu dkt kerusi menunggu..Then dlm pkol 10pm, interview session dgn doctor..then kena masuk bilik pemeriksaan utk scan keadaan si adik & air ketuban..Alhamdulillah, both of it in good condition..Aku pun xde rase ape2 contraction mase cherry tu sebab, tiap kali aku rase nk terkucil, "dia" keluar skali...So mmg xde rase memerut nk berak sebab cherry tu sama cair dgn air kencing...

Lepas scan, doctor ckp xde yg serius..So aku dibenarkan pulang..Pkol 11.40pm g amik ubat dkt Farmasi pesakit luar & dinasihatkan utk minum air dgn banyaknya...sebanyaknya...

Smp rumah pkol 12am++...

Cherry utk kali yg ke 10 kot..Sekali package dgn MUNTAH air..Aku igt xmo muntah...Sekali die NAK KELUAR jugak..Terus lembik bdn aku...Pkol 3am tersedar sebab rase nk terkucil..Cherry skali..Pkol 4.30am plan nk bersahur, cherry lagi...Smpkn aku terpaksa amik MC..Jalan terbaik utk elak byk kali cherry, aku TIDUR..Naik sakit kepala aku asyik paksa diri tidur je..Mane taknya..Celik mata, bile rase nk terkucil, mesti cherry...

Perkara terjadi smp ke tghari..Waktu tu aku dh x tahan & terpaksa buat TEH O KAW PEKAT...Alhamdulillah, sejam lebih lepas tu, cherry ade la rase ketul2 sikit..Pkol 4pm g klinik..Aku xmo g spital sbb takut kena admit & di-induce kalau keadaan terdesak...huhu

Berbuka mkn dkt Kenny Rogers..Aku tetibe rase nk makan ayam bakar kenny..huhu
Lepas brbuka terus blk..Alhamdulillah lepas tu dh x cherry & aku kembali ade energy...huhu

Alhamdulillah hari ini (220615) aku dh boleh bekerja cuma x boleh brpuasa..Mgkn sebab si adik dh makin matang so memerlukan makanan masuk dgn lebih kerap..

Setakat ni aku hanya dapat berpuasa 3 hari jer...
Masak la nak mngganti nnt...huhu





#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Tips Masalah Keputihan

As Salam
-150615-

Saje nk share ape yg aku alami sepanjang tempoh peknen kali ini..

Kali ini masalah seperti tajuk diatas agak TERUK kalo nk dibandingkn dgn masa preggykn che mek..Sampai nk menangis aku dibuatnya..Tiap kali check-up sejak 30 weeks kot..Aku ade masalah kencing kotor..Bkn sebab x byk minum air, tapi sebab masalah keputihan tu...

Sampaikan doctor kena amik sample "dari situ" sebabnya, lepas bg mkn ubat & antibiotik pun x jalan jgk..

So last week punya checkup, result yg keluar tetap kate kencing kotor...So nurse tu nasihatkan aku utk PERBANYAKKAN MINUM AIR BALI.. Jugak cuci bahagian itu dgn aku rebusan asam keping & garam bukit..

Dr hari khamis tu, aku dh start buat..Part minum air bali tu ok lg..Tapi part cuci dgn bahan2 yg disebut tu, aku baru buat 2 kali sebab kali ke-2 tu rase nk menangis dgn kesan selepas penggunaannya...VERY the sensitive sgt kulit aku time tu...huhu
Start dari hari Jumaat lepas, aku akan pastikan yg aku akan habiskan air bali sbyk ini dkt opis..
Nak masak byk2 x boleh, sebab air bali ini hanya brtahan utk 2 hari je...lama2 letak dlm peti sejuk dh berbuih..Basi...So aku kena masak utk 2 kali minum jer..
So far minum ni, keputihan tu dh brkurangan & kegatalan pun dh x berapa walaupun still ade..At least BERKURANGAN...

Skrg jugak aku akan pastikn aku tukar pantyliner sekerap mgkn utk elak dari kegatalan itu kembali...Kalo dh dtg gatalnya..mmg seksa tau..

Ok..itu je tips yg boleh aku kongsikan based on ape yg aku alami..

1.) Basuh/cuci bahagian itu dgn air rebusan asam keping + 1 sudu garam bukit.
2.) Minum air rebusan bali..
3.) Tukar pantyliner sekerap mgkn mngikut keselesaan anda..

Mende ni disebabkn oleh hormon..
Nak mkn ubat byk2 pun x boleh...




Niat la supaya penyakit ini berkurangan...Amin



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : D.I.Y Bed Sheet Set

As Salam
15-06-15

Si adik dh brusia 37 mggu skrg.. Kalo ikut perkiraan sudah mncecah 2.9kg.. No wonder waktu ni pergerakan aku makin mnyiput...kikiki

Alhamdulillah, semalam (140615) aku berjaya mnyiapkn set bantal kepala, bantal golek & tilam utk si adik...
2 sites set tilam & bantal...
Aku memang sengaja jahit pesen ini sebab rase mcm nk mempelbagaikan pesen..kiki..
Agak2 bosan kale biru, kite tukar kaler coklat plk...huhu
Semalam berjaya habiskn mnyumbat kekabu dlm tilam..Lepas tu letak clip button & bersihkn kekabu2 yg ada melekat..

Then semalam jgk aku kemaskn 50%  brng yg perlu dbawak ke KB utk spjng tempoh aku brpantang & Aidilfitri nnt...
Tggi mnjulang..hahaha
Aku mmg siapkn setempat..Nnt senang utk Hata amik, susun & masukkn dlm kete..Aku buat gini sbb risau nnt ade yg trcicir jer...Letak setempat senang...

Ini baju raya aku x basuh & susun lagi..
Harap2 la sempat & masih berkemampuan utk mngemas...huhu





#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Checklist Completed

As Salam
040615

Alhamdulillah setakat ini semua barang si adik aku dh completekan..Siap order new carrier utk si adik sebab carrier che mek yg lama x tau letak dimana..Kelambu aku beli yg baru sebab che mek punya nmpk gaya akan kembali kpada tuannya bile aku brpantang dkt KB nnt..huhu

Alhamdulillah jgk set tilam, bantal kepala & bantal golek siap aku isi kekabu..huhu

Barangan ke hospital dh awal2 siap..
Barangan yg akan aku hangkut ke KB utk tempoh berpantang pun dh complete...So bile g shopping complex dh x payah g bahagian baby lg dh..
Sabun cuci botol pun (kalau guna botol nnt) aku dh sediakan utk 1st 3 months berikutnya..Senang..Selagi masih dalam budget..baik la kite gunakan..

Mane tau duit akan dtg tu utk kegunaan lain plk..kan?

Sekarang aku dh x payah fikir sebarang benda yg x cukup...
Barang aku sndiri pun setakat ni rasenye dh complete..
Hari tu aku g beli jgk cream mustajab..huhu



Pagi tadi lepas sarapan adik tido smp pkol 11.30am..
Risau betul si ibu bile usap2 perut si adik still layan tido..
Terus What's app si ayah..
Lepas tu kejut cara kasar sikit dgn tepuk2 & tolak2 si adik..
Baru la bergerak..itu pun mcm baby mngeliat..Lembut sgt..
Alhamdulillah, lepas lunch td si adik active smula..
Jgn buat perangai ye adik..ini udah kali ke-2 kamu mnguji tahap kerisauan ibu...huhu


Its already 35weeks - Weight around 2.5kg



#throwback
End

Wordless Wednesday : #53

As Salam

Untuk renungan bersama :





End

New Headphone

As Salam

Alhamdulillah..hari ini smp gadget yg aku order last week..huhu

Actually aku dh kehilangan headphone yg baru je aku beli sebulan sebelum puase dulu..bile nk cuti panjang harus la aku bwk blk..Lepas tu che mek main..Lepas tu udah ntah kemana diletaknya...

Bile dicari x jumpe harus la aku kena beli yg baru..Boleh pakai skali dkt hp..Lantak la org nk ckp aku POYO pakai headphone beso2 dlm LRT..Janji aku x dgr akak2..makcik2 bergossip dlm LRT x kire time gi kerja or time blk kerja..Dari x tau hal org terus jadi tau..huhu
Sony headphones
Jadila kan??
Nak beli yg gempak2 sound system tahap studio x mampu...
Beli utk studio gegendang telinga jadi la..haha



Ok..
Blk kerja ni dh boleh naik LRT dgn alam sendiri..Hoho






End

2nd Pregnancy Journey : 34 Weeks - Ruam Di Muka

As Salam
03-06-15

Jadi perkara yang sama mase preggy-kn si che mek..Disebabkn cuaca yg panas & x menentu...Ditambah plk diusia kandungan 34weeks, mmg berpeluh x kira tempat..

Sometime aku kena lapik tilam dgn kain batik sebab risau tilam bau kepam peluh aku..

Isnin hari tu, bangun tidur rase mcm gatal semacam je pipi & dahi aku..Bile tgk muka dkt cermin, amik ko...mcm baby ruam susu...pink2 butir2 halus gitu dkt pipi & dahi..

Dulu mase peknan-kan che mek pun jadi gini jgk...Muka dh la tembam..ditambah plk dgn ruam..Rase mcm anak2 sgt tau..huhu

Aku x rasa ada cara utk elak perkara ni jadi...Melainkn aku tidur dalam bilik yg ada AIR-COND..hoho

Pada aku as long as x melarat & memudaratkan..It's OK..
Takde la plk aku kena bergaru stp selang bbrp masa..
Kalau berpeluh lebih tu..jari2 ni smp jgk kesana...(pipi&dahi)..kiki

Ok..Itu je nk update...



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 33 Weeks Check Up

As Salam
02-06-15

Hari tu (280515) check up dkt KKIA.. This time Hata rela hati temankn aku beserta dgn che mek skali..Sebabnya aku dh x larat nk jln kaki dari KTM-Kepong Sentral ke STAR LRT - Bandaraya then brjalan plk ke LRT-Masjid Jamek then berjalan lagi ke LRT - Ampang park & ke opis...Penat Woooo...

Kalo time si adik kecik lagi ku gagahi jua...TP skrg rasenye adik dh 2kg lebih...huhu

Lepas check up dlm pkol 9.30++, baru kami hantar che mek ke school.. Then both of us naik LRT g tmpt keje masing2.. Okla jalan sikit je..huhu

Check up kali ni aku kena jalani HSB..-bahasa doktor.. kalo ikut bahasa patient, amik sample dari tuuutttt..Sebabnya aku mngadu keputihan yg MELAMPAU sampai kena tukar SLIM PAD 3 kali sehari...2 kali dkt opis..then blk rumah kena tukar lagi...If NOT..aku akan jadi mcm beruk mak yeh..haha..x selesa langsung OK...

2 mggu sebelum tu.. Mase check up 31wks, doctor detect aku kencing kotor..Bile aku cite ttg keputihan tu, doktor bg ubat utk 5 hari.. Tau tak aku TERSEKSA jiwa & raga sepanjang tempoh 5 hari tu..KEGATALAN yg melampau..Tapi aku teruskn mkn ubat & antibiotik tu bile fikir mmg kesan dr ubat nk hapuskn bakteria..Lepas habis ubat pun x jalan..Still ade..Itu yg check up kali ini (33wks) kena amik sample sebab doctor nk check bakteria ape yg ade...

Kena amik sample ni sebab risau keputihan itu akan memberi impak pd baby jgk..kesian adik...

Result akan aku dpt on next check up.. 35weeks nnt.. Harap2 doctor dpt la solutionnya...Risau tau..




#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 33 Weeks - Kakak Or Kak Long??

As Salam
22-05-15

This few days aku ade la tanya2 che mek... Nnt adik dh keluar nk panggil "Kakak" or "Kak Long"?
Dengan malu2..tersipu2..Che mek jawab..

" Panggil kakak la..taknak kak long "

Ok..bereh..
Sebabnya, sebelum ni , my FIL sengaja panggil Kakak..Boolayannnn..x menyahut smp ke sudah..
Katenye:

" Jangan panggil kakak..Panggil Qaisara.."

Hihi...Dekat rumah, mane pernah kami panggil KAKAK..So that che mek dh biase bile dipanggil dgn panggilan itu...huhu..Kalo paling geram pun panggil nama penuh or aku laung CHE MEK!!!!...Itu mase kaluuu..Che mek plk akan tanya aku...

" Kenapa ibu panggil Sara che mek??"..

" Dah ibu panggil nama Sara, Sara buat tak tau je..Ibu panggil la che mek"..

Terus senyap...

Harap2 bile si adik dh keluar nnt, che mek boleh biasekan diri dgn panggilan KAKAK..
Sometimes kesian tgk che mek..Asyik la kena tegur je sebab buat perangai..
Sometimes aku hangiiinnnnnnn je tgk perangai che mek...

Itu sebab sepanjang aku beli brgan si adik..
Paling tidak aku akan selit jgk 1 / 2 brng utk che mek..

Macam semalam..
Bedak badan che mek habis..
Sengaja aku amik stock bedak utk si Adik..
Aku cakap awal2 dgn Qaisara...

" Kita kongsi guna bedak adik ye..Nnt adik dah keluar, Qaisara kena kongsi dgn adik tau.."

Anggukan & sengihan yg aku dpt dari che mek..
Lepas ni dh start kena belajar asing bilik..
Lagi la buat aku rase syahdu..huhu


Harap2 aku & Hata kuat untuk menghadapi dugaan selepas kelahiran ke-2 ni...huhu



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 33 Weeks - 1.5 HRS = CUAK!

As Salam
22-05-15

Kelamarin (19.05.2015) Si Adik x bergerak utk SEJAM SETENGAH..Aku duk menunggu jgk la kot2 ade kicking2 manja...Sekali..Senyap je...Terus aku tepuk2 perut kasi kejut..Then ade la terasa bergerak sikit tp too soft..

Laju2 je aku what's app Hata btau..
Risau jgk...
Bile ruang utk si adik bergerak mula sempit & terbatas, so movement tu mmg terhad.
Lepas tepuk2..Kejut2..Panggil2..
Alhamdulillah...Lepas tu si adik active semula mcm biase..Lega.
Boleh dikatakan every 1/2hr ade je movement dr si adik..

Bukan ape..Doctor dh inform awal2..Kalo 3 jam x gerak2 langsung kena g spital terus..Risau kalau2 tali pusat dh dkt leher or baby x cukup oksigen..

Tambah plk skrg memang dh WAJIB kira pergerakan..
Mcm che mek dulu aktif.. So aku xde la pernah alami situasi gini..kiki

Harap2 & Doa2 si adik sihat sejahtera dkt dlm tu..



Amin.




Plan weekend nnt nk siapkn project sumbat kekabu dlm set tilam,bantal kepala & bantal golek adik..
Udah dkt sebulan terbengkalai...kiki




#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 31 Weeks Check-up

As Salam
15-05-15

Semalam (140515) aku terpaksa amik halfday EL gara2 kena ulang check-up sebab doctor detect kencing kotor...Naik pening aku bile kena amik darah kiri & Kanan lengan. Udah le urat darah aku ni jenis PEMALU...Aduhhh

Disebabkn kejadian itu, aku terpaksa amik ubat & antibiotik utk 5 hari. Doctor suspect ant.aku kurang minum air or sebab keputihan yg hebat melanda diri aku skrg... Doktor risau effect pd baby..

Alhamdulillah smlm scan adik nmpk sihat... AGAIN aku dpt tgk jantina adik bile aku ckp " baby .....kan doctor?"...kiki..

Berat aku naik 2.5kg dalam masa 2 minggu..
Berat adik dh 2kg...huhu

Semoga adik sihat sokmo dalam ni & bile dh keluar nnt...

In Shaa Allah, esok kalo xde ape2 aku ajak Hata ke BABY EXPO MID VALLEY mncari ape2 yg perlu die top-up sebab aku yakin mittens & booties che mek 5 tahun lepas udah entah kemana aku sorokkn..kiki




#throwback
End

Dah Pandai Bermain

As Salam

Cite Ammar lagi..haha

Hari jumaat Hata ade badminton tournament.. Aku terpaksa ikut sekali sebab game start pkol 6pm - 8pm...
Makanya terpaksa la aku beli mainan utk Ammar dgn harapan Ammar tak mengamuk dkt sane nnt..Haha..
Gigit jgn x gigit...
Skrg ni kejenye asyik test gusi jer...Semua mende nk rase..Jari dan tangan aku pun kadang2 jadi mangsa...Haha

Alhamdulillah spjng event Ammar x buat perangai langsung.. Elok je main pastu aku bg tgk cite dkt gadget..layan...

Che mek plk x bleh tgk Hata duk luar court..Mesti nak berkepit...huhu

Ok la kan beli gini2...Janji x mngamuk..huhu



Sabtu ni In Shaa Allah gi wedding ex-opismate Hata.. harap2 both of them behave la..huhu




End

Homemade : Kuey Teow Kungfu

As Salam

Ahad hari tu utk dinner kami x tau nak makan ape sbb smp rumah pun dh petang..Kepenatan mncari barang goodie bag utk che mek.. Makanya terhasillah menu ini.. Aku masak sesimple yg mungkin..haha
Kuey Teow Kungfu - Seafood

Masak cincai2 je janji kenyang..haha..

Meh aku share menu simple nih..

Bahan A :
1. Kuey Teow - 2 jemput / genggam 
2. 1 biji telur gred - A

Bahan B : (Kuah)
1. 2 sudu tepung jagung
2. 1 biji telur gred A (optional )
3.  Bunga Kobis
4. Carrot
5. Udang
6. Sotong
7. Garam
8 Cukup Rasa

Cara masak Bahan A :
-- > Basuh kuey teow dgn air panas.
-- >Pecahkan telur ke dalam mangkuk yg berisi kuey teow & tabur garam sikit then kacau.
-- > Panaskan minyak - byk sikit biar garing
-- > Goreng adunan.
-- > Angkat kuey teow letak dlm pinggan.

Cara Masak Bahan B :
-- > Panaskan minyak sikit.
-- > Goreng sayur (ikut suka nak masukkn sayur apa)
-- > Masukkn udang & sotong.
-- > Masukkan air panas (Cepat sikit mendidih..kiki)
-- > Masukkan bancuhan 2 sudu tepung jagung.. ( Nak pekat lagi ikut suka tambah )
-- > Masukkn garam dan cukup rasa..

Siap

Senang aje kan??huhu
Paling sedap makan time panas2..huhu





Selamat mencuba...


End

Aduhai Fuse ....

As Salam

Semalam dugaan buat aku sekeluarga bile dh hampir separuh jalan OTW blk..Baru perasan BANTAL BUSUK che mek tertinggal dkt school..TERPAKSA patah blk & amik..Terus TERPAKSA cancelled plan nk masak dkt rumah sebab kalo masak jgk HARUS pkol 10 malam baru nasi masuk perut..

Last2 beli burger je..

Smp2 rumah mcm biase aku akan terus tekan suis lampu dan kipas..
TETIBE...GELAP...
Ape Kes???
Terkejut aku dan Hata..igt kena potong dh bile Hata tgk FUSE DAH TAKDE dkt meter..Bile tgk bill..Jauh beno lg nk smp ke limit..So kami syak kena CURI!!!...Terus Hata kol TNB call centre.. Sah KENA CURI sebab xde history kena potong lagi...Terus buat report & kena tggu dalam sejam 2 utk staff TNB smp.

Mujur la ade lilin bekas tuam Ammar...Ade kipas battery Ammar & che mek..So xde la berpanas sgt dieorg waktu tu.. Mujur jgk Ammar tidur je time tu..huhu
Terpaksa la kami makan burger dibawah cahaya lilin malam tadi...

Waktu staff TNB smp aku dh selamat belayar mimpi dgn Ammar...Haha..
So pagi tadi je Hata cite yg dieorg just letak mcm wayar je..xde dh fuse mcm cube tu...Tapi musykil knp time staff TNB selesaikn kerja dieorg dkt rumah aku, bdk2 bujang selang 2-3 rumah aku keluar sambil jenguk2 keadaan.. Bile staff TNB selesai.. Sibuk dieorg panggil staff tu utk check ntah ape ntah... Kebetulan plk hari jumaat lepas paip dkt bwk meter letrik tu tetibe je bocor.. Aku syak PENCURI ni mmg nk amik hari jumaat hari tu lg..Dipijaknya batang paip tu capai tapi x sompek sebab mgkn kite org dh blk or ade org lain lalu...

Pagi tadi sengaja je aku cakap kuat2...
"Tak bayar bill letrik buat la cara x bayar...Apehal nak curi2 fuse rumah org.. Biar die kena karen je nnt"

Gitu ayat marah aku..Tapi xde niat pun.. Walaupun mmg marah sgt..Tapikn x baik doakan yg buruk2..haha..

Aku cakap jgk..
" Nnt dkt akhirat mengesot la cari kite mintak maaf"...
Haha...

ok..Mende ni mmg serius ok..Kalo ade berdua aje dgn hata xpe...
Ini ade che mek & Ammar..Kesian dieorg..


Harap2 lepas ni xde la org nk cilok2..Kalo wayar tu pun nk cilok..Biarla die kejung dkt dinding rumah tu ..




End

2nd Pregnancy Journey : Persediaan Bersalin - Hospital Checklist

As Salam
11-05-15

Mom and Baby checklist

Memandangkan minggu ini si adik sudah berusia 28 minggu ++, makanya, persediaan stage pertama itu adalah sgt penting..

Aku dah kena prepare siap2 1 bag utk aku & 1 bag utk si adik dalam bonet kete... Macam yg aku buat masa pregnantkan si che mek dulu..

Ini adalah check list utk si adik...Macam yang biase ibu2 lain buat preparation...huhu

1. Napkin - 3 helai
2. Hot blanket - 1 helai.
3. Baby swaddle - 1 helai
4. Pampers - 10 helai ( Sengaja bawak banyak sebab dulu bwk sikit x cukup..boleh??haha )
5. Baju & Seluar - 4 pasang - 2 set lengan pendek & 2 set lengan pjng.
6. Barut - 4 helai
7. Mittens & booties - 4 set - Aku bwk 2 set yg jarang & 2 set yg full covered.
8. Handkerchief - 1 helai
9. Cap - 1 helai
10. Large baby wipes - 1 pack
11. Shower set - 1 set
12. Minyak telon - 1 bottle
13. Baby pillow - 1 pcs ( kot2 la memerlukan..)
14. Disposable bag - 1 pcs ( Utk letak baju kotor baby.)

Preparation utk si ibu a.k.a diri sendiri pulak..Ikut la keperluan sndiri ye.. Aku prepare list2 ini utk dipenuhkn dalam bag aku...

1. BUKU PINK - Jangan lupa bawa...
2. Kain batik - 2 helai
3. Sweater - 1 helai
4. Disposable bag - 1 pcs ( Utk letak baju kotor kalau ada.. )
5. B/feeding bra - 4 helai ( Preparation is important )
6. Disposable panties - 12 to 18 pcs ( Tak perlu bwk panties yg biase sebab nnt susah nak basuh.hihi)
7. Towel - 1 or 2 helai.
8. Tudung EXPRESS - 1 helai.
9. Pad - Bawak la 1 pack..Banyak xpe..Kurang je yg risau..kiki
10. Stokin - 2 set
11. Shower set - 1 set
12. Toiletry set - Sikat rambut, minyak rambut, bedak,berus gigi,ubat gigi.
13. Baju kemeja - 1 helai ( Senang nk BF lepas deliver or mase balik )
14. Skirt - 1 helai ( kalo risau kain batik lucut..kiki)
15. Minyak panas - 1 botol (utk elak si ibu kesejukan / masuk angin )
16. Buku2 / bahan bacaan / doa... Nak d/load letak dkt handphone pun ok jgk.

List diatas adalah yg WAJIB..Kalo rase nak bawak extra pun boleh..Tapi aku, mmg prepare EXTRA pun..kiki..

So barang EXTRA yang aku masukkan sekali adalah ini : 
1. Bengkung - 1 pcs (Yang berzip- Senang nk pakai)
2. Selipar - 1 set ( Just in case mase nk blk tu nk guna )
3. Nursing Pad - 3 set ( Mane la tau susu byk that time)
4. Nursing cover - 1 pcs ( Agak2 malu nk BF baby mase dkt ward..So boleh la guna..)
5. Manual B/Pump - 1 set. ( Kot2 la baby tidur tapi susu byk keluar, baik perah & mintak nurse simpan kan sekejab..Rasenye xde masalah kot..jangan lupa labeling ye..)
6. Botol susu - 1 pcs

Aku rase, mase nk ke hospital tu, siap2 la pakai selipar je...X payah la pakai kasut yg bergaya bagai..Nanti susah plk nk kena tukar2...Aku dulu pakai selipar je gi hospital..kiki

Untuk preparation dalam bakul..

1. Thermos air - 1 botol
2. Air mineral - 1 botol
3. Makanan ringan - Macam biskut
4. Minuman 3 in 1 or air kotak - Susu or milo

Pada aku, bakul ni mmg senantiasa berada dalam keadaan bersedia je dalam rumah.. Sebabnya, andai kata ter-emergancy, so that para suami hanya perlu kaut je bakul tu..Tak perlu dah nak susun or prepare..Sebabnya, nnt bukan kita je yg mengelabah..Si ayah pun CONFIRM mengelabah jgk..huhu..Dari ape2 yg penting tertinggal, better siapkan awal2..kan?

Ok..itu je preparation aku kali ini..harapnya xde yg tertinggal..huhu


#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : 4D Scan - Klinik Adilla - Jalan Long Yunus

As Salam
08-05-15

Alhamdulillah, angan-angan nk buat 4D Scan akhirnya berjaya..huhu

Aku pergi yg dekat KB memandangkan yg dekat KL semua kena book lama..huhu

So, masa kol Klinik Adilla, dah fully booked, so amik on the next day pkol 4.30pm..
Alhamdulillah, Doktor & Staff recep friendly sgt..So xde rase malu la kalo nk bertanya lebih..kiki
Image adik at 31weeks & 4 days..
Alhamdulillah cukup sifat, sihat tulang belakang, usus & bibir..This time adik tidur rasenye..jenuh doktor kejut..Gerak kejab2 je..Usus plk asyik la duk berlegar2 dekat bahagian depan muka..So agak mncabar sikit doktor nk amik angle...huhu.. This time berat adik dah 1.75kg..No wonder la aku berjalan makin mnyiput..haha..

So far aku puas hati dgn result yg aku dpt...X sangka dpt tahu jgk akhirnya JANTINA adik..kiki..

Klinik ni mmg RECOMMENDED by aku sndiri..huhu

Chrg utk 4D scan RM100..akan dpt 1 CD, 2 keping gambar 2D & Detail.
Kalo nk g klinik tu, better kol dulu utk tny kekosongan..Lokasinya disini... : 
http://klinikadilla.wix.com/klinikadillakb#!lokasi/cife 

Bila tunjuk gambar ni pada che mek..Dan dan je che mek cakap " Macam muka Qaisara"..huhu

Ikutla Qaisara..Janji nnt adik dah keluar korang berbaik..huhu

Bila dah dapt tahu JANTINA si adik, MISI mncari nama dipergiatkan utk SATU JANTINA jer...x payah nk cari 2 nama utk 2 jantina dah...huhu





Syukur Alhamdulillah so far adik sihat..harap2 bile dh lahir nnt pun sihat jgk...huhu


#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : D.I.Y Nursing Pillow Case

As Salam
08-05-15

Disebabkan nak tgk tv Hata plk lupe nak tgglkn broadband, makanya moh le kita men-DIY kan 1 of my DIY project..huhu

Layan gambo ye...
Dasar bantal..
Sila d/load pattern ni dlm tenet ye..huhu 
Hasil potongan mngikut dasar tadi..
Nampak gebu kan???hoho
Ikit korang la nak gebu ke idak ye.. 
ini as inner..sebab nnt akan diisi dgn fiber or kekabu..
Nursing pillow case-nya..
Potong ikut ukuran yg sama mcm gambar 1st..
Tapi sehelai drpdnya, aku potong mcmni, utk ruang masukkan bantal..
Boleh letak zip or jahit ke dalam sikit mcm sarung bantal biase..
Nursing Pillow







#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Tommee Tippee

As Salam
200415

Berjaya jgk akhirnya aku beli set bottles dgn rege yg berbaloi..

Lokasi pembelian masih lagi di BABY EXPO Mid Valley..huhu

Aku dapat offer yg berbaloi sgt..iaitu :
Tomme Tippee
Set ni ade OFFER hebat punya..
Tanpa fikir panjanggggg..panjangggg..Aku terus je grab & bayar..
Aku plan nak beli brant Philip Avent.. Tapi that time offer dieorg x menarik ++ rege pun mcm x byk beza dgn dkt shopping complex..kiki

Alhamdulillah..Package ni mmg menepati kehendak & keperluan aku..kiki

Rasenye boleh buat stock smp setahun x payah tukar2 bottle..kiki

Disebabkan buat masa ini aku x tau lagi jantina si adik, makanya, as safety purpose, kite beli la kaler biru...huhu



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Autumnz Breast Pump

As Salam
200415


Utk 2nd pregnancy ni, aku mmg dh plan awal2 lagi nak beli breast pump yg berbaloi..Tak terlalu mahal & tak terlalu murah.. As long as boleh guna pakai & selesa aku ok sajo..

Makanya, aku telah memilih package ini :
Autumnz Single Electric Breast Pump
Dalam package ni aku dapat :

1. Single electric breast pump.
2. 2 box breast milk storage bags.
3. 3 packs of cooler pack.
4. 1 pcs manual breast pump.
5. 10 pcs B/Milk storage bottels.
6. 1 pcs charger.
7. 1 pcs USB cable.
8. 1 pcs storage bag yg comel.

Ok la kan dapat byk tu...
Kalo beli shopping complex or kedai mane nak dapat brng byk2 gitu..huhu

Aku harap2 lepas ni dapat lebih ISTIQOMAH dalam menghasilkan susu utk si adik..huhu



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Set Bersalin AFIAT

As Salam
200415


Kali ini aku udah x berani nak mintak my MIL belikan segala macam ubat lepas bersalin...Kerisaun tetap melekat dalam diri bile makan je ubat2an tu, che mek cherry berry.. PANAS..

So kali ini, memandangkan mase baby EXPO harus la semua pun kasi OFFER baik punya, makanya, aku pilih beli product ini..My kak cik pun pakai ini dulu..Ok je..huhu
The box.. 
Ini adalah senarai items yg aku dapat...
Mase type entry ni, aku x bukak lagi box die...
Mase dkt expo hari tu dh tgk..huhu

Ok la kan amik yg ini..
Yang lain2 tu mcm FULL PACKAGE sgt sedangkan some item tu aku dh ada..
Macam tungku, aku lebih prefer tungku batu sungai yg turun temurun dari dulu...Lebih syiok sebab lagi berat & lebih tahan lama tahap kepanasan die..



#throwback
End

2nd Pregnancy Journey : Aktifnya Didalam

As Salam
16042015

Semalam, 150415, aku TERPAKSA MC lagi bile kaki CRAMPED & Sakit belakang yang MENYENGAT...

Just duduk rumah je...Tggu Hata blk keje baru boleh g klinik..Kebetulan plk smlm MRR2 Jammed..Pkol 11pm baru smp klinik. Mujur la ade panel klinik yg 24hrs..Phewww...

Lately, si adik sgt active dkt dalam nih..kiki..

Kalo aku minum air sejuk, mcm berjoget2 dia..
Lepas aku makan, macam bersemangat bermain dkt dalam tu..haha

Semalam, sementara nk tggu doctor panggil, aktifnya..SubhanAllah.. Jelas betul bonjol2 tenggelam timbul perut aku..Teruja betul che mek pegang..Siap tarik tangan Hata suruh rasa jgk...kiki

Mujur la masa aku tgh sakit semalam si adik mcm faham...Duk diam2 je...Thanks adik..kiki

Sekarang ni mmg usia dia tgh active..Otot2 dh mula kuat..
Walaupun masih ada ruang, tapi rasenye mgkn makin sempit sikit..
Yang paling best, si adik suka je gerak2 dkt PUSAT aku...
Tiap kali gerak dkt situ...Mula la aku rase nk terkucil...kiki

Alhamdulillah...
Masih diberi peluang untuk merasa seorang lagi amanah Allah dalam rahim ini...

Alhamdulillah...
Persediaan kali ini rasenye lebih terancang & teratur..

Alhamdulillah..
Masih ada rezeki untuk menambah SAHAM AKHIRAT...



#throwback
End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top