Saturday, January 30, 2021

EARBUD VS HEADPHONE/HEADSET

 As Salam

Dah agak lama aku pakai headphone..Memula sekali yg brand sonic gear...Dh pakai almost 4 years kot baru kiokkk..Itupun sbb Ammar patahkn sebelah telinganya..Lps tu ade bdk ofis aku bg headphone..Dia dh x pakai..jadi dari dibiarkan rosak, dia bagi aku... Tapi tak dpt pakai lama sbb battery dia dh start kong...

Bermula lah episode aku pakai earbuds...

Jenuh jg nk mencari yg review ok beserta dgn ★★★★ yg bykkkk dkt dlm shopee nih..Nk beli dkt kedai mmg harga berganda..Cukup la aku beli yg sonic gear dulu...RM100 tu pd aku dh cukup mahal dah...Huhu...

Kali ni aku bli yg murah2 je sbb tak bleh check secara fizikal kan...Nak test pun kena byr dulu...So far aku rasa ok je pakai earbuds nih...Speaker is more better than speaker headphone...Sbb pernah skali Hata kol aku masa tgh pakai headphone...Last2 aku blk kena sound dgn Hata sbb Hata x dgr aku ckp..Pdhal aku dh nk separa menjerit...Huhu

Macam biasa korang bleh tgk video ni...

Lagi satu sbb kenapa aku pilih earbuds is becos aku bleh sorok dlm tudung...So org x tau aku tgh dgr lagu...Aku x payah risau dah wayar headset tersangkut pada bag org lain or tersangkut dkt mesin touch card mse nk keluar dr LRT area...Sbb both pernah jadi dkt aku...Trsangkut dkt bag org yg nak keluar LRT...Tak pasal2 je aku trikut skali pdhal stesen aku depan lg...Lps tu bleh plk wayar tu tersangkut dkt mesin nk touch kad sblm keluar dr lrt tu..udah jahanam sebelah x dgr...😁

Aku beli earbuds nih sbb aku kan hari2 pergi kerja pun naik LRT..Walaupun naik lrt tu cuma 15 minit...Tapi amat berharga utk mp3 main at least 5 lagu utk teman aku smp ke ofis...Layan lagu pepagi pun ok ape...Yg drive bleh dgr dlm kete..Kalo mcm aku ni...?😁😁

PKP 2.0 nih aku keje mcm biasa..so mmg memerlukan earbuds nih...at the same time nk meredakan hati yg gundah dgn keadaan sekeliling..

Kalo korang, korang suka pakai yg mana?



End

Friday, January 29, 2021

VLOG : DINASOUR ENCOUNTER AT ZOO MELAKA

 As Salam... 

Rasenya ramai yg dah tau sekarang Zoo Melaka dah ada Dinasour Encounter... Dieorg buat dinasour mcm the real size...Masa kami dtg night safari tutup & Zoo Melaka masih tgh setup Dinasour Encounter session waktu malam...

Sebelum jalan2 dalam Zoo Melaka, kami masuk dulu dlm Dinasour Encounter nih..Time ni matahari dah nak start keluar..So mcm panas sikit... Air masak yg kami bawak pun habis...

Again aku share video yg aku dh up dlm youtube channel aku...

Kids yg paling excited ...Si ayah jgn ckp la..Imaginasi dia dh masuk dlm jurrasic world dah...Hahaha

Mase duk dlm ni, telinga korang akan dipenuhi dgn bunyi2 dinasour...Sometime feeling mcm dkt dunia dinasour..huhu..

Tempat ni korang kena pusing 1 bulatan...Ade tower tapi tak boleh naik ape ntah hari tu...
Dkt tmpt akhir tu ade tmpt nk snap gmbr dgn dinasour & 1 kwsn mcm dlm cite jurracis world...

Seronok dan berbaloi la byr utk masuk Zoo Melaka kali ni...Sape yg nak pegi, lepas keadaan dah reda bleh la pegi...Seronok & berbaloi...




End


Thursday, January 28, 2021

VLOG : IBIS HOTEL , MELAKA

 As Salam

Sambung lagi cite Melaka..tlg jgn bosan ye...🤭

Lepas lunch dkt kedai area Zoo Melaka, kami lunch dkt kedai mcm food court tp 1 kedai tu je yg bukak 😁...Kami mkn nasi campur biasa je...Lps mkn trus gerak ke hotel dgn harapan dpt check in awal... Alhamdulillah, pkol 1.45tghari dh bleh check in...

Mase otw nk ke hotel, kids dh nmpk outdoor pool hotel Ibis sbb dr parking kena lalui outdoor pool utk ke hotel...Dari mengantuk mase dlm kete, terus segar bugar mata bile tgk pool...terus request nk mandi pool lps check in...Adooiiii...

Lps check in..Terus mandi, solat Jamak terus then tukar ke baju mandi...Time tu dh pkol 2.30pm..Pool tutup pkol 5pm...

Sini aku share video bilik & outdoor pool Ibis Hotel...Mase kami dtg utk mandi, org tak ramai...Dh pkol 3.30 baru org start ramai. Mgkn org2 yg check in pkol 3 td...Dlm 15 minit lps tu kami pun naik bilik...Risau jgk bersesak2 dlm 1 kolam yg sama...😁

Lps mandi dkt pool, smp bilik, kena mandi lagi dgn sabun...Lps tu makan maggi satu sorg sbb kelaparan... Mujur aku bawak bekal mknn bykkkk...huhu

IBIS HOTEL , MELAKA
Kenapa kami pilih Ibis Hotel ni is becos location dia best...Size bilik pun sesuai utk kami 4 beranak...Muat la jatil tu utk kami berempat...😁...Kami ke Dataran Pahlawan, A famosa, Dataran Pahlawan Mall, jalan kaki je...Hotel ni dkt dgn little india...sebelah little india tu is dataran pahlawan..Jalan kaki dlm 10 minit je nk ke sana..Boleh smp ke Jonker Street jgk...

Dlm pkol 6pm kami gerak ke bandar...Jalan2 dulu...Then naik beca... RM25/Beca...Boleh naik 2 org je kalo size aku & che mek..Ammar dh kena naik beca lain...😁...Masa dkt sana, Ammar dh rambang mata nk pilih beca yg mana...😆

Kami tak jalan ke Jonker Street sbb time kami smp tu org dh start ramai...Nmpk mcm crowded...So kami elakkan ke sana...Dpt tgk dr luar aje la suasana Jonker street...Nmpk mcm dkt Petaling street...

Dinner kami mkn dkt RSMY Cheese Naan...Rasa sama mcm dkt kl...Smp hotel, semua WAJIB mandi & tukar baju...

Lepas tu lepak bilik utk berehat lps almost seharian berjalan...Sblm tido memasing WAJIB mkn vitamin..Aku & Hata minum redoxon...Spray hand sanitizer aku bwk smp 3 botol...Kasut pun lps masuk bilik hotel aku spray..Stokin mmg x recycle...So korang bleh imagine tak brp byk pakaian, stoking, tudung, facemask yg aku bwk?😆...Facemask mmg aku x bg recycle walau pakai sekejab...Huhu

Nak sgt berjalan kan? So kena la follow SOP dr kau jadi PUNCA...

Enjoy the short video ya...
Mana la tau lps habis covid korang nk melawat melaka...
Boleh la buar survey2...😉


End


Wednesday, January 27, 2021

VLOG : ANIMAL FEEDING AT ZOO MELAKA

 As Salam...

Aku sambung lg cerita MELAKA aku dkt sini...Saje nk buat byk2 entry...I is tgh excited nk update blog sbb dh ade medium utk update tanpa perlu pinjam laptop Hata...😁

Aku baru tahu yg dkt dlm Zoo Melaka ade a few activity yg korang boleh buat...Antaranya animal feeding, horse riding & monkey fly (mcm flying fox).... Animal feeding is FOC..Yg lain korang kena byr...

Mase tgh round2...Kami nmpk lembu dkt sane boleh diberi makan secara percuma...Korang amik je mknn yg staff hulur...Then korang hulur lah dkt lembu2 tu... Sila pegang kuat2 sbb lembu2 tu mncagut mknn tu dgn kuat..Aku share lagi video aku bg lembu2 ni mkn ye...

Seronok...Trigt mase dkt kg...Kalo nmpk lembu jgnkn nk bg mkn...Nk dtg dekat pun idak..,Baik le teman lari jauh2...😄...


Seronok anak2 aku tgk ibu ayah dieorg bg lembu mkn...Lepas bg mkn aku mmg basuh & sanitize tgn sebaiknya...Time ni crowd mmg xde...So tak perlu berebut nk bg lembu2 ni mkn...

Lps bg lembu mkn...Kami jln2 lagi...Nampk plk staff Zoo Melaka tgh panggil binatang mcm rusa utk diberi makan...Staff tu offer lg utk kami try bg mkn...Dpt la aku bg mkn lagi sekali...Tp kejab je aku tggu...Rusa tu mengunyah lama nau....😆

Happy watching everyone...😁



End 


Tuesday, January 26, 2021

VLOG : ZOO MELAKA

 As Salam

Xmas hari aku & Hata berkesempatan utk gunakan kebebasan sementara PKPB utk ke Melaka...Kami mmg sentiasa follow SOP...Aku suruh semua follow SOP yg aku buat...Baju utk kami 4 beranak, aku bwk mcm stock smggu blk kg...😊

Dalam nk bagi anak2 release stress sebab dh lama x keluar berjalan sejak arwah abah pegi...Aku pun nk join skali utk tenangkan fikiran & perasaan...Actually dh 2-3 kali cancel booking...Alhamdulillah xmas hari tu ade jgk rezeki kesana...

Kami stay dekat Melaka 3 hari 2 malam...Aku mulakan entry aku dgn Zoo Melaka ye...

Kami grk dr kl dlm pkol 7.30 pagi..Smp dkt Zoo Melaka dlm pkol 10 kot sbb ade jgk berenti sarapan... Mase smp sane org dh startvberatur utk beli tiket..Hata turunkn aku sorg dulu utk beli tiket...Ticket online xde jual..So kena beli dkt kaunter jgk..

Harga ticket boleh tahan mahal...huhu...

RM 38 utk Adult

RM32 utk Kids

Korang akan dpt 10% off diskaun kalo like & share fb Zoo Melaka & Taman burung...

Sini aku share short video yg aku dh up dlm utube channel aku...😊

Youtube channel ni aku create mase PKP pertama dulu...Maklum le..duduk rumah dkt sebulan...😉

Vlog Day 1 : Zoo Melaka

Lama betul tak pegi Zoo Melaka...Aku dh x igt bile last sekali jejak kaki ke sini...Mase kami smp tu cuaca ok lg...mase dh nk smp penghujung tu hujan pun turun...

Mujur la sempat habiskan round dlm Zoo tu..Ammar paling excited sbb dpt tgk haiwan & binatang dgn lebih dkt...

Aku x pandai sgt nk edit2 video nih...Nk tggu Hata editkn mmg zaman berzaman la sbb video keje dia pun berjembik...😊

Enjoy the video ya...

End.


3 JANUARY 2021

 As Salam..

3 Jan yg lepas, my kak ipo buat majlis bertunang anak perempuannya...Buat majlis kecik2 je...SOP WEHHH..SOP...My sis in law (SIL) pun amik cathering je utk menu mkn...

Hantaran semua dh siap ...Jadi mcm xde kerja sgt la..kikiki...Makanya lps subuh pd hari majlis baru kami grk dr rumah...Smp Kajang around 8.30am...

Breakfast gitu2 je...Then pihak lelaki smp around pkol 12 Tghari kot...aku pun x sure sgt..x tgk jam...hahaha

Yang pasti sebelum majlis, mmg kami yg merasmikn mini pelamin our niece...huhu...

Alhamdulillah, majlis went well...Bile pihak lelaki dh nk balik kami pun makan...Perut dh mula lapar...Hahaha...

Tema bertunang is pink belacan...Time tu hanya Hata aje yg ada baju melayu kaler pink belacan...Itu pun baju Melayu 5 tahun lepas...Baju kami2 ni mane muat dah...Huhu..Makanya a few days before majlis, gigih aku mncari baju utk kami 3 beranak plk...Alhadulillah semua baju jmp...Aku paling suka baju aku sbb under budget...Huhu...

Aku beli dkt butik Ashura dlm aeon big wangsa maju...Kebetulan dieorg buat SALE...Smp 2 pasang aku grab..kiki

Sekeping utk kenangan...huhu

Susah weh nk dpt posing mcm ni...Both of us jenis malu sikit nk amik gmbr posing2 gini...Mase kawin dulu pun kami tolak a few pose from photographer sbb malu...Hahaha

Jgn marah naaaa...

Lps majlis kami trus blk sbb esoknya aku keje...Singgah kedai eco yg baru bukak dkt bangi..Besar jgk..Org pun bleh tahan ramainya...Korang dh pegi?

Smoga ikatan pertunangan our niece kekal hingga ke jinjang pelamin...Amin..



End.


Sunday, January 24, 2021

LENOVO M10 HD

 As Salam

Semalam aku & Hata pegi Plaza Lowyat utk cari tablet yg mampu milik utk si che mek...kami xde extra laptop...dulu ade la ...tp dh smp tempoh...semua dh kiokkk...Ade ipad pun dh umo 10 tahun...Jadi mmg mimpi disiang hari la nak update ios...mmg x bleh dh...Kami jgk xde bg anak2 fon sorg satu...x mampu weh...Anak2 aku kalo wekeend Hata akan bg guna laptop keje dia utk access to internet...Tgk youtube...Or Hata akan bg fon dia utk kids main game...Fon aku mmg kids x boleh main...huhu

Kami keluar dari rumah pkol 10.30 gitu...Tinggalkn kids dkt rumah sekejab...Kepala gas aku dh bukak siap2...Sbb skrg che mek dh pandai buat roti bakar....Stock mknn pun mmg dh ade...Masa dkt jln semarak ade polis...aku dh telan air liur kering..takuttttt x lepas...alhamdulillah lepas...huhu

Smp2 je lowyat terus cari tablet...Time ni majority kedai2 baru nk bukak...Org pun x ramai lagi..Jadi aman sikit la nk memilih...Tapi masa kami dh nk blk tu org dh start ramai...

Pada awalnya aku plan nk beli tablet huawei dkt shopee jer...murah pun murah...tapi bile baca review..trus decide utk tgk sndiri dkt lowyat...dulu2 pun kiteorg mmg selalu kesana kalo nk beli laptop...Henfon pun aku pernah beli dkt lowyat...

Lepas dpt free consulting from seller...Aku & Hata cancelled nk beli huawei tab...Korang pun tahu reason dia kan?

Lepas tu aku pergi ke booth CELLTECH...Tablet dkt sane mmg murah...Budget RM450 korang dh boleh dpt size screen 10 inch...RAM & STORAGE PUN BESAR...Tapi itulah...Local brand plk aku takut x tahan lama nk support apps mcm google classroom & googlemeet yg mmg apps utama yg kena ada dlm tablet tu...Cancel lagi brand ni dlm checklist kami...

Last2 jmp 1 kedai ni tgh promote LENOVO M10 HD ...Harga over dari budget kami...Tapi bile fikir utk kegunaan masa panjang, jadi kami rasa kena angkat jgk tablet nih... Tablet nih pada aku mmg sesuai utk kegunaan qaisara skrg...tak terlalu outdated & x terlalu advance...huhu...Harga pasaran is around RM799 to RM750...Kalo korang rajin bleh gi survey kedai2 lain utk dptkan best price...

Masa kami angkat tablet ni, kami dpt original casing from lenovo & screen protector...

Inilah kotaknya.... 😁

Size - 10 inch

3GB RAM

32GB STORAGE

1 year Warranty under LENOVO

Ok la tu kan?
For kids to me dh ok dah...Aku pun dh install Google classroom & Google meet...So far che mek boleh access all her homework through the google classroom ...Gmail pun aku dh install guna email moe che mek supaya dia bleh tgk any homework yg cikgu2 email..

Esok 1st time che mek akan gunakan google meet...Harap2 everything went well...

Korang pun mcm aku jgk ke? 
I mean kena beli gadget utk PDPR?
Korang guna Tab or guna phone?
Or korang mmg dh ade kemudahan ini utk anak?

Sharing is caring...😁


End



Saturday, January 16, 2021

18 OCTOBER 2020

 As Salam

18 OCTOBER 2020 , Jam 8.15 pagi...Perginya seorang bapa meninggalkan 5 orang anak perempuannya bersama seorg balu...

Aku tak sempat nk update ape2 dlm blog nih...Tapi hari ni berpeluang pegang laptop & ttibe rase nk beli laptop baru sbb laptop lama dh kiokkk... =)

Sape yang follow aku dkt media sosial, mgkn dh tau kisah aku ni...Mane yg x follow, aku nk share dkt sini..

Hari Ahad, 18 Oktober 2020, jam 7.50 pagi aku dpt call dr my kak cik ckp abah mcm dah tenat...time ni musim PKPB..So kalau nak rentas negeri mmg kena pegi balai dulu...Time ni hati aku dh start berdegup kencang...Mula rasa tak sedap hati...

Terus pegi mandi & amik aje mane2 baju yg tercapai dek tangan masuk dlm bag...Terus gerak ke balai utk dptkn surat pelepasan...Mase tgh parking kereta,dlm pkol 8.15 dpt kol dr kak yong bgtau abah dh pergi tinggalkan kami...Time tu mmg aku meraungla...2 minit lepas tu aku & Hata berlari masuk balai...Alhamdulillah urusan pengeluaran surat pelepasan dipermudahkan...isi borang & fotostat ic kami 4 beranak je...

Hata drive mcm biasa..Takde nak speed up ke ape...Aku yg x bagi dia drive laju...Dlm kete mmg x kering air mata aku ni..mcm2 kenangan dgn arwah ter-flashback...

10 minit sebelum smp. kak yong bgtau yg org kg dh ready nk mandikan arwah...Aku reply tlg tggu aku smp...Alhamdulillah, tepat jam 10.20 pagi kami smp..

Masa smp aku tgk dh ramai org kampung dkt laman...Saudara mara sebelah arwah pun dh hampir semua dtg...Org pertama yang aku jmp is my mak yg setia duduk sebelah arwah...

Korang boleh bayangkan time tu kan? macamana hati aku time tu...Alhamdulillah, sempat jgk aku bacakn surah yassin utk arwah, mandikn arwah, tgk arwah dikapankan, sembahyangkn arwah...

Sebelum Zohor, Jenazah disembahyangkan dkt masjid sbb nk sembahyang dkt rumah risau sbb skrg musim PKPB ..kena ikut SOP..Lgpun dkt masjid lg senang jemaah nk sembahyangkn...Social distancing & SOP kena follow.

Lepas sembahyang Zohor, arwah dibawa ke tanah perkuburan dkt aje dkt rumah kami...Dkt sane ade arwah opah & arwah mak sedara sebelah mak...

Alhamdulillah...Pengkebumian arwah sgt senang...lancar je...dlm 15 minit lepas jemaah lain pergi baru kami 5 beradik beredar...

Arwah abah ade pesan, dia tak nak ada majlis ape2 pada hari dia pergi..Jadi kami sediakan sedikit mknn & bg pada jemaah masjid utk bacaan tahlil...Kami dirumah hanya buat menu mkn mlm, bacaan tahlil & yassin adik beradik je...

Arwah abah ade kete..Verbal wasiat arwah is dia minta kereta tu dijual bila dia dh xde nnt...Jadi kami skrg dlm proses utk jual kereta tu...

Alhamdulillah jgk kami dpt settlekn kos pengkebumian beliau dgn duit khairat kematian & sumbangan org yg dtg..Alhamdulillah...terima kasih atas sumbangan tu..

Aku tak rasa ralat..Tapi aku rasa tak puas jaga arwah...A week before arwah pegi, aku ade blk kg jenguk & temankan arwah dkt hospital for 2 days..

A week before jgk arwah mcm tau dh nak pergi...Dia mintak dibawak blk...Dia ckp dia nk pegi mase dia dkt rumah... =(...A few minutes before he go, he ask for a nab (ade beli electric nab for him)..Then dia ade ckp dgn anak sedara yg dia dh nk pergi...This time anak sedara pun dh start x sedap hati...Trus my kak yang panggilkn tok imam kampung...

Alhamdulillah, sempat my kak yong ajar arwah lafaz Allah...Alhamdulillah, arwah pegi dgn tenang...Lembut je malaikat jemput arwah...Alhamdulillah..

Allahuakbar...Allahuakbar...Allahuakbar..

Aku igt aku dah cukup kuat utk hadapi keadaan ni..Tapi aku silap...Aku mmg tak kuat utk hadapi sebuah kehilangan...Mase dkt ofis pun masih terigt-igt kenangan dgn arwah...Smp sekarang pun...

Pernah aku bermimpi arwah dtg & aku sempat peluk arwah 2 kali...Arwah senyum..Arwah aku brckp..tp aku x dgr suara..Tapi aku dpt baca gerak mulut dia...Aku menangis masa peluk arwah...

Mase tersedar rupanya aku memang menagis betul2...Rindu yg amat...ptg tu aku decided utk kol mak & cerita...


Al-Fatihah (dibaca) utk arwah Abah...

Siapa sangka arwah tinggalkn aku pada usia aku 36 tahun...

Allah takdirkan aku x dpt tgk arwah menghembuskan nafasnya yg terakhir... =(

Tapi Allah bagi aku tengok semua proses pengurusan arwah...

Allah bagi aku peluang utk mandikn arwah...

Allah bagi peluang utk solatkan arwah (yg paling aku hargai)

Allah bagi jugak aku peluang utk jaga arwah disaat-saat akhir arwah walau sekejab...



End