Tuesday, May 06, 2014

Day 4 : KB Story - Ketupat Sotong

As Salam

Emtry : 1st time makan..

B4 solat Jumaat, my FIL dh siap2 keluarkan sotong dr peti sejuk..Aku & my MIL plk duk sibuk masak pulut..

Lepas solat Jumaat my SIL tolong aku buat ini..Aku ni 1st time sepjng 6 tahun kawen buat & makan mende gini..harus la terkedek2 sikit buat..haha
Bahan A :
Masak pulut dgn santan & sedikit garam..(secukup rasa)
Lepas pulut masak, sejukkan sekejab..
Kemudian, sumbat smp padat & tutup sotong dgn kepalanya dgn lidi.. 
Ini la rupa sotong yg dh kembung dgn pulut...huhu 
Hasilnya..
Yummyy!!!..hoho

Bahan B (kuah)
Masukkan :
- Santan
- Gula merah / gula melaka
- Hirisan halia (sedikit)
- Daun pandan
Masak hingga pekat & masak sotong hingga masak..

SIAP!!!!..

Sesetengah orang masak sekali Bahan B & sotong yg telah disumbat pulut utk rasa yg sebati..tp boleh jgk masukkan sotong lambat sikit utk elak sotong tu keras kejung..haha

Kuahnya akan jadi berbagai warna hitam pekat / seperti gambar diatas ikut pada kepekatan gula merah / gula melaka yg anda guna..


To those yg suka menu manis2 boleh la try masak..

1st time aku makan sotong rase manis uolls..haha..tapi sedap..kiki



End

1 Comments:

Asha Lya said...

tak pernah plak nampak..nie first time mcm menarik :)