Emtry : 1st time makan..
B4 solat Jumaat, my FIL dh siap2 keluarkan sotong dr peti sejuk..Aku & my MIL plk duk sibuk masak pulut..
Lepas solat Jumaat my SIL tolong aku buat ini..Aku ni 1st time sepjng 6 tahun kawen buat & makan mende gini..harus la terkedek2 sikit buat..haha
Bahan A :
Masak pulut dgn santan & sedikit garam..(secukup rasa)
Lepas pulut masak, sejukkan sekejab..
Kemudian, sumbat smp padat & tutup sotong dgn kepalanya dgn lidi..
Ini la rupa sotong yg dh kembung dgn pulut...huhu
Hasilnya..
Yummyy!!!..hoho
Bahan B (kuah)
Masukkan :
- Santan
- Gula merah / gula melaka
- Hirisan halia (sedikit)
- Daun pandan
Masak hingga pekat & masak sotong hingga masak..
SIAP!!!!..
Sesetengah orang masak sekali Bahan B & sotong yg telah disumbat pulut utk rasa yg sebati..tp boleh jgk masukkan sotong lambat sikit utk elak sotong tu keras kejung..haha
Kuahnya akan jadi berbagai warna hitam pekat / seperti gambar diatas ikut pada kepekatan gula merah / gula melaka yg anda guna..
To those yg suka menu manis2 boleh la try masak..
1st time aku makan sotong rase manis uolls..haha..tapi sedap..kiki
End
1 Comments:
tak pernah plak nampak..nie first time mcm menarik :)
Post a Comment