Saturday, July 30, 2022

ACG - CHERAS SENTRAL MALL

 As Salam

Last week aku & Hata sesaja join cosplay competition dkt event ACG...

Tak sangka terpilih...Total ade 30 peserta...Pkol 10am gerak dr rumah, pkol 10.50 dh smp sane..

Suit up dkt sane..Then turun ke tmpt event utk tgk mane stage...Sementara nk ke stage tu, ade la jgk a few yg nk amik gmbr....Tp trpaksa tolak sbb aku & Hata kalut mncari stage...Prop x amik lg dkt kete..Huhu

Lepas dh tgk stage & register, aku tgglkn kids dkt dlm tmpt menunggu...Kwn Hata ade jgk dlm tu..So x risau sgt nk tgglkn kids...Lgpun hanya perseta je yg dbenarkn masuk..

Lps amik prop, terus pasang prop sbb aku peserta ke 3...Hata peserta ke 30...

Sini aku share video yg che mek amik...Official video belum keluar lg..Huhuh


Lps persembahan terakhir dr Hata, 30 mnit lps tu dh announce winner...
Tak sangka Hata dpt consolation...
Aku pulak CHAMPION...Hahaha
Mase announced 2nd price tu, aku dh rase mcm ....Hhmmm..xpe lahhh..Belum rezeki lg nk menang..Lgpun ini baru kali ke 2 aku join...Skali host announced CHAMPION issssssss...
Contestant no.3...MALEFICENT...Terus trkejut & ckp dgn che mek...."Qaisara!!!! Ibu MENANG.."...Nervous lagi skali nk naik stage..Hahaha
Alhamdulillah...Rezeki kami brdua...

With judges & all winners...

Rezeki ni aku kongsi dgn kids (sbb behave spjng event) & Hata jgk sbb byk tlg aku...

In shaa Allah...
Ade rezeki kita join competition lg...



End




Friday, July 01, 2022

SERIUS DALAM MENJAHIT

 As Salam...

Since March 2022 aku mengorak langkah pertama bila amik keputusan utk serius dlm mnjahit... Sebelum ni tgk gitu2 je sdlm utube & tny org2 yg berpengalaman especially my kakak's...

Sebelum ni aku potong kain x guna pola..Tapi bila nk serius, U MUST USE POLA... Baru hasil jahitan tu CANTIK...

Bahan2 yg aku kena beli bila nk start serius dlm menjahit ni adalah pelbagai jenis pembaris, tapak mesin jahit, add on sekoci, roda surih, tracing paper & a few jenis size jarum..

Selama ni aku main hentam je pakai 1 size jarum utk semua jenis kain..Rupanya TIDAK ye kawan2...Lain jenis kain, lain la size jarum yg korang kena guna. Kalo idak...Mau mcm2 hal jadi..Jarum patah la, jahitan x cantik la...Haaa..Mcm2 yg buat ktia stress... 😉

Ini adalah blaus pertama yg aku potong gunakan pola :

Alhamdullilah...Aku puas hati dgn hasilnya walaupun byk lagi kena improve part calculation of measurement... In shaa Allah, dah siap nnt aku share ye...

In shaa Allah jgk skrg aku & hata tgh bz nk siapkan suit costume kami yg baru..Actually costume ni xde dlm listing aku sbb other cosplayer dah halfway buat..Tapi disebabkn dia x dpt siapkn costume dlm tempoh yg organizer nk, maka organizer mcm mintak Hata buatkn utk aku...Maka tetibe la costume ni trmasuk dlm listing costume cosplay aku...

Kami cuba cari bahan dgn kos yg paling mimina...Sebab xde dlm budget kan...Haaa..So pepandai la budget guna bahan yg ade supaya brbaloi...

Costume ape?
Nnt dah siap & aku dh rasmi suit tu, aku share dkt sini...
Oh Ya... JJJ (Jalan Jalan Japan) juga adalah salah satu tempat utk kami cari bahan...
Boots aku jumpa dkt sane..Masih dlm keadaan baik & harga pun mmg mampu milik...😊
Ade a few items lagi yg aku jmp dkt sane...So add sane sini...Hrp2 menjadilah costume ni walaupun x 100% accurate mcm yg original..



End


Wednesday, June 29, 2022

HATI SEORANG ANAK COSPLAYER

 As Salam

Baru2 ni kami ke Pertama Kompleks utk buat spek mata Ammar yg baru...Bingkainya udah patah kome...Aje kasor betoi awe ni pakai..Mujur la spek mata ni murahhhhhh...

Dlm masa sejam baru spek mata ni siap...Sementara tggu siap, kami ke food court dlm Sogo...Mase otw tu Ammar nmpk cosplayer ni..

Cari rezeki dgn pakai costume ni...Time ni matahari dh nk tinggi...
Ammar ckp 
" kesian tgk mickey mouse ni xde org nk amik gmbr dgn dia..Ammar nk gi amik gmbr & bg duit dkt dia "

Ammar faham perasaan si cosplayer...
Dia faham sbb ibu ayah dia pun cosplayer jgk...
Tp parents Ammar cosplay majority dkt tmpt ade aircond..
Ade jgk yg paid cosplay job...
Susahnya nk suit up & suit down...
Susahnya nk prepare bahan sblm cosplay..
Susahnya nk monitor kids time tgh cosplay & org nk brgmbr...

Sbb kadang2 Ammar pun cosplay jgk 😅

Jadi, kalo ade rezeki lebih, boleh la kiranya kita bg sumbangan pd penghibur jalanan nih...

In Shaa Allah, 1st week of July nnt aku brtiga akan masuk cosplay competition brsama..
Aku kena siapkn costume yg baru utk event tu...


End



Tuesday, June 28, 2022

BULI

 As Salam

Last few days Ammar ade bgtau kwn sekolah agama dia campak buku aktiviti Bahasa Arab dia ke luar tingkap kelas...

Mujur Ammar x gi amik sbb mmg sgt bahaya...

Mujur jgk Ammar x takut utk cerita dgn kami..

Lps dpt berita tu, laju2 je aku msg ustazah mintak tlg tgkkn buku tu..Ada atau tak...

Esok paginya, ini gmbr yg ustazah bagi...

Memang ade dkt bumbung batu tu...Dh kena hujan & dh kotor...
Sedih hati seorg ibu tgk buku sekolah anak jadi gini...
Terus aku mintak ustazah bg yg baru & aku byr...
Aku dh malas nk fikir pjng2...
Belikn aje la yg baru, janji anak aku dpt belajar semula...

Aku ade jgk mintak ustazah ni tny bdk yg buat tu...
Parent bdk tu mintak maaf...Tapi aku tetap sedih kenapa anak dia buat buku Ammar mcm tu...
Aku selalu pesan pd Ammar, kalo org khianat, jgn balas ..terus la report dkt cikgu/ustazah...
Tp ini mcm melampau plk...

Kenapa ek ade student umur 7 tahun brperangai mcm ni?





Monday, June 27, 2022

FAMILY DAY - TELUK SENANGIN

 As Salam

Nov lepas kami adik beradik brjaya buat family pertama kami...

Aku grk dr KL hari Jumaat lepas kerja...

Lps tu kena tdo rumah kak cik sbb nk settlekn hadiah2...

Lps subuh terus gerak ke kampung & semua brkumpul dkt sane..

Alhamdulillah semua dpt join kecuali mak & pak long (abg ipar sulung)..

Mak dh x larat nak naik kete jln jauh2...So abg ipar volunteer utk jagakn mak...

Smp teluk senangin dlm pkol 10 am...Amik pondok & sarapan..lps sarapan, mandi laut dgn start 1 game utk kids..Kak yong sponsor this game...

Dah berumur ni, seronok gitu2 aje la main air laut...Mata tu x lepas tgk anak2 & anak2 sedara yg galak sgt aihhhh... Time ni port kami ombak kuat sbb baru lps hujan... Penuh pasir dlm seluar 😅

Pkol 1pm brjln ke homestay...Sekali hujan lebat mase otw...Jenuh panggil anak sedara dtg amik tgh jln...Dgn seluar ammar londeh sbb penuh pasir...Last2 brjalan pakai baju & underwear je... 😅

Ptg tu kami buat game tembak botol, teka berat kacang, teka jumlah kacang, teka jumlah gula2...
Sblh mlm buat bakar2 sikit & penyampaian hadiah, exchange gift & lucky draw...
Esoknya lps breakfast ape yg ade, kami turun ke laut mandi skali lg...Tapi kali ni port lain...Ombak x kuat sgt...Ade yg naik banana boat...Aku x naik sbb takutttt... 😖

Lps check out, kami pegi lunch...Lps lunch, aku terus blk KL..Yg lain blk kg...Ptg jgk baru smp KL...
Penat, tp rase seronok sbb dpt brkumpul dgn kakak2 & anak2 sedara...

Tak sangka besar2 dah anak2 sedara...Aku dh dpt title OPAH CU kome wehhhh...😅

Baru2 ni dpt lg sorng cucu saudara...So total dlm 10 org dh cucu saudara aku... 😁

In Shaa Allah, next time plan lagi..


End

 

Sunday, June 26, 2022

WEDDING & STAY-CATION

 As Salam

Ini cerita throwback mase CNY dulu 😅

Mse cuti CNY aku amik cuti pjng sbb nk attend wedding sambut menantu anak sedara Hata ke kedah..

Kami gerak hari Jumaat pagi, smp kedah dlm tghari..Panaih lit lit baq hang...😅

Smp2 terus ke homestay tepi sawah pagi

Cantik sawah padi ni wehhh...
Kapal terbang lalu pun nmpk sbb dkt je dgn homestay...

Duk sane 3 hari 2 mlm...
Mkn seafood then pegi pekan rabu yg baru...
Beli pekasam... 😅

Hari ahad check out & kami 2 kereta ke Penang plk...
Beli tix naik bukit bendera pkol 12tghari...
Dpt naik train pkol 2pm..
1st time mkn PANNI PURI..
Mmg sedap weh...Mase otw nk turun pun sempat lg beli 2 set...1 set RM5..ade 4 pcs
Binsu dkt sini pun murah..Range rm10 to rm20 je kot...
Ttibe rase mcm org kaya dpt beli binsu dkt sini..
Kalo dkt KL mane nk dpt rege gini wehhh... 😅
Gigih tggu turn naik train
Panni Puri
Kami stay dkt hotel sri malaysia...
Smp bawah, pegi isi perut kejab..
Smp hotel, trus tukar suit mandi sbb Ammar excited sgt nmpk pool dpn bilik je...
Esoknya blk KL...Sblm balik singgah beli jeruk...

Smp KL dh mlm, so stay rumah kak ipar 1 mlm...
Esoknya blk rumah & kemaskn ape2 yg patut utk next vacation plk...

Hari Jumaat kami ke MELAKA...
Gerak dlm pkol 4PM..
Smp homestay dlm pkol 6PM
Mlmnya mkn seafood...
Then jalan2 dkt Jonker Streat..
Esoknya kami ke sini
Seronok kids dpt buat coloring...
Then pegi pantai klebang..
Mlm tu plk jln2 dkt Ole Ole Melaka...
1st time dpt mkn LATOK
Sedap jgk wehhh...
Tp korang kena perah limau kasturi yg dieorg bg then baru cicah dgn sos cili thai...
Mmg sedap...

Jauh mkn LATOK..
Pdhal dkt KL pun adooo..Haha

Hari Ahad kami check out then pegi a few place lagi...
Dlm pkol 3pm smp KL...

Penat..
Tapi rase bebaloi sbb mmg pulun brjalan aje smggu cuti tu...



End





Saturday, June 25, 2022

GOOGLE ADSENSE - APPROVED

 As Salam Semua...

Allahuakbar....

Lama sgt tinggalkn dunia blogging...Rindu sgt sebenarnya...Tapi disebabkn kekangan masa, terpaksa mngabaikan blog ni buat sementara waktu..

Hari ni cuti masa sekejab sbb aku dpt berita gembira dari sebuah penantian yg pernah mengecewakan dulu... 👩

A few days ago...

Aku dpt email dr google adsense...

Alhamdulillah... Permohonan aku diterima...

Seronoknya mase baca email ni...Laju2 je proceed through fon...Hari ni aku setup dr laptop...
Nmpk gayanya kena pelan2 aktif semula dgn dunia blogging...😉

Today che mek ade aktiviti merentas desa dkt sekolah... 
Hata plk ade cosplay competition dkt Qlio tepi sunway pyramid tu...

Oh Ya..
Kami masih aktif bercosplay ye...
My latest costume cosplay is Maleficient...
Siap mase aku nk amik 2nd dose dkt PPV UM
Hata join cosplay sekali ...Time ni gigih Hata contact PIC PPV utk dpt permission dtg cosplay...
Kebetulan mase turn aku tu, Hata dh lengkap 2 dose & habis tempoh 2 mggu..

Sebelum gerak ke dewan PPV, photographer PPV dtg dkt kete kami...Session aku pkol 10.30am...Mase brjalan dgn Hata ke PPV tu mmg nervous yg amat...Mujur la pakai facemask uollsss... 😁

Thank you PPV UM sbb bg permission pd kami..Niat nk saje2 je...Dah lam x cosplay..Bila ada peluang, kita grab la as long as x de kacau sesiapa...

Kebetulan masa turn aku tu, student sekolah pun ade sekali...
So mmg ramai yg tgk & brgmbr dgn kami... 😆

Utk Booster, aku amik dkt AEON Maluri..Walk in saje..Dpt AZ jgk...

Next costume in shaa Allah in the making...



End