Tuesday, September 21, 2021

FITNAH

As Salam...

A few weeks ago, Hata kena fitnah dgn EX-GROUP COSPLAY dia...Mcm tak sangka kan? Tapi itulah yg trjadi pada kami... Azam baru Hata is xmo dah amik peduli ttg mereka2 tu...

Tetibe one day, sorg cosplayer lain share dia punya post...Trkejut sgt Hata time tu...Sblm ni mmg that guy ade post something but Hata x amik port..Agaknya that guy masih x puas hati sbb Hata masih buat xtau dgn post dia...Sbb time tu mmg Hata tak rase dia tuju ke Hata..Tp ayat dia mcm tuju ke Hata..So Hata ignore aje la post tu...

Bila baca aje post tu, mmg trkjut sgt la kami..Tak sangka selama ni dia syak Hata yg buat semua yg dia syak tu...Terus Hata kol him but no answer..Then kol his brother &he story all the things is...

Pung Pang sana

Pung Pang sini

Kes settled...

Tp ade jgk lg yg x puas hati dgn jadi batu api plk..

So nk tak nak aku trpaksa la gunakan kelebihan yg aku ada iaitu tny dkt lawyer ofis ni ttg saman fitnah...Sbb post tu dh ramai yg baca..Then that guy just drop the post without telling the truth...Fitnah jgn buat main2 wehhhh...Boleh merosakkn imej Hata..Reputasi pun bleh trjejas kalo bos nmpk...

Aku siap print segala post yg that guy up utk mintak pandangan lawyer tu..

HE SAID I CAN DIRECTLY PROCEED WITH LETTER

SURUH DIA BUAT PERMOHONAN MAAF SECARA TRBUKA

IF TAK JALAN

BARU KITA PROCEED DGN SAMAN FITNAH

Same case with Siti Nordiana tu...

Aku buat ini semua bkn nk tunjuk HEBAT..Tp sekadar peringat la dkt sesiapa pun..Kalo rase tak puas hati dgn Hata, Hata open to face to face or by call dr sesapa je...Sebab oerkara ni bukan kali prtama jadi dr ahli ex group tu...ini dh kali ke-2...So aku tak rase kami hanya perlu diam je...

Mujur la aku ni masih ade baki sifat sabar..

Kalau dh habis sabar, mmg aku proceed je dgn ape yg lawyer aku advice..

So yg bc post ni, Hati2 lah dgn ape yg kita share / post dkt media sosial ye..

Kalo x tau, tny..

Kalo syak, tny je kalo korng ade contact org yg korng syak tu..

Jgn main hentam je share / post sana sini rase x puas hati kita tu..

That's is not good ye...Huhu

Sbb kesan dia mmg akan jadi teruk pd diri sndiri...

Selalu tgk dkt media sosial je..Skali kena dtg tok laki sndiri..baru la aku tau perasaan dia tu mcmane...

SAKITNYA TUH DISINI...πŸ˜…

DOA ORG TRANIAYA BIASANYA ALLAH MAKBULKN..BETUL TAK?

SO AKU MMG SELALU SURUH HATA DOA DGN ALLAH, SEMOGA DIJAUHKN KAMI DGN MEREKA2 DR GROUP SANE...AKU & HATA TAKMO JUMPA DH DIEORG...HATTA DKT AKHIRAT NNT PUN KAMI TAKMO JMP DH DIEORG2 TU

LUKA TU MASIH ADA...

JADI UTK ELAKKN LUKA TU BRDARAH KEMBALI...BAIKLAH TAK PAYAH JMP DAH...BETUL TAK?

SAME MCM DLM MEDIA SOSIAL..

KALO KORANG TRASE CONTENT / POST SESORG TU MENYAKITKN HATI KORANG, ADALAH LEBIH BAIK KORANG UNFOLLOW / UNSUBSCRIBE / UNFRIEND AJE DGN MEREKA SBB KALO KITA TGK POST TU KITA JADI SAKIT HATI, ADALAH LEBIH BAIK KITA JAUHKN PANDANGAN KITA DR MEREKA..

KITA SENDIRI YG KENA JAGA MATA & HATI KITA DR TERBIT RASE DENGKI & BENCI

AKU NASIHAT NI SBB AKU DH BUAT...

ALHAMDULILLAH MEMANG MNJADI WEH..

KENA NIAT BETUL2 DLM HATI BARU KITA BRJAYA...


SELAMT MENCUBA...HUHU



END


 

Monday, September 20, 2021

JOURNAL KITS

 As Salam

Hari tu tgk sorg kwn ni galak sgt up ttg hasil journal dia...Tebgok sticker2 yg dia pakai mmg menarik mata aku..Huhuhu..Aku kan jenis yg x blehh tgk objek comel2 cute2 sikit..Mmg rase geram..Huhu

Lps tny dia ttg journal, then tgk sikit dkt utube, maka semangat la aku mula mncari bahan...order dkt shopee smp 3x...Sebab geram tgk sticker2 utk create journal tu...

Sini aku share antara sticker2 yg berjaya aku grab...

ini 1st batch sticker...Huhu..
Lps tu masa cuti gigih jgk aku mengusun atur sticker2 yg ada ni..
ok la kan?
Walaupun x perfect mcm journalist yg lain, pada aku ok la kot utk seorg beginner mcm aku nih...Time2 rase nk update kita pegi la cari bahan2 ni...

Oh ya..Aku ajak jgk che mek join activity baru aku ni..Aku share je sticker2 yg ada dgn che mek...Aku belikn buku baru utk che mek..Niat dihati nk bg dia lupakan sikit gadget...Bkn la maksud aku dia sentiasa dgn gadget..Tp nk bg dia ada masa utk beraktiviti...

Seronok rupanya ber-journal nih...Huhu
Tp mmg kena amik mase at least 1 hr utk siapkn 1 atau 2 page..
Aku pun tak de la everyday update...
Ade rase nk update, kita bukak la buku journal tu...



Korang minat pada ape plk?
Sharing is caring



End




Sunday, September 19, 2021

SANNAH HELWAH HATA

 As Salam 

21/8 hari tu adalah hari lahir Hata..Disebabkn tak boleh nk kemana2..Maka kita celebrate dkt rumah aje lah ye...Hata excited sgt nk buat bday cake sndiri...Gigih Hata mncari bahan...Pagi Hari bday dia baru kami berjemaah buat bday cake tu..Huhu..Lps tu aku gorengkn cempedak...

Hadiah hari lahir tahun ni aku bg spek mata baru dkt Hata...Kami pegi kedai spek & tempah...Aku tny je dia nk ape..then bgtau budget..Settled...NK suprise2 ni bukan x boleh..Bleh je...Tp takut x terpakai...Dr rugi, baik tny direct..Huhu

Sannah Helwah Hata...Bangga dia dpt buat bday cake sndiri..huhu
Selain dr belanja spek mata baru, aku saje je belikn hadiah2 ni utk Hata...Saje utk suka2...Beriya-ia aku sorok hadiah ni dr pandangan dia sbb beli masa ada dia..Huhu

Harap2nya doa kami Allah makbulkn..Hrp yg terbaik Allah berikn pada Hata & kami sekeluarga...




End







Saturday, September 18, 2021

MY BELATED BDAY GIFT

 As Salam

Bulan lepas kot..My cosplay fren bg hadiah bday...Memula dia mmg nk bg awal..Sekali kan PKP, PKPD segala bagai..Jadi nk jmp / nk post pun trgendala...

Alhamdulillah, hari tu brjaya jgk dia pos walaupun ade yg pecah...πŸ˜“

excited sgt sbb dpt mcm2...Siap ada yg handmade...
Inilah hadiah2 yg aku dpt...Pandai dia lukis cosplay character aku...
Hadiah utk Qaisara &ammar pun ade...

Alhamdulillah dpt jmp kwn mcm ni..Actually aku baru kenal kwn ni (nama dia Sha) masa sblm covid dtg...Memula kenal2 gitu je sbb jmp pun time ade job cosplay je..Slain dr tu xde...Mase 1st wave covid, kami ttibe jadi keep in touch plk through w/app..Sejak dr tu kami kenal rapat...Alhamdulillah Hata ok aku brkwn dgn dia...

Masa kami htr anak2 blk kelate, then ttibe Hata kena blk kelate kejab sbb ade hal, aku mintak Sha la yg temankn aku utk 3 hari 2 mlm...Hahaha...Bkn mengada2..Tp that time mmg kena ade teman sbb risau ape2 jadi (yg ini kes sulit..Aku x dpt nk share)...Lps tu dia jgk la yg drive kete kami ke KLIA to fetch Hata...Lps tu kami htr sha blk rumah dia dkt Bangi...

Terharu dpt gift ni..Sblm ni pun ada dia bg bday gift..Cantik jgk...Huhu

Semoga persahabatan ni kekal selamanya...
Semoga kami tetap jujur &ikhlas dlm persahabatan ni...
Walaupun kami x sebaya..Tapi sbb minat pd cosplay & DIY tu ada..Jadi mcm masuk la ...huhu




End




Friday, September 17, 2021

VACCINATION DAY 25/7/2021

 As Salam

Dah lama pulak menyepi ye..Nk buat mcmane..Sejak2 ni keje dkt ofis makin bertambah...Smp stress aku dibuatnya...Huhu

Kome dh ade yg complete 2 dose? Alhamdulillah...

Aku 2nd dose inshaaAllah 26/9/2021 nnt...

Sini aku nk cite ttg perjalanan 1st dose aku dulu..Kira throwback la nih...Hahaha

Igt tak ade 1 masa tu giv bukak link utk berebut vaksin Astra Zeneca???? Aku & Hata adalah antara yg berebut time...Memula tak dpt date..Tapi both of us tak putus asa..Keep clicking on any dates...Last2 aku dpt data 25/7/2021, Hata dpt date 6/7/2021...Memula pilih dkt PWTC..Idak dpt kome...Last2 dpt dkt UM...

Ada 1 masa tu mase 1st dose ramai yg cosplay..I is jeles..Hahaha..Terus dtg idea nk cosplay jgk mase turn aku nnt...Mase turn Hata, dia pakai topeng darth maul & bwk light saber je...Kebetulan hari Hata kena cucuk tu aku cuti..maka boleh la temankn dia...Aku tggu dkt luar..Area booth amik gmbr tu...

A day before my vaccination day, aku beusaha add on zip dkt lengan baju tshirt yg sedia ada..Maleh le aku nk beli baju baru atau pakai baju lengan pendek bercardigan / pakai baju lengan lebar...

aku add on mcm ni je zip dkt lengan baju tu..Jadilahhh..Janji senang nk bukak tutup..huhu
ini lah hasilnya yg x seberapa...

sini aku share costume yg aku pakai...Huhu
Aku tak suit up terus mase amik tu...Lepas je keluar dr dewan, terus ke blkg sikit then suit up dkt sane..Mase memula keluar tu nmpk mcm ade jgk yg trkejut tgk aku...Hahaha...

Smpkn ade sorg uncle nk brgmbr...Lps tu ade sorg budak lelaki panggil aku "BRO" utk brgmbr...Lps brgmbr terus suit down semula...Huhu..

Mase otw blk, perut aku rase lapar giler...Pdhala sblm pegi tu dh mkn nasi lemak...Smp rumah, terus lunch..Lps selesai semua...Aku telan panadol &tido 2 jam...Bgn tido tu alhamdulillah xde rase ape2..Tibe time mlm...Rase mengantuk yg amat sgt..Lps tu rasa sakit kepala kuat dr biasa & badan aku rasa panas sgt tp temperature below 37ΒΊ...Mlm tu jgk aku telan lg sekali panadool skali dgn vitamin c.

Esok pagi bgn Alhamdulillah takde rase apa..Cuma aku rase jantung aku mcm berdegup laju sikit...Tp aku abaikn je..Aku pegi mnjahit facemask sbb staff dkt ofis order...Mlm tu ttibe lengan aku rase sengal..Sengal yg smp hari ke 5...Bentan kot...

Selain dr tu alhamdulillah semua ok...
Hata je mase 1st dose tu dia demam sbb trlewat mkn panadol..Bdn dh start rase dedar baru mkn...Demam sehari..Lps tu alhamdulillah ok...

Begitulah kisah 1st dose aku...
Utk 2nd dose ni..Alhamdulillah costume baru pun tercipta...
Costume ape??? Nnt aku up sini...Kalo nk info cpt sikit bleh follow ig aku...Huhu
Gigih cari idea nk buat costume ape...Sebab dah lama x buat costume baru..igt nk buat costume HARLEY QUINN skali Hata ckp the vibes for that costume x berapa bagus..So dia sama2 la cari idea utk costume baru...

Last2 dpt jgk idea...Aku pakai baju yg sedia ada..Then add on sana sini sikit...Part prop ada yg aku beli siap &ade jgk yg DIY..Costume kali ni aku akan pakai dr rumah lg...Then smp sane hanya utk pakai prop je...Harap2 semuanya berjln lancar lah...Huhu

Korang punya perjalanan cucuk vaksin mcmane?
Sharing is caring...




End


Saturday, July 10, 2021

MY NEW BLOGLIST

 As Salam Semua...


Maaf lambat sgt update my segmen...Alhamdulillah atas support yg diberikn...

Sini aku listkan semua yg join..

10 blogger bertuah masuk dlm my new listing yg dipilih secara random.org

1. https://pemudattbc.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

2. https://www.alienoren.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

3. https://iammasitahsamsudin.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

4. https://anakomak6.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html?m=1

5. https://www.mialiana.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

6. http://tiasfl.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

7. http://www.zianaeunos.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

8. https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

9. https://kasihkuamani.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

10. https://memorisusuanku.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist-by.html

11. https://loveneddy.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

12. https://www.tiarasaphire.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

13. https://www.shidaradzuan.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

14. http://www.zukidin.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

15. https://www.aerill.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

16. https://kitadoksohor.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

17. https://www.danamilenial.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.-2021.html

18. https://dindamaisarra.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

19. https://belogsjm.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

20. http://www.mamapipie.com/2021/06/segmen-refresh-bloglist.html

21. https://www.fairusmamat.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

22. https://syuderis.blogspot.com/2021/06/segmen-refresh-bloglist-by-nieza.html

23. http://www.ombakbergigi.com/2021/06/refresh-bloglist-on-my-birthday-month.html

24. https://www.adianiez.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

25. https://kogoro-mauru.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html?m=0

26. https://www.atiqahnajihah.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

27. https://tetikusmerah.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

28. http://www.suriaamanda.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

29. http://sherlyanna97.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html?m=1

30. https://www.shikinrazali.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html

31. https://ciksukataip.blogspot.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html?m=1

32. https://zieyaweasley.blogspot.com/2021/06/blog-post.html

33. https://www.farhanajafri.com/2021/06/segmen-jom-refresh-bloglist.html




10 Selected blogger...

31, 5, 11, 24, 20, 12, 26, 8, 19, 9

Tahniah pada semua yg berjaya...

Untuk yg tak terpilih jgn risau ye...

Aku akan try melawat korang.. =)

Terima kasih atas ucapan anda


Maaf ade a few blooger yg aku x dpt nk masukkn dlm listing ni sbb entry tu dah dipadam... =)...



Sharing is caring


End




Saturday, July 03, 2021

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 5 : MISI ANGKASA

 As Salam

Hari tu che mek ade bgtau ttg tugasan subjek PSV...

Maka gigih aku tlg carikan bahan2...

Majority step che mek yg buat..Aku tlg ukurkan..Part potong kertas aku ade tlg sikit2...

Sini aku share video :


Alhamdulillah, siap jgk...
Tapi jgn lupa..Ammar pun nak jugakkkk...
Hari tu mase buat ni smp sentap2 Ammar sbb aku x yalan dia sgt sbb kena fokus on che mek...Tapi lepas tu ok dah...Sebab aku pun buatkan sama2 dgn Ammar misi angkasa nih...Huhu

Ini ade lg project lain nk kena buat...
Penat jgk nk kejar kerja sekolah anak2..
Tu x campur lg dgn kerja dari sekolah agama...




Sharing is caring


End


Friday, July 02, 2021

UNBOXING : LENOVO LIVEPODS

 As Salam

Hari tu mase tgh dgr lagu dkt fon guna earbuds...Aku pegi tengok washing machine bergerak ke idak sebab x dgr bunyi...Sedang elok bukak penutup washing mashine, sebelah  earbuds aku terjun dlm washing machine yg tgh berpusing...hang rasa sempat ka aku nk seluk tangan dlm tu? Jawabnya mmg idakkkkk...

Lepas dh selesai 1 pusingan aku pun gagau...Mujur jumpa...Nmpk lampu isyarat kelip2..Tapi bile connect xde bunyi dah....Wassalammmmm...

Makanya aku terpaksa beli yg baru...Kali ni beli dkt lazada...Tapi alamt plk pi letak dkt alamat ofis....Adehhhh...

Last week ade staff dtg ofis kejab nk amik dokumen, jadi aku pesan mintak bwk earbud aku yg baru tu utk aku amik dr dia je...

Ini yg aku beli...Murah je...huhu

So far pakai mcm ok...Tengok la lagi sebulan dua mcmane...
Aku ade berkenan yg mahal sikit..Tapi tunggu modal lain dulu lah..Huhu
Kalo yg ini pun kiok jgk, baru la kita ikhtiar cari yg lain...Huhu

Korang ade earbud ?
Pakai yg mcmane?


Sharing is caring.. =)


End


Thursday, July 01, 2021

FABRIC FACEMASK EXTENDER

As Salam

Sepanjang PKP 23 hari yg lepas, mood menjahit aku mmr kelautan hindi...Huhu...

Hari ke 24 PKP baru lah mood tu dtg...Hahaha...

Sementara tunggu anak buat keje school, aku potong kain mane2 yg sempat..



Inilah hasil menjahit hampir seharian lepas break beberapa kali...huhu



Alhamdulillah...Ade yg sudi support bisnes part time aku nih...Walaupun buat utk suka2 & niat nk tambah income sikit...Tapi aku harap one fine day aku akan fokus dlm bidang nih...

Oh ya...Job alteration costume masih Onnzzz...Tapi aku pilih jgk sbb nk buat alteration costume yg ready made buat senang je..Very the mencabar...Huhu

Korang ade buat part time?
Buat ape?

Sharing is caring.... =)



End



Wednesday, June 30, 2021

TERIMA KASIH

As Salam

Terima kasih buat yg sudi join segmen aku...

The segmen will end by today...In Sha Allah by this weekend aku akan buat list ye...

Terima kasih sgt2...

Terharu tengok sambutan dr blogger2 semua...

Semoga dgn segmen ni kita dpt tambah kenalan & eratkan hubungan sesama kita...



End


Sunday, June 27, 2021

THROWBACK : EXCHANGE GIFT CUM HARI RAYA GIFT

 As Salam

A week before hari Raya aku jumpa ex ofismate...Kami jumpa dkt LRT Chan Sow Lin sajo...Nk jmp dkt Mall dh x boleh..Ini pun aku risau je ade roadblock...Mujur sgt xde sepjng perjalanan pergi & blk...Huhu

Asalnya nk jumpa asing2 je sebab aku nk amik kuih raya yg aku order dgn Yanti...Skali Mazira pun available utk join sekali..Maka aku usulkn utk kami proceed dgn exchange gift yg dh tertunda lama...Huhu..Alhamdulillah..Semua pun dh ready dgn gift masing2..Aku mmg dh beli awal2 lagi...

Kami jmp dkt LRT tu dalam pkol 12.30 tghari...Hata bwk aku smp ke sana...Lepas tu tunggu la kejab smp habis session kami...Mujur dkt LRT tu x ramai org...Huhu

Friendship since 2013...
The session..huhu
Kali ni budget besar sikit...Jadi bleh la bg hadiah mcm2...Lps tu aku mmg dh ade beli hadiah bday masing2...terima kasih ye kawan2 yg sudi layan session nih...huhu

Alhamdulillah, smp skrg pun kami masih berhubung...Sipa ade group w/app walaupun hanya 3 ketul nih je..hahaha...

Nak tau ape yg aku dpt?
korang bleh tgk dkt sini : 8 YEARS OF FRIENDSHIP
Seronok aku time bukak semua hadiah2 nih...

Tapiiiiii...
Nak dijadikan cerita, masa semua dh bersurai & masa aku nk letak hadiah dlm bonet kete, ttibe aku nmpk salah satu bungkusan hadiah dari Yanti, bukan tulis nama aku...Tapi nama MAZIRA..terus aku msg dlm group...Mujur time tu Mazira ade dkt PWTC...Jadi aku mintak Hata kesana utk tukar blk bungkusan...Haha..Hadoiiii...Kelam kabut sgt mase buat exchange tu smp trtukar bungkusan...Huhu

Alhamdulillah...Aku happy dgn hadiah2 yg aku dpt...
Bykkkkk sgt...
Tapi takde la semeriah mcm 2 tahun lepas...
Tapi 2 tahun lepas pun mcm sedih jgk sbb the next day tu permulaan arwah abah tak sihat... πŸ˜”


Harapnya aku kuat utk hadapi hari2 mendatang tanpa seorg Abah..
Rasa kosong tu sentiasa ada..




Sharing is caring



End




Saturday, June 26, 2021

TRIPOD DARI SHOPEE LAGIII

 As Salam

Masa Aidilfitri yg lepas, aku tak sengaja TERPATAHKAN tripod Hata...Huhu..

Mase tgh sibuk2 setup tmpt nk bergambar, aku terpatahkn pulak...huhu

Jadi last week baru aku sempat gantikn dgn yg lain...product sama, cuma dari kedai yg lain...Alhamdulillah, penghantaran lajuuuuu...brng pun ok..Aku selit jgk 1 fon stand utk diri sendiri...Huhu

Tripod kali ni siap ade pengukur kestabilan...Ala yg nk maku sure tripod tu betul2 ade dkt posisi yg betul..Haaaa..Gitew...Huhu

Hari tu ade beli GIMBAL..Sekali PKP...x dpt nk keluar & test sgt...Pakai jgk mase pegi Melaka hari tu...

Beli jgk ring light utk Hata guna time ade presentation...Aku pun kadang2 guna jgk utk content utube &tiktok...Tp jarang...Huhu

Ok la kan?
Ganti blk wehhhhh....Hahaha
Walaupun Hata tak kisah, sekurang-kurangnya bile nk guna tu, barang dh ada....




Sharing is caring



End


Friday, June 25, 2021

THROWBACK HADIAH HARI GURU

 As Salam

Lupa nk cerita...

Bulan May hari tu kan hari guru?

Walaupun sekolah rendah tutup, tapi tadika masih beroperasi mcm biasa...

Jadi aku pun saje aje la nk meraikn cikgu2 Ammar...

Aku prepare yg simple2 je...Tak bleh nk prepare yg berat2 sbb masa tu baru lps raya kan?huhu..pkp plk tu...mane maunya berjalan sgt nk cari hadiah...huhu


Ini je yg aku mampu bagi seikhlas hati dkt cikgu2 Ammar...
Aku prepare 6 set...3 set utk cikgu dkt taska, 3 set lg utk cikgu dkt tadika...
Ade brng2 yg aku cari dkt ninso...Then ade jgk brng yg aku dh beli siap2 dr shopee..huhu

Ok lah kan?
Utk suka2 & mnghargai cikgu2 Ammar...
Ammar & qaisara pun excited nk bg hadiah tu dkt ticer2...
Mlm tu both of them sama2 tlg aku preprare the gift...

Korng ade yg anak masih dihantar ke taska mase pkp?
Dkt sane ade buat celebration?




Sharing is caring



End


Thursday, June 24, 2021

FACE SHIELD DARI SHOPEE

 As Salam

Seperti yg disarankan oleh DG, kita dh start kena pakai double facemask...1st layer is medical facemask & 2nd layer prefered fabric facemask...

Aku pernah try pakai 2 layer diatas...Tapi lemaihhhhh wehhh..Hahaha...

Jadi aku decide utk beli face shield...Jenuh jgk buat survey dkt shopee...Rege ok & 🌟 serta komen yg ok..Jadi aku cuba nasib dgn beli face shield jenis ini..

Kali ni aku buat alamat rumah sbb budget mmg smp time PKP...2 mggu jgk rasenye face shield ni nk smp..Smp2 je tgk2 kotak dh kemek2..Aku risau je shield ni retak / calar...Bila dah bukak packaging, hati ade rasa lega sikit sebab face shield ni ok...Huhu

Alhamduillah, aku dh try test...Setakat ni selesa pakai & view pun lebih jelas dari pakai face shield dari plastic A4 yg aku pakai sblm ni...Tapi kalo pakai spek mata, kena letak handle tu dkt blkg bingkai spek mata...Hata ckp mcm berat sikit..So mgkn utk yg pakai spek mata bleh try dulu...kalo selesa, bleh teruskn..

Aku pun skrg ni baru nk start blk mnjahit facemask...nak buat stock baru...
Serius wehhhhhhh...Mood menjahit mmg kelaut dalam...Tak mahu dtg..haha
Seronok tgk video menjahit dkt tiktok (ramai dh tailor dlm tiktok yg aku follow)...

Korang pakai face shield atau double facemask?

Sharing is caring




End








Wednesday, June 23, 2021

STOCK UP HAND SANITIZER

 As Salam

Hari tu stock hand sanitizer dkt rumah dh hampir habis, maka gigih aku search dkt shopee harga & 🌟🌟🌟🌟🌟 yg byk & komen yg ok...

aku beli smp 3X sebab dpt mcm2 harga nk beli byk sekaligus ttibe shopeepay buat hal pulak...trpaksa beli beberapa kali...Bile jmp offer & komen yg lagi baik, maka x pilih la order yg sama mcm sebelum ni..huhu

Sini aku share hand sanitizer yg aku beli

Memula aku beli yg penutup oren tu...Wangiii...2nd time beli yg botol sticker biru & merah...Yg itu aku beli sebotol spray & sebotol lagi gel...3rd time beli yg 5 botol tu...Aku beli yg ini sebab baru jumpa..ofis aku pakai brand ZEN ni..Dpt plk rege murah...Huhu...

Dlm packaging ZEN ni aku dpt free gift...Keropok THAI...Tapi xde LOGO HALAL...Maka gigih la aku search...Mmg xde product HALAL..Lps tu dr company yg sama, ada jgk product yg ada PORK FLOSS...Huhu

Nmpk gayanya aku kena simpan keropok ni & bg pd bdk ofis yg chinese bila ofis dh bukak nnt...Huhu

Aku harap stock ni cukup bile aku dh start masuk ofis nnt...

Aku jumpa bekas ni dkt mr.DIY...Harap2 boleh bertahan lama sbb sblm ni guna yg rubber case...udah putuih tempat sangkutnya kome...Huhu

Stock hand sanitizer korang mcmane?




Sharing is caring


End


Tuesday, June 22, 2021

UNBOXING BIRTHDAY GIFT

 As Salam

Ini baru betul hadiah bday ...huhu

Actually hadiah ni aku pilih sndiri...Pilih dr shopee je sbb nk pilih dkt kedai mmg trhad time PKP,PKPD,PKPP,PKPB nih...Boleh dikatakan beli dr trusted seller sebab dh 2x aku beli dgn seller nih..Tapi kali ni ongkos dr poket Hata...

Jadi aku bgtau Hata, setuju tak kalo kali ni aku pilih hadiah sndiri?huhu...Lps pilih aku tunjuk pd Hata...Dia setuju...smp masa trus check out...huhu

Lama jgk aku tahan dr rasmikan hadiah ni...Hari Jumaat hari tu baru aku rasmikn...Sebabnya mende ni kena d/load QR Code..Jadi kena tggu masa yg sesuai baru bleh rasmikan...huhu

Ini lah dia hadiah yg aku pilih utk diri sndiri tu..Pilih ikut kemampuan ye...huhu

Che mek mmg excited tgk aku punya hadiah nih...Jam aku yg lama diwarisi oleh che mek...dia mmg nk sgt jam tu dr memula aku beli..huhu

Smp masa aku akan bg pd che mek...Bukan murah tu nak oiiiii...huhu..
Tapi bkn jgk mahal sgt...huhu

Alhamdulillah...Aku sua jam nih...
A few days jgk aku survey..Siap cari comparison lagi sbb memula aku pilih model lain...At the end pilih model ini sbb review bgtau ok dr pilihan pertama aku...

Ok lah kan?
Korang pernah pilih hadiah bday sndiri instead of tggu kejutan?huhu
Kekadang nk jgk pilih sendiri ye dak?huhu


Sharing is caring



End




Monday, June 21, 2021

HADIAH HARI JADI PART 1

 As Salam

Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk menikmati kehidupan hingga ke hari ini...

Hari tu mata aku mcm dh start manja2...

Actually mende ni dh lama...tp aku biarkn sebab xmo manjakan sgt...Hahaha

Tapi smp last week aku dh x tahan sbb penat nk kena kecikkn mata tiap kali nk tgk tv sbb gmbr nmpk kembang same goes to the subtitle...Penat wehhhh...huhu

Last2 aku ajak Hata pegi kedai cermin mata...Check punya check...Rabun aku x tinggi...tp ada silau...Doctor pun suggest nk buat boleh, tak buat pun boleh...Kalo buat pun pakai time nk tgk tv & pc & waktu2 trtentu aje la...Nk pakai on off xde masalah dkt mata aku dikemudian hari...tp nnt bile age dh reach 40, kebarangkalian nk kena pakai spek masa nk membaca tu mgkn ada...

So aku decided utk beli & pakai masa tgk tv...Check mata dkt kedai lain...Beli spek dkt kedai lain sbb aku nk cari yg best price...huhu

Aku pegi kedai cermin mata MILANO dkt Wangsa Walk...Dpt price yg under budget...

Aku share moment aku pegi check dkt sini CHECK MATA

Order hari Sabtu, Alhamdulillah hari Isnin tghari kedai call dh bleh amik...


Malam tu mase nk relax2 tgk tv baru aku rasmikan dkt sini TEST SPEK MATA

Aku pilih spek mata yg biasa je...xde nk plih yg branded2 sbb bukan nk guna setiap masa...Kalo time mlm duk dlm kete rase mmg kena pakai...Sebab silau dia lain mcm...

1st time pakai tu alhamdulillah...xde pening...view aku pun...MasyaAllah...clear sgt wehhhhh....xde dh kembang2...huhuhu

Baru aku faham situasi Hata & che mek...huhu

Korang pun rase mcm aku ke mase memula pakai spek tu?

Inilah hadiah hari lahir aku part 1...

Hadiah kena beli sndiri....hahaha

Hadiah dari Hata nnt aku cite dkt entry lain ye...Hadiah aku MINTAK awal lagi sbb MCO/FMCO ni agak oening nk letak delivery address...Nk letak alamat rumah takut Hata kena pegi ofis, nk letak alamat ofis takut ofis kena tutup plk...πŸ˜„

Makanya aku beli awal2 dkt shopee budget by Hata & letak dkt alamat ofis...Alhamduillah item delivered sblm 1st of June...huhu

Lama aku perap hadiah tu...Gigih x pakai smp la last few days ago baru merasmikan...kikiki


Sharing is caring


End


Sunday, June 20, 2021

BUKHOOR ARABIC PERFUME & BLOOD DONATION

 As Salam

Lambat brsiaran hari ni...huhu

Hari ni sebelah pagi aku & Hata merasmikan bukhoor yg baru...

Hata beli dkt shopee..Order oud al malaki..Tapi dpt yg lain...Bile tny knp bg yg lain sedangkn yg order dh habis?..Seller ckp sbb bau lebih kurang sama...Saborrr aje lah...Bile tgk alamat kedai, dekat aje dgn rumah...Tny punya tny seller agreed utk exchange dgn dtg dkt kedai dia...Hata pun gigih pegi kedai & gigih test bau smp naik sumbat hidung nk pilih bau yg baru..Adehhhhh..Bau yg dia bg tu mmg x kena dgn hidung kiteorg...Jauh gile baunya dgn bau yg kiteorg guna sblm ni...

Sini aku share unboxing aku lepas tukar flavor perfume tu...Mujur x bukak lagi plastic  kotak oud tu tau......

Actually bukhoor burner tu pakai letrik...Tp dlm video aku trsebut usb plk...hahaha..layan

So far bau yg kami pilih ni ok...Oud Al Malaki tu lagi ok...Tapi selalu aje sold out...Dktv1 kedai dlm giant tu ade byk stock...tp jual harga firuan....Hahaha...Smp rm100 lebih...Dia igt kita ni buta shopping online ke?Hahaha

Igt tak mo la beli online sbb nk dpt cepat...Tapi bile harga online jauh lg murah, maka gigih la tggu...huhu

Korang ade bukhoor ni dkt rumah?

Try la...Bau sedap....huhu

Oh ya...lps unboxing bukhoor ni, aku ajak Hata ke Aeon AU2 sbb KKM ade buat event blood donation..Alhamdulillah dh cukup 3 bulan utk bolehkan aku derma sekali lagi...

Ahamdulillah, masih berpeluang menderma utk kali ke-3...Harapnya dpt menderma selagi sihat...gitewww...
Sementara aku beratur, Hata gi cari buku melukis utk anak2...Lps tu aku pun x perasan bile Hata snap gmbr aku, smp lah gmbr last tu...huhu

Dpt gift air kotak coklat marigold, roti jagung, biskut munchys & sijil...

Korang derma jgk?
Dh berapa kali?





Sharing is caring




End

 

Saturday, June 19, 2021

TUMIS PERIA

 As Salam

Dah lama rasenya x makan peria tumis dgn telur nih...

Sedap wehhhhh...mkn lauk tu saje pun boleh...

Mkn dgn nasi panas lagi sodapppp....huhu

Korang masak peria ni mcmane?

Sini aku share cara aku masak peria ni...ikut resepi sndiri je...janji bleh telan..hahaha


Masak peria ni, sedap jgk kalo masuk cili merah yg besar tu...aku masuk cili padi nih sbb xde stock cili besar merah....hahaha

Actually peria nih bleh jgk jadi ubat utk silau mata tau...Buktinya pd Hata...Hari tu masa nk buat spek mata baru, silau Hata byk kurang...sbb ade 1 masa tu kami kerap mkn sayur peria ni...

Korang mgkn boleh try...


Sharing is caring. 


End



Friday, June 18, 2021

DOUBLE PROTECTION WITH FACE SHIELD

 As Salam

Hari tu kecoh DG sarankan kita utk pakai 2 lapis pelitup muka...1st layer is medical facemask, 2ndcleyer is fabric facemask...

Aku dh try..tp aku x blehhhhh...kelemasan wehhhhh...

Jadi aku pun beli la face shield...alhamdulillah...ok sikit...Walaupun volumn kau kena UP sikit masa bercakap....hahaha

Aku beli dkt shopee je...Beli masa memuka PKP 3.0 hari tu...Tapi delivery take time sikit sbb dr mainland...

Smp2 kotak dh kemek2...

Aku risau je shield tu retak or calar....huhu

Meh aku share unboxing face shield aku ni...πŸ˜„


Ok la kan?
Bleh pakai dkt ofis jgk...
Cuma tukar facemask aje la mase dkt ofis tu...huhu

Korang guna 2 facemask atau facemask & face shield mcm aku?



Sharing is caring.



End


Thursday, June 17, 2021

SAMBAL BALI KE SAMBAL TOMATO?

 As Salam

Saje nak share sambal yg kak ipo aku ajar mase awal2 kawin in year 2008-2009 dulu...My kak ipo ajo ini sambal bali...Aku tgk dkt fb org ckp ini sambal tomato...hahaha...

Cara penyediaan sama je...Cuma nama je berbeza...

Korang pernah try buat?

Sedap wehhhhh..tambah2 mkn dgn nasi panas & ikan goreng...hahaha

Sini aku share cara aku buat...Part blend tu patutnya tumbuk dlm lesung batu je...Tapi lesung aku comey & aku nk cepat...Jadi kita blend aje la....huhu

Bagi yg belum cuba & nk try buat...selamat mencuba aku ucapkn...
Bagi yg dh pernah buat, cara penyediaan kita sama tak? πŸ˜„

Sambal ni kalo mkn dgn ikan bakar pun layan jgk nih....huhu

Sharing is caring..




End


Wednesday, June 16, 2021

LATE 30-an AND COFFEE

  As Salam

ehsan google

Dulu2 aku pelik knp org ckp bile minum coffee or nescafe waktu mlm, akan jadi burung hantu...Hahaha

Sebab dulu2 aku minum coffee or nescafe waktu mlm, bile smp time mengantuk tu...mata pejam jgk...kepala tetap cari bantal...

TAPI.......

Sebulan dua ni....

Penangan kopi O / kopi ais mmg teruk dkt diri aku kalo ditelan waktu mlm...

Aku memang tak boleh tido wehhhhhh..

Badan dh letih...Tapi mata xmo pejam...Otak dh penat memikir...

Mcm last few days Hata ade buat kopi ais...Penyudahnya aku x dpt tido smp pkol 3 pagi...

Terkebil2 sensorng tgk kids & Hata tdo...

Battery HP dr 100% tinggal 50% aku guna...

Mujur x tercheck out je brng2 dlm shopee cart tu...Hahaha

Dulu aku mcm x pecaya...La ni dah kena dkt diri sendiri baru kau rasa...

So skrg, kalo mlm je..Aku mmg avoid minum kopi...Penat wehhhh...

Korang boleh imagine kan? Badan dh penat, tapi mata x bleh tutup...Tak mau tido kome wehhhh...Stress aku..Hahaha

Korang pernah jadi mcm aku?

Adakah ini faktor usia???

Tapi aku ada baca...orang yang berdarah jenis O memang dinasihatkan utk avoid minum minuman yg ada caffeine... Sebab caffeine tu akan buat org berdarah jenis O ni AKTIF...TAK BOLEH DUDUK DIAM..ADE JE KERJA DIA NK BUAT... Sama mcm kalo kita bagi budak2 mkn mknn manis / air milo lepas jam 9 mlm... Aktif dia lain maciammm...Hahaha

Aku dh pernah trbagi Ammar minum milo / mkn mknn manis mcm coklat lps jam 9 mlm...Mmg energy dia mcm siang hari wehhh...mcm baru lps cukup mkn, cukup tdo..Segar bugar..Hahaha...

Skrg dkt ofis, aku mmg akan buat neslo ais...Hahaha..Tapi time lunch minum air masak smp la blk rumah..kalo x dinner dkt luar (masa bukan PKP) aku memang akan minum air masak je smp esok paginya ke ofis semula...

Air neslo tu buat aku kenyang sikit smp ke tghari...Time sarapan aku amik sikit je mknn tambah dgn neslo ais...

Time lunch plk, kalo breakfast aku dh mkn nasi lemak, maka lunch time aku x mkn nasi dah..Sebab nnt time dinner kebarangkalian nk makan nasi tu ade...Huhu

So korang yg darah O..Sila lapor diri...

Kalo situasi sama mcm aku, kita geng...Hahaha




End

Tuesday, June 15, 2021

SEGMEN : JOM REFRESH BLOGLIST

 As Salam

Dah hampir 2 tahun x refresh bloglist...Huhu

Memandangkan mood tgh ONzzzz untuk buat segmen refresh bloglist...

So rase nk buat plk segmen nih..masih releven lagi ke nk buat segmen2 mcm ni?Huhu

Kalo sudi bleh join ye...

Syarat mcm biasa..buat 1 post ttg segmen ni & leave your post link at comment..

Attached banner ni sekali ye..


Selain dr tambah kenalan dkt media sosial, nak jgk tambah kenalan dlm dunia blogging...Dah lama x dpt kwn baru & amik kisah ttg kwn2 blogger yg sedia ada...

Harap2 ade yg sudi join..

Nak letak ayat amik hati pun boleh...
Nak letak wish pun mek terima...

Nak letak banner sahaja pun boleh...
As long as ade yg join... =)



End


Monday, June 14, 2021

CONTACT NUMBER AKAK URUT

 As Salam



Ramai PM mintak aku bg contact number akak yg urut aku tu..mane yg aku sempat reply, aku reply ler..Mane yg x sempat tu mmg terabai..maaf ye..

Utk pengetahuan semua, mcm yg aku ade story dkt SINI - MOTHERBOARD BARU ..Maka majority contact number gone...Mane2 yg aku save dlm fon mmg x dpt diselamatkan termasuklah contact number akak yg urut aku tu..

Maaf ye aku x dpt nk tlg korang dptkn contact number tu sbb aku sendiri pun lost the contact number...

So far aku x jmp lg tukang urut yg baru...




End

Sunday, June 13, 2021

LRT KELANA JAYA CRASH 24.5.2021

 As Salam

Throwback kes LRT crash dulu..Maaf la lambat nk bukak cite ttg kes nih...Aku masih terkejut sebenarnya...Sebab masa siang hari kejadian tu aku masih gunakan kenderaan tu...

Boleh imagine tak mlm tgh tgk TV ttibe Hata ckp LRT crash near KLCC station...

Terkejut gile kot sbb siang tu aku naik LRT..Walaupun bkn LRT no yg dinyatakan..

Mlm tu jgk aku dpt news bgtau laluan LRT akan ada 1 lane je...Kekerapan LRT is every 10 minutes...Shutter bus disediakan utk ke destinasi yg ditetapkan...

A few years back aku dh lalui pengalaman yg sama...LRT stuck..Aku naik bas dr LRT Sri Rampai ke LRT Ampang Park...Kena berdiri almost 1 hr..Dgn hidung menahan selesema...Memang hazab...Berterak dgn org ramai lagi...

So aku mintak Hata amik & hantar aku dkt ofis..Mujur la jalan clear je sepanjang tempoh htr & amik tu...

A few days after, dgr plk news ade yg +ve covid lps naik LRT date 26 & 27 time 8-9am..So anybody yg ade simptom kena buat swab test...

Allahhuakbar...Berderau lagi darah aku dengar news nih...

Mujur sgt Hata htr & amik aku dari crash date smp 31/5/2021... Aku budget the rail akan amik masa utk diperbaiki...Nak tarik tren lagi...Nak baiki trek lagi...

Sekali mmg betul dieorg amik masa 3 hari to fixed the issues...

Baru2 ni lagi ade case passenger +ve after naik tren on 2-3 june...Mujur time tu dh start PKP & ofis aku tutup...Kerap plk kes LRT kan? Mcmne nk pegi ofis lps PKP ni?

Harap2 xde ape2 la lps ni....Hand sanitizer mmg kena sentiasa full dlm bottle...Kalo ade disinfeksi spray tu, bleh la bwk..Smp ofis bleh disinfeksi handbag, kasut...

Dlm ofis pun skrg aku dh pakai facemask & face shield...

Nk keluar beli grocery pun aku pakai facemask & faceshield..Nak pakai 2 lapis aku jadi lemas...Huhu...

Harap2 all passenger dh ok skrg...




End

Saturday, June 12, 2021

PKP 3.0 - WFH / TAK BOLEH BUAT KERJA?

 As Salam

Ramai ke blogger yg WFH???

Aku punya ofis mmg x dpt nk implement WFH sbb we play with a lots of PAPER &FILES...

Jadi mmg xde harapan utk WFH...Memandangkan ofis aku bukan enssential, maka ofis kami x bleh beroperasi...

Maka duduk rumah la dari 1 - 14 June ni...Alhamdulillah ade jgk activity yg aku buat especially mengemas rumah..Hahaha...Kemas rumah ni mmg tak pernah habiskan?

Masa raya kemas brng2 bawah tangga...

Lepas tu kemas rak mknn kering...

Baru2 ni kemas dapur...

Tiap kali kemas ade je brng2 yg dibuang...Pelik knp aku masih simpan brng2 yg x guna &dh x bleh guna? Hahaha...

Ini aku tgh sorting baju2 yg dh x muat dkt aku & kids..Nk bg dkt anak2 sedara, semuua dh besar panjang...Nk bg dkt cucu2 saudara pun, semua bdn semangat...Hahaha

So once dh sorting nnt kita fikir la nk sedekah dkt siapa...

Sepanjang PKP ni mood menjahit tu mmg x dtg langsung...jenuh aku seru.idak maunya dtg...Hahaha

PKP 3.0 phase 1 akan berakhir 2 hari lagi...Aku masih x pasti sektor non essential dh bleh mula beroperasi atau tak lepas ni...

Kes pun masih 4 angka...

kes LRT pun macam mula rancak...



Semoga kita terlindung dr wabak ni...Amin




End

MUDAHNYA MASAK KUEY TEOW KUNGFU

 As Salam


Hari tu tekak nak sgt mkn kuey teow kungfu...tapi time PKP tak bleh dine in..maka gigih aku cari bahan &masak sendiri...

Memula gaul segenggam kuey teow dgn sebiji telur..Then goreng smp garing & ketepikn...

Sini aku share mcmane aku buat kuah dia...


Aku masak 3 pinggan...Ammar share dgn aku je...
Alhamdulillah...Lepas jgk teringin nk mkn kuey teow kungfu...Huhu
Next time bleh masak lagi...Huhu
Next time bleh improve mane2 part yg perlu jgk..Huhu


Korang masak kuey teow kungfu mcmane?



Sharing is caring



End


Friday, June 11, 2021

PROTEIN FOR KITTEN

 As Salam

Hari tu aku ade cerita pada my Kak Cik yg pencinta kucing ttg anak2 merry...Merry mcm pelik sikit...Mcm malas nk bagi anak2 susu badan...Anak2 pulak mmg masih perlukn susu badan dia kan?

So my kak cik bgtau...Rebus isi ayam, then blend dgn air rebusan..Lepas tu try bg anak2 kucing tu minum / mkn... ia untuk menggantikn protein yg diperlukn oleh anak2 kucing tu...

Disebabkn anak2 kucing ni masih kecik, jadi aku bg x banyak la...Bagi pun sekali sehari je...Dannnn..itu pun Merry join sekali...

Sekarang kena kerab bersihkn pasir sebab 5 ekor guna 1 tandas kan...Hahaha

Kadang2 bawak masuk rumah jgk bg kids cuddle with the kitten...Riuh la rumah tiap kali dieorg dibawak masuk...Berlari kesana ke sini...Haha

2nd time masak, aku blend skali dgn nasi...So texture jadi pekat sikit..Tapi kitten masih boleh makan smp licin...Huhu...



Any suggetion about kitten food boleh share sini ye...

I is ibu baru for the kittens..hahaha




End


Thursday, June 10, 2021

LEMANG KUKUS PAPER CUP

 As Salam

Sedang kita sibuk dgn PKP, PKPB, PKPP, PKPD x sedar syawal dh nk sampai ke penghujungnya....Aku pun x sempat nk buat entry aidilfitri...Selamat hari raya semua...

Baju raya tahun ni, semua beli kecuali bajju raya aku...2-3 hari sebelum puasa kami dh siap semua... Bau raya aku, pagi raya baru siap sembat...Hahaha..Mood kelaut wehhhh..kasi meriah masak mcm2 pun sbb nk bg semangat dkt anak2...

Hata mintak aku jahit kebaya songket..jadi gigih la mencari kain songket...

Kita raya hari Khamis kan? Hari rabu aku amik cuti...Masak nasi impit, masak rendang, masak kuah kacang & gulai nasi impit banjar style...

Oh Yaaaaaa...Kami gigih jgk buat lemang kukus dari paper cup tu...yang pasti bukan lps tgk video khairul ming ye...Hahaha

Dari last year anak sedara aku tag aku dgn FB ttg lemang kukus ni...huhu..Sini aku share mcmane aku buat lemang kukus tu..Acutally tak la susah sgt...Cuma kena RAJIN...Huhu...

Bahan2 pun senang je nk dptkn...Cuma kena cari daun pisang aje la...Utk tambah rasa lemang tu...Huhu...Aku gunakan santan kotak je...Susah nk cari santan parut time2 PKP ni...


Alhamdulillah...Percubaan pertama berjaya...kena kukus around 1 hr utk hasilkn lemang kukus paper cup nih...Memandangkan periuk kukus aku comellll..Maka muat 8 cup aje skali masak...Aku masak sekilo beras pulut je...Dpt la 16 cup...Alhamdulillah habis kami 4 beranak mkn...Huhu

Rendang pun mnjadi kali ni..Aku buat rendang ayam je..Huhu...Buat dlm 6 ketul ayam je...Huhu...


Korang masak ape mase raya hari tu?





End



Wednesday, June 09, 2021

KISAH ANAK KUCING

 As Salam

Almost 2 months merry beranak 5 ekor anak...Kami namakan setiap seekor Tuah, Felix, Sonic, Tompok & Oreo...Memasing dh bertuan..Aku amik anak kucing nama Tuah, Hata amik nama Felix, Ammar amik nama Sonic & che mek amik nama Tompok & Oreo..

Memula mcm x pecaya nk jaga semua..Tapi alhamdulillah, rezeki tu ade je utk anak2 kucing tu...

Bersungguh jgk kami mnjaga dieorg..Hahaha

Sini aku share video dieorg...


Ini masa kami masih letak dlm rumah..Masa ni anak2 kucing ni masih belum berak & kencing so gigih kami transform baby court ammar attached dgn cage yg kecik...

Time ni saje bwk keluar utk kids play with them...Lepas tu dh besar sikit, Kami kena beli cage yg size lagi besar utk fit 5 of them... Share le pulus dgn Hata..Bukan murah Oiiii...Cage besar ni RM230...Rezeki anak2 kucing nih...huhu

Ini video kami build the cage...

DIY lagi bukak balik old cage utk attached dgn new cage supaya lagi selesa utk 5 ekor anak kucing nih...Huhu

Pegi NINSO utk beli cable tight...Then deko lah sendiri...

Alhamdulillah dpt harga cage besar yg pada aku murah & harga pun lebih kurang sama dgn shopee..Hahaha...



Harap2 anak2 kucing ni hidup sihat la...
Byk dh melabur nih...





End


Thursday, May 27, 2021

YOUTUBE SUBSRIBER

 As Salam

Saje nk share progress my utube subscriber...huhu

Alhamdulillah...dah reach 112 subscriber...
Walaupun channel ni channel utk suka2...bercampur xde main content...
Tp kadang2 aku share info, tips , unboxing, cat & lain2 jgk...
Terima kasih pada yg subscribe...
Semoga aku terus berusaha buat content yg lebih baik...amin



End


Wednesday, May 26, 2021

PENDAFTARAN VAKSIN ASTRAZENECA

 As Salam ...

Ade yg dh kena vaksin?

Mek baru nk daftar pkol 12 ni nnt...Hrp2 berpeluang...

Aku tak daftar hari tu sbb mcm2 sgt cite ...

Lepas beberapa kali bc news & info baru la ade keberanian & tawakal ajelah...

Semoga dapat mndaftarkn diri utk batch kali ini...
Semoga dipermudahkn urusan ...
Semoga urusan pemprosessan lancar...
Semoga baik2 aje kalo berpeluang divaksin...

Amin


Thursday, April 22, 2021

SEJADAH UNTUK KANAK-KANAK

 As Salam..

Hari tu aku jmp sejadah ni dkt SHOPEE ...Asalnya iklan tu duk lalu lalang dkt wall fb aku...huhu...Lepas tu trus terasa nk tgk dkt shopee...Trus rasa nk bekicutk encourage kids "istiqomah" solat...

Anak2 kecik kan mmg suka yg comey2 & cantik2...Jadi kita bg la galakan...

Ini adalah sejarah corak pilihan Ammar & Qaisara sendiri...Tak trlalu tebal & tak terlalu nipis...Just nice for kids...Size pun sesuai utk anak2...Cuma mcm kecik sikit dlm seinci dua je dgn Qaisara...Huhu

Ok la kan utk kids...Menarik jgk ...As long as kids brsemangat utk solat...πŸ˜„




End


Wednesday, April 21, 2021

MENU-MENU - WEEK OF RAMADHAN

 As Salam...

Sedar tak sedar dah 9 hari kira dlm bulan ramadhan...Dlm 9 hari brpuasa, ada 2 hari uh kiteorg cuti masak sbb penat & tukar selera.huhu

Sehari "cuti masak" lps whole day mengemas rumah...Then semalam lg sekali "cuti masak" sbb tekak aku nk mkn mee rebus...tp x jmp yg sedap dkt tekak...Jadi mkn dkt kedai lain...

Sini aku saje share menu aku utk 7 hari...Menu simple2 je...Cuma tambah dessert...

SOTONG BAKAR WITH THAI SAUCE
SOTONG BAKAR WITH THAI SAUCE
POPIAH GORENG INTI IKUT SUKA
KERABU MANGGA,KARI AYAM,SAYUR CAMPUR & AYAM GORENG
TELUR MATA KERBAU 3 RASA, SAMBAL UDANG , DAGING MASAK KICAP...
AGAIN....KERABU MANGGA
DAGING MASAK KICAP, SAYUR CAMPUR, SAGU GULA MELAK

Kalo nmpk menu yg sama tu maknanya ade lebihan masa hari brbuka semlmnya...huhu

Kiteorg dh trbiasa masak x byk jenis sbb confirm susah nk habiskn...huhu

Part kerabu mangga tu plk...Actually aku buat stp hari...30 minit sblm brbuka aku buaat, lps tu ltk dlm peti ais...sedap weh mkn time sejuk2...huhuhu

Aku dpt mangga ni dr pokok jiran dkt simpang rumah...Owner dh bg kebenaran utk amik everytime musim buah...Sekali buat aku amik sebijik je...huhuhu

Hari ni duk fikir lg nk masak ape utk menu brbuka...

Korang ada idea?

Sharing is caring...πŸ˜„


End



Tuesday, April 20, 2021

SALAM 8 RAMADHAN

 As Salam Semua...

Happy 8 ramadhan...πŸ˜„

Alhamdulillah, masih dilanjutkn usia hingga ke 8 ramadhan..

Alhamdulillah, baju raya 4 beranak semua dh settled...

Baju raya aku je kena jahit sndiri sbb Hata request utk aku jahit sndiri...Nk beli yg ready made mahaiiiii...πŸ˜…

Lgpun x confirm lg boleh rentas negeri ke idak kan? πŸ€”

Tapi aku xmo hapuskan kegembiraan sambut syawal dr dlm jiwa anak2 aku...

Kalo brterusan smp entah bila keadaan mcm ni, lama2 semangat nk beraya dlm diri anak2 boleh hilang...Nnt lama2 suasana raya dgn tak raya same je bagi dieorg...

Tu sebab aku settlekn awal2...at kids dh tau dieorg ade baju baru nk pakai time raya nnt...

Kalo umur pjng, 2 weeks before raya dh bleh startvberjemaah dgn kids buat ape2 biskut / kuih raya yg kita tahu buat...huhuhu...

Kalo nk gi beli kuih sahaja pun, bleh bwk kids so that dieorg boleh pilih skali... 

Pada aku la idea utk pilih kuih boleh di kongsi dgn anak2...πŸ˜„

Aku settlekn part baju raya hari ahad (2 hari sblm puasa brmula)...

Korang mcmane?



Sharing is caring...


End

Wednesday, March 24, 2021

VR AT SUNWAY PYRAMID

As Salam

Lastfew weeks kami ke Sunway Pyramid setelah setahun lebih x kesana... Xdecpoint pun nk ke sana jadi mmg jarang la jehak kaki ke area Subang / pj nih...huhu

Hari kami ke sana pun sbb Hata nk bagi kids tgk ice skating...Lps tu makan2...

1st ro7nd mkn dkt TCRS...lps tu jalan2...Mase jalan2 tu la ammar nmpk arcade ni & mintak naik...huhu...Sblm blk kqmicmkn dkt nandos plk...tp both tmpt mkn pun kqmi amik portion yg sikit2 je...

VR pun bermula...
Arcade ni 1 entry/game rm20...2 game/entry rm35...Maksudnya kalo dtg sorg, nk main 2 game, bleh amik yg rm35...kalo dtg 2 org, nak main 2 game yg berlainan/yg sama, bleh amik package yg rm35 tu jgk..
Dh selesai...
Sempat la aku rekod sikit video utk anak2 flash back...
Flash back xpe...jgn mintak lagi sudah la...huhu
Ade byk jgk game lain dlm arcade nih...Aku tgh aim 1 game ni...duduk dlm deck, then deck tu siap berpusing2...hahaha...Hari tu x naik sbb baru lepas makan...huhu

Dh lama x masuk arcade sejak2 covid nih...
This time bwk la kids merasa...
SOP tetap ketat...πŸ˜„



End