Tuesday, July 31, 2018

COVER & RING FON BARU

As Salam

Satu penyakit buat aku bile masuk kedai gadget yg MURAH!!!...Memang tak boleh masuk sebab tangan ni gatai je nk capai ape2 yg boleh ditukar / ditambah dekat fon...Walaupun fon aku biase2 je..tapi tetap SAYANG!!!..Dah 3 tahun hp ni dgn aku..Alhamdulillah..Tiada masalah serius yg diberikan...Huhu

Hari tu Hata ajak gi kedai gadget G&T dekat Wangsa Maju Seksyen 2 tu..Sebabnya Hata nk beli fon stand yg baru...Yang lama udah rosak...Kedai ni mmg jual brng2 aksesori fon & lain2 gadget murah-murah belaka...Rambang mata meks...Huhu..

Memandangkan cover henfon aku udah almost 2 years x bertukar...Termasuk jgk ring fon yg udah loose...Maka adalah baiknya aku tukar...Henfon cover yg aku pilih ni adalah henfon cover yg dh lama aku "aim"..Dekat kedai lain aku tengok rege dia range RM15 - RM20..pada aku tak berbaloi nk beli mahal2...Bior le padan tuan badannya...Huhu..

Dekat Kedai G&T yg aku pegi ni jual cover henfon tu hanya RM12 je..Ring tu pulak hanya RM2...Murah sgt dh tu....Huhu..Hata pun terkejut aku sambar smp 2 brng sedangkan yg nk membeli pd asalnya hanyalah dia...Huhu..sekali sekala bos...Udah 2 tahun henfon teman tak tukor baju..kasi can la sikit...Huhu
Inilah henfon cover & ring yg aku beli...Dah lama teringin..Baru sekarang Allah izinkn...Alhamdulillah...Huhu..Dari dlm kereta, Ammar & che mek tak sabar2 suruh aku pasang pd henfon....Sabar..Sabar...Blk rumah baru kite tukar bajunya ye? Dlm kete mane boleh buat keje...Huhu

Smp2 je rumah, terus tukar cover henfon...Maka inilah hasilnya... 
I is SUKA!!!!
Happy nau rasenye dpt cover yg aku idamkan..Kalo ade kaler putih, mmg aku sambar yg putih dulu dah....Huhu..Dari dulu meks suka henfon casing putih...Sebab pada aku henfon casing putih ni lagi senang nk cari...Huhu...Tapi time tu ade cover kaler diatas je...Maka pejamkan mata grab sebab murah...Huhu

Cover kali ni rase mcm lebar sikit hp meks..Tapi tak pe...Meks suka sebab cover tu adalah cover yg meks mmg nak pakai...Huhu...

Ok...Itu je cite baju baru henfon meks...

Kalo korang nk tahu, aku & Hata TAK BOLEH ADA BARANG SAMA...
Kalo sama, mesti salah satu akan hancusssss..
Mcm mula2 kami pakai henfin dulu...MOTOROLA..Henfon aku hancus...Henfon Hata ok..
Lepas tu pakai MOTOROLA flip plk...henfon Hata Ok, henfon aku kena kebas...
Pakai plk BLACKBERRY...Blackberry aku jgk yg HANCUS...
Last2 mase beli henfon skrg ni, Sebolehnya aku xmo sama brand dgn henfon Hata...Walaupun mase tu berkenan jgk model lain dr brand henfon Hata....Huhu...
Bukan nk percaya..Tapi kebetulan tu terlalu kerap smpkn aku fobia...huhu


Korang pernah jadi mcm meks tak?




End

Monday, July 30, 2018

SEWING PROJECT : BAJU LACE LINING

As Salam

Actually mase blk raye hari tu my kak cik plan nk buat baju base on lace plk on next 2 years...(hrp2 umur pjng)...Kebetulan mase pegi nagoya msjd india hari tu dieorg ade buat SALE utk kain yg balance2 ni...Murah sesangat...Terus aku grab utk try and error jahit baju lace...

Bukan senang nk jahit wehhhhh....2X potong kain yg berbeza & 1.5 jahitan...
Dah lama potong..Lama jgk terperap sebab BZ dgn mende lain...Plan nk pakai time buat bday Ammar hari tu..Tapi tak sempat....Huhu

Alhamdulillah, hari Sabtu lepas, dapat meks menyiapkannya...Kain lace ni tak cukup utk buat full body..Jadi aku buat la 3/4 badan aje...Huhu

Alhamdulillah, menjadi jgk akhitnya baju lace lining nih...No wonder la tukang jahit amik double charge..Sebab kena potong kain double..Jahit tu kalo tak berapa rajin mcm aku, dpt la 1.5 kali jahit...Huhu...

Kain utk baju ni belum ade lagi...Kalo rajin aku beli kain kaler same mcm lining..Kalo tak meks pakai skirt hitam yg sedia ade aje la...huhu

Semoga semangat menjahit ni terus ada dlm diri meks...Huhu
Kate org, Practice makes perfect ...






End

Friday, July 27, 2018

TAUHU BERGEDIL

As Salam

Hari Ahad hari tu kami mmg xde kemana2..Hanya berehat dkt rumah sambil kemas2 rumah & hanya keluar rumah utk pergi beli tauhu pok aje lepas Zohor..Sebabnya menu breakfast dah berat & mmg Hata masak banyak utk lajak ke lunch terus...Sebabnya time breakfast anak2 xmo mkn..Lps lunch time baru mencari mknn..Huhu..

Aku teringin sgt nk try masak sndiri tauhu bergedil ni...Nmpk dkt media sosial sedap aje...Huhu..Meh aku share ape yg aku masak ye? Ini hidangan utk 16 biji tauhu bergedil

Bahan Utama :

1. 16 pcs - Tauhu POK ( dipotong X bahagian atas )
2. 100 grm - Daging lembu / ayam cincang.
3. 2-3 biji - kentang. ( dipotong 4 )
4. 1/2 biji - Bawang holland ( dipotong dadu )
5. 2 - 3 helai - Daun bawang ( dihiris halus )
6. 1 sudu kecil - Garam
7. 1-2 sudu kecil - Lada Hitam
8. 2 sudu besar - Minyak masak (utk menumis )
9. 1 sudu kecil - Secukup rasa
10. 2 biji - Telur

Cara Masak : 

Step 1 : 
1. Didihkan air dlm periuk..Lepas tu masukkan kentang & masak hingga empuk.
2. Dah masa, toskan air kentang.
3. Dah tos, lenyek kentang mase tengah panas2 tu..

Step 2 :
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang holland & daging cincang hingga air daging kering.
3. Masukkan garam & secukup rasa..

Step 3 :
Dah siap step 1 & 2...
1. Masukkan daging yg dh masak td ke dlm bekas kentang yg dh dilenyek..
2. Masukkan daun bawang.
3. Masukkan lada hitam.
4. Gaul hingga sebati mcm gmbr bwh ni...👇
Aku nak pedas, so aku masukkn sedikit hirisan cili padi...huhu
Step 4 : 
1. Korang rase la adunan ni..Cukup ke idak masin, pedas & ape2 aje yg ikut kehendak tekak korang..Mane yg terkurang tu pandai2 la korang add on ye...
2. Dah siap adunan, korang potong tauhu POK bentuk X dkt bahagian atasnya...
3. Buang sikit isi2 tauhu tu...Lepas tu dh boleh masukkan isi bergedil yg dh siap diadun td...mcm gmbr bwh ni...👇
Step 5 : 
Dah siap isi semua, boleh lah korang panaskan minyak dlm kuali...
Sambil tunggu kuali panas, pecahkan telur dlm bekas & kacau dgn sedikit garam...
Bile minyak dh panas, celupkn tauhu bergedil td kedlm telur secara keseluruhan & terjunkan ia ke dlm kuali...
Goreng dgn api yg kecil hingga nmpk kaler gold-gold gitu...

Dah siap angkat jgn masuk mulut terus ye...Kang terbakor pulak mulut kome...Kasi toskn minyak & sejuk sikit..Baru la korang ngap...mcm gmbr bwh ni...👇
TAUHU BERGEDIL
Majority org share resepi, ade masukkn bawang goreng mase korang campurkn daging yg dh dimasak dgn kentang..Tapi aku xde bawang goreng & malas nk goreng..lgpun aku x suka sgt bawang goreng ni..So aku x masukkn...Huhu

Alhamdulillah, percubaan pertama yg menjadi...Ammar mkn 2 biji..Che mek mkn 3 biji...Balance aku & Hata perabih...

Sosnya aku buat sos cili kicap, perahan limau kasturi, garam, gula & belacan je...Tak ikut resepi sos yg di share...Layan jgk...Huhu

Pada aku tauhu bergedil ni yg buatkan ia sedap adalam adunan bergedil tu sendiri & sos nya...




So hari raya Aidiladha nnt boleh la add on menu ini dlm juadah raya...Huhu





End

Thursday, July 26, 2018

SEGMEN BLOGLIST AUG & SEPT BY zzzyy.blogspot.com

As Salam

Jom ramai2 join this segmen...Semua yg join will be listed... =)
Step pun as simple as ABC...
Join jgn x join..Huhu





End

Wednesday, July 25, 2018

SMARTHEART PILIHAN JERRY

As Salam

Sejak amik Jerry pertengahan Ramadhan yg lepas, kami bg Jerry mkn makanan kucing peringkat KITTEN jenama SMARTHEART...Dalam ni ade chicken, fish, egg & milk...Ade 3 bentuk dlm adunan ni..Ikan,heart & mgkn gmbr daging ayam...Huhu..bau pun not bad...pernah sekali kami beli mknn timbang utk Jerry....Idak dipandangnya...Walaupun harga lebih kurang, tapi tetap Jerry takmo sbb bau pun lain...

Ini adalah khasiat yg ada dlm menu Jerry...

Essential Benefits:

  • Proper Structure Development – Protein from egg and milk for development of muscle and proper body structure
  • Enhance Brain Development – DHA & Choline for enhanced brain and nervous system
  • Healthy Heart – Omega-3 fatty acids from fish oil for healthy heart
  • Triple DHA Enhancement – for improve cat’s memory, alertness and intelligence
  • Vision Nourishing – Taurine supplement for eye sigh nourishing
  • Healthy Skin and Coat  Balanced Vitamin E, Biotin, Zinc and Omega 3 & 6
  • Strong Bones and Teeth – High in Calcium and Phosphorus

Alhamdulillah..Walau tinggal lama mase cuti beraya hari tu, Jerry tetap aktif & sihat...
Seronok kami bermain dgn Jerry...Che mek tiap kali bangun pagi sebelum mandi mesti cari Jerry dulu..Ammar pun sama..lepas dh siap2 nk g school, sementara nk minum susu, mesti cari Jerry...

So far Jerry ni jinak & sgt active...Geram je tengok..haha
SMARTHEART Kitten
mase sebelum kahwin, Hata ade kucing nama Jimmy...Time tu Hata bg mkn whiskas...Tapi lately ade dpt berita yg mknn tu x berapa elok...Itu yg kami terus je beli smartheart utk Jerry...Mujur la Jerry suka..

Baru2 ni, kami ade beli mknn jenama lain..Jerry makan..Tapi Jerry jadi PEMALAS...Kami panggil pun jerry buat tak tau je..Smpkn 1 hari tu, Hata & Che mek tak lalu nk mkn sebab risau knp Jerry x keluar2 dari tmpt persembunyian walau dah panggil berkali2...Rupa2nya elok je Jerry tido dkt are mesin jahit aku...2-3 hari lepas tu pun nmpk Jerry tak aktif mcm biase...So kami syak Jerry jadi malas sebab mknn jemana itu...

Jadi aku & Hata decided utk tukar semula ke SmartHeart..

Dgn SmartHeart nih, bukan setakat bagi active je...Bulu Jerry pun cantik je..Huhu


Ok..itu je nk share ttg mknn Jerry..mcm ade anak baru plks cite ttg food..Cuma beza ini anak kucing...Huhu

Harap2 Jerry akan terus sihat dgn SmartHeart...






End

Tuesday, July 24, 2018

KISAH QAISARA : PERMOHONAN KEMASUKKAN SRA TAHUN 3

As Salam

Alhamdulilah, proses pendaftaran SRA che mek dah selesai utk sesi Tahun 3,2019 nnt...Aku & Hata decided nk htr che mek ke SRA bermula next year is becoz tahun ni & tahun lepas aku masih x harap che mek utk jaga diri & tak yakin dgn ketahanan diri dia utk handle 2 sesi persekolahan..

Dah setengah tahun ni, aku & Hata rase mcm che mek dah cukup kuat utk handle 2 sesi persekolahan utk tahun depan, maka kami pun daftarkanlah...Actually last year ade jgk cuba utk pejam sebelah mata nk htr che mek tahun ni, tapi tak dapat masuk sebab kuota dah penuh..Jadi tahun ni kite try lagi utk sesi tahun depan..Alhamdulillah masih ade ruang utk che mek...

Proses pendaftaran ni tak susah part isi borang...Cuma perlu pergi ke pejabat SRA, then tanya ttg kekosongan..kalo ade...mereka akan bg borang...Dah siap isi borang sediakan salinan IC parent, surat beranak anak & salinan bill utility...

Nnt bulan 12 tggu update dari pihak SRA..Kalo xde, baiklah kol mereka utk semakan..Dari ape yg diberitahu, caj pendaftaran RM20...Lepas tu kena bayar sejumlah wang mcm dekat bawah ni utk kelengkapan lain..TIADA bayaran bulanan sebab SRA ni fully under Wilayah Persekutuan...
So inilah jumlah yg kami kena prepare bulan 12 nnt...Bukan setakat pitih ni aje..Nmpknya aku dah kena slow2 start jahit baju , kain merah & tudung utk sesi SRA ni...Huhu..Udah le kena pakai kasut sekolah...Nampaknya next year kena beli 3 pasang ler..Huhu

Aku berdoa supaya che mek dah cukup kuat utk handle 2 sesi persekolahan ni...
Aku berdoa supaya che mek dh cukup bersedia utk tak tidur lepas waktu sekolah pagi sebab biase dekat taska, lepas makan che mek akan tidur...Tahun depan udah tak boleh gitu dah...
Aku berdoa supaya Allah swt lindungi che mek utk dua2 sesi persekolahan...Amin

Risau sebenarnya nk htr che mek gi SRA ni..Tapi demi masa depan & ilmu pengetahuan ttg agama...Kita as parent kena kuat utk percaya ttg kemampuan anak..kan?

Semoga meks dah cukup kuat utk hadapi cabaran ni tahun depan...Huhu
Bukan emo..Tapi feeling mak mak ni pepaham aje le..Huhu
Aku dulu pergi SRA start darjah 4...
SRA pulak dekat sekolah rendah belakang rumah...
So ape mak nak risau???
La ni kalo parent bekerja, semua kena harap pada taska & pakcik transit...
Hmmmmm...
Doakan meks kuat ye...Huhu




End

Monday, July 23, 2018

HADIAH GA ROS NORDIN 2016

As Salam

Hari Isnin lepas meks dpt kol dr brother POS laju nk delivery parcel...Time Brother POS Laju tu kol, dia dh ade depan opis lama meks...Harusla udah bukan opis meks (Kot..kalo ade cmpny lain sewa)..So terpaksa la brother tu return parcel ke POS Malaysia Brickfield...Ptg tu dpt la tracking number...

Mase mula2 kol tu, meks pelik jgk knp tetibe ade parcel..So far meks tak beli ape2 brng secara online & tak menang ape2 dari ape2 contest..Kalo ade pun CONFRIM meks dh tukar alamat...Tambah2 bile brother tu ckp parcel ni brngan cosmetic & dari Melaka...Lagi la meks jadi blurrrrr..Huhu

Hari Selasa pagi, meks lari pergi amik parcel tu kejab...Tgk dkt CN tulis daripada GA Ros Nordin...MasyaAllah..Terkejut bukan kepalang meks baca tulisan dkt CN tu sebab GA ni dah 2 tahun lebih...Meks igt meks dh x terpilih sebab bagi detail lmbt.( baru terigt blk..Adehhhh..)..Alhamdulillah, masih ade rezeki utk terima hadiah GA tu...

Semoga Ros Nordin cepat sihat sepenuhnya & dpt update blog semula..Meks pun dh lupe ttg hadiah GA ni..Dah lama jgk tak jenguk blog Ros..maafkn sy ye... =)

Ape pun, meks seronok & suka dpt hadiah GA ni..Mcm2 brng boleh letak..Boleh mewangi sekali...huhu

Terima kasih Ros kerana masih igt ttg hadiah GA nih...
Semoga Ros sihat sepenuhnya...Amin




#rezekitakpernahsalahalamat




End

Friday, July 20, 2018

"Giveaway Sampul Raya Fashion Valet 2018 by Siqahiqa.com"

As Salam

Walau syawal dah melabuhkan tirai, tapi meks tetap nk dptkn sampul raya dari Fashion Valet yg Siqahiqa nk bagi nih...Boleh la buat kenangan & mgkn boleh guna time raya tahun depan kalo umur panjang...Huhu...

Syarat2 pun senang sgt nk ikut...Klik..Klik aje... huhu

1. Follow Blog Siqahiqa (follower gadget at page footer)
2. Follow Facebook page BLOG SIQAHIQA
3. Follow Instagram @haqisfila 
4. Follow Instagram @siriusiqa -  my flat-lays account (reactive) solely for my flat-lays and bookstagram.
5. Copy banner and make an entry with title "Giveaway Sampul Raya Fashion Valet 2018 by Siqahiqa.com (please backlink).
6. Publish your entry and leave a comment with your entry link and your Instagram user-name at "Giveaway Sampul Raya Fashion Valet 2018 by Siqahiqa.com

Due date : 12 August 2018

Moh le reramai meriahkan GA nih..Boleh tambah2 kenalan jgk.. =)






End

Thursday, July 19, 2018

Zumba Combat Fitness Saxobeat

As Salam

Semalam mase duk syiok cari lagu2 latest utk Zumba, meks nmpk VC ni...

Menarik wehhhhh...
Zumba fitness versi COMBAT...
So dah boleh la masuk dlm listing zumba meks...
Seronok jgk Zumba Combat Fitness ni punya step cuma nmpk kasar sikit...
Meks suka jgk kasar2 nih...Hoho

Nnt dh try Zumba with this combat version, meks update sini ye..
Kejung ke idak urat-urat meks..Haha

Banyak jgk lagu Zumba combat skrg ni...Pilihan lagu pun best2 jgk tau...Huhu
Kome boleh le try tukar angin...Dr Zumba biase ke Zumba Combat plk..Ekek...





End

Wednesday, July 18, 2018

Dura - Daddy Yankee / ZUMBA

As Salam

Long time tak share lagu2 latest utk berzumba...
Kali ni meks share lagi sebab pada meks zumba step ni mmg best & mmg boleh kasi pecah lemak...Haha



Lagu DURA by Daddy Yankee...
Kalo dh buat 2-3 kali step ni mmg syiokkk..
Berpeluh pah ketiok..Haha

Moh le berzumba...
Moh le pecahkan lemak2 juadah syawal yg lepas..Ekek






End

Tuesday, July 17, 2018

FAVE : FAVE PAY

As Salam

Hari Ahad lepas buat bday Ammar..Tetibe tekak rase nk pekena laksa dkt kedai 222 PJ...Lepas Asar gerak menuju ke Jaya One sebab Hata nk mencari lampu utk bilik che mek yg tetibe berdisko...Lepas tu mencari hadiah utk Ammar jgk...

Mase OTW nk ke MR.DIY, nmpk mcm ade event dkt tingkat bawah...Kite abaikn dulu sebab rancangan UTAMA is nk gi MR.DIY..Lepas membeli, gi Maghrib dulu...Lepas maghrib baru gerak ke kedai 222...Sebelum gerak, kite singgah dulu tapak event FAVE Pay nih...Aku selalu dpt email ttg news ni..Tapi malas nk baca...Huhu..

Banyak brand yg join the event..Antaranya Nescafa, MamyPoko, HomeSoy, Kopi Kapal Api, Coke & banyak lagi..FAVE adalah apps yg korang boleh beli barangan secara atas talian...Mcm Lazada, MilkADeal jgk...1 promo code boleh guna MAX 2X utk dpt RM2 off for the 1st timer...Lepas tu akan ditolak RM2 yg mana ia akan dikembalikan kedalam akaun anda setiap hujung bulan...

Gitulah cerita ringkasnya ttg FAVE Pay nih...Mase event tu, brng2 memang murah..Berbaloi sgt beli..Tapi sebelum bayar, korang kena insall APPS FAVE ni dulu... 👇
Dah install, bukak apps, scan QR Code yg ade dkt event tu...Then masukkn promo code yg promoter bagi...lepas tu buat pymnt by online..Dah siap pymnt...Dah boleh amik brng..Huhu..Ini adalah antara brng yg aku & Hata sepakat nk beli..Ekek...
Minute Maid - Orange - 24 kotak
RM12 free 6 sachets utk 2 box Sabah Tea Tarik...
Lepas guna promo code RM10..
Nescafa Smoovlatter Mocha
RM6 utk 5 botol...
Lepas guna promo code RM4...

Berbaloi kan?Huhuhu
Kalo korang tgk promo lain dlm apps ni pun mmg rase nk beli jgk..Tambah2 kalo package activity2 luar..Mcm berbaloi & murah sgt..Huhu

Last but no least...Gambar meks support FAVE Pay nih...Huhu

Inilah gmbr paling OK lepas 10x snap oleh Hata..Kejab kang senget...Kejab kang x nmpk THE SCHOOL, kejab kang Ammar mengusik melompat depan aku, kejab kang Ammar usik lagi tarik lengan baju..Kejab kang Ammar melompat nk amik baloon dr tangan aku...Haha 

So far pada aku FAVE ni OK & boleh saingi apps lain...Cuma part proses payment tu kena belajar lebih sikit..Huhu


Korang dh try membeli dkt FAVE?
Kalo rajin try2 la ye?





End

Monday, July 16, 2018

KISAH QAISARA : SELESAI SUDAH HADIAH TEACHER'S DAY

As Salam

Hari Sabtu kelmarin, telah berlangsungnya acara sambutan hari guru yg sudah tertangguh beberapa kali beserta dgn sambutan hari raya di sekolah che mek...Pihak sekolah buat hari Sabtu dsekalikn dgn HARI SEKOLAH GANTI sempena PRU yg lepas...

Hadiah utk cikgu2 perempuan, ade yg meks dh sediakan awal2 masa beli kain tudung bawal creepe hari tu...Mase ni mmg xde budget utk berapa org cikgu....Meks main jahit je..Kalo ade lebih boleh la meks pakai..Kalo xde lebih..Tak apo....Huhu...

Masa tu, hadiah utk cikgu lelaki meks masih belum dpt idea lagi...Hari ape ntah baru beli..Itu pun hari Jumaat baru perasan hadiah utk cikgu lelaki tak cukup plks...Nk keluar membeli mmg idak le sebab time perasan tak cukup tu, Hata dh keluar g cosplay dkt The Curve...Jadi mmg ligat le otak teman memikiorknnya....

Hari Sabtu hari tu, murid2 mmg tak masuk kelas..Semua sumbangan makanan utk murid tahap 1 letak dkt kantin..Utk hadiah, aku direct jumpe guru kelas che mek utk tlg edarkan pada cikgu2 yg lain...Nk harapkn che mek mmg idak le...Haha

Maka inilah hadiah terakhir buat cikgu2 che mek...
Aku perabihkn aje paperbag yg sedia ada...5 paperbag kecik utk cikgu2 perempuan...3 paperbag besar utk cikgu lelaki...2 paperbag purple memasing utk guru kelas che mek & sorg cikgu bahasa cina... 
Tudung glittershawl bawah sekali adalah utk ustazah kelas che mek..Cikgu perempuan lain dpt bawal creepe...Meks jahit keliling sendiri...Beli kain sendiri..JIMAT...Haha 
Simple cosmetic pouch bag utk guru kelas & cikgu bahasa cino che mek...Express sgt meks jahit Jumaat mlm sabtu tu...Huhu


Utk makanan, Hata buatkan che mek pudding caramel sbb kelas che mek kena bawak mknn berasaskan kek / pastry...


Ok la tu kan/
Semoga cikgu2 x jemu mengajar che mek...huhu





End

Sunday, July 15, 2018

POPIA GORENG INTI SUKA HATI

As Salam

Semalam, tekak teringin nk makan homemade popia goreng...Actually nk buat mase bday Ammar..Tapi jenuh mncari 2 ke 3 kedai kulit popia...Idak jumpe2..last2 tak jadi la buat...Pagi smlm mmg rezeki meks sebab dpt jmp kulit popia..Meks beli yg size kecik je sebab nk buat pun dlm 12 pcs...Huhu

Banyakkkk org share inti popia goreng...So meks pun nk share dkt sini inti popia ikut suka hati meks..Huhu
Inti popia pilihan...
Aku buat inti sengkuang, carrot, lada benggala & hirisan hot dog..Actually korang boleh masuk ape saje yg korang nk..Janji bahan2 campuran tu boleh dimakan..Huhu..mcm yg aku pernah share dekat Entry INI dulu..Kalo nk lagi meleleh, korang masukkn cheese...Mmg layann..huhu
Dah siap 12 pcs..Sedia utk digoreng..
Disebabkan inti aku kali ni tidak dimasak terlebih dulu, makanya kite kena gunakan api yg kecik supaya sayur2an tu well cooked...Aku buat 2x wrapped sbb kalo 1 nipis sgt...Huhu...Next time, kalo tak nak wrapped 2x, korang beli kulit popia yg besar..Isi byk ini atau lebih sikit, skali wrap je..Tak risau koyak dah..Huhu... 
Digorenglah popia kite...Goreng api kecik side by side hingga kuning keemasan..Disebabkan kulit popia ni nipis & inti x dimasak terlebih dulu, mmg kena guna api yg kecik..Idak le hanguih diluar, mentah didalam..Ekek... 
SIAP!!!...2 pcs lagi masih dlm kuali..Ekek..

Popia goreng ni sedap kalo korang buat sos dia sendiri...Disebabkan meks malas nk masak sos, jadi meks makan cicah dgn sos kepok lekor AZYAN je...Layan jgk..Huhu


Ok..Itu je perkongsian meks kali ni...
Kalo la dpt beli handmade punya kulit popia, mesti lg crunchy popia ni...Huhu




End

Friday, July 13, 2018

Giveaway 'Nak Hadiah, Jawab Dulu' By OmbakBergigi

As Salam

Dah lama rasenye tak join Giveaway...Hari ni rase nk join plks sebab hadiah dia is 2 movie ticket...Seronok tu..Boleh tgk wayang FREEE....Eheh...
Syarat simple as ABC...Moh le reramai join...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak BergigiAdd To Circle Google+ Ombak Bergigi, dan Follow Instagram@ombakbergigi (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway 'Nak Hadiah, Jawab Dulu' By OmbakBergigi
  3. Share nasihat bagi "APA YANG PERLU ADA DALAM SEBUAH PERHUBUNGAN". Wajib jawab!
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen Giveaway 'Nak Hadiah, Jawab Dulu' By OmbakBergigi.
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 2 August 2018.
Jawapan meks utk NASIHAT APA YANG PERLU ADA DALAM SEBUAH PERHUBUNGAN...

Pada meks terlalu banyak perkara yg perlu ada dlm sesebuah perhubungan...Yg pentng kite kena TRUST EACH OTHER..Kalo ade rase kurang percaya..Either you throw it far far away..Or tanya pasangan anda directly...Once dh kahwin, please practise NO FILTER between both of you especially BAB FINANCIAL..Ini ustaz ckp ye...SETIA lah kamu kepada pasangan masing2...Tokok tambah kelemahan & kekurangan masing2..Janji memasing positif terima teguran pasangan..JAGA AIR MUKA...pasangan memasing ye? Jaga air muka sama jgk mcm kite menghormati pasangan kita..JADI PENDENGAR YG BAIK...You better take this seriously...Sebab kalo kite tak jadi pendengar yg baik kepada pasangan, tak mustahil dia akan cari telinga org lain utk dijadikan ganti..DAN tak mustahil jgk akan ade telinga jantina lain yg akan sedia utk menadah kalo pasangan kite dlm keadaan yg sempurna & HOT...Haha

Wahhhhh....Byk plk point meks ttg ape yg perlu ade dlm sesebuah perhubungan ..Huhu..
Semoga point2 ni dpt membantu cik ombak bergigi...Huhu







End

Thursday, July 12, 2018

BERAYA KITE

As Salam

Tak igt syawal ke berapa sebab cite ni dh agak lama tapi baru nk up dlm blog..Ekek..

Mendapat jemputan dari ex-opismate Hata utk beraya dekat rumah dia dekat Kampung Melayu Subang...Rumah org have-have nih...Buat open house raya, meriahnya mcm buat kenduri kahwin anak..Huhu...

Kenyang smp ke malam..Huhu..Menu pun meriah..Ade nasi briyani kambing, aiskrim, char kuey teow, satay, nasi impit, popcorn, gula kapas, cupcake jgk...Meh layan sikit gmbr ye...
Mini cupcake...Sweet... 
Char Kuey Teow Layan...huhu 
Ada rabbit petting Zoo jugak...Bagus la utk parent berchit chat sambil anak2 playing with rabbit...👆
At the same time ade bday celebration jgk utk anak sedara tuan rumah..So of cos ade clown kan? Comey clown ni..Cuma x sempat nk amik gmbr dia je...Ramai sgt bdk2 serbu dia sbb nk baloon...Huhu..Sempat jgk che mek dpt baloon bentuk panah & Ammar request bentuk payung... 
With tuan rumah...Terima kasih atas jemputan ye..Kenyang sgt kami..huhu..

Selesai sudah aktiviti beraya kami...Tamat sudah bulan syawal...Rindu bulan ramadhan...Semoga Allah panjangkan umur kite utk bertemu ramadhan tahun depan..Amin..





End

Wednesday, July 11, 2018

ADVANCE AMMAR'S BIRTHDAY CELEBRATION

As Salam

Alhamdulillah, rancangan nak buat birthday Ammar akhirnya berjaya dgn cukup sederhana...Kami ajak kawan2 tak ramai..Dalam 20 org je...Itu pun termasuk my SIL yg dkt Kajang...Kami tak berani nk ajak ramai2 sebab masih belum pandai buat budget..Ekek..

Al kisah aku plan nk order bday cake Ammar pada akak yg biase aku order utk bday cake che mek dkt taska..Sekali what's app, akak tu tak free on Saturday sebab ade event lain...Terus otak ligat memikir...Lepas smyng Jumaat, terus hangkut anak2 gi kedai bakery Pistachios dekat Taman Permata..Jenguk2 ade kek yg murah dari budget cake yg kami plan..Terus aku amik 2 biji kek..1 utk Ammar, 1 lg utk che mek....Rupa2nya, Allah nak bagi aku bertindak adil pada anak2...Huhu..

Hari Sabtu pagi dlm pkol 9.30pg kami g amik cake & pkol 10.30 start masak nasi, goreng ayam & buat sandwich tuna yg Hata dah buat siap2 mlm Sabtu tu..

Oh Ya...Menu kami hari tu simple aje...
1. Nasi putih lauk ala Kak Wok. ( Ayam potong kecik dgoreng, gulai kari kopeh ayam, sambal cili & timun )
2. Nasi impit dgn kuah kacang.
3. Pudding Caramel.
4. Sandwich tuna mayonis.
5. Dessert : limau sunquick.
6. Air : Oren Kordial.

Simple aje kan? Ok la..Menu utk makan tghari...Huhu..
Lgpun hanya aku & Hata je yg masak...Nak masak banyak menu, risau jgk kalo aku & Hata hanya berbaju tidur je waktu tetamu dtg..Haha...

Meh layan gambar ye...Gmbr menu tak sempat nk amik..Tak teringt..huhu..Gambar dgn opismate yg dtg pun tak terigt nk amik sebab mereka terlalu kenyang..Huhu..Cuma gmbr sandwich ni aje yg sempat aku amik sebab letak bday stick tu..Ekek.. 👇👇👇
Ammar punya bday cake..Aku pilih rainbow sponge cake dgn ultraman toys sebab Ammar mmg duk tgk toy itu je mase gi pilih..huhu...Sedap cake ni..Soft sgt...huhu...👇
Cake yg sama cuma toy adalah hello kitty utk che mek...👇
Ini antara gmbr2 kenangan yg sempat aku snap...Kami potong cake mase opismate aku smp...1st guest is my new jiran sebelah..Lepas tu ticer2 taska Ammar...Then baru opismate meks smp..Mujur jgk dieorg tak dtg 1 shot..Boleh la meks layan dieorg..Huhu

Happy face of Ammar & Che mek...Huhu..Selamat Hari Lahir anakku..Semoga jadi anak yg soleh & solehah...Yg ikut perintahNya & tinggalkan LaranganNya..igt, restu ibu & ayah sentiasa ada bersama kamu berdua...
With my opismate kids...👇
Alhamdulillah, ade jgk budget meks nk buat sikit goodie bag utk anak2 tetamu yg dtg...Inilah rezeki utk anak2 tetamu...Simple je..Tumbler, air kotak, baloon, trompet, 3 jenis biskut jajan & duit raya sikit.. 👇
Rezeki Ammar utk dapat hadiah birthday kali ni...Huhu...Jiran sebelah meks, sanggup gi beli hadiah utk Ammar lepas blk dr rumah kami & teruskan plan berjalan dieorg...Sebabnya dia x tau kami buat mkn2 sekali dgn bday party utk Ammar..Aku tak mengharapkan ape2 dari tetamu..Cukup la dtg utk meriahkan majlis utk Ammar..Huhu

Ammar with some of his bday present...Dpt ultraman, stationary set, lunch set, yg xde dlm gmbr is  coin bank, wild animal toy, water pump pistol, school bag jgk...huhu..👇
Ini hadiah yg ticer2 taska Ammar bagi..Terharu meks..Tak sangka dieorg nk bg sebab aku faham ekonomi dieorg..terharu meks..terima kasih byk2 ye...Ammar suka sgt...huhu
Dkt bawah ni plk hadiah dari aku & Hata utk Ammar...Jgn igt hadiah Ammar je...Hadiah che mek pun ade jugekkk...Haha..Suka sgt dpt...Mase smp2 rumah lepas beli terus pasang..Bukan anak2 je yg suka...Ibu pun actually suka toy2 gini..haha..
 
Alhamdulillah, rezeki meks plk bile opismate dtg beraya, dtg bersama hadiah bday meks..Pelbagai plk tu..huhu..Walaupun dh berlalu, tapi tetap tidak dilupa...Bukan setakat hadiah bday utk meks & Ammar...utk che mek pun ade..Kuih raya pun kawan tu bwk sekali..Huhu...Rezeki sgt..Huhu

 Alhamdulillah, majlis kami berjalan lancar...Lauk semua pun ade lebih smp keesokan paginya je...Majlis ni brlarutan smp pkol 9.30 mlm sebab kawan yg dkt kem wardiburn tu smp lepas isyak..My SIL pun smp waktu yg lebih kurang...huhu

Alhamdulillah, seronok dpt jmp kawan2 & bersembang lama sikit..Takde yg tak terlayan..Huhu

Harap2 tahun depan, kalo ade umur panjang & bezeki lebih boleh jemput ramai lg kwn2...Huhu





Kome buat open house or close house?huhu




End

Monday, July 09, 2018

KISAH WALLPAPER MR.DIY PULAK

As Salam

Hari Jumaat lepas, aku xtau la ape angin di hembus ke otak sebab otak ni duk la memikir ttg wallpaper dekat dinding ruang tamu pulak lepas selesai menampal kitchen wallpaper dekat dapur...Sudahnya, hari Jumaat Hata cuti...Dlm pkol 10 pagi kami ke MR.DIY AU2..Plan asal nak mencari gendi air basuh tangan, Hata plk nk mencari berus utk bersihkn carpet..Last2 lajak jgk kaki ke bahagian wallpaper..Terus grab 2 roll (5M each)...Haha..

Balik rumah, terus mengerjakan wallpaper tu...Maka bermulalah operasi deco-deco aidilfitri kami..Ekek..Kali ni aku pilih wallpaper background putih dgn corak bunga fevret kaler...Huhu..

Nak pasang sendiri wallpaper ni bukan 1 kerja yg mudah...Kena buat kira2 jgk utk bagi sama rata...Disebabkan lebar wallpaper ni 45CM x 2M, jadi kami plan utk buat panel demi panel...Senang sikit nk budget kesamarataan wallpaper tu...

Mula2 aku ukur tahap ketinggian yg kiteorg nak...Kami buat tinggi wallpaper ni 35 inch..Lepas tu buat 1 garisan melintang utk kasi sama rata masa nak tampal...👇👇👇
Lepas tu, amik ukuran yg sama pada didinding & ukur pada wallpaper sebelum potong smp cukup 2 roll wallpaper tu...👇👇👇
Dah ukur, potong la satu satu...Kalo boleh gunakan pembaris besi supaya pisau / cutter x terpotong pembaris kalo guna pembaris plastik...👇👇👇
Proses menampal pun bermula..Susah ok sebab dinding bahagian bawah tak sama tinggi simennya..jadi ade la lari sikit2...Proses ni kalo tak pandai kena buat 2 orang...Kalo tak wallpaper akan rosak..mcm yg terjadi pada kami...Sekeping wallpaper yg dh dipotong terpaksa dibuang sebab bukaan stickernya x sama...So tampalan tu lari...

Kali ni aku x gunakan spray air sebab ini permukaan simen...Kalo permukaan marmar licin / cermin boleh la spray...

Kali ni, Aku tampal & bukak sticker dgn kaedah tarik ke bawah slow2 & at the same time Hata ratakan tampalan dgn pengelap tingkap yg aku pegang tu...Alhamdulillah tampalan menjadi...Huhu ...👇👇👇
Selesai sudah mendeco-deco sikit rumah kami...Mane2 wallpaper yg tak sama rata, kita kasi tampal dgn border yg aku beli dkt kedai ECO RM2...Inilah hasilnya...👇👇👇

Alhamdulillah, ade jgk rezeki nk deco rumah sikit2...Meja makan pun aku dh ubah kedudukannya..So buat masa ni kami boleh la makan dkt meja..Takde lagi makan bersila dgn tikar minion...Ekek..

Hari tu ade balance wallpaper dekat dapur & wallpaper purple yg aku beli dekat kedai ECO RM2..So dtg lagi idea utk tampal je pada meja makan kami...Huhu...

Ok la kan> Nak beli wallpaper mahal2 masih belum mampu..Dapat wallpaper yg budget ni pun dh kire bersyukur sgt dah sebab boleh la menceriakan rumah ni sikit...Ekek..







End

Wednesday, July 04, 2018

WALLPAPER KEDAI ECO RM2

As Salam

Minggu lepas aku pergi kedai ECO RM2 dekat AEON Big...Plan asal nak mencari papan pemotong & hadiah utk hari guru che mek yg akan diadakan esok hari (4/7/18)...Tetapi boleh plk terlencong ke bahagian wallpaper...Sebabnya mase tgh pilih2 barang, aku nmpk sorg makcik ni beli bykkk sgt wallpaper..So aku pun pergi la pilih 1 2 design...Terfikir plk nk deco sikit dinding tempat memasak memandangkan rumah kami xde kitchen kabinet...Terus beli 2 roll (RM4)...

Makanya hari Sabtu hari tu, selesai je Hata bersihkn bahan buangan Jerry, terus aku mintak Hata kerjakan wallpaper tu...huhu
Langkah pertama : Bersihkn dinding..Lepas tu sembur dgn air yg dicampur dgn sabun cecair pencuci pinggan.. 
Langkah kedua : Tampal sedikit demi sedikit dan gunakan pengelap cermin utk menyamaratakan wallpaper supaya takde bubble yg terperangkap... 
Ulang langkah pertama & kedua utk next level...Walaupun wallpaper ni dh ade gam, tapi Hata said lebih elok disokong dgn air sabun masa nk menampal utk mudahkan kite buat adjustment kalo tampalan lari...Hata dh biase buat tampal2 poster..So dia tau la ape yg dia ckp walaupun aku masih bersoal2 dlm kepala...ekek 
SIAP....
Alhamdulillah, selesai sudah mini deco dapur kami..Walaupun petaknya tak sama..Takpelahhhhh..janji bertampal...Ekek..Udah dekat setahun lebih duduk sini, baru skrg nk menghias rumah..Rumah sewa ni, aku takut sikit nk deco lebih2..Takut owner tak suka...Kalo ade rezeki lebih, boleh la berangan nk deco rumah sendiri..Ekek

Utk ketahanan wallpaper ni kite x tahu lagi sebab masih belum test masak dekat area yg di tampal...Harap2nya bertahanlah utk beberapa bulan...Ekek

Banyak jugak pilihan corak wallpaper yg ade dekat kedai ECO RM2 nih..Aku ade beli lg 1 roll kaler fevret meks..PURPLE...Tapi tak tau nk tampal dekat mane...Tak boleh la nk tampal sembarangan sebab rumah org kan?Huhu..Nnt la kite fikir nk tepek dkt mane...Huhu

Ok..itu je nk cite ttg wallpaper nih...
Tapi kedai ECO RM2 ni mmg berbaloi membeli brng2 dekat sini...
Nk cari brng2 utk goodie bag pun boleh je dkt sini...Tambah2 kalo stationary...Rasenye tak perlu pergi smp ke GM Klang kalo setakat nk mencari set stationary...Huhu






End

Tuesday, July 03, 2018

SYAWAL KE-10 - POTLUCK

As Salam

Walau cerita hampir expired, tp aku tetap nk abadikn dlm blog..Ekekek...

Pada syawal yg ke-10 lepas, my SIL buat potluck dekat rumah aku...memandangkn my BIL pun ade sekali, jadi meriah la rumah aku...

My SIL bwk butter chicken & lasagna..Aku pulak masak tomyam ayam, telur dadar, sayur campur & air...Cukup la utk kami 13 org...Huhu

Pkol 12tghari baru g aeon big mencari bahan2...Pkol 2.30pm start masak & pkol 4pm dh settle semua...Dh siap lap2 pinggan, susun cawan semua..Huhu..Pantas kan?Pantas le sebab masak simple je..Bukan susah nau..lgpun kerjasama tu penting...Ekek
Menu Potluck
Alhamdulillah, semua pun kenyang...Pkol 6.30pm my SIL gerak blk..Pkol 7pm aku htr my BIL & SIL ke LRT sbb dieorg stay dkt hotel LeApple before blk Brunei on Wednesday...

Kami mkn bersila sajo..Meja makan aku cukup2 utk 4 org...1 kerusi dah naik tgkt atas utk Hata buat keje...1 kerusi udah longgar screw...ekek...

Ok la kan potluck gini..Family members jer..Sekali sekala mkn ramai2 best jgk...
Aku & Hata tgh berkire2 nk buat open house mcm last year....
Memandangkn birthday Ammar pun masih dlm bulan syawal, jadi kami masih dlm perkiraan budget..Kalo ade budget kite buat kecik2 mcm last year..Kalo xde budget, kite beli kek kasi dkt taska je..Huhu..

Harap2 ade budget mcm last year..Ekek







End

Monday, July 02, 2018

11 SYAWAL BERAYA KITER

As Salam

Siapa sangka perkenalan dkt Hospital KL mase che mek warded February lepas berpanjangan juga akhirnya..Huhu..

Hari Isnin lepas kerja, aku & family dijemput utk beraya kerumah kawan baru nih..Mase che mek warded, anak kawan ni pun warded jgk...Same case, demam & batuk yg berlarutan...Nak pergi weekend udah activity aku penuh plk...Mujur la kawan ni free on weekday & sudi layan kami waktu mlm..Huhu...
Kawan baru named MIZA...Asben dia ATM..So kami ke kuarters mereka la mlm tu dkt Kem Wardiburn Jln Genting Klang ni..Dekat sgt2 dgn rumah kami...Mase nk masuk harus la kena tahan dgn pengawal kan? Peraturannya kena tutup lampu kereta & pasang lampu dlm kereta utk mudahkn pengawal tengok isi penumpang kereta...Lepas daftar masuk, kami pun mncari rumah...

Alhamdulillah, rumahnya tak susah nk di cari...Merasa la kami laksa org Kuala Kangsar...Huhu

Dekat poket Hata tu bear dr IKEA yg che mek hangkut g beraya plk....Hahaha..

Semoga persahabatan ni berkekalan smp bila2...Amin..






End