About

Tuesday, December 29, 2015

MODE : Body Wash & Hand Cream

As Salam

Semenjak dua ni..Rase mcm MODE mewangi dgn mandian & hand cream makin meriah dlm diri ni..huhu

Asalnya bile tgk SALE dari Crabtree & Evelyn , Bath & Body Works , & The Body Shop buat SALE..huhu..

Terus rase nk try..kiki

PAPER BAG hasil CUKAI pada Hata..
Upah jahitkan COSTUME...hahaha



Ok..Itu je nk cite...
Tapi Handcream..shower gel..soap dari kedai2 ni mmg SYIOKKKKKKK... bau dia...
Paper bag hitam belakang tu dikecualikan sebab itu baju utk kami 3 beranak...Utk Ammar xde sebab baru je beli baju jalan die hari tu..huhu

Bukan nak SHOW OFF ye..Tapi nk cite MODE aku skrg...

Plus....
Nak cite..kalo kite buat kerja IKHLAS...
Pulangannya pasti MEMUASKAN & MENGGEMBIRAKAN....haha


Thanks to Hata sebab SUDI melayan..kiki




End

Gastrik

As Salam

Hari Jumaat malam sabtu aku TER-MISSED makan malam...
Sebab time tidokan Ammar..Aku pun gone sekali..Hata kejut pun aku menyahut dlm sedar x sedar..Sedar2 dh pkol 7.28am esoknya sebab Ammar duk tepuk2 pipi aku..Hahaha..

Sudahnya sementara nk menunggu sarapan siap..Aku dh menggigil..urat perut mencengkam2..Nak dukung Ammar pun x larat. Lepas makan kami ke JAKEL SHAH ALAM..Kononnya xmo bersesak2 dkt JAKEL masjid jamek..Sekali 2 helai DRESS je yg dpt...Plan nk memborong kain ELA..x tau kemana..X larat aku nk jalan..Dh la parking jauh..Hata plk sakit kepala..Last2 balik..Smp rumah pkol 1pm... Lepas Zohor masing2 tertido smp pkol 4pm...

Hata ajak g masjid jamek sebab NAK JUGAK MENCARI BOOT...Hahaha...Adoiiii...
Time ni aku dh rase mcm ting tong sikit.. CHERRY BERRY mcm dh nk mula to aku gagahkan jgk...
Parking kete dkt building DBKL..Time bjalan ke Campbell..Aku rase mcm nk tumbang..Rase nk berlari je utk smp kesana..Smp2 je Campbell..Terus mintak Hata belikn roti...sementara aku isi perut..Hata g survey boot.

Settle beli boot..Terus aku ajak Hata blk..Jalan pun ikut DEPAN SOGO..X lalu rasenye nk menyesak dlm pasar mlm tu..Ade Hata kena gendong aku plk dkt belakang..Tangan kiri bwk bag boot, tgn kanan pimpin che mek..depan gendong Ammar dlm carrier..haha

Blk rumah terus aku surrender.. Singgah beli nasi je kejab..itu pun rase mcm LAMAAAAA SGTTTTTT tggu mknn..

Dh pkol 10.30pm aku dgr Hata mcm duk asyik mengulik Ammar..X MO TDO la pulak Ammar dgn Hata..Biase ok je..Hata said time dodoi ( Dlm dukung) Mata dh pejam...Tapi bile jari comel Ammar smp dekat janggut Hata terus MATA SEGAR semula...hahah

Maka aku gagahkan diri bgn..makan sikit utk dptkn energy & x smp pun 15 mnit aku ulit Ammar..Terus lena ...sekali dgn aku jgk lena..huhu

Tapi cite ni x berhenti disaat Ammar tido...

Cherry ni berlarutan smp ke HARI ISNIN...
Pantang aku g toilet nk PU..mesti cherry sekali...
Nak K3^707 pun takut ...Sebab takut tercherry....huhu...


Semalam terpaksa amik cuti sebab aku risau time dlm LRT angin cherry tu smp...
Risau jgk mase brjalan nk ke opis dr LRT tu x bleh tahan...
Tak mo la aku duk ulang alik toilet bile dkt opis nnt...

Dah la cherry ni x Tak boleh HOLD...Sabar aje la..


Alhamdulillah hari ni dh ok...
Tapi dalam hati tetap risau..huhu




End

Umbai : Ikan Bakar Parameswara

As Salam

Hari khamis lepas kami ke UMBAI...
Sebelum gi sane singgah Kajang kejab sebab gi dgn my SIL..
Sebelum gi Kajang...melilau mncari BOOT utk melengkapkan COSTUME Hata sebab on Sunday die ade join charity dr SWMFC..

Gerak dr Kajang lepas Asar...Smp Umbai + Sesat smp ke ladang kelapa sawit dlm pkol 8.20pm gitu..
Hampehnye WAZE..Ntah shortcut mane yg dibawaknya kami..Terus patah blk blkg & re-search..mujur dh x jauh nk smp..haha

Smp2 je org beratur panjangggggggg....
Mujur la ade 1 fmly ni dh nk habis mkn & dpt la kami tmpt duduk...
Pkol 10.30pm baru habis mkn..
Makanan pun ade yg dpt lauk frozen..huhu
10 minit sebelum angkat punggung dh ade akak duk bertenggek belakang kami tggu meja...
Sabar aje la...Terus xde feel makan seafood..hoho..
Gambar awe Ammar yg tgh LAPAR (Hahaha), che mek, Sajeeda & sambal aje yg sempat snap.. Yg lain semua x sompek nk capai fon..Semua dh kelaparan...haha

So far pd aku makanan sini still ok... Cuma x payah la dtg time cuti sekolah or PH..Aku pun x sangka time smp ramai smp mcm tu sekali..Pening kejab..makan mcm kartun..kenyang sekelip mata..Esok paginya..my SIL masak NASI utk sarapan.. Siap dgn lauk daging masak kicap + Assam perut lembu lagi..baru la rase perut betul2 full..hahaha

Ok..itu cite hari khamis & Jumaat...





End

Hasil Exchange Gift & Lucky Draw

As Salam

Lanjutan dari kisah Red Lobster hari tu..huhu

Time blk aku bwk 1 bag penuh dgn exchange gift & lucky draw...Malu kejab bile org dlm lrt ade yg terintai2 wrapping paper aku..hoho..

Time cuti 4 hari lepas baru bukak semuanya..huhu

Nahhh...

Utk exchange gift aku dpt milk cup tu...
Yang lain semua hasil lucky draw...Pouch Naraya tu x berseorangan..Aku dpt NANO BRICKS..tp time amik gambar ni bricks tu dkt opis..huhu

Ok la kan??
Aku memang AIM 4 sekawan tu..hahaha


Ok..itu je cite ttg exchange gift & lucky draw group...huhu






End

Tuesday, December 22, 2015

Farewell Lunch : Red Lobster The Intermark

As Salam

Hari ini makan mewah sikit sebab buat farewell lunch dkt sini..huhu

Good bye my friend...
Semoga anda success di tempat baru..huhu
OUR MENU...


Alang2 buat farewell lunch, kami buat sekali group exchange gift mcm last year..walaupun ahli berkurangan..takpe..Kite GO ON jgk..huhu

Alhamdulillah..Ramai yg sponsor utk lucky draw..
Ahli ade 6 orang je..Tapi hadiah utk lucky draw ade smp 24 set...itu x termasuk lg 1 set ade beberapa dlmnya...huhu

Takpe lah...Janji semua pun happy..
Kiteorg buat ni untuk suka2 jer...
Takde la nk terikut2 sgt...

Ape yg aku dapat???
Nnt aku share dkt entry lain ye...
Kasi bukak semua gitfs yg aku dpt dulu...huhu






End

Friday, December 18, 2015

Star Wars : Kylo Ren Costume

As Salam

Entry lepas aku ade cite ttg costume kan??

Ha....inilah die costumenya...Simple je tang baju..tapi rumit tang lengan..huhu

Hata dapat VIP Invitation dari STAR WARS MALAYSIA FAN CLUB
Dengan semangatnya beli kain ELA suh aku jahit costume tu...
Dengan semangatnya gi tempah pedang light saber...
Dengan semangatnya gi beli topeng kylo ren..
Dengan semangatnya gi beli jeans hitam..
Tu mujur x jumpa boot je..kalo x..mmg complete..

Jenuh aku mnjahit..Sampai luka tangan kena jarum mesin...haha..
Takpe la..janji happy..kan..huhu

Semalam aku & anak2 temankan Hata sekejab je..Sebabnya aku plan nk balik bilik sebelum pkol 9pm...Risau jgk bwk anak2 malam2.. Dinner smlm aku & che mek makan nasi ayam..ok la..janji isi perut..Then lepak bilik smp la pagi tadi gi keje pun dr sane...huhu

Semalam bkn setakat aku je temankan Hata..Dalam pkol 9 gitu..Hata's niece & nephew..my SIL pun dtg jgk..Tp x sempat jmp dieorg..huhu

Jom layan...Semangat nih..haha
KYLO REN COSTUME
Inilah costume yg aku jahitkan utk Hata...Belt tu pun sekali ye...huhu..Ok la kan..Walaupun x perfect..janji boleh pakai & bile pakai nmpk la mcm costume..huhu.
Tak ketinggalan jgk si kecil Ammar..Topeng ni boleh tukar suara si pemakai...Bile aku brcakap dekat dgn mic topeng ni..Terus Ammar senyap..hahah



Ok..itu je kisahnya semalam...




End

Thursday, December 17, 2015

Jawapan : Teka - Teki

As Salam

Terima kasih pada yg sudi melayan..huhu

Ok...Nampaknya dh ada yg jawab betul..huhu

Jawapannya adalah ini :

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

PENGEPIT KUKU....

Tahniah buat blogger Mass Naim sebab dpt jawab dgn betul...
Sila bagi Nama, No.Tel & Alamat ke hanieza.mzamri@gmail.com utk SIMPLE GIFT tu ye..huhu
In Shaa Allah, next week aku post..kalau dapat curi masa...huhu






Actually aku jumpe mende ni mase aku g POPULAR BOOK FAIR dekat SUMMIT USJ..menarik plk tgk...terus grab..huhu

End

Cerita Exchange Gift Office

As Salam..
Sambungan dari kisah ini..huhu

Semalam sepatutnya aku join opis punya exchange gifr event & potluck..

Tapi kelmarin pkol 10pm aku & Hata serta anak2 dah smp kelate..Semalam pkol 8.30pm smp KL semula...Jgn TERKEJUT...huhu

Nenek Hata tenat..So sementara tok mek a.k.a Nenek masih ada ni..Baik la kite melawat..Last skali jumpa rasenye sebelum aku deliver Ammar kot..x igt plk..Makanya itulah kisahnya..Aku x dpt join event opis.

Malam tadi plk tido pkol 3am menyiapkn COSTUME HATA..Costume ape? Nanti la aku cite dkt entry lain ye...Udah mengantuk tahap gaban..Udah dapat MATA MAK PANDA..huhu

Smp opis g sarapan...Naik opis terus g draw..huhu

Alhamdulillah dapat ini :

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

LUNCH BOX..

Huhu...Ok la kan? Janji dpt yg semenggah...huhu

Tak sabar tggu exchange gift & lucky draw utk group plk next week..huhu




Korang yg celebrate dpt ape?

End

Wednesday, December 09, 2015

Teka Teki : Apa Kegunaan Saya??

As Salam

Jom ramai2 pakat teka ape kegunaan barang cute dkt bwh nih :


Jawapan paling CEPAT & TEPAT akan dpt simple gift dr aku...hoho



CEPAT!!!!...kiki



Teka teki berlangsung sampai 2pm esok...huhu





End

Exchange Gift : MASALAH AKU..

As Salam

Title ENTRY mcm ape je kan???hahaha

Ye memang MASALAH aku sekarang ni bile tiap kali nk membeli barang utk EXCHANGE GIFT nih..

Dah beli..ikut suka mata hati...
Dah siap wrapped..

SEKALI time nk htr TETIBE RASE SAYANG PULAK nak bagi..
Boleh gitu????
Terus PAKSA Hata gi kedai cari yang lain sebab aku sayang nk bagi..hoho..
2 Kotak kecik itu adalah hadiah2 ASAL yang aku plan nk bagi utk OPIS event & GROUP event..
Setiap event akan dpt 1 kotak besar & 1 kotak kecik based on BUDGET yg diberikan..

TAPI yang KOTAK KECIK tu la aku sayang nk BAGI..Jangan ckp aku buruk siku ye..belum bg lagi..baru cadang nk bagi..haha

Akhirnya semalam dapat brng REPLACEMENT yang lebih kurang harganya dgn si kotak kecik kesayangan..wakaka..ok la kan??
Office Exchange Gift

Akhirnya..Inilah exchange gift utk office yg berjaya aku pilih...wrapped & letak bwh christmas tree..Dah xmo pandang2 brng lain dah..nnt aku berbelah bagi lagi..Pening lagi Hata nk melayan aku mncari brng yg lain...kiki

Exchange gift utk group pun aku tukar yg lain jgk utk replace kotak kecik tu..Dpt la 2 kotak hampir sama besar mcm dkt atas tu (gambar 1st)..Yang itu pun aku dh pilih..wrapped & tinggalkan dkt drawer office.. Tggl nk masuk dlm paper bag / tote bag / plastic bag je..huhu

Harap2 semua penerima berpuas hati dgn brng yg diterima nnt...walaupun brng xde gambar santa claus or olaf or christmas tree or snow...tapi wrapping tetap ada kaitan dgn christmas..Haha..

Ok..Dah puas hati dgn exchange gift..Lepas ni pening fikir wedding gift this Saturday plk..huhu









Opis korang ade buat gini?
Seronok sebenarnya...
Cuma nk mencari yg sesuai tu yg PENING..kiki





End

Tuesday, December 08, 2015

Short Vacation : Corus Hotel Kuala Lumpur

As Salam

Jumaat lepas aku amik halfday cuti sebab Hata ade company annual dinner. Amik anak2, lps tu drive smp hotel. Then lunch dkt pkol 4 pm..huhu..

Around pkol 4 lebih gitu aku bwk che mek & Ammar ke kolam. Hata plk kena siapkn video & gerak ke lvl 2 hotel utk rehearsal Annual Dinner..

Time mandi2 hujan..Terus ajak che mek & angkat Ammar dr kolam masuk changing room & balik bilik...Smp je bilik..mandi air bersih & dua2 anak sekali dgn aku Zzzzz...Smp ke maghrib..huhu...

Lepas maghrib Hata g Annual Dinner..pkol 8pm aku ajak che mek g cari mknn dkt Avenue K..Malangnya xde yg berkenan..Hangku che mek & Ammar ke KFC KLCC..OTW nk blk che mek nk donut..beli donut..Then terus blk bilik...Makan2 & tggu Hata blk bilik..huhu
Our Room...
@ Avenue K..
Esok paginya aku suh Hata beli sara[an dekat pelita je..Seberang jalan hotel..Malas aku nk keluar aihhh..makan dlm bilik sudahhh..huhu..

Lepas sarapan..lepak2 jab..kemas2 bag..lepas tu kite bersiap g kolam AGAIN sebelum check out..hoho
Suka sgt Ammar dpt main air..huhu
Surrender...Lepas main air..

Pkol 11am gitu kami naik bilik..Mandi dlm bath tab...Si Ammar, x sempat nk pakaikn baju dh merengek dahaga & terus tertido...huhu

Alhamdulillah..Even short vacation tetap happy bile anak2 happy terutama che mek...Suka sgt main kolam..huhu..Dapat jgk release tension kerja walaupun boleh nmpk bangunan opis..haha

Ok la kan...
X mampu gi jauh2..gi yg dekat2 pun ok sajo...huhu




End

Friday, December 04, 2015

Exchange Gift..Kepala Pening

As Salam
ehsan google

Berdasarkan tajuk diatas..hahaa..

16hb ni In Shaa Allah akan ade POTLUCK  sempena krismas & EXCHANGE GIFT jgk..

Alamak Oooiii!!!!..
Kepala dh start pening memikir nk beli ape pulak this year...

Korang ade idea??
Jgn malu2 share sini ye..huhu




End

Tuesday, December 01, 2015

D.I.Y : Sensory Bag

As Salam

Famous sekarang nih dgn pelbagai bahan2 DIY utk baby & kanak2...Aku pun x ketinggalan jgk nak mencuba..huhu

Bersemangat ajak Hata g cari bahan2...huhu

Aku try buat SENSORY BAG.. Macam2 boleh buat..
Bahan2 yg digunakan pun xde la susah sgt nk dicari...
SENSORY BAG

Bagi pada Ammar mmg digigitnya aje..
Bagi pd che mek terus x bleh pakai sebab che mek geram sgt agaknya tgk mende ni..Time kecik dulu xdok..ade ke dicucuknya plastik bag tu dgn lidi bunga telur??? sabar aje lah aku....huhu

Skrg tgk OTW buat softbook plk..
Tapi x siap lg...
Nnt dh siap aku update ye..huhu




End

Ammar Demam

As Salam

Semalam aku kena amik Emergancy Leave sebab ahad mlm Isnin Ammar x nyenyak tido & mengamok..salah position sikit nangis..Paginya (isnin) aku rase kepala & badan Ammar panas..Terus decided utk jaga Ammar dkt rumah..kesian plk kalo paksa htr ke school...memandangkn cuti ade saki baki lagi...boleh la aku amik..huhu

Pkol 8am aku mandikn Ammar..Tapi duk menempel je dkt aku xmo tdo dkt tilam..
Hasil rendaman kedua...tido x lena..nk berkepit je..Wangi sgt kot ibu ni..huhu..Tepek atas kepala tu sekejab sgt..Tangan comel tu asyik nk ke dahi je..Last2 aku tepek dkt belakang badan...huhu 

Hasil rendaman ke-3..Muka ade sengih sikit & time ni tdo 2 jam..Dgn aku sekali lena.. (Cover mlm tadi punya tido..huhu)

Hasil rendaman ke-4 sekali dgn basuh berak..huhu
Alhamdulillah..
Dh kurang bykkkk sgt panas badan..
Dh active semula.
Dh boleh sengih..
Dh x merengek..

Malam tadi pun tidur lena je...huhu



Utk kali ini..Sebolehnya aku try utk x bg sebarang ubat..
Sebolehnya aku try cara sendiri dulu...
Tak mau lagi rasenye perkara yg jadi pada che mek berulang pada Ammar plk..
Kesian sgt pd che mek dulu...




End

Thursday, November 26, 2015

Kuih Sepit

As Salam

Ni aku tlg kakak aku jualkan kuih sepitnya..
Ade flavor coklat & kacang..

RM20 sebalang..dalam ade 50 keping ++
Berminat boleh PM ye...huhu






End

3 small spots...

As Salam

Semalam mase bwk Ammar ke ruang tamu utk dimandikn & di-handsome-kan..huhu..Tetibe nmpk 3 tompok ni cantik je dkt pipi..

Kesian tgk...Sedap betul pipi ammar ni kot smp 3 spot die(nyamuk) bantai..huhu
Lepas mandi cepat2 sapu dgn minyak TYT..geram je aku tgk nak garukn..huhu





End

Monday, November 23, 2015

Issue HSB..

As Salam

Aku terpanggil nk up entry ttg sorng perempuan UP STATUS dkt FB mengondem HSB..

Pada aku yg dh ade dua-dua pengalaman GOV & PRIVATE..

MEMANG BANYAK BEZA...
WALAU SAKIT YANG SAMA...

Pada aku...kalo rase mampu gi private pegi la...UNTUK DAPATKN LAYANAN YANG BAIK..
Kalo x mampu.. Pegi aje la GOV & HADAP LA ape sahaja dkt sane janji KO DGN BABY..SELAMAT..

Jangan OVER kondem sgt dik...Sebab pada pengamatan aku dlm status die tu..Macam nak berlagak ko keje gomen pun ade..Brlagak mampu beli brng branded pun ade..Lepas tu ko sengaja je nk kondem hospital gomen..

TAHUKAH ANDA??

Sebelum kakak2 yg duduk dkt bangku..Baring dekat lantai tu jadi begitu.. Mereka sudah dimaklumkn yg mereka BERKEMUNGKINAN BESAR akan jadi begitu sebab KATIL TAK CUKUP..Dah siang2 nurse depan kaunter tu btau begitu..kalo x sanggup..Yang ko gi sign jgk tu kenapa?? Kate mampu..pegi la private/hospital lain yg katilnya available..Takdenye nurse tu biarkan ko beranak atas kerusi / atas lantai dik...Korng igt nurse tu x kesian ke tgk patient mcm tu? Tapi ape kemampuan yg dieorg ade? Cer cite...Maknya pun satu..mmg la SAKITNYA SAMA..tapi LAYANANNYA TAK SAMA MAKCIK..

Aku dh merasa duk hospital HSB nih..mgkn last 5 years ago x ramai lg org nk kesana & mmg skrg ramai yg kesana mgkn sebab dgr2 cerita service disana bagus waktu itu.. mmg pada aku waktu tu service-nya bagus...yg sambut Qaisara is DOKTOR PEREMPUAN TANPA REQUEST. Sebab mungkin waktu tu doktor perempuan yg bertugas. Mase aku kena dripped air hari tu pun nurse tu dh ckp siap2..katil x cukup..Duduk la dkt bangku tu slagi ko x beranak & xde ape2 yg serius..Akak2 yg korng amik gmbr tu ade merungut mcm ko??

Patutnya ko rase bersyukur dik sebab anak & diri sendiri selamat.

Pada aku..org ni mngada je lebih..Ape kes ko nk merengek panggil laki??. lebih baik kau berzikir mintak Allah permudahkn urusan kau..Bukan merengek mcm budak2..Bukan xde nurse temankn kite time tggu bukaan dalam bilik tu. Ade sorng nurse yg akan monitor machine CTG & si ibu...Aku dulu dh bukak 10cm baru doktor panggil Hata..Sepanjang contraction tu berzikir x putus smp terlelap..kan kita dh mintak maaf dgn semua sebelum masuk labour room tu lagi???

Hospital GOV bukan sembarangan LELAKI boleh masuk..Time tu ramai lg ibu2 yg tunggu masa nk melahirkan..Kot2 la terselak sane..terselak sini...Kalo laki ko duk berlegar2 dlm tu..tak ke dieorg malu?? Jgn fikir aurat kite je nk dijaga..Aurat org lain pun kite kena fikir jgk dik..

Lain la hospital private...
Dalam bilik bersalin tu ko dh reserve siap2..Aku siap BOOKED DOKTOR PEREMPUAN..Tapi tgk aje bayarannya..Siap2 kena sediakan 4 angka. Layanan nurse2 dkt sane pun mmg bagus..Dibuatnya kita ni mesra mcm adik2 / anak2..Sebab ape?? Sebab gaji dieorg based on bayaran kita.. kalau layanan dieorg teruk..kit komplen..Silap hari bulan hospital tu boleh dikenankn tindakan. Kalo hospital gomen KO BAYAR MURAH JE..mgkn 20X ganda murah dari hospital private.

Masa aku bersalinkn Ammar pun Hata duk tepi dr awal nurse dripped air utk adekan contraction smp la beranak..Tak nmpk pun org duk lalu lalang sebab ko ade bilik sendiri.. Kalo HSB ni, pintu labour room mmg kena sentiasa dibukak..Halang dgn langsir je..Aku dulu yg duduk dkt katil menunggu dlm HSB tu pun boleh dgr nurse2 & doctor jerit PUSH!..PUSH!..PUSH!..x sampai 5 minit dgr la suara baby..So ape korang rase kemungkinan yg akan berlaku bila si suami awal2 dh ade dlm bilik tu dgn korang..

Pada aku sebelum up status tu fikir panjang2..
Nak mengondem hanya kerana service yg mana pesakitnya sudah sedia maklum ttg itu mmg TAK PATUT..Bagi aku la..

Pada aku..Walaupun servicenya begitu sekarang..bersyukurlah kerana anak & si ibu selamat. Kalo ade komplikasi lepas tu..disebabkan service begitu..Itu dh jadi cerita lain..


Sekian cerita aku pulak ttg HSB..haha


End

Homemade Popiah Goreng Cheese + Black Fungus

As Salam

Semalam utk dinner aku x tu nk mkn ape... makanya tetibe rase nk makan popiah goreng..terus mintak Hata g beli bahan2..huhu

Aku tumis je bahan2 yg biase aku masak..Tapi kali ni aku masukkn black fungus..Sedap jgk..huhu

Sedap jgk campur2 bahan ni tau...Aku siap masukkn cheese lg..huhu
Tapi mkn ini aje x cukup..Last2 kami mkn nasi jgk..Menu ini buat supper..kiki




End

Milk Booster : Soup Betik Muda + Red Dates + Ayam

As Salam

Haaaaa..Ini baru betul...
Sup Betik Muda  + Red Dates + Ayam

Tapi betik aku dh nk masak sebab x igt ade beli betik 3-4 hari lepas..hoho..

Moh le kite try mane2 yg mampu utk milk booster..kan..
Harap2 usaha kita ni diperkenankan olehNya..Amin






End

STAR WARS at Mid valley

As Salam

Hari tu g TCE Baby Expo dkt Mid Valley.. Kebetulan plk time tu Star Wars buat pameran..Siap boleh naik kapal X-Wing dieorg...

Amboiii...udah mcm kanak2 riang je aku tgk Hata beria2 ajak aku g naik..Pdhal Hata yg excited sgt nk naik..Memandangkn kami sampai awal & TCE pun bukak pkol 10am..makanya kami pun beratur la dulu dkt STAR WARS tu...Siap dpt gmbr free..huhu
Sengih smp ke telinga je pakwe sorng nih..haha
Layan..

Lepas je amik gambar dkt booth dieorg..terus pecut g TCE Expo...Kali ni xde brng anak2 yg aku beli..Aku just beli susu & another single breast pump utk dtgglkn dkt opis...

Time nk blk..Dkt parking udah berebut org nk parking..Time keluar dr Mid Valley tgk dieorg punya parking P1 dah CLOSED..Perghhhhhh..Ramai betul g serbu TCE & Star Wars..huhu

Mujur la kami g sebelum kedai bukak..kiki





End

Ammar dh BOTAK!!!..

As Salam

Hari sabtu hari tu, aku paksa Hata botakkn Ammar...Udah 4 bulan lebih keluar dr oven...tak cukur2 jgk..huhu

Akhirnya...
Ammar dh besar..
Makanya mase nk cukur tu mmg agak mencabar sebab si kecik ni duk toleh sane..toleh sini...Mulut dok bla..bla..bla..with his own language...kiki..Last2 Hata handover pada aku..

Kejab dudukkn..kejab dirikan..kejab baringkn (bagi susu)..kejab tiarapkan...haha

Hasilnya...gitulah..Ade la tompok2 kecik2 mane2 yg x makan dek pisau cukur...Lenguh weh mncukur baby nih..kiki...




End

Aqiqah Az Zahra..

As Salam

Semalam (Ahad) kami g event aqiqah my ex-collogues ..Dah 11 tahun kenal..Last jmp mase aku peknen 7 bulan amik Shaklee dgn die..huhu


Tahniah tu my friend. Yg 3rd ni dpt baby girl. Makanan sedap..especially pecal nya..huhu

Goodie bag pun dpt byk sebab dieorg celebrate sekali bday anak sulung..huhu

Alhamdulillah kenyang g kenduri...huhu




ootd : #ratu2u #liliumwardrobe 
ekekek

End

Monday, November 16, 2015

Sayur Kulat Hitam

As Salam

Actually dh lama nk makan sayur ni..Tapi x termakan sebab takut X SEDAP..haha

Lepas tgk my Chinese friend makan, terus rase nk try..Huhu..Makanya, hari sabtu lepas, gi beli bahan & masak..Aku x pandai masak yg pelik2..Jadi aku masak sayur campur berlaukkn udang & sotong..Alhamdulillah menjadi..Hata makan smp habis..huhu

Nak masak kulat hitam ni, memula kena rendam dulu dgn air dalam 15-30 minit. Tapi JANGAN TERKENA MINYAK WALAU SETITIK . Nanti kulat ni rosak. langsung x bleh dimakan. Tohok a..k.a buang aje la jawabnya...huhu

Rasanya kenyal2 sikit..Tapi xde bau..huhu

So next time boleh la masak lg..huhu



Walaupun org lain dh muak makan..Tapi aku tetap nk cite dkt sini sebab aku 1st time mkn...haha




End

Homemade Popcorn

As Salam

Smlm pkol 6pm Hata plan nk g cuci kete..tetibe dihangkutnya aku sekali..Jarang beno aku follow kalo Hata g cuci kete..Biase Hata g cuci dgn che mek je...huhu

Mase dh nk smp tu hujan pun turun dgn agak lebat...terus dilajaknya kete ke Tesco Kepong..Aduhhhh..Dh la Ammar pakai baju tidur je..Aku pun pakai t'shirt dgn sweater sajo...Layankan aje la..huhu..

Plan nk masak ayam masak lemak terus cancelled. Masuk tesco & stock up brng dapur sikit.. Tetibe terigt nk try buat popcorn sendiri..Tgk dkt FB kate sonang bebeno..Ate..Moh le kite try..haha
Memang senang pun step die..hoho..


Bahan-bahan 1 :
1. Jagung kering
2. Mentega.

Bahan-bahan 2 :
1. Gula.
2. Mentega

Step : (Based on gambar )
1. Panaskan 4 sudu mentega (aku guna buttercup)
2. Dah cair, masukkan jagung kering.
--- Kecikkn api & tutup kuali..nnt dgr meletup2 pop corn mula terhasil
--- Dah hilang bunyi, cepat2 tutup api.. Nnt hangit.huhu
--- Kalo ade 2 kuali beso xpe...Kalo xde, lepas pop corn masak.Alihkn ke dlm bekas lain.
3. Masak gula dalam 6-7 sudu ke dalam kuali kering.
4. Kacau hingga semuanya cair.
5. masukkn 1 sudu mentega & kacau hingga larut.
6. Dah nampak larut, masukkan pop corn dan gaul sebati. 

Nnt akan rase mcm pop corn lembik mcm lemau..
Tapi bile caramel dh kering...HARUS POPCORN RANGUP..huhu

Alhamdulillah persubaan pertama yg mnjadi...kiki
Jadila buat kudap2 kami sekeluarga dkt rumah..huhu




Selamat mncuba...

Friday, November 13, 2015

Kisah Qaisara : Potty Training

As Salam
ehsan google

Alhamdulillah..Bulan ini dh berjaya mem-potty training-kan che mek..huhu

Jgn terkejut ye bile baru umur sekarang kami berjaya ajar che mek..kiki..Sebelum ni che mek berak dlm pampers..Buang air kecik dlm toilet / bilik air.. Bersabar betul aku bile dgr cite che mek die tahan berak dkt school semata2 sebab dkt school berak dkt toilet.

Bile dh x tahan sgt barula che mek berak dkt school. Mcmane nk tau che mek berak dkt school?? Blk dr school..x sempat sampai rumah che mek akan cerita :

" Hari ni Sara berak dkt jambe "

Aku & Hata senyum & bagi la kata2 semangat...

" Kalo berak dkt toilet senang je taik nk jatuh..Nak basuh pun senang. Xde la melekat dekat bontot."

Che mek angguk & sengih je..

Alhamdulillah..Bulan ini kami berjaya pujuk che mek fully berak dkt toilet..Kadang2 che mek sendiri ckp nk berak dkt toilet.huhu

Anak org lain mgkn umur 2 tahun dh berak dgn toilet..Xpe la mak bapak dieorg rajin..kiki

Kami ni terlebih rajin..huhu
Nak hentam..hentam la..ade aku kesah??
Duit pampers anak aku ko byr ke????
Kikiki






End

Thursday, November 12, 2015

Korean Drama : Personal Taste

As Salam

Haha..Mase g OU hari tu SPEEDY tgh buat SALE...TIme saje tgk2..nampak plk cite korea ini :

Terus rase nk tgk sebab aku suka tgk Lee Min Ho nih berlakon dlm The Inheritors dulu...
Aku x tau cite ni tahun bile..Rasenye 2010 kot...
Blk tu terus d/load...
Lawak jgk cite nih..huhu

Aku baru tgk smp episod 3...kiki




End

Milk Booster : Sup Betik Muda + Red Dates+ Ikan/Ayam

As Salam

Memandangkan semangat utk Fully BF Ammar terus membara dalam diri ni...Makanya aku gunakan sepenuhnya kemudahan dihujung jari nih..huhu

Makanya jumpe la menu ini dh blog blogger jgk..Tp x igt blog sape..thanx for sharing ye...Blk keje last week terus ajak Hata singgah kedai sensei utk beli Red Dates...Nk mncari betik muda time blk keje mmg xde la..Aku gantikn dgn lobak putih...Ikan aku gantikn dgn ayam..

Alhamdulillah..Terhasillah lauk ini :
Chicken Soup With Red Sates & White Radish

Kesan die xde la beberapa jam lepas tu..makan masa sehari jugakla nk tgk hasil die..
Alhamdulillah mmg breast rase penuh sehari lepas tu...Bile rase penuh mmg aku direct BF je Ammar..Nk pump...susah sgt aku nk curi masa sejam tu..huhu..So kite BF aje la Ammar seharian..

Tapi jgn la bile dh sehari byk tu terus stop makan..
Aku rase kena jadikn menu ni menu 2-3 kali seminggu..Ikut badan si ibu..



Selamat mencuba..




End

Kesah Si EVERLAST

As Salam

Entry kali ini bukan nk show off ye..
Entry ini jgk bukan berniat nk mnjatuhkn sesiape...
Entry ini hanyalah luahan dari AKU si customer yg diabaikan...wakaka

Al-kisah..
Actually aku dh tangkap cintan dgn kasut Converse...Mencari dkt OU hari tu x jumpe SIZE..Mane2 pesen yg aku berkenan & under budget semuanya xde size.. Makanya aku ajakla Hata ke Converse Sunway Pyramid...

Yang buat aku hangin ni...
Time aku masuk kedai Converse tu..Seketul staff pun x greet aku..Aku amik kasut & try..Still xde seketul pun nk dtg dekat tny..mase aku tgh try2...ade sorg makcik ni berjalan kearah aku amik kain buruk sebelah bangku yg aku duduk utk try kasut...Ya Ampun muka...Macam berak kapur..macam tgk MADU..sikit pun x senyum..That time mood aku dh hilang dh..Staff lain semua buat dono dgn buat keje mengemas outlet..

Terus HILANG mood aku nk beli..
Terus je aku keluar sambil cakap kuat :

" Jom la keluar..TAKDE sorang pun nk say hi ke..tny nk kasut mcmane ke.size ape ke.."

Aku perasan sorg staff lelaki ni dgr...Tapi ade aku kesah???
Mentang2 aku pakai kasut jelly bunny..korg igt aku masuk main2 je try2 sarung kaki lepas tu blah...akai ada??

Terus aku g EVERLAST...Alhamdulillah sales girl ni layan kiteorg dgn baik...Terus aku rembat kasut dkt sane..ikutkn hati nk rembat 2 pasang terus..Tapi disebabkan yg aku nk lg 1 tu tggl last pair..makanya aku byr utk 1 pasang aje..

Punya la nk padamkn sikit panas yg masih membara dkt hati ni..Sengaja je aku lalu balik depan kedai tu sambil hayun2 paper bag EVERLAST dkt dpn staff2 converse..Walaupun time tu laluan balik kami OFF WAY..haha..

Aku bukan ape..Aku customer..Aku bukan masuk kedai COACH ke..LV ke ko nak pandang mcm aku ni cikai sgt..kedai converse je kot..Walaupun kasut2 korang tu rege paling tinggi pun x sampai rm300 yg pernah aku pegang. Tapi aku NAK BELI time tu..Ape salahnya korang layan kejab..ni lagi nak buat muka taik..memang aku rase nk bagi taik jgk la kan..

Aku ni nk kata bagus sgt tu idak la..Tapi experience keje dgn mengadap & x mengadap customer ni ade dh 10 tahun kot.. Ntah2 korang keje situ utk tampung kos study..So boleh x jgn nk berlagak sgt.. Duit yg customer beli tu la company bayar gaji korang tau tak?

Bengang gile aku time tu...Rase nk sound je..Tapi fikir aku nak kasut..Terus aku abaikan aje..
Aku harap2 korang2 yg keje kedai2 gini jgn la nk berlagak sgt...

Kepada semua outlet dlm shopping complex...
Silalah htr staff anda gi training how to HANDLE & RESPECT customer bile dh live keje nnt..
Ini baru aku yg x puas hati ..Sopan lagi la x sound direct depan batang hidung kau...
Kalau dpt yg mmg baran?? Tak ke naya??
Rezeki kedai Everlast la hari tu sebab aku beli dkt sane..Mmg sungguh2 aku boikot Converse dkt Sunway Pyramid nih..



Arghhhhh!!!!

Eh..Dah lama xde entry emo kan?kikiki





End

Lagi 2 Lining Tote Bag

As Salam

Huhu..Aku skrg tgh mood menjahit TOTE BAG...
Ape angin ntah suka sgt jahit bag ini...huhu
2 Lining Tote bag

Puas hati dpt jahit..
Alhamdulillah ade yg berminat...
Nnt2 la aku buat byk sikit..Mane la tau boleh jual..kiki

Bag ni aku buat utk bag telekung che mek...
Xde la duk letak dlm plastic bag je..huhu





End

Lego - Dream & Build

As Salam

Kite cite kesah di hari Deepavali dulu ek..huhu

Plan nk melandau tak kesampaian lagi bile pkol 7.30am masih terkebil2 x bleh lelap..Terus bangun menjenguk dapur & menjemur kain.. Kebetulan Ammar bangun..Terus Hata & che mek pun berjaga sekali..

Plannya nk g Mitsui sebab aku nk tgk kasut dkt sane..Sekali x jadi bile kire2 balik baik aku beli je dkt sini kalo kurangnya setakat 30-40 hengget..Minyak + tol pun dh banyak itu..kiki..Makanya kami ke OU jer..Pkol 9.45am dh sampai sane..Sampai2 tgk dkt ruamg legar new wing penuh dgn decoration LEGO...

Ok..Jom cuci mate..Gambar xde la gempak mane..Tapi cukup utk korang cuci mate dan rase nk duduk dlm dunia LEGO..huhu











Rambang mata tgk decoration dieorg...
Comel sgt...huhu
Kalo la aku ade bilik bacaan sendiri..HARUS aku beli..kiki





End