Wednesday, May 25, 2016

Kisah Pantai Irama Bachok & Colek

As Salam

Hari tu sempat jgk hangkut semua gi amik angin laut..Walaupun that time XDE ANGIN LANGSUNG.. tapi kami still enjoy sebab dapat main air laut..huhu
Try bawak Ammar main air laut..Adeh..geng sgt dgn si kakak..TAK SUKA MAIN AIR LAUT...Sudahnya aku je yg dukung Ammar sambil biarkan air laut kena kaki gitu..huhu..Che mek plk mmg smp ke sudah x jejak jari kaki ke air laut...Duk la dkt tok ma & tok ba sambil tggu Haffiy (her cousin) kutip cengkerang dgn Hata...huhu

Ammar plk tetibe nmpk mcm mabuk laut...Lentuk baik dkt aku & my SIL...Tapi time balik elok plk tersengih2 sambil tunjuk gusi & gigi nan 2 batang..huhu

Takpe a nakkk..ibu x kisah...

Lepas tu x igt time bile..Rasenye tghari selepas sehari pegi laut..Aku ajak Hata dating dkt PCB plk....Kami pekena COLEK dkt sini...
Perghhhh!!!.Layan sgt mase makan ni ok....
Keropok lekonya TAKDE TULANG langsung...Lembut je..Rase fresh sgt...Sos pencicah pun mmg mengimbau kenangan makan kepok leko dkt ganu...kiki

Lepas mkn terus blk rumah sbb ade activity lain yg menanti...

Ok la..Terlepas jgk rindu nk mkn mknn yg mmg jadi rutin tiap kali blk KB..huhu

Lepas ni x tau bulan brp lagi bleh blk...huhu





End

Kedondong Asam Boi

As Salam

Mase dkt KB my MIL ade request mintak buatkan Asam Boi Kedondong...Mujur la buah kedondong dkt kebun my FIL tgh berbuah dgn jayanya...Maka dgn semangatnya pagi dlm pkol 10 lebih ajak Hata keluar g beli lauk utk lunch & selit sekali beli asam boi..

Smp rumah, lepas siap masak utk lunch (Hata pun masak jgk ye..kiki) aku pun duk la mengadap..mengupas buah kedondong..
Buah kedondong...
Garam sikit..
Gula 1 - 2 senduk..
4-5 biji cili padi ( ikut suka nk pedas mana)
Asam Boi..10 - 15 biji..

Dah siap semua, aku pun masukkn dlm balang & masuk dlm peti sejuk..Makan sejuk lagi menyengat rasanya..huhu





Ok...Next time boleh buat dkt kg perak plk..huhu...




End

Resepi Simple Roti John

As Salam

Masuk2 keje dh share resepi kan?kiki

Layankn aje...

4 hari di KB..Mcm2 jgk yg dpt kami lakukan..Ditambah pulak aku semakin ligat mengatur strategi perniagaan kacil kami yg baru nk merangkak nih...Penat jgk kan? Time cuti pun fikir kerja...Walaupun bukan kerja opis..Tpi kerja utk memajukan diri sendiri..Semua mende yg aku nmpk..semuanya MESTI berkait dgn new bisnes aku nih...huhu..Moga2 dipermudahkan urusan...Amin

Ok..X igt hari apa aku belajar masak ROTI JOHN..x susah rupanya..kiki

Meh layan..
Bahan Utama :
1. Daging kisar
2. Bawang yg dipotong dadu..
3. Telur
4. Serbuk kari.
5. Tomato paste.
6. Gula & Garam
7. Roti.

Hiasan :
1. Salad.
2. Mayonis.
3. Cili Sos

Cara Masak :
1. Panaskan minyak..
1. Goreng bawang...
3. Basuh daging kisar & masukkn dlm kuali...
4. Masukkn 2 sudu tomato paste..
5. Masukkn 1 sudu serbuk kari..
6. Masukkn garam & gula secukupnya...
6. Masak hingga pecah minyak... 
1. Pecahkan 4 biji telur ke dalam mangkuk.
2. Masukkn daging kisar tanpa minyak..
3. Tuang campuran keatas kuali leper ikut sukatan roti..
4. Sapu mayonis both side (kalo nk lagi meleleh..huhu)
4. Letak sayuran - timun,salad & tomato.
5. Cili sos... 
Siap!!!..
Homemade Roti John

1 paket daging kisar tu dpat 8 ketul roti john je sebab daging aku sgt meriah utk setiap roti..huhu
Kalo meniaga x dapek la gini...kiki

Alhamdulillah..habis semua ni..Mujur la mnjadi..kiki






End