About

Friday, September 09, 2016

6 Punca Ibu Selalu LETIH

As Salam

Topik yg MENARIK sgt utk aku as IBU kepada 2 anak..
Awat cepat sgt MATA ni nk katup lepas siap2kn anak2 everyday?
Plan lepas tidurkan Ammar kite bangun dan siapkn kerja rumah yg terbengkalai..
Last2..dgn aku2 sekali berdengkur..kiki

Haaa meh aku share sikit ape yg sirap limau ulas ttg ini :

1. Si ibu SUKA MULTITASKING..

Hahaha..Ini mmg aku...
Tgh dukung Ammar pun kalo trdesak boleh lagi sebelah tangan gendong anak...
Sebelah tangan heret bakul baju utk dibasuh..Si anak ralit je tengok ibu dia buat kerja..

Sambil tggu BUBUR nasi Ammar masak..Memang sempat kuarkan kain dr washing machine, iron baju (siap sehelai,slow temp.gi tgk nasi)..kemas bag school anak2..

Nampak mcm tangan sotong kan?
Tapi ini adalah salah satu sebab kite penat..Sebab byk sgt buat kerja dlm 1 masa / misi..huahuahua..

2. KURANG MASA BERSENDIRIAN

Memang sejak jadi ibu ni xde mase sgt utk diri sndiri..
Nak brdating brdua pun..mmg ade je selit cerita ttg anak dlm conversation kami..haaa..
Camno nk bersendirian gitu?

Tapi, kita as ibu kena / terpaksa jgk kena ada masa utk brsendirian mcm pakar Psycology Today ckp "me time"..

3. BANYAK RISAU

Hah...Memang risau sokmo..
Kadang2 time nk tidurkan Ammar pun sempat lagi nk memikir macam2 hal/perkara..
Fikir ttg sekolah rendah che mek nnt..
Fikir ttg Ammar yg kena elakkn dia dr menangis keras mcm kes dulu..
Macam2 perkara yg merisaukan datang dlm kepala bila aku brsendirian..Walaupun time tu tgh menyanyi lagu utk tidurkan Ammar..huhu

4. TERLALU BERJAGA

Memang pun..Kadang2 Ammar/Qaisara beralih tempat tidur pun aku dh boleh celik mata..
Istilah "Hyper-vigilance" memang dh terbiase dgn aku yg mana mood "berjaga" tu sentiasa on. Tambah2 bile kite spend time more to kids rather than our partner..Gitu citenya..

5. TERLALU PENTINGKAN KESEMPURNAAN

Setiap ibu mahukan kesempurnaan..
Larat ke mata ko tengok rumah brsepah?
Jalan selangkah kedepan terpijak kereta mainan anak?
Jalan selangkah kedepan lagi pijak sudip memasak?
Nk make sure homework che mek siap..
Duk memikir menu baru utk Ammar & che mek jgk..

Sometimes kite kena "loosen up" sikit & fokus pada yg penting je dulu..
Sometimes org ckp rumah yg bersepah melahirkan anak yg kreative..kiki

6. RASA TIDAK DIHARGAI

Kerja byk dekat opis..Sambung pulak kerja yg banyak jugak dkt rumah..Bile dh penat selesaikn kerja rumah, anak2 / suami xde bg ape2 penghargaan...That's WHY feeling tu datang...Sedangkn kite xtau yg mereka sebenarnya amat menghargaai penat lelah kita..

So..Kalo kite nk kurangkn rase beban tu, jgn la kite MALU MINTAK TOLONG..
At the same time kite boleh mengajar ahli rumah belajar buat kerja rumah..hoho

Aku pun kadang2 MINTAK BANTUAN jugak..
Mintak tlg Hata jemurkn kain & angkat kain..
Qaisara pulak aku mintak tlg masukkn kain ke dalam washing machine tiap kali nk membasuh..
Masukkn kain kotot dlm bakul setiap seorg..

Kalo xde bantuan..mmg ko akan jadi serabai mcm MAK LAMPIR..kiki





Harap info ni bermanfaat kepada kita sebagai IBU...




End

No comments: