Milk Booster : Habbasyi Oil

As Salam

Semenjak kekesalan yg aku alami mase dgn che mek dulu...aku nekad utk brusaha lebih mnghasilkn EBM sebanyak yg boleh...aku xnak pisang berbuah 2 kali...Makanya..Salah satu jalan yg aku amik is makan product ini :

Alhamdulillah...setakat 2 hari makan 2 biji pagi sblm mkn and 2 biji mlm...EBM aku sentiasa meriah...

Syaratnya minum air yg byk..
Kalo boleh..time mnyusukan..sebelah lg tu di pam...cara urutan yg betul tiap kali mandi...

Alhamdulillah...setakat ni aku just buat susu formula kalo emergancy sesgt je..mcm kalo time si adik tetibe lupe cara isap susu badan...perut lapa..tp lupe nk isap mcmane...huhu..

Harap2 product ni dpt terus bantu aku tingkatkan hasil pengeluaran EBM...

Chaiyok! Chaiyok!



End

Kasut & Moon Cake

As Salam

Hari ini Hata x berapa nak sihat...So terpaksa cuti...dan terpaksa jgk amik surat dkt post opis sbb mgkn time posmen dtg ketul pintu alu x bukak..haha..x kose aku nak bukak..bahaya wehhh..mcm2 tektik dieorg skrg nih...

Lps amik surat..gi mkn..lps mkn..aku g redeem voucher AEON..Alhamdulillah...dpt rm70..rm30 voucher sumbangan ikhlas dr AEON..rm40 redeem dr point sedia ada...lps tu terus aku mncari brng yg boleh aku beli utk gunakn voucher tu..tetibe nmpk kasut comel nih..huhu..

Terus capai and bwk ke kaunter...Smp rumah che mek nampak...terus dibawaknya pada si adik..x aabar2 suh aku pakaikan..huhu

Lps tu g beli moon cake keluaran baker's cottage..

Aku suka flavor red bean...durian and tiramitsu....tp hari ni aku beli red bean dgn tiramitsu je...x sangka che mek suka flavor red bean...excited betul nk potong sbb bulat kecik and ade corak2...

Cepat plk rase masa berjalan...lg sebulan 10 hari je alu akan start keje semula...

Kalo nak jadi full time house wife bleh x???haha..




End


Kisah Qaisara : Excited

As Salam..

Saje nak share the situation si kakak a.k.a Qaisara masa dpt adik 45 hari yang lepas..huhu..

Mase masuk bilik jmp doktor utk check opening...she's look ok..but bile si ibu sudah diarahkan utk menyerah diri di labour room sebab bukaan dh 7-8cm... Dah mula nampak kekalutannya...Kecoh che mek tanya..

" Adik dh nak keluar ke? "

Time tu mmg boleh nampak muka nervous che mek..mmg betul la kata org...bile si ibu dah tiba masa utk melahirkan..si kakak/si abang mmg akan lebih mngelabah dari yg lain..aku dh tgk..dh alami...mmg betul..then lepas je aku dpt bilik...che mek dtg...time tu plk Hata kena blk rumah sekejab utk mandi dan selesaikan beberapa perkara..time tu che mek jadi serba tak kena..nak tggl dlm bilik temankan si ibu...si adik dan ayah or ikut tokma blk rumah and esok tghari blk skali...This time Hata TERPAKSA berbohong ckp ..

" Ayah ikut Qaisara blk "

Masa htr che mek ke kereta...lepas tu Hata bohong lg ckp nak ambik brng dkt ibu..the time Hata keluar..kete tokba pun gerak tgglkn ayah...che mek menangis time tu dlm kete...

She is so excited sebab adik dh keluar...
Nak jugak pegang adik
Yg baru beberapa jam melihat dunia..
Berani betul nak pangku...
Kite plk yg risau..haha

Tapi..at the same time..Che mek mula rasa tergugat sebab fikir kasih sayang ibu dan ayah mula terbahagi dua...Silap2 lebih kepada si adik berbanding dia...

Skrg dh pandai nak main dgn si adik sebab si adik pun dh boleh bg respon tiap kali namanya dipanggil..siap bg respon bersuara lagi...haha..

Alhamdulillah si adik tidur mngikut jadual yg ditunjukkan..tidur slama 16 ke 18 jam..Jadinya..tiap kali che mek blk dr school..si adik mmg tgh lena..So she can't play with him..Kelmarin si adik terjaga sebab lapa...tau tak ape che mek ckp??

" Ibu..jgn bagi adik tidur..Sara nak main dgn adik"

" Ibu..jgn bagi adik susu ibu..bg puting je..Sara nak main dgn adik"

Alahai..kesian che mek...tapi nak buat camno..Si adik mmg byk tidur diusianya skrg..She is so excited when si adik bg respon everytime she called him...si adik siap boleh sengih2 lagi..Sape x geram??kiki

Skrg kalo che mek tahu aku nak mandikn si adik..cepat dan laju je amik bakul keperluan si adik (kalau dtg mood rajin)...excited nak bukak sarung tgn si adik..excited nak pegang tuala mandi si adik..

Tapi...kalo time che mek tgh tumpu pd satu2 bende..mmg x dilayannya..huhu

Aku harap kasih sayang antara che mek dan adik tidak berbelah bagi..Dua2 pun amanat Allah swt..Dua2 pun aku sayang..Dua2 pun duk dlm perut ni 9 bulan...Cuma beza pengalaman melahirkan dan flow penjagaan je...



Ahad ni blk perak smggu..
Harap2 che mek boleh tidur tanpa ayah...huhu


End

Ayam Bakar Madu

As Salam

Hari ini menu dinner aku kering tanpa kuah..huhu..aku mintak belikn ayam before naik rumah blk dr keje td...si Hata teringin ayam masak merah..aku plk angin nak membako aje..haha..

Makanya..Hata smp je rumah terus zasss..zasss aku kerjakn ayam and perap sekejab..no sos tiran ye...kicap + madu + bawang putih + halia + black pepper and garam sikit..itu je...xde pakai minyak sebab bakar guna magic pan...huhu

Skrg xde selera sgt nk mkn yg berkuah...paling tidak aku bbuat sup lobak putih + carrot je..

Ok la kan dr xde lauk langsung....huhu

Yeay!!!hari ni dh 40 hari...4 days left....huhu




End

Daging + sayur kailan + carrot

As Salam

Semalam aku skali lagi buntu nk masak menu ape utk lunch..smlm si adik tidur nyenyak so sepantas yg mgkn aku try masak menu paling simple skali...huhu..

Jenguk dlm peti sejuk ade a few bahan2 ini...maka setiap 5 kali potong bahan2..aku jenguk si adik dlm bilik..hasilnya..

Daging cincang + sayur kailan + carrot masak black pepper..nampak oily tu sebab aku letak serbuk perencah daging black pepper...menu ini x guna minyak walau setitik pun..huhu..

Alhamdulillah mnjadi...Masa Hata try sikit lepas dinner pun katanya ok..hoho..actually lg sedap kalo mkn dgn roti pita letak mayonis and sos cili...huhu

Ok la kan..aku dh rase jemu plk makan menu traditional dlm pantang...so reka la ape2 menu yg boleh ditelan janji x langgar pantang..ye idak??huhu



End..

Mood D.I.Y dan CRAFT

As Salam...

Bile badan dh sihat ni..pantang si adik tidur or aku x mengantuk...mula la tulang 4 kerat ni nk buat kerja...tapi bile recall smula warm warning dr Hata...terus stop..haha..maka laju la tangan ni duk godek google or scroll x sudah fb...huhu..

Baru2 ni mase duk syiok scroll up and down news feed dkt FB...aku nmpk ini..DIY and craft idea yg boleh dibuat tanpa keluarkn modal kalo brng dh ade...

Syiok and cute je nmpknyakan??
Ini sebahagian aje tau...ade byk idea lain lg...ini aku screenshot sbb rase senang nk buat..plan nk buat dgn che mek on this weekend...harap2 xde activity yg padat on this weekend..huhu

So sementara che mek gi school ni..boleh la aku godek2 almari sediakn bahan...nnt bile free terus keluarkn je letak depan che mek...kalo time nk buat baru nk mncari...makanya mase mncari dari sejam jadi 3 jam sebab che mek pun join mncari jgk...silap2 aku plk mncari che mek...haha..

Harap2 che mek suka dgn activity2 ni nnt....hari tu raga kain dan penapis aku dh jadi kuali dan sudip che mek buat main masak2 kekabu...korang boleh imaging tak??




End


Imaginasi anak-anak...

As Salam

Dh lama rasenye x cite ttg che mek....huhu..Semenjak ade adik ni..mmg perangai che mek mnguji kesabaran kami berdua...Mngada..mngamuk..cerewet..mmg complete package bg sesiapa yg baru nak belajar terima kenyataan yg kasih sayang buat mereka mula dikongsikan...Mmg both of us kena kering hati je mngadap kerenah che mek..kalo nmpk over sgt mmg perlu bertindak supaya x mnjadi tebiat pd che mek..

Alhamdulillah...semenjak kesihatan aku bertambah baik..aku dh boleh handle kerenah che mek..slama aku brpantang a.k.a x bleh buat apa..mmg Hata la yg take over..skrg dh boleh share dh..haha..

Pernah hari tu che mek brsuara..

" Bile adik dh keluar...boleh la ibu dukung Qaisara..."

Bile adik dh melihat dunia...

" Bila ibu dh sihat..boleh la ibu dukung Qaisara "

Haha..that time mmg rase nak nangis...tapi ku tahan..ye kan aje dan reply dgn ayat yg paling simple utk che mek faham...Baru2 ni..angin che mek dtg menempel tepi aku..pdhal aku tidur tepi katil..so that senang aku nk bangun...udah kena anjak pulak tilam si adik smata2 nk bagi ruang pd che mek..kesian mmg kesian..tapi itu la...dh rezeki che mek nk ade adik..huhu

So skrg bile blk dr school or weekend...bile si adik tidur je..aku mmg aku cuba sehabis baik utk spend masa dgn melayan kerenah che mek..anything...as long as x over..kiki

Aku sabarkan hati tgk aksi che mek yg ini..abih ruang tamu rumah yg sejemput ni disepahkn dan kotak bekas air mineral dikerjakannya...berimaginasi tgh driving kononnya...xpela..layankan...pakai sweater tu sbb ikut si ayah yg tetibe rase mcm nk demam..so mmg aku paksa Hata mkn ubat and selubung mcm kepompom utk keluarkan peluh demam..huhu..

Gini rupenya perangai si anak sulung bile ade adik ni kan?? Sometimes rase kesian..sometimes rase nampak kecik beso..kecik beso je..haha


Tapi itu lah pinjaman Allah swt yg paling terindah untuk mematangkn manusia...




End

Seminggu Lagi..

As Salam...

Wahhhhh...lagi smggu je nak abih pantang..tetibe rase cepatnya waktu berjalan...terasa baru je duk push..push..nk bg si adik keluar..haha

Alhamdulillah...aku berjaya mngharungi hari2 berpantang dgn kuat dan tabah walau mcm2 dugaan yg diberikn...Bkn senang nk handle 2 amanah Allah swt nih..mcmane la dgn mak2 yg ade lebih dr 2 anak tu kan?dieorg mmg supermak..huhu

Alhamdulillah...kali ini...10 hari lps deliver..aku dh boleh mkn herbs utk brpantang...Alhamdulillah jgk si adik xde effect kena cherry berry mcm che mek dulu...mase brpantangkn che mek dulu...aku x boleh mkn ape2 herbs or ubat2an lps deliver sbb che mek kena cherry berry smp mcm nk mlecet montot..

Sudahnya aku minum air redoxon je...Brpantang kali ni aku dh boleh mkn herbs dr set Afiat yg aku beli ikut time..minum susu utk mngalakkn penghasilan susu badan pun aku dpt minum on time...Huhu...

In Shaa Allah..on this merdeka day kami akan blk Perak..mak & abah x tgk lg cucu baru...my kakak pun same..tgk dr whats app fmly pun x byk yg aku send...langkah brhati2 itu penting (nnt aku cite dkt entry lain)..huhu

Alhamdulillah jgk stakat ini si adik senang je tido..boleh dikatakn mmg ikut schedule tempoh masa bayi tidur..melainkan kalo tetibe kembung..itu mmg mncabar mcm che mek dulu..huhu...mcm che mek dulu..mmg dugaan yg boleh dkatakn besar buat aku & Hata..tidurnya x mcm bayi baru lahir lain..x nyenyak..kena sembelit..kerap kembung...mgkn nmpk mcm2...tapi...dari kelahiran che mek la both of us belajar mcm2...bak kate org...pengalaman mematangkan..ye idak??kiki

Cuma aku trkilan smp skrg sbb mase dr 1st day che mek lahir..aku x dpt bg direct BF sebab susu xmau keluar...mgkn fikiran aku terganggu kot..padahal sblm masuk labour room..kemain refresh baca leaflet teknik penyusuan...huhu..Dgn si adik, aku bersyukur sgt sbb deliver secara normal..aku nampak si adik keluar...Hata pun mnjadi saksi dan pembantu terhebat aku..huhu..Sementara nk tggu adik dibersihkn..Doktor jahit..Alhamdulillah x sesakit mase deliverkn che mek dulu..Lepas Hata azan kan si adik..terus aku dpt direct BF si adik..Alhamdulillah ade susu yg keluar...huhu

Ok...actually byk cite yg aku nak share ttg kelahiran kali ni..nnt betul2 free aku share semua ttg my 2nd pregnancy journey ye..aku akan share dr mula hingga akhir..Actually semuanya aku dh draftkn dlm blog nih...tggu masa yg sesuai je utk di-publish-kan...kiki



Good nite All...
Igt...smggu je lagi...huhu


End

Pudding Caramel

As Salam

Happy weekend semua...

Hari ini si Hata tetibe datang angin nak try masak / buat puding caramel la pulak..haha..Actually dr bulan puasa lagi Hata dh teringin..nak beli asyik la x terjejak kaki ke bazzar ramadhan...Ade je hal2 yg x dpt dielakkn..Makanya..Perasaan mengidam tu terpaksa diperam smp ke hari ini..Mujur la bahan2 dh ade..Cuma kena beli susu cair sajo..huhu

Bahan2 : ikut 1 adunan..

Bahan kuah a.k.a si caramelnya..
1. 3 ke 6 sudu besar gula
2. 1 ke 2 sudu besar air panas..

Cara2nya...
Masak gula dalam kuali tanpa minyak dgn api yg kecik..jgn smp hangus..dan masukkan kedalam loyang dan dibiarkan.

Bahan utk puding..
1. 4 keping roti gardenia yg diracik kecik..
2. 3 biji telur gred A..4 biji bagi gred B..
3. 1 cawan susu cair.
4. 1/2 cawan susu pekat.
5. 1 cawan air suam.
6. 1 sudu kecil esen vanila.

Cara2nya..
1. Pukul telur dgn lembut..
2. Blender roti + susu pekat + susu cair + air suam.
3. Kemudian..masukkan telur yg dipukul dgn penapis beserta 1 sudu kecil esen vanila dan blender lagi.
4. Masukkan bahan yg sudah diblender ke dalam loyang yg ada caramel dan kukus selama 40minit hingga 1 jam.
5. Lepas masak..keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk..
6. Terbalikkn loyang didalam bekas..
7. Masukkn puding caramel ke dalam peti sejuk utk rase yg lebih mengancam..haha

Siap..

Actually..kalo rajin x susah pun nk buat dessert2 gini...skrg bahan2 semua senang je nk dptkn...aku just tlg racik2kn roti je tadi..yg lain semua Hata yg siapkn..huhu

Oh ya..bahagian yg cedera tu hasil sentihan che mek..x sabar beno nk try..abih sompek pudding caramel tu..haha..

She said sedap..she also said..."makan kek dgn madu and telur" ...huhu..layankan..Kalo nak tahu..ini 1st time aku try pudding caramel..selama ni aku just tgk je..xde trgerak lagi nk try makan..huhu

Alhamdulillah..Menjak meningkat usia ni..minat Hata more on memasak..ade je mende nk di try...hari tu try masak gulai nasi berlauk style kelate..siap mintak resepi dr che mat delight lg..mujur la che mat x lokek ilmu..huhu

Tahniah to Hata sbb berjaya masak pudding caramel utk 1st trial nih...huhu


End

Rezeki si Adik...

As Salam...

Kelmarin time kalut2 mnguruskn si adik dan che mek..Hata kol..mmg x berjawab la jawapannya...kiki..Lps tu masuk whats app..Reply...oh ya... kelmarin g check up adik utk sbulan..abih check up g sarapan..then smp rumah dh pkol 10am..che mek dh start xmo g school..lgpun learning session dh nk abih..sedang elok smp school nnt dh time lunch dan tido.....So Hata aje la yg g keja semula...huhu

Ok..sambung..
Beriya2 Hata nak kol brcakap..aku plk pelik..xkn x bleh type je..nk tggu aku free..mmg x tau bile..kiki..so Hata pun send gambo ini...

Team project bagi utk si adik katanya...
Alhamdulillah..rezeki adik...
Hari tu my SIL hadiahkan adik mainan..huhu
Ni bile dpt g redeem xtau la..si adik rase mcm too fragile..kelnarin blk dr klinik...x berapa nk tido..mgkn sbb sengal kena cucuk utk 1 bln kot...malamnya..pkol 1am baru betul2 lena..kalo x on and off aje tidonya...

Agak2 ape la yg dpt dibeli dkt mothercare tu dgn amount yg diberi ni kan..aku x pernah membeli dkt sane sbb tau regenya hanya mampu utk dilihat saje..bkn mampu milik..haha..(dasar ibu budget)...

Harap2 abih pantang nnt si adik dh cukup kuat utk si ibu heret masuk mothercare utk redeem voucher tu..huhu


End

Sup Ikan Haruan

As Salam

Happy weekend u'olls...huhu

Cerita last week..pepagi lg Hata dah hangkut che mek ke pasar borong Selayang mncari ikan haruan..bkn senang nk cari dkt KL nih..kalo dkt perak senang la...huhu

Disebabkn weekend..si Hata la mnjadi chef..siap mintak resepi dari che mat delight camne nk buat sup nih...beriya kebeno..haha..kalo aku senang je..goreng..then buat masak kicap blackpepper..settled...huhu..

Tapi dh Hata bersemangat..kite layankan sajo...janji perut aku kenyang...kiki

Ini lah dia hasil masakan Hata hari ni...thank you big bos..haha

Alhamdulillah...sedap dimakan...x hanyir..cuma yg leceh is sebab byk tulang....hoho...aku makan kuah dan ikannya saje..yg lain aku x berani nk amik...huhu

Zaman lo ni..mcm2 menu utk org brpantang...kalo 5 years ago...hok tu aje la menu yg dihadap...haha



End

Daging Bakar Madu

As Salam

Hari ini duk berdua je dgn si adik...rase sunyi tetibe tu dah pasti..haha..Just dengar bunyi suara adik mintak susu je yg kedengaran..kiki

Hari ini aku jadi BLURRRR...bile memikirkan menu utk dinner...menu lunch dh lepas..haha..makanya..bile bukak peti sejuk..nmpk daging...pkol 4.30pm aku kuarkn daging..pkol 5.30pm start perap daging dgn ingredient sndiri..cincai2 je...kiki..

Bile Hata and che mek blk..aku mintak dieorg rase...Alhamdulillah..respon positive yg aku dpt..walaupun cincai boncai..tapi tetap dpt dimakan..haha
Inila daging bakar madu aku...1st trial...huhu..nmpk berminyak tu sebab masa dh 3 suku masak..aku letak madu skali lg...sbb tu nmpk oily sikit..huhu

Esok pening plk mikir menu ape nk masak...
Hata ade belikn ikan masin duri...Harapan request masak sahang tu mcm dh ade...haha...


Korang ade idea???


End

Size M

As Salam

Alhamdulillah hari ni hari ke-26 berpantang...badan dh makin ok...cuma Hata x bagi aku kemas bag2 yg kami bwk blk dari KB and Kajang..Risau bentan and demam lagi katenye..kalo setakat basuh baju...jemur baju...lipat baju tu ok..Tapi aku ni mmg pesen x boleh duk diam tau..tgk mende brsepah mula la aku gatai nk mngemas...walaupun rumah ni mmg sokmo mcm tongkang pecah dgn mainan che mek..haha

Alhamdulillah jgk aku dh muat dress size M..hoho..itu pun still ade ruang dlm seinci 2...huhu..Actually bkn susah nk dptkn blk bentuk badan yg asal..cuma kite kene konsisten pakai barut/bengkung...makan ubat2 yg diperlukn...yang penting jgn missed BF anak...Itu adalah tips paling utama nk dptkn balik berat badan asal...huhu

So lps 44 hari ni dh boleh la simpan maternity pants dan yg seangkatan dgnnya...kiki...

Skrg aku duk mikir mane satu tmpt utk aku brurut lps pantang nnt..still x jmp jawapan sbb ade 2 tmpt yg aku boleh dptkn khidmat itu..tp itu la...kena pilih yg trbaik...

Hari ni duk br2 je dgn si adik sbb si kakak dh start g school...tetibe rase sunyi plk...kiki

End

Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top