Kisah Qaisara : Emosi Emak..Emak...

As Salam

Hari ini rase mengantuk yg amat sebab mlm td x dpt tidur lena..sakit perut..

Baru2 ni Hata tunjuk what's app group school che mek...Ade seorg emak2/ ibu2 yg emosi serang teacher dlm group tu berbunyi begini :

" Teacher... ABCD (nama anak) say EFGH(rakan anak) pukul dia. I need your explaination. Tadi mase ambik xde teacher yg inform.."

Then teacher pun reply with explaination & ade la some parent yg menyampuk menambah asam & garam..kiki

Pada aku...Parent jangan emosi sgt kalu bab2 gini...Tolong la tanya anak tu betul2 pukul/tumbuk or gaduh sebab ape..xde sebab, takkanla kwn tu nk kenakan anak kita..Jangan terus serbu teacher/penjaga kalo kite x tanya anak kite DETAIL..

Lepas tu Hata said, terus parent yg tny tu terus LEFT GROUP..boleh?? Terasa diri bersalah ke???haha

Aku pun hari2 "interview" che mek , tanya ape yg jadi dkt school...
Kalo ade cite yg cubit-cubit..tarik-tarik..gitu & gini..Aku mintak che mek report dkt teacher dulu...Tgk ape respon teacher...Atau pun aku akan ckp dgn che mek utk warning bdk tu..

" Jangan cubit/tarik nnt sy bgtau teacher.." kikiki

Aku xmo terus serbu teacher dgn tny soklan2 gitu dkt dlm group..nnt diri sndiri yg malu..
Anak2 bermain..Mane ade yg AMAN sokmo..MESTI akan ade perang jgk...
Pada aku as long as che mek x tunjuk kesan or bekas dr perbuatan bdk lain..then its ok..Normal.
Cumanya che mek ni fesyen x melawan semula..So aku risau die akan fobia nk pegi school.
Aku risau kalau2 che mek dh mind set pegi school je ade budak buli..

Baru2 ni tiap2 hari che mek ckp this girl tarik tangan kuat2 & cubit..
Terus Hata PM teacher utk tny lebih lanjut...
Hata tny pagi..ptg time amik che mek..That girl say sorry to Hata & che mek jgk..
Aku pun panas telinga jgk kalo hari2 dgr duk buli che mek dgn perkara yg sama...kiki
Stress anak aku kalo hari2 kena gitu kan??kiki



Sebolehnya aku & Hata try jadi parent yg x ikut perasaan...hahaha
Sebolehnya aku & Hata try jd parent yg boleh tolerate...
As long as perkara tu x memudaratkan anak kita...Kita buat la yg terbaik...



End

Night @ KLCC

As Salam

Semalam Hata ade job urgent nk kena settle..nak tak nak kena follow ke KLCC..

Amik che mek then patah blk ke KLCC..

Sangap jgk la menunggu smp ke pkol 10pm..haha..

1st time aku & che mek berlegar2 dlm KLCC tu smp kedai tutup...haha

Semalam, bile che mek ckp penat brjalan..Sebab aku mmg x layan che mek request utk dukung..haha..makanya kami ke kolam/taman KLCC tu layan musical air..
Cantik kan.... 
Che Mek...
Muka x larat nak senyum dh...haha 
Lagi..
Camera aku x berapa nk comey..So layan aje la ek..
mase music tu dimainkan..Tetibe rase mcm dkt I-City...huhu... Rase cm tgh brcuti pun ade jgk...kiki


Naik LRT ke sri rampai pkol 10.20pm..Smp rumah pkol 11.20pm. Then singgah beli BURGER jer as dinner..Pkol 12tghmlm aku dh Zzzz....X igt anak & suami...haha


Penat ok..
Che mek pun penat..
Hata lagi la berganda penatnye...

Harap2 hari Rabu its back to normal..hoho



End

Biskut "MAYAT" Berendam MILO...

As Salam

Semalam, disebabkn TERPAKSA gi opis lewat, so rase mcm xde selera nk breakfast luar...So alas perut dgn ini :
Biskut "Mayat" Rendam MILO

Jgn terkejut dgn NAMA BISKUT tu ye..Actually aku x tau namanya..Beli pun time dkt KB hari tu..Biskut tu mmg sentiasa ada dlm rumah my MIL..So moh le kite beli bwk bekal dkt rumah plk..

Kalo rendam gini take time sikit nk serap..Kalo patah 2 cepat sikit..

Layanla dalam 20 keping..jadi la bawak bekal ke opis smp lunch time..huhu

Korang panggil ape biskut ni eh??





End

25.05.2015 = NEW

As Salam

Alhamdulillahsmlm dh start duk dkt w/station baru..kiki

2nd time buat handover keje after almost 2yrs++ rase mcm pelik plk..hoho
Suasana SEBELUM.... 
Suasana SELEPAS..

Hari jumaat hari tu aku dh transfer sikit brng2 aku ke tmpt baru..
This morning kena masuk opis lmbt sebab BATERI KETE dah drain so kene tggu kedai bukak baru boleh g tukar & bergerak..Hari ni 1 habuk task baru pun aku x sentuh sebab smp2 je opis dh buat handover smp ke lunch time..Then lps lunch duk mngemas w/station baru & ask IT Team utk transfer email dr tmpt lama ke pc yg baru..huhu

A few staff  terkejut bile masuk opis nmpk bukan muka aku dkt meja depan...
A few staff terkejut bile nmpk aku dkt w/station baru..kiki

Ape pun..Life must go on..harap2 lepas ni ade kemajuan dalam diri..

Yang pasti aku kena beli semula BRAND'S INNERSHINE utk SHINING kan semula BRAIN aku nih....haha


Doakan aku berjaya ye kengkawan...
End

ensogo :SOLD OUT

As Salam

Dah almost smggu aku dok menunggu stock utk product ini di-update..

Sedihnya smp la ni masih SOLD OUT...


Aku plan nk belikn che mek ini...
Memandangkan baju che mek pun dh makin bertambah SIZE & dh boleh pilih baju sndiri..So rasenye ok kot kalo aku beli yg ini...Kalo nk pindah bilik or rumah nnt senang..Bukak je & boleh jimat tenaga nk mengangkat...huhu

Nak beli yg 8 cubes rase mcm x complete plk..

Harap2 la dieorg stock up cepat2..huhu





End

Ensogo : Shoe Rack

As Salam

Berkesempatan lagi mengemaskan rak kasut & menyempitkn ruang rumah yg dh sedia seluas tapak kaki..haha

Alhamduilillah order dh smp...

Harap2 lepas ni kasut2 kami lebih tersusun...
Aku nk asingkn mane2 kasut yg agak2 dh jarang pakai dgn yg kasut pebret..kiki

Malam tadi igt nk pasang..Tapi lupe plk...



Nak beli yg hebat2 x mampu..Beli yg ini pun ok la...
Jangan runtuh sudah...haha




End

Penyakit Berjangkit...

As Salam
Ehsan Google...


Dah 3 hari penyakit berjangkit Hata (Selesema) melekat dkt aku...Hata-nya dh sihat dah..Aku plk yg duk sok sek..sok sek..mujur la belum heavy smp tahap lubang hidung luka.. Aku ni kalo terkena selesema, mmg biasenye melarat smp luka lubang hidung. Even dh telan ubat. So now aku x makan ape2 pun..Just minum air redoxon je. maleh nk layan sgt..kiki

Semalam si che mek plk dok sok sek..sok sek.. Bile tanya..senang je che mek jawab..

" Sara jangkit dgn ibu & ayah la..Bile tidur saya tgk ayah..Lepas tu Sara kena la selesema."

Fine!!!.. Disalahknnya kami.. Pdhal katil che mek ade je sebelah katil kami..Sengaja je nk menempel amik bau ketiak ibu & ayah...Maunya x berjangkit...Hahaha

Aku harap both of us cepat sembuh..Tak larat dh nak ber-best friend dgn tisu..kiki




End

Thank AGAIN to PADINI..

As Salam

Alhamdulillah, dtg lagi rezeki...kiki

Hari tu dpt Voucher dari PADINI...Baru2 ni dpt ini plk :

Bersempena dgn bulan kelahiran...kiki
Semalam baru berkesempatan nk guna Voucher...Dapat la aku belanja Hata t'Shirt Raya..kiki

Skrg tgh duk pening plk nk guna kad ni..huhu


Harap2 dtg la idea nk beli ape sblm expired...kiki





End

Invitation to Court Event..

As Salam

Dah lama x dpt invitation dari Nuffnang..Maklum le..Blog suam2 kuku nih mmg malu2 sikit..haha

Kali ini dapat email utk ke event ini :


Huhu...Seronok je rase hati kalau dpt pegi..
Tak jauh & x susah nk cari..Mmg area tmpt tggl aku dulu...kiki
Last skali dpt invitation mase time XPAX-Celcom dulu

Sekali skala dapat invitation mmg teruja die lebih sikit..
Harap2 aku sihat & kuat utk attend event nih..huhu
Kalau ade rezeki la...kiki




End

Agar-Agar MILO..

As Salam

X igt hari ape..Tetibe rase mcm dh lama x makan agar2..Semua sebab tgk sorg blogger ni masak agar2 oreo..Igt ade la tggl sepihan2 oreo che mek..Sekali nan ado..Mujur ade MILO..kiki

Smp rumah, singgah kedai beli agar2..Terkebil2 Hata dgr bile aku ckp nk masak agar2..kiki

Aku buat sikit je..As FAST as it can masak & beku cepat..huhu

Hasilnya, esok pagi aku bekalkn ke che mek & aku bwk bekal sndiri..huhu
My Agar2 Milo..
Bekukn dalam bekas comel siap2..Senang nk bwk gi keje or bekalan utk che mek...huhu

Aku bubuh milo smata2..xde hiasan lain2 sebab rase mcm nk makan agar2 milo togel je..kiki

Ok la kan? Dh lama rasenye x masak dessert...kiki



End

Simple Giveaway By Ayu Zan

As Salam

Pepagi yg agak lapang sebelum sempit ni, Moh le kite join simple GA by Ayu Zan nih...huhu

Syaratnye Simple sajo...

1- ada blog
2- tinggal di Malaysia
3- buat simple entry mengenai Simple Giveaway By Ayu Zan di blog masing masing, link ke entry ini dan paste url entry anda di ruang komen entry 

Hadiah :

1set baby bib untuk seorang pemenang
- 1 helai bandana bib & 1 helai bib biasa.



Simple aje kan?
Kalo dpt, boleh la diguna pakai...huhu
Even che mek dh besar, mane la tau ade rezeki kemudian hari..kiki




End



Teacher's Day Gift Idea - Settled!

As Salam

Alhamdulillah, settled jgk aku & Hata mnyiapkn hadiah utk this saturday teacher's day...

Lps amik che mek terus ke Salayang Mall..Memula masuk Romantika..takde yg berkenan plk.. Then masuk Parkson..Alhamdulillah jumpe...Siap che mek CUKAI 1 brng yg sama lagi..kiki

Smp rumah, lepas dinner dh pkol 10pm..
Siap2kn ape yg patut, terus aku ajak Hata mngadap brng2 ni utk wrap..kiki
Pkol 12tghmlm baru settled semua sbb BANYAKKKK IKLAN dari che mek..kiki
Meriah tak wrapping kaler che mek utk teacher???kiki
Kertas yg tepek dkt wrapping tu aku mintak Hata print...huhu
Ape isi didalam???
Jeng...
Jeng...
Jeng...
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

Hiiiii......
Ini lah dia.....

Semoga teacher2 terus bersemangat utk menerangi anak didiknya...Ceewahhhhhh!!!..
Dalam balang tu aku letak biskut ,jelly & candy jer...
Bersemangat aku beli GOLD Marker pen semata2 nk tulis Happy Tearcher's Day - From Qaisara..huhu
Currently ade 4 org teacher..So each of them akan dpt brng yg sama cuma warna yg berbeza...
Kebetulan sgt table lamp tu ade 4 kaler yg sama dgn balang yg aku dh siap beli dkt Daiso...So bolehla MIX & MATCH kan dieorg...hihi


Ok la kan?
Janji ikhlas & buat semampunya...
Jgn berlebih2 & jgn la budget sgt...
Hargailah guru2 yg mngajar kita juga anak kita...huhu




Alhamdulillah...Selesai sudah prkara yg satu ni...
Lega & Puas hati aku bile tgk muka teacher tersenyum smp ke telinga masa sambut hadiah ni pagi tadi..kiki







End

Alhamdulillah..Approved!!!

As Salam

Cerita Khamis or Jumaat mggu lepas..Hari ini baru terigt nk update...kiki

Dikesempatan hari yg indah ini, aku nk update la ek...huhu

Alhamdulillah..Request aku nk tukar department telah berjaya & berjaya jgk myakinkan BIG BOS yg aku akan berusaha sedayanya utk dept baru ni...

Doa2kn aku sucsess ye kengkawang..huhu..

Harap2 dieorg akan dpt replacement aku secepat mgkn...kiki




End

Gift Idea...Searching...

As Salam

3 hari x update blog..Tetibe rase mcm kekurangan idea plk..Semua gara2 kebizian yg melanda..Xde la bizi mane pun..Tapi bile x bleh tgglkn w/station..Means bz la tu kan??kiki
ehsan google

Semalam opismate kalut mncari hadiah utk teachers day..Baru la aku terigt hadiah utk teacher school che mek se habuk x cari..Manakan nk cari..TERFIKIR pun idak..kiki..

Makanya, kalut la aku meng-google image hadiah hari guru...haha

Last year kami bg yg simple je..Teacher pun ramai that time..So budget tu agak limited sikit..Hoho

This year alhamdulillah ade rezeki lebih...

Aku dh siap2 btau Hata tadi blk keje ni kene jgk singgah Selayang Mall (Paling dkt dgn rumah) utk cari hadiah teacher school che mek..So esok boleh la bagi...huhu

Biar kecik & colorfull, janji ikhlas kan???kiki

Korang ade idea?




Tadi gi Daiso..jmp dh 1 brng..igt nk add on lg sikit...huhu
End

Kisah Qaisara : Risau - Bertempat / Tidak

As Salam

Happy Monday semua..huhu

Actually today saje nk share ttg che mek..

Kerisauan pada perkembangan sesi pembelajaran yang aku sndiri x pasti BERTEMPAT / TIDAK...huhu
Che mek ni kalo tiba angin belajar, lepas mandi blk dr school, cepat2 keluarkan pencil case & buku sedia ada utk study dgn aku..Study dgn ayah x jalan..haha

Sometimes, aku akan tulis & che mek akan follow..Sometimes, aku akan ajar ape yg perlu che mek tulis base on ape yg buku minta... TAPI, sometimes, che mek mcm lupe sesetengah huruf..Perlu ditunjuk contoh baru igt..Mujur la dkt pintu bilik aku dh siap2 tampal huruf..So kalo che mek mcm lupe, aku mintak che mek refer balik dkt situ..

Perlu ke aku terlebih risau..or biarkan dulu as long as che mek x masuk darjah 1..
Memang waktu skrg adalah waktu che mek bermain..Tapi aku risau jgk kalo che mek ketinggalan dkt kindergarden nnt..Aku xmo la teacher mcm pelik dgn masalah che mek yg satu ni..Aku jgk xmo kawan2 che mek mgkn mngusik che mek bile lupe akan sesuatu huruf..

Now..Kalo aku x penat, mmg aku akan buat latih tubi or layankan mood che mek utk belajar..
Sometimes, bangun tidur, terus cari pencil & buku utk belajar..
Sometimes, aku sengaja tanya ade keje sekolah ke idak..So that aku boleh try tolong che mek refresh her writing.

Dulu mase umur che mek cecah 2 tahun, she still x berapa kenal warna...Risau kemain aku dibuatnya sebab bdk seusia dia dh mula kenal warna.. Tapi Hata said, RELAX..Jangan risau...Alhamdulillah skrg che mek dh boleh mengenal warna..huhu

Kalo bab belajar English, aku serah pada Hata...Sebab English Hata lagi bagus dari aku..Haha

Haih...
Makin besar si anak dara ini, makin berat t/jwb yang kite as parent kena pikul..
Banyak benda kena explain as simple as they can understand..






End

Kisah Qaisara : Makin Banyak Perangai

As  Salam..

Fuhhhh...Sekarang ni mmg kena melayan che mek macam BABY...Silap sikit mmg akan merajuk smp masuk bilik & sepahkan segala bantal atas katil..

Tension aku bile tgk bantal bergelimpangan dkt lantai...
Lagi tension kalo dibiarkan...
Kalo time gini, aku mmg SERAHKAN pada Hata utk pujuk.. If rajukan che mek tu berpunca dari aku..kiki
Aduh..makin hari makin mncabar perjalanan nk membesarkan che mek..Sape cakap senang jaga anak?haha..

Hari2 pun kena sembur doa2 kasik lembut sikit..kiki

Tips yg aku belajar. Bile smp rumah, tgh bukak kunci pintu tu, baca ini :
- Baca Bismillah : 3 Kali
- Baca surah Al-Ikhlas : 1 Kali
Then niat dalam hati supaya keluarga dilindungi dari gangguan jin & syaitan yg buatkan ahli keluarga rasa HOT sesama sendiri...

Jangan mengharap pada AYAT..Tapi niat dgn bacaan itu, Allah swt lindungi keluarga kita...
Amin.




End

Tea time : BOH - Ice Peach Tea

As Salam


Di petang Jumaat nan mendung ni..Tetibe plk rase mcm nk sejukkan badan..huhu..

Makanya, moh le kite layan BOH - ICE PEACH TEA nih...
Senang bebeno nk bancuh..Isi air sejuk, tuang serbuk & kacau..Then minum..huhu
Pinky - BOH ICE PEACH TEA

Rasenye harus la sedap sebab add on buah peach...huhu



Jemput minum petang semua...

Esok cuti..Seronoknya kalo every week gini...haha





End

Giant Papaya Mango

As Salam

Hari rabu lepas, my opismate bagi ini :
Giant Papaya Mango
Orang panggil ini Mangga Betik..Memang besar ye..huhu
Aku x tau la nama saintifiknya..
Waktu ni x masak lagi..So sedap & rangup buat mencuk aje la...kiki

Separuh aku bwk blk Perak, separuh lg aku bwk blk KB...boleh??kiki




End

Melepas Rindu dgn Nasi Kerabu..

As Salam

Hari rabu, Pepagi dh keluar rumah sebab nk ke KOK LANAS. Then singgah breakfast dgn Ketereh..
Nasi Kerabu - Daging Salai

Dah lama x makan nasi kerabu dekat kedai..haha

Mmg layan...Habis sepinggan aku makan sorang je...
Biase ade jgk la pass pada Hata...kiki

Settled hal dekat KOK LANAS, singgah JAKEL Kubang kerian kejab sebab my MIL nk mncari karpet RAYA...huhu..Alhamdulillah jumpa jgk pattern yg memenuhi cita rasa mereka...huhu

Then blk rumah..malamnya, gi minum air halia + telur puyuh & aku bedal nasi tumpe 2 bungkus..kenyang..huhu





End

Breakfast With Nasi Ayam Serati..

As Salam

Kalo blk KB, rase mcm agak x lengkap kalo x g makan nasi ayam serati dkt Pengkalan Kubor ni..Hihi..

Kalo nk g kena g pepagi sebab mmg FAST SELLING..kiki

Makanya, hari ape ntah la..kami g makan..
Gulai Ayam Serati
Gulai lemak telur itik
Ayam kampung goreng..

Ini 3 menu UTAMA yg mmg akan dipilih tiap kali g sini..
Rege yg mmg berbaloi..huhu

Blknya, x singgah pengkalan kubor sebab aku xde MOOD nk membeli..So blk rumah aje la..huhu




End

Chicken & Mushroom Sheppard Pie..

As Salam

Rabu malam kamis, teringin sangat nk belajar buat sheppard pie mcm yg sokmo2 org post dkt blog & FB..huhu...Gigih mncari bahan..kalo ade oven, semuanya boleh jadi..kiki

Layan :
Bahan Utama 1 
Bahan Utama 2  
CARA MASAK :
- Tumis semua bahan utama 1 & 2. Rasa garam secukupnya.
- Cream of mushroom soup tu aku letak dalam 1 sudu jer..
- Letak jgk sedikit tepung jagung utk nmpk pekat.
- Kuib ayam aku guna 1 kuib
- Bahan1 lain ikut la nk byk mane..
Ini acuan utk 5 cup sebesar mug.

Bahan Utama 3
- 1/2 Kg Kentang yg telah direbus
- 2 Sudu Mentega
- 1 cawan susu segar
- 1 Sudu serbuk Black Pepper
- Garam - Secukup Rasa
CARA MASAK :
- Lepas rebus kentang, toskan sekejab..
- Masukkan Mentega,serbuk black pepper , susu segar & garam secukup rasa.
- Agak2 la kemesraan bahan2 tu ye...kiki
- Then isi smashed potato disekeliling aluminium foil & dasarnya..
- Dah siap, isikan bahan yg telah dimasak.. 
Taburkan mozarella cheese diatasnya..Agaknya kalo tabur atas isi & tutup dgn smashed potato & tabur lagi atasnya mesti sedapkan?kiki.. 
Bakar pada suhu 200dc selama 20 minit. Aku buat api atas & bwh...

SIAP!!!...

Alhamdulillah Hata boleh terima..my kak cik pun boleh terima jgk..
Che mek suka sgt dgn smashed potato tu..makan gitu aje..huhu

Ok..Kire mnjadila Sheppard Pie 1st trial aku nih..hihi





End

Cuti Seminggu...

As Salam..

Fuhhhh..Lamanye cuti..Bile dtg keje semula mood cuti tu still melekat lagi...kiki

Cuti seminggu yg penuh dgn activity walaupun x byk yg dijalankan..TAPI tetap x duduk rumah jgk sminggu tu..huhu

Kepenatan + Kepanasan yg tahap rase mcm nk duduk dalam bilik yg ber-air-cond 24jam..kiki

Khamis malam smp rumah k.cik..Pkol 12tghmlm baru tdo- bersembang pulak dulu..

Amik baju raya kami 3 beranak..Alhamdulillah dah siap semuanya..Now x payah risau nk cari baju raya aku & che mek..Just baju t'shirt & seluar raya Hata aje la nnt..

Then Jumaat pepagi dh kuar rumah singgah pasar pagi sebab aku nk cari kain cotton corak ladybird. Tapi NAN-ADO..TAPI jumpa cotton lain plk..

Lepas smyng jumaat, g rumah k.yang sebab my niece nk bertunang esoknya (sabtu)..Tolong la ape yg patut..Aku gubahkan coklat yg aku sponsor..

Then mlm plk g skali lagi utk tlg2 lg..

Sabtu, pagi dh gerak g rumah my k.yang. Tlg deco PULUT BISAN plk.Majlis selesai b4 Zohor...Tghari lepas Zohor, kami gerak blk KL sebab bonet kete penuh dgn langsir opismate yg my k.cik jahitkan.. Smp rumah dh ptg & terbongkang smp maghrib..kiki

Esok paginya, dlm pkol 9am gerak blk KB pulak.. Plan nk gerak awal..Tapi disebabkn kepenatan yg teramat, so kemas bag lepas subuh..Itu yg smp pkol 9am baru smp... Kami ikut LPT 2..So dalam pkol 4pm baru smp rumah. Jammed sikit dkt pasir putih..

Ok..itu la aktiviti cuti sminggu kali ni..Penat + Gembira..huhu





End
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top