About

Tuesday, July 12, 2016

Kisah Ammar : Setahun

As Salam

Alhamdulillah semalam genap usia Ammar 1 tahun..
Alhamdulillah dikurniakan anak lelaki..hihi
Alhamdulillah diberi kesempatan untuk mnjadi ibu kepada anak perempuan & anak lelaki..

Hari raya ke-3 kami saje2 je beli kek express utk Ammar..
Potong pun express jgk..kiki

Sejak usia menginjak ke 11 bulan..Mcm2 perangai Ammar mula diserlahkan...haha 
Dah pandai memunggah kain2 dr dalam bakul... 
Dah pandai jgk berdiri & capai ape je dr meja solek... 
Dah pandai nak main ape je yg kakak main.. 
Dah pandai nak drive dgn kakak...

Alhamdulillah..Sekakrang Ammar dh ada 4 batang gigi...2 atas & 2 bawah..
Alhamdulillah..Ammar dah pandai melangkah dgn sendiri dalam 5-6 langkah..
Seronok tgk...Same seronok macam ase che mek mula2 belajar berjalan dulu..

Bile dah ada 2 anak ni...memang brbeza sgt ...Dgn si kakak dh kena ajar ape yg boleh & x boleh..Sensitif part pun dh kena start ajar..Dgn Ammar pulak dh start kena ajar ape2 yg toddler usia ini perlu belajar...1 part yg aku perati..ammar ni suka dgn main tutup botol..mesti brusaha nk tutup semula botol yg dh dibuka..Kalo gagal, Ammar akan cuba lagi..kalo still gagal..Ammar akan jerit & that time dh kena tolong...

Ammar dh pandai mengajuk dengkur si ayah..haha
Biasela..kalo dh penat sgtmesti berdengkur kan?
Ade 2 masa tu Hata brdengkur time Ammar dh bangun tidur...
Lepas tu Ammar merangkak ke tepi Hata & berbunyi mengajuk si Hata..Terus bangun si ayah..hahaha

Skrg ni bile dgr lagu dh pandai joget2...
Dah pandai suap menyuap..
Dah pandai geleng bile xmo..
Dah pandai cakap NANAK!!!
Dah pandai cakap TAK ADA!!!
Dah pandai cakap ADA!!
Dah pandai tarik rambut kakak kalo geram..
Dah pandai tarik tudung ibu bile geram tgk pin tudung/brooch cantik ibu..haha
Dah pandai tarik spek mata ayah..
Dah pandai duk diam/buat2 x kenal tiap kali nmpk ibu bertelekung..pelik kot..Ape kes bulat bebeno muka ibu ni?haha
Dah start ajar makan sendiri..Mase bulan puase dulu, aku try bg pinggan plastik & letak mknn..Alhamdulillah...boleh la Ammar mkn sndiri walau bersepah..
Bile bagi nasi..Abih ditepung tawarnya nasi tu...Adehhhh...


Selamat Hari Lahir yg PERTAMA anakku Ammar...
Ibu doakan semoga Ammar mnjadi anak yg Soleh..
Mnjadi insan yg Mengikuti PerintahNya & Tinggalkan LaranganNya..
Semoga Ammar diberi kesihatan yg sebaiknya..
Semoga Ammar dapat mnjaga kakak,ibu & ayah bile dh besar nnt..Jika dipanjangkn Usia..
Amin





End

1 comment:

Mar Mansor said...

Alhamdulillah...ammar dah setahun..Ya Allah cepatnya masa berlalu..
bulan depan Alif saya pula..