12 JAM TANPA BEKALAN AIR

As Salam

Hari Jumaat yang ditemani dengan hujan yang lebat dkt office sekarang ni...
Al-kisah..Hari Rabu hari tu, lepas ambik anak2, smp2 je rumah memang aku akan bersilat dekat dapur sediakan menu makan malam...Mase nk start memasak tu aku perasan air dah tak sederas macam biase...Terus hati duk risau...Lepas tu sempat la hantar che mek mngaji, blk tu makan malam...Lepas makan malam nampak air makin slow dan cikgu taska bg notification utk bawak air dalam botol siap2 dr rumah utk anak2 minum dan mandi sebab bekalan air area rumah kami akan stop smp hari SABTU...

Terus je laju2 tadah air..Sedang elok penuh 4 botol air 5liter, 2 baldi, 2 basin, air pun kering...Terus tak sempat nak basuh pinggan...Nak guna air yang di tadah, risau tak cukup utk bekalan anak2 dan kami nk mandi esok pagi (Khamis)...

Katanya pam dekat Kepong Estate yang menyalurkan air ke kawasan kami rosak...Jadi bekalan terpaksa dihentikan sementara proses baikpulih dijalankan...Notisnya hanya dekat FB la pulak..Aku pun terkena time tu x tgk FB sgt..maka mmg terpinga2 la bile tengok air slow...

Hari khamis tu memang BER-CATU betul mandi...Betul2 rase macam mandi kerbau..Janji dapat gosok gigi, cuci muka, sabun badan pun asal rata je...Terfikir jugak nak mandi dekat office..Tapi nnt kang bising pulak mak cik cleaner opis toilet banjir...ekek...

Semalam mase nak ambik anak2, aku nampak bertong-tong taska punya stock air...Aku igt dah ade air ( mgkn aliran kecik ) rupanya ade lori bawak bekalan air datang taska...Jadi cikgu2 refill sekali botol2 air anak2 taska yang parent dah bekalnya pagi tu...

Bile smp je dekat rumah, cepat2 aku bukak pili..Alhamdulillah..Dah ade air...Tapi tekanan slow dan agak berkarat sikit...Aku alirkn dulu air tu dalam 5 minit..Lepas tu cepat2 tadah air pada baldi dan cuci pinggan mangkuk yang memenuhi sinki...

At the same time, kami kol jgk lori yang bawak bekalan air tu utk datang sebab risau air ni kejab je adenya...Terpaksa la ambik tong air besar yang sebelum ni aku isi mainan che mek utk buat stock air...Bile dah bawak keluar harta che mek,,Memang buntang la mata 2 beradik ni...Seronok memunggah...Kecik beso kecik beso je aku tengok 2 beradik ni kan...huhu

Lepas tu air macam still awal walaupun aliran masih slow..Sempat la kami refill 2 tong air...lepas tu aku refill jgk botol air mineral yang kosong2 utk buat back-up..Adeh...Ponat den..Huhu

Pada aku, baik la xde letrik dari xde air..Takde letrik boleh lagi nak masak guna dapur gas...Kalo xde air, ape pun x dapat nak buat...Nak masak pun x boleh...huhu

Ape2 pun both is the MOST IMPORTANT dalam kehidupan seharian kita..
Harapnya lepas ni kalo jadi lagi, bg la notis awal2..At least kami bleh la buat stock air..huhu

Harap2 hari ni air dah jernih macam biase..Kalo berkarat ni risau sikit nk guna..Guna utk buat basuh pinggan boleh la kot..Kalo nak buat minum..Agak merisaukan...Nampaknya kena buat stock air mineral sementara nak tunggu air back tu normal condition...




End

2 comments

kalau air takde, memang serik..huhu

Reply

Sekarang ni bekalan air dan elektrik dah jadi kemestian.
Seksa kalau takde

Reply
CodeNirvana
Newer Posts Older Posts
© Copyright My Story Board Published.. Blogger Templates
Back To Top