About

Wednesday, February 24, 2016

Tips Buang Bendasing Dari Sweet Potato

As Salam

Saje nk share new info bagi AKU....huhu
Actually sebelum ni aku ade beli sweet potato dkt Jaya Grocer. Lepas rebus, aku biarkan sejuk..Dalam sejam gitu aku nmpk kulit sweet potato tu bertukar jadi hijau ke biru-biruan gitu...Terus buang sebab takut..

Tak lama lepas tu aku tgk dkt FB ade mengatakan pengeksport letak bahan kimia mende ntah utk bagi buahan kekal SEGAR...

Bile aku cite dkt opismate, they advice me utk RENDAM DENGAN AIR PANAS terlebih dulu sweet potato tu sebelum rebus. Rendam dgn air yg baru masak ye..
Sweet Potato.

Aku rendam dalam 15-30 minit gitu...
Nampak ade buih2 kecik/halus keluar dr setiap bintik hitam..
Nampak air rendaman little bite OILY ...

Lepas 30 minit, aku bilas & potong..Lepas tu rebus macam biase...
Alhamdulillah....lepas masak, aku biarkan sejuk dalam sejam..Warna kulit sweet potato tu x bertukar jadi mcm yg sebelum ni...


So harap2 info ini berguna pada kita sebagai ibu2 ni prevent family dari perkara yg x diingini..
Usaha Tangga kejayaan..
Kalo dh rendam jadi jgk..itu Kuasa Allah..





End

1 comment:

Asha Lya said...

Lya x pernh lgi bli ni sweet potato..x next time lya try